úterý 22. listopadu 2011

Samo-pumpovací pneumatika

Pro naše neoprénové přátele na kolech, jež jsou na silnicích největší moderní nešvar a rovněž jako invazní jednotky v přírodě,  je vyvíjena pneumatika, jež má samo-pumpovací efekt.
Nebudou muset sebou vozit ruční pumpičku, protože pneumatika bude současně sloužit jako kompresorek. Kolem obvodu celého pláště je zabudováno vlastně potrubí jež díky valivému pohybu kola stlačuje prostor dutiny a dochází k pumpování kola. Podobný princip mají vlastně moderní čerpadla ve zdravotnictví pro čerpání krve atd..


Nová pneumatika je zatím jako prototyp a bude se vyrábět ve dvou různých modelech. Na ventilku je našroubován nastavitelný tlak a ten bude udržovat při jízdě tlak nastavený. Jestli se tento vynález uskuteční je zatím neznámou.
Dovedu si však představit skupinu cyklistů na vozovce, jež budou už zdálky slyšitelní díky přepouštěcímu ventilku syčivým zvukem, nemluvě na prašných cestách s oblakem prachu z přepouštěcího ventilu. Připomíná mně to dobu, kdy začala křemíková éra, a tam se začala elektronika montovat málem do smetáku, kladiva, prostě tam, kde ani nemusela být – ale zase to zaměstnalo aspoň hodně lidí.



1 komentář:

  1. Chtělo by to vyladit a misto odpouštění, tak při dosažení tlaku nepustit další vzduch dovnitř.
    Petr.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.