TAK SI JDU DÁT CHLEBA SE SÁDLEM A K TOMU KOUSEK
BŮČKU !!!!!!!!!!!!!!!!
Cholesterol z potravin nemá na zdraví vůbec žádný vliv, říká studie
Nové poznatky bourají představy o cholesterolu. Vyšší
hladina znamená delší život. Přívod prostřednictvím potravin nemá ani
pozitivní, ani negativní vliv. A i „hodný“ cholesterol škodí.
Nevím, kolik čtenářů serveru Vitalia.cz zaznamenalo nedávno
publikované výsledky studie izraelské Beilinsonovy nemocnice v Petach Tikvě,
předpokládám ale, že pro ty, kteří se k závěrům studie dostali, byly velkým
překvapením. Pětileté studium pacientů ve věku 82 let došlo k závěru, že vyšší
hladina cholesterolu znamená u starších lidí delší život. Tedy k naprostému
opaku toho, o čem je přesvědčena drtivá většina populace, i lékařů.
Zmiňované závěry nejnovější izraelské studie ale zdaleka
nejsou tak ojedinělé, jak by se mohlo zdát. O tom, že pro starší lidi je vyšší
hladina cholesterolu jedním z předpokladů vyššího věku, již v minulosti
informace zazněly. A nejen o tom. Postupující vědecké poznání a obecně vyšší
zájem o studium role cholesterolů v lidském těle došly k závěrům, které v
mnohém bourají vžité představy.
Cholesterol z potravin nemá na zdraví vůbec žádný vliv, říká studie
Jednou z prvních prací vyvracejících mýty je například
několik let stará mezikontinentální studie Michaela Hertoga (USA), která
prokázala, že přívod cholesterolu do těla prostřednictvím potravin nemá na
zdraví jedince vůbec žádný vliv – ani pozitivní, ani negativní. Výzkum přitom
postihoval jak oblast USA, tak Evropy, ale i třeba Japonska – vždy se stejnými
výsledky. Má to svou logiku – cholesterol je totiž pro lidský organismus docela
důležitý, a jeho význam je srovnatelný třeba s vitamíny. Zřejmě proto se celkem
sofistikovaný lidský organismus nespoléhá na příjem této látky ze stravy, a
raději si ji sám vy rábí.
Není divu – cholesterol je základní
stavební látka všech tělesných buněk včetně krve, čistý cholesterol je dokonce
zhruba patnáctiprocentní součástí mozku a poloviční součástí nadledvinek. Není
to tedy takový nepřítel, jakého z něj dělají zejména odpůrci konzumace
cholesterolových potravin. Na druhou stranu, i zde platí, že všeho moc škodí.
Tedy, že dlouhodobý nadbytek cholesterolu v krvi nebezpečný je, protože se pak
usazuje na stěnách cév a podporuje vznik srdečně-cévních onemocnění. Podle
zmíněné izraelské studie ale kromě toho také změkčuje tepny a v případě starých
lidí je pomáhá udržovat pružné, zatímco v jiných případech způsobuje vysoká
hladina LDL (takzvaného „špatného“) cholesterolu kornatění tepen.
Je na vině cholesterol, nebo léky?
Základní a ne zcela dořešenou otázkou v současnosti tak je,
co je to vlastně vysoká a co nízká hladina cholesterolu. Také podle amerických
lékařů totiž příliš nízká hladina cholesterolu souvisí s rakovinou. V praxi tuto
hladinu snižují léky souhrnně nazývané statiny, jenže podle všeho ji snižují až
příliš. Uvedené závěry byly zveřejněny v prestižním časopisu American College
of Cardiology s tím, že i pro lékaře byly značným rozčarováním.
Autoři studie uvádí nárůst o jeden případ na každých 1000
osob, přičemž předmětem výzkumu bylo 40 000 lidí. Souvislost mezi léčením
statiny a vyšším rizikem rakoviny je podle amerických lékařů prokazatelná. Nyní
je důležité, zda jde také o přímou souvislost s nízkou hladinou LDL. Odpověď na
to není jednoduchá, protože pokusy v tomto směru zatím nebyly provedeny.
Autorům studie ale nepřipadá pravděpodobné, že by na vině byly přímo statiny a
spíše se kloní k názoru, že nové případy nádorů startuje nízká hladina
cholesterolu LDL. Té je ale při léčení dosaženo právě medikamenty. Výsledky
sedm let star& eacute; americké studie potvrdil před rokem na základě
zkušeností z vlastní praxe i český lékař Jan Hnízdil. „Mám řadu
pacientů, u kterých byla náhodně zjištěna vyšší hladina cholesterolu. Oni ale
neměli žádné potíže, byli zdraví. Stonat začali, až když brali léky proti
cholesterolu. Najednou se objevily bolesti hlavy, únava, zažívací potíže,
nespavost…Ukazuje se, že mnohem větším nebezpečím, než lehce zvýšený
cholesterol, jsou pro zdravého člověka léky proti němu,“ uvedl tehdy Jan Hnízdil
na serveru Vitalia.cz.
Tak či tak, je léčba pomocí statinů zřejmě vhodná jen pro
někoho. U osob, u nichž po jejich podání dojde k velkému poklesu zlého
cholesterolu (což by mělo být kvitováno s povděkem), se jako vedlejší efekt
ukázal významný nárůst případů rakoviny.
Když zlobí „hodný“ cholesterol
To ale stále není vše. Většina lidí ví, že není cholesterol
jako cholesterol, a že kromě zlého LDL existuje také „hodný“ HDL cholesterol.
Jenže, jak se ukazuje, ne každý hodný cholesterol je opravdu hodný. A je tedy
otázkou, zdali je správné jeho hladinu v organismu zvyšovat. Přehled celkem 31
vědeckých prací, publikovaných v poslední době v Journal of the American
Medical Association konstatuje, že existuje jen málo důkazů, které by snahu
zvyšování hladiny hodného cholesterolu pomocí léků ospravedlňovaly. Některé ze
závěrů dokonce svědčí o pravém opaku.
Role hodného cholesterolu (HDL) je totiž mnohem
komplikovanější, neboť zahrnuje mnoho různých typů. Ne všechny jeho variace
hrají přitom v organismu pozitivní roli, například při výživě srdce a cév.
Hodný cholesterol prostě není jen jedna látka, naopak se v těle vyskytuje v
různě dlouhých řetězcích o různé hustotě a chemických vlastnostech. Těmito
změnami se mění i jeho vhodnost pro naše zdraví. Určité typy dobrého
cholesterolu nám například zhoršují záněty tím, že cévy spíše ucpávají, než aby
je čistily.
Dosavadní poznání bohužel neumožňuje stanovit, u kterého z
pacientů je dobrý cholesterol dobrým cholesterolem, a u koho se jedná o
variantu hodného cholesterolu, která škodí. S tím souvisí i negativní
zkušenosti z konzumace různých léků. O statinech již byla řeč, spektrum ne
zcela vhodných medikamentů je ale mnohem širší. Podle údajů publikovaných v
Center for the Advancement of Health musely být například v minulosti ukončeny
zkoušky léku torcetrapib. Ukázalo se totiž, že zvyšuje krevní tlak a místo
toho, aby pomáhal, zvyšoval riziko úmrtí. Obdobně to dopadlo s použitím léků,
které známe z léčby diabetu a v nichž je
účinná látka thiazolidinedion (např. Avandia a Actos). Tyto léky zvyšovaly HDL,
ale současně zhoršovaly kardiovaskulární problémy.
Jedna věc platí stále: zhubnout, hýbat se a přestat kouřit
Co z toho všeho vyvodit? V prvé řadě bychom se neměli děsit
mírně zvýšené hladiny zlého LDL cholesterolu, zejména ve stáří. Pokud je to
možné, bylo by také žádoucí vyvarovat se používání léků na zvýšení hodného HDL
cholesterolu. V opačném případě budeme spíše než na svém zdraví pracovat na zdravotních
problémech.
Zdroj:
Cholesterol je podobnej kseft jako rakovina a cukrovka,neni to o leceni,ale o prachach......proud
OdpovědětVymazatLidé by si měli především dávat pozor na to,co jim z pusy "padá",než jen se starat o to,co si do ní cpou.T.
OdpovědětVymazatTrefně řečeno. Jsou jiné důležitější věci, které by měli lidem vířit v hlavách, než jestli je ten cholesterol hodný nebo ne. Navíc tu jde podle mne záměrně o zneužití nocebo efektu.
VymazatMomentálně trávím bůček s bramborovou kaší, zapito Kozlem a pojištěno několika lžícemi čokolády a jogurtem se švestkovým kompotem. Kdo si myslí, že se z toho musím po...., tak kdepak. V plánu je ještě si dneska sáhnout do sklenice s kyselým zelím - šlapala ho jen trošku omytá chodidla dětí :-)
Lépe se mi potom soustředí a myslí. Doufám, že se v noci nevzbudím hlady.
Tedy Míšo,tvá žena je pravý poklad.Ter
VymazatTo zelí mě dorazilo. :-D Ale úplně tomu rozumím. :-)
VymazatJen mi zvědavost nedává - lžíce čokolády? Takže horkou čokoládu? :-) Sháním tip. ;-)
P.S.: Pivem zapíjím i to, co nemusím, ale ideálně každou večeři. :-D
A to, co píšeš, Terezie, je vlastně mj. citát Ježíše. :-) Bylo to uvědomělé, nebo to vyplynulo samo z Tebe samé? To by mě totiž zajímalo - obé je super. :-)
Vymazat...dobrý prase všechno spase :-D
VymazatKaždý z nás je jedinečný, tedy není možné udat nějaký univerzální návod - co jíst a co nikoli. Je třeba sledovat, co nám prospívá a co ne - dle toho se zařídit. Mě osobně tučné vyhovuje, no vím, že přehánět nic nesmím.
Poučka o tom, že tělo ví, co je pro něj nejlepší platí pouze pro zdravé tělo... nezdravé tělo má nezdravé chutě...
Ano - nehřešit slovem a nenechat si do hlav nacpat nějaký blbosti nějakejch MuDr, CSc, či prodavačů...
Daniel
Patri,píšu jen to,co vidím okolo sebe,nic víc.Čeho jsou schopna některá stvoření, mně mockát hlava nebere a to nejsou pro mne již lidé!Ter
VymazatTerezko:
VymazatTeď honem nevím, jak jsi to myslela i když souhlasím s tím, že je poklad.
Jako že je poklad vydržet s takovým čunětem? :-) Ona dala to samé, jen bez čokolády a k jogurtu si dala domácí mysli. Jinak bůček dělala ona, jogurty já, bramborovou kaši a zelí děti, pivo v Popovicích a tu čokoládu (Nugetu) někde v Tramtárii.
Jinak doplním, v noci opravdu již byl krapet hlad, tak jsem ho zahnal kouskem pařížského dortu, abych vydržel do rána. :-)
Ono u nás totiž myšlenkám, zda je jídlo na stole zdravé či nikoliv, nevěnujeme ani vteřinu času. Prostě vaříme, na co je chuť a nebo na co je čas či nálada.
Horší to bude teď na jaře. Jak je venku hezky, tak se domů nechce a člověk by se zhuntoval kolem domu, zahrádky i auta, jak mu to dělá radost. Takže večer jsme tak zničení, že už se nikomu ani jíst nechce. Jsme rádi, že se vypotácíme ze sprchy a při pádu, když vypoví službu nohy, se trefíme do postele :-)
Dělejte, co vás baví, jezte, co vám chutná, na doktory se vyprdněte a starosti nechte starostům. Pak je život Síla. :-)
Míšo, to víš že jem nemyslela nic špatného,jen mně to tak přišlo na mysl.Jsem ráda,že se máte dobře a hezky papáte,to víš že jo.A taky znám jednu průpovídku :Dobrá pr... vyhodí i hrábě.Tak není co řešit.Chystám se na MMS, tak to se teprv uvidí :).Ter
VymazatTerry:
VymazatMMS je supér. Působí bezvadně, když se začne včas. Ale mě prostě nejde přes frňák. Ještě tak nejmíň vadí s medem, ale furt to tam cítím. Nevadí mi chuť, ale to první vydechnutí po vypití. To aróma (taktně řečeno) :-) Jednorázové dávky se skousnou, ale jak jde do osmihodinové série, pak jde sranda stranou. Hlavně si pak pro sichr zajistit volnou cestu k WC. Jedna židle v cestě dokáže v takovém případě zvrátit skóre ve prospěch soupeře. A musím z praxe říci, že na nějaké poločasy se tu nehraje :-)
Míšo mně se zdá,že se z toho po....:)Ale těším se na to a jsem totiž moc zvědavá.Ter
VymazatDanieli - "Poučka o tom, že tělo ví, co je pro něj nejlepší platí pouze pro zdravé tělo... nezdravé tělo má nezdravé chutě..." - to jsi vystihl sakra dobře. Tenhle léčitel tomu říká místo zdravé "čisté" tělo a sestavuje každému na míru bylinnou detoxikační kůru vnitřně i zevně http://www.prirodni-cisteni.estranky.cz/. Znáte? Na ulozto.cz ma dve knizky.
VymazatPatrik
A to MMS si nějak teda vyrábíte? Vím, mohl bych zabrouzdat na netu, ale od Vás je to podle mě lepší. :-) Osobní zkušenost někoho, koho "znám". :-) Navíc jsem v tomhle laik.
VymazatPatrik
Patriku,
Vymazatvše potřebné najdeš na http://www.czmms.info/
Moje poslední zkušnost? Oba nás doma zákeřně přepadla chřipka (podle projevů minimálně prasečí). Manžel jako správný nevěřící Tomáš se "léčil" 16 dní a ani teď není ještě ve formě. Já jsem chtěla využít situaci a názorně mu demonstrovat účinnost MMS, a tak jsem si hned po prvních příznacích - navečer - vzala 4x po hodině 5 kapek. Ráno jsem byla fit.
A myslíš, že jsem ho přesvědčila? Jasně že ne, je to přece jen chlap. :-)
Vla Bi, díky nejen za odkaz, ale i krásnou zkušenost! :-)
VymazatP.
Vymyslené choroby prinášajú veľké zisky pri ich liečení. Urobiť veľké bububu na ľudí a následne predávať na to lieky je skutočne veľký business.
OdpovědětVymazatMichalB, veľmi rozumný názor. Hneď som si išiel dať výživnú večeru a otvoril si so ženou sedmičku. :-)
Pozdravuje Jao.
Panove,s tim piiivkem :-)))),jezte si co chcete,zapijejte taky cim chcete,ale nezapominejte na urcity zasadni zasady :-)),alkohol je kyselej,okyseluje telo,bila mouka a vyrobky z ni s masem je taky prusvih,takze dopravat si,to jo,ale nezapominat ze kdyz maso,tak se zeleninou,a denne sklenici vody s rozpustenou bikarbonou:-) . Zasadity prostredi tela znamena zdravi,kyselost je nemoc,plisne,paraziti ......proud
OdpovědětVymazatNo jo, jenže pivo je plné chmelu a obilí, což je zásaditost sama. :-) Horší je to s tím masem a moukou...
VymazatJá úplně nesouzním s tím, co nepřímo hlásá Michal, ale on je jinak třeba stavěnej, takže mu to nedělá problém. Já se snažím dodržovat určité zásady tak nějak rozumně. Když jsem začínal tyto zásady poznávat, byl jsem paranoidní, jestli vše dělám DOST DOBŘE, čímž tělo pochopitelně stahujete. Teď už jsem našel rovnováhu, ten klid, kdy si nevyčítám nějaké ty hříchy, ale snažím se, aby 80% mé životosprávy mělo řád. Alespoň ten, kterému jsem se rozhodl věřit. :-) Jinak ten poměr zásaditosti a kyselosti je věc známá a ověřená. :-)
Patrik
A doporučuju všem, co máte v blízkosti Lidl koupit si medové pivo za 14,90 - výborná to věc! Obecně v Lidlu najdete nejvyšší koncentraci výrobků v ideálním poměru cena/kvalita. Většina výrobků je tam bez éček a poznáte kvalitu mimo jiné i po chuti. Ćím to? Postřehl jsem, že zčásti je Lidl německý, ale některé výrobky jsou polské. Je to odpověď?
VymazatPatrik
To je prave to Patriku,vec znama a overena,mezi nami,ale jinak je to bohuzel obrovska neznama.Uz castokrat jsem se pozastavil nad tim,jak toho lidi obecne malo vedi,nebo aspon malo tusej,nebo mas za to,ze kdyby vedeli,byla by rakovina takovej nehoraznej miliardovej kseft??Vzdycky si pak musim honem uvedomit,ze zit jinak nez ziju a zabejvat se beznejma vecma jako jsou prachy a jejich shromazdovani a uctivani,byl bych na tom vlastne jako oni.......proud
VymazatLidi, snad se umíme přece normálně v klidu najíst a pochutnat si na tom(at si každý láduje co chce),pak je to teprv zdroj energie a nejen pro žaludek.Ter
VymazatTerry:
VymazatPro klid jsem to smáznul.
Mohlo být i dneska hezky jarně, ale letadla mají od rána nějak zhoršený spalování, takže nemusím být meteorolog a tuším, co bude následovat. Ani z toho nemám chuť se koukat nad hlavu :-(
Míšo,tady svítí pořád,sice je to trošku zaflákaný od nich,ale máme ten cb ve vodě,že by to bylo tím,tady je jaro.
VymazatAť je Síla v těchto slunečných dnech s Vámi, čerpejte i do batohu.
VymazatJestli chceš Patriku, tak ti pošlu manuál na MMS, kterej jsem si po dvouleté zkušenosti vypracoval. Vycházel jsem samo z jiných, ale sám jsem si to napasoval. Aj jsem pár věcí vysvětlil, aby si to mohl každý taky upravit.
OdpovědětVymazatMichal Š.
to Michal
VymazatManuál mu pošlete, to ostatní jsem mu poslal již mailem, kvůli slídilům.
Díky moc Iv! A na manuál se těším (patrikb9@centrum.cz). :-)
VymazatTak MMS,nebo VMS ? :-)......proud
OdpovědětVymazatVlastně na VMS, používám HCL ;)
OdpovědětVymazatA ještě ROH, SRPŠ, RVHP a SOS a pak už jen WC :-)
VymazatTen "knotek" mi je odněkud povědomý.
OdpovědětVymazatto Michal
VymazatDoufám že nevadí, ale nějak se mně ty kukadla líbily, budu to sem tam vyměňovat a ten Váš Kmotek se mně líbil, vyzařuje pohodu a hlavně plno otázek.
Nevadí :-)
VymazatA s těmi otázkami jste to trefil. Osobně jsem rád, že na víkend vystřelí k babičce, protože, když každá sudá věta začíná "A co je to ...." a lichá "A jak jsi to jako myslel", je to chvilkama o nervy.
Zrovna teď, nekecám, se mě ptá (v televizi nějaký pořad) - "Jak to že je krystal nerost, když roste?" :-)
Ještě že už máme jasno v tom, jestli taky prděj hadi :-)
Jooo,jooo,ja jen jestli v tom je jeste i jinej rozdil(doufam ze ne),nez ten,ze je VMS "pratelstejsi" :-)....proud
OdpovědětVymazat