čtvrtek 7. března 2013

Darujete řezané květy?




Prečo naši slovanskí predkovia nedarovali rezané kvety
autor NEVŠEDKO dátum 3. MÁJ 2012

Naši predkovia vedeli, že odtrhnutý kvet sa snaží prežiť bez koreňov a tým pádom vysáva životnú energiu z okolitého prostredia, čiže aj z ľudí, zvierat a ďalších rastlín. Mimochodom, preto sa ani liečivé byliny nesušili v obytných miestnostiach.
Bulharská veštkyňa Vanga odmietla prijať vo svojom dome človeka, ktorý jej priniesol kyticu kvetov. “Prečo mi nosíš domov smrť?” spýtala sa. Ak jej niekto chcel dať kvety, mohol jej priniesť kvetinu v kvetináči. Vanga hovorila: “Odtrhnutý kvet je symbol smrti, veď je zbavený schopnosti žiť.”
Na Kube napríklad vidno rezané kvety iba na cintoríne a polícia môže uložiť pokutu za odtrhnuté kvety.

Tradícia darovania rezaných čerstvých kvetov k nám prišla spolu s kresťanstvom. Hlavne byzantskí kňazi vnútili Slovanom tradíciu krášliť izby rezanými kvetmi. Darovať rezané kvety nebol tradičný zvyk Slovanov, čo potvrdzujú historické literárne pramene.
 
Zvyk venovať kytice rezaných kvetov sa spája okrem iného aj s oslavou narodenín, ku ktorej zvyčajne patrí aj torta a sviečky. Zvyk sfúknutia sviečok nám bol takisto vnútený. Sfúknutá sviečka pritom oslávencovi uberá na životnej sile! Veď horiaca sviečka symbolizuje plameň života, a naopak smrť sa často opisuje slovami “až tvoja sviečka dohorí”...

9 komentářů:

  1. Zrovna pred týždňom som svojmu synovi hovoril, aby priateľke k narodeninám nekupoval rezané kvety, lebo tie odoberajú energiu ľuďom. Aj ma poslúchol a kúpil jej orchideu.

    OdpovědětVymazat
  2. Nejlepší je dobrá čokoládka nebo čokoládové bombonky a kytičky at radši rostou venku dál,tak jsou nejkrásnější a hlavně živé :)Ter

    OdpovědětVymazat
  3. Iv, díky za připomenutí. My jsme si sice už zvykly, ale stejně to potěší. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to VlaBi
      Ano, děkuji, bylo to k tomuto datu 8.3. Aspoň jako vzpomínka a poděkování ženským.

      Vymazat
  4. Dle řady zdrojů, mimo jiné i dle zdravého rozumu a dle lidí, co energie vidí, je toto desinformace. Resp. informace vytržená z kontextu. Ačkoli se s řadou názorů tady na stránkách shoduji, v tomto se neshodneme. Tuto informaci a další třeba o sexuálních praktikách starých slovanů vypouští záměrně lidé, co chtějí vnést chaos a rozkol mezi ty, kteří ještě nejsou v tématech kovaní, kteří nevidí toky energií, jak skutečně proudí. Tato informace je v této podobě, jak tu je HOAX.

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě jsem zapomněl uvést důvody proč :). Pro ty, kteří posuzují informace zdravým rozumem: rostlina má nějaku energii, kdybysme ji neuměli správně zpracovat, tak nemůžeme nikdy být vegetariáni. Nikdy bychom nemohli stavět dům z kmenů stromů, nemohli bysme kosit pole se špaldou či jiným obilím.
    A proč jsem zmiňoval pojem vytržené z kontextu? .. protože existují rostliny s negativní energií a pozitivní. Naštěstí těch s tou špatnou, resp. nevhodnou pro naše energetická pole nemí moc. Jejich fyzická jedovatost je současně (aspoň jako vodítko se to dá použít) toxická i pro naše en. pole. Příklad: levandule, durman, ocún, rulík ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Levandule ??? Ter

      Vymazat
    2. No levandule není zrovna dobrý příklad :), ikdyž i ta může způsobit člověku potíže ..

      konvalinka vonná, vraní oko čtyřlisté , bledule jarní, sněženka předjarní a některé houby.

      Vymazat
    3. No tak to su klidná,ona přeci tááááák krásně voní.A co takhe konvalinky,nepít vodu z vázy :)! Ter

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.