úterý 1. listopadu 2011

Věda má špatný směr.



Dnešní kvantová mechanika je jednou z největších záhad moderní vědy. Možné předpovědi poprvé získaly pravděpodobnostní charakter. Pro systémy jako počasí, zemětřesení, hrací kostky a samozřejmě pro lidské chování věda není vůbec schopna přesně popsat stav systému ve vzdálenější budoucnosti. Všechny vědecké výzkumy vycházejí z běžného smyslového vnímání, které považuje fyzikální vesmír za samostatnou entitu nezávislou na pozorovateli. Pouze díky pozorovateli lze realitu vnímat. Přitom však lidská mysl není ve vědeckých teoriích obsažena. Lze určit pouze pravděpodobností stav, do nichž se systém může v budoucnosti dostat.
Například i lidskému myšlení dosud dostatečně nerozumíme. Předpovědi lidského chování jsou v principu nemožné. O fungování lidského myšlení a o lidském vědomí dosud nejsme schopni nic konkrétního říci.

Hlavním cílem moderní vědy je nalézt definitivní odpověď, objevit "teorii všeho". Věda prochází těžkým obdobím svého vývoje a hlavně svou vinou zkostnatělosti. Těžko lze hovořit o dokonalosti, pokud fyzikální zákony mají pravděpodobnostní charakter. Je zřejmé, že současná věda nemůže dosáhnout svého konečné cíle, jímž je nalezení "základní pravdy" a vypracování "teorie všeho". Prostě neexistuje žádná formule, která by mohla vyjevit veškerou pravdu, veškerou harmonii, veškerou prostotu. Nikdy nedosáhneme úplného pohledu, protože kdybychom mohli prohlédnout vším, neviděli bychom vůbec nic.

Nepochybně věda dosáhla svého dosud největšího pokroku ve 20. století. Existuje však jeden závažný problém, který může vývoj vědy přerušit a jemuž se věda nemůže vyhnout a ani ho moc nebere na vědomí. Tímto problémem je odpověď přírody. Příroda nepochybně reaguje na všechny škody, které jsme jí dosud způsobili a ještě způsobíme a to někdy velmi nepředvídatelně. Věda by měla věnovat velkou pozornost znepokojivému vývoji jaderných zbraní, znečišťování životního prostředí, hromadění odpadů, vyčerpávání přírodních zdrojů nerostných surovin, živé přírody a vody, rostoucímu sociálnímu napětí a dalším znepokojivým globálním problémům, které nebudou vyčkávat, až věda dosáhne takového pokroku, aby se jim mohla věnovat. Ještě předtím, než civilizace dosáhne dokonalosti, může být zničena přírodními katastrofami, ničivými zbraněmi, ohromnými sociálními otřesy a radiačními riziky z použití jaderného materiálu. Velká většina lidí však je slepě přesvědčena, že dnešní věda všechny globální problémy lidstva úspěšně vyřeší. Málokdo je ochoten připustit, že některá řešení problémů mohou v budoucnosti mít ještě hrozivější důsledky, než např. v minulosti hromadné využití DDT, léčiva Contergan a dnes jsou to Geneticky upravované rostliny, nazývejme problémy pravými jmény a nebojme se je ventilovat. Nelze nadále přehlížet kladivo přírody, které hrozí zničit nekompromisně nabubřelou dnešní civilizaci a s ním veškerou dnešní vědu. "Čtvrtá světová válka bude vedena luky a šípy?".

Nyní by se věda měla rychle dostat do stavu sebereflexe a snížení neomylné nabubřelosti. Musí dojít ke změně samotných základů vědy a navíc nové objevy tomu nasvědčují, jinak obecenstvo přestane brát dnešní vědu vážně.  Neexistuje žádná fyzická část lidského mozku, která umožňuje pozorování, ale existuje jemná entita v pozadí - lidské vědomí a mysl. Všechno, co v přírodě vnímáme, je navzájem relativní.



5 komentářů:

  1. Je vůbec potřeba věda jako taková? Jsme snad díky vědě v dnesní pokrokové době šťastnější než byli naši praprapraprapředci s pár kousky oblečení a malým hliněným nebo dřeveným domečkem? Přejeme si navzájem hodně zdraví, úspěch v zaměstnání, materiální a finanční zabezpečení, ale je toto tak zásadní? Minulý týden jsem měl úraz, který mě dočasně vyřadil jednu ruku. Bolest byla natolik intenziví, že jsem zpočátku jen tak tak neupadl do bezvědomí. Po chvíli to částečně ustoupilo a mohl jsem dělat alespoň jednou rukou. Ač jsem si myslel, že to bude ještě pekelný den, než skončím, opak byl pravdou. Díky slunci, které mi svítilo na pracoviště se mi, jak bych to řekl, rozzářil celý vnitřek. Takovou dobrou náladu bych si přál neustále. Ani za nic bych
    nevrátil čas, abych se úrazu mohl vyhout. Tehdy mi v žebříčku hodnot štěstí o notný kus předeběhlo i to zdraví.
    Ale abych to vklínil do tématu. Jelikož pracuji sám, mým nejoblíbenějším posluchačem a kolegou jsem já a tudíž máme na sebe spoustu času. Přemýšlením se postupně kloním k názoru, že právě myšlenky mají daleko větší sílu a dopad na můj život než nějaký jaderný reaktor v elektrárně. Klidně bych si odpustil výsledky moderní vědy. Nemyslím, že třeba Mayové, Aztékové, Egypťané či jiné inteligentní tvorové stavěli některé úchvatné stavby jako pyramidy díky jejich vědě. V tom bylo něco jiného.
    Netvrdím, že věda je k ničemu, ale doufám, že v budoucnu vše, co nám nyní koumáci nabízí, půjde stejně dobře dosáhnout silou myšlenek. Naco mít jeřáby, lodě, letadla, silnice atd, když lze přemístit předmět silou myšlenky - telekineze? Naco mít satelity, mobily, internet, když tu existuje telepatie? Nač chodit na desítky vakcinací, preventivní prohlídky, s každým soplem u nosu k doktorovi, když nejlepším lékařem je tělo samo? Jen se mu nesmí bránit a škodit mu.
    Výsledku se dá dobrat oběma způsoby. Buď v dnešní podobě na úkor naší Země pomocí vědy nebo na úkor naší pohodlnosti a lenosti na sobě pracovat pomocí naší vlatní "hlavy".
    Michal

    OdpovědětVymazat
  2. On je to Michale vývoj, dnešní společnost se dostala do bodu, kdy je skoro po krk v "bahně" i díky vědě, kterou většinou sponzorují ti, co z toho chtějí vymámit "majlant" a to je ten úraz. Věda přestala sloužit lidem a životu všeobecně, jen určitým skupinám, které je sponzorují na vývoji věcí pro další zbohatnutí. Tam je dnes věda a je v tom až po krk, tak že buď se z bahna vysápe a nadechne a nebo se zadusí a my ostatní si již poradíme i bez ní ( myslím vědy, jež neslouží lidem a životu všeobecně).

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tak! Dočetl jsem se (N.Levashov), že celá moderní věda stojí na dost chatrných základech a místo toho, aby se postupným objevováním zbavovala postulátů, tak naopak dalšími postuláty dokazuje ty předešlé. A proto si musíme poradit bez moderni vědy a vám patří dík, že zde uvádíte spoustu kvalitních informací.

    OdpovědětVymazat
  4. Práci Levashova znám, velmi dobrý pohled, jež tkzv. "vědecké elitě" jde proti srsti a znám jejich manýry a aroganci, pracoval jsem s nimi kdysi a chtělo se mně pak zvracet a raději odešel.
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný článok.
    Myslím si, že to čo nazývame vedou je taká detská hra. Len mi to berieme nejako vážne. Vedecký pokrok nás ešte len čaká. A príroda si vždy vedela poradiť so škodcami. Netreba tornádo ani zemetrasenie. Stačí aby pár mesiacov nezapršalo a je vystarané. Ale ja si skôr myslím, že už je doba kedy veľa ľudí začalo vidieť klamstvá akými nás kŕmia vedci a vlády a to je viac ako dobrý predpoklad pre začiatok.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.