úterý 22. listopadu 2011

Hledání práce I.



V dnešní době, bych rád mým zde čtenářům pomohl aspoň v dalším důležitém aspektu, který je dnes velmi aktuální a to, jak si obstarat práci. V předchozích pracích jsem Vás seznámil v kapitolách http://energieupramene.blogspot.com/2011/06/pravda-o-zivote-trochu-jinak.html a jejich dalších následujících dvou dílů, jak své vědomí a vaše vnitřní Já sjednotit a to jako první krok pro váš aktivnější život.
V této kapitole pro Vás milí čtenáři bych rád demonstroval principy vizualizace, včetně ladění se na situaci na jedné příkladové úloze, která se jistým způsobem dotýká každého z Vás. Určitě jste se již v různých zdrojích dočetli o tom, jak byste si měli připravovat životopis a vůbec jak se chovat na pohovorech, přesto možná na základě níže uvedených informací dokážete snadno vytvářet vlastní nové užitečné závěry.
Pro začátek si musíte vyjasnit, jaká práce je ta vaše. Pouze mějte hlavně na mysli, že skutečně disponujete právem si vybírat a že možnosti výběru jsou omezeny pouze vlastním záměrem a úrovní důležitosti. Když si hledáte vhodné zaměstnání, nepřemýšlejte o jeho prestiži, prostředcích dosažení a svých nedostatcích, nýbrž pouze o tom, zda takovou práci skutečně potřebujete.
Řekněme, že jste zapochybovali, že se vám podaří najít ve zvolené profesi volné místo. Měli byste vědět, že v takovém případě vám egregory o kterých jsem hovořil ve článku: http://energieupramene.blogspot.com/2011/09/egregor-clovek-ve-svem-zivote-potrebuje.html připraví všechny podmínky k nespokojenosti, rozčarování, a dokonce zoufalství. Toto si musíte uvědomit a neustále se přesvědčovat, že máte právo vybírat si, a pokud jste si zadali objednávku, dříve či později se vyplní.
Ve spánku funguje váš záměr okamžitě na rozdíl od skutečné materiální realizace, která je inertní, táhne se jako smůla, a proto je potřeba čas, trpělivosti. Takže doporučuji použít následující vizualizaci: sami provádíte výběr a určujete, jakou práci budete mít, ale kde se volné místo najde a jak, se vás netýká. Vy si pouze musíte vybrat a mít pevný záměr, že objednávku obdržíte. V prostoru variant existuje vše! To se jen kyvadla snaží vnutit rozumu něco jiného.
Pokud ovšem nemáte možnost čekat, musíte se spokojit s tím, co máte v daný okamžik, což je, doufám, pochopitelné. Ale získáte-li zaměstnání, které vám zajišťuje aspoň životní minimum, můžete si zadat objednávku na to nejlepší místo, jaké si můžete přát, a klidně čekat na její naplnění.
Jestliže se vám práce líbí, a přesto pociťujete jakousi duševní strnulost, nosíte v sobě vizualizaci s tím, jak dobře děláte tuto práci jakou spokojenost a zadostiučinění vám poskytuje. Pokud se toto nervózní ochromení s postupem času nerozplyne, znamená to, že se jedná o duševní diskomfort. V takovém případě byste měli vyzkoušet jiné varianty.
Jakmile si přidělíte vhodnou profesi, začněte si v hlavě přehrávat vizualizaci a zároveň samozřejmě nesmíte sedět s rukama v klíně, nýbrž plnit to, co se od vás vyžaduje. Ale než si začnete sestavovat svůj projev a připravovat se k debatě, je třeba, abyste svůj záměr obrátili ideálním směrem.
Bylo by chybou soustředit se na cíl být přijat do zaměstnání. Naopak, cíl musí být v myšlenkách přítomen jako diapozitiv, kde vy jste již přijati, zatímco ostatní poněkud zaostávají. Jestliže totiž přemýšlíte o tom, zda vás přijmou nebo ne, nevědomky plánujete scénář porážky- stane se ten opak, jak jsem vám říkal.
Vypracováváte-li si životopis, uvádějte vše, co umíte, ale poukazujte pouze na jednu činnost, již upřednostňujete. Z různých důvodů: za prvé, jestliže se snažíte ukázat, že jste ochotni pracovat na jedné věci, druhé, ba i třetí, tímtéž poukazujete na svou nejistotu a riskujete, že vzbudíte nedůvěru zaměstnavatele, který si bude myslet, že přijmete jakoukoli práci. Za druhé, pokud si před sebe stavíte hned několik cílů, jako byste se rozpouštěli do široka a váš záměr se z kompaktního jádra měnil na amébu. Za třetí, nakládáte-li si na sebe příliš mnoho, hromadíte kolem sebe nadbytečný potenciál, takže ve výsledku nezískáte v podstatě nic. Vybírat lze, avšak na jeden pokus přináleží výběr pouze jedné věci. Když vybíráte hračku, tak přece také nepožadujete, aby v sobě skloubila vlastnosti panenky, stolní hry a zbraně?
Určete si, kým ve skutečnosti chcete být a jaká funkce právě vám sedne nejlépe. Nemusíte se ostýchat, protože práci si vybíráte vy, a navíc pamatujte, že o místo pod sluncem nemusíte bojovat– máte právo vybírat si. Neslevujte ze svých požadavků a nenechejte se znepokojit tím, že takové práce je snad nedostatek. Pokud si dopřejete něco mít, získáte přesně to, co chcete, a vůbec vás nemusí zajímat, jak se to uskuteční – tuto starost klidně přenechejte vnějšímu záměru.
Jestliže píšete životopis, vnitřní záměr má v úmyslu ukázat, jak vynikající jste specialista, kdežto vnější záměr se soustřeďuje na to, co míní získat zaměstnavatel. Vnímáte ten rozdíl? Výtečné experty samozřejmě potřebují všude. Pokud jste však na poli hledání práce nováčkem, zřejmě vás dostane do absolutních rozpaků, jestliže zaměstnavatel upřednostní sice znamenitého odborníka, jenž ovšem nedisponuje tolika přednostmi jako vy.
Soupeř vás předstihne především proto, že jeho parametry přesněji zapadají do představ zaměstnavatele o jeho povinnostech. Ale vždyť i vy jim odpovídáte, a dokonce ještě více! A v tom je ten háček – ono ještě více vytváří situaci, kdy lepší je nepřítel dobrého: zaměstnavatel je zcela pohroužen do svého vnitřního záměru vybrat odborníka odpovídajícího parametrům, které sám určil, a nyní naráží do okna, aniž by o kousek dál viděl onu širokou a otevřenou branku v podobě vaší osoby.
Vzhledem  k tomu, že rozum nedokáže přání zaměstnavatele předpovědět, bude se vás snažit předvést jako mistrovské dílo. Jenže trh diktuje zcela jiná kritéria. Usilujte tedy o to, abyste se prezentovali v tom nejlepším světle, ovšem bez přehánění, a zároveň všechny své myšlenky a motivy nasměrujte na problémy zaměstnavatele. Neustále se sami sebe ptejte, co od vás míní získat, co potřebuje. Postavte se na jeho místo. Místo můžete získat docela jednoduše. Prohlédněte si volná místa ve svém oboru, vytvořte si seznam schopností a požadovaných kvalit kandidátů a přesvědčíte se, že se v mnohém opakují. Vypíchněte vše, co se vás týká, vylaďte schopnosti a vlastnosti, a získáte to, co chce ve vašem životopisu vidět zaměstnavatel. V podstatě byste do něj mohli veškeré požadavky doslova okopírovat. Snažíte-li se něco přikrášlit, vyjadřujte se nikoli vámi vymyšlenými frázemi, ale jazykem, kterým hovoří sám zaměstnavatel.
Představte si, že práci nehledáte, ale jste zaměstnavatel, jenž sestavuje životopis pro ideálního zaměstnance. Díky tomu bude váš životopis odpovídat nikoli vašim, ale jeho kritériím. Prohlédněte si proto dostatek inzerátů o volných místech a vžijte se do kůže těch, kdo je podávají. Je možné a také potřebné ukázat vše co umíte, avšak zvláště byste měli podtrhnout a vyzdvihnout právě to, co je žádáno. Váš životopis musí vynikat zřetelným souzněním s potřebami zaměstnavatele.
Ještě než životopis umístíte například na internet, postavte se na místo zaměstnavatele a vyhledejte životopisy odborníků ve vašem oboru. Slibuji, že se dopátráte docela dost informací, a tak získáte obrovskou převahu. Jde o to, že většina uchazečů, kteří se řídí pouze vnitřním záměrem, jde rovnou do rubriky hledání volných míst a tam připíchnou svůj životopis. Vyzkoušejte pro začátek vyhledat životopisy expertů, již se ucházejí o vaši funkci, a představte si, že to vy vybíráte kandidáty. Uvidíte všechny klady i zápory konkurentů, pochopíte, co cítí zaměstnavatel, když tyto životopisy pročítá, a uvědomíte si, co byste měli v tom svém změnit.
Když životopis sepíšete, lze jej rozeslat do různých společností. Do jejich dveří se nemusíte dobývat, nechť se vám samy otevřou. Prezentujte se bez naléhání a jednejte tak, aby si vás vybrali sami. Nezahrnujte svět svými přáními a snahami, ale z hledám zaměstnání přesuňte těžiště aktivit na inzerování své přítomnosti na trhu práce. Pokud možno dovolte práci, aby si vás našla. Nikdy nezasílejte jeden a tentýž životopis dvakrát. Je třeba si sám sebe vážit a znát svou cenu, a proto jste-li exkluzivním expertem, rozešlete životopis do pracovních agentur a klidně vyčkávejte na úlovek. Nepočítejte s okamžitou odezvou, dokonce možná budete muset na splnění objednávky čekat docela dlouho. To závisí na čistotě vašeho záměru. Pokud vaše přání hoří jasným plamenem – moc chcete, rovnovážné síly vám budou klást všemožné překážky. Často se objednávka vyplní teprve tehdy, když se naděje již vytratí. Čím lhostejnější vztah chováte ke své objednávce, tím rychleji se vyplní. Absence přání vám poskytuje volnost, díky níž se můžete soustředit na záměr jednat namísto toho, abyste jenom přežívali i kvůli možnosti neúspěchu.



8 komentářů:

  1. Ja si sice pracu nehladam, ale urcite by ma zaujmalo pokracovanie, clovek sa vzdy dozvie uzitocne informacie

    OdpovědětVymazat
  2. Článek jak na zavolanou... Při jeho čtení jsem si uvědomil, že některé myšlenky jsem již v životě úspěšně použil, ale aktuálně je nepoužívám neb jsem je jaksi zapomněl:-). Krásné rozpomenutí! Hned to jdu napravit. A přibude-li ještě druhý díl, možná tak budu moci do svého repertoáru zařadit věci nové, neotřelé a překvapivé! Díky! Al.

    OdpovědětVymazat
  3. Také se hlásím o druhý díl, ale zajímalo by mne spíš jak by to bylo v případě podnikání, když chce člověk podnikat a neví moc čeho se chytit, a také jak začít správně.
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. Uplně stejně, jen v obrácené pozici, tj. hledáte zákazníka. Uvědomit si, co, nebo po čem zákazník prahne, např. ne jen výrobek, ale případně servis - pocit jistoty atd.

    OdpovědětVymazat
  5. A hlavně pak tu práci dělat s potěším a poctivě dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. To je to, co zákazník ocení. V leckterém oboru podnikání se tentýž zákazník pravidelně opakuje. jakékoliv odfláknutí nebo dání na jevo, že není až tak důležitý je začátkem konce. Nejlepší reklamou je odvedená práce.
    Konkrétně v podnikání není problém najít prvního zákazníka, ale udržet si ho a svojí prací docílit, aby vás doporučil dalším a ti zase dalším. Tady je pak důležitá sebedisciplína ještě víc než v zaměstnání, jinak:
    "Lehce nabyl, ještě lehčeji pozbyl."

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tak, Michale, hlavně dělat práci poctivě! Je to tak jednoduché, přitom tak nesamozřejmé! Kdyby každý dělal práci poctivě, měli bychom se, s prominutím, jako prasátka v žitě...

    OdpovědětVymazat
  7. Z vlastní zkušenosti při hledání práce v Brně vím, že je důležitá vlastní aktivita a "uhánění" potenciálních zaměstnavatelů.

    OdpovědětVymazat
  8. Ono je to hlavně o té poctivosti a o tom, že chci dělat. Pokud nebudu chtít, tak prostě nic nenajdu. A pokud nejsou nabídky práce na internetu, tak prostě vezmu telefon a zavolám do firmy s tím, že jim tam pošlu i životopis. A hned víte, na čem jste. Ono do háje vás nikdo nepošle a takhle si vás aspoň někam zapíšou nebo založí (pokud je náborář) při smyslech a máte šanci, že se vám ozvou, až budou hledat. ;)

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.