čtvrtek 17. října 2013

Ruská konkurence iPadu míří do Česka





Zapomeňte na předsudky vůči ruské elektronice. Z Ruska přišla na český trh solidní konkurence drahým tabletům.
Že posledním ruským úspěchem na poli výpočetní techniky byl dřevěný sčjot? Ani omylem! Ruská společnost Alkotel začala na českém trhu prodávat své tablety a „chytré“ mobilní telefony pod značkou teXet. Navíc chce Česko využít jako odrazový můstek pro expanzi do dalších evropských zemí.
Petrohradský Alkotel je jedním z nejrychleji rostoucích ruských výrobců spotřební elektroniky. V loňském roce prodej produkce její značky teXet v Rusku vyrostl o více jak 60 procent. Zároveň dlouhodobě patří do první trojice lídrů na ruském trhu v segmentech čteček elektronických knih, kamer do aut nebo MP3 přehrávačů.
Nyní se ruský výrobce poohlíží po evropském trhu. Alkotel se na něm plánuje prosadit s levnými tabletami s operačním systémem Android. Tak jako se mu to podařilo v Rusku. Začít chce v České republice.
V listopadu 2012 byly v Česku podány všechny dokumenty na registraci akciové společnosti teXet Global SE. V červnu 2013 v Česku a na Slovensku byl zahájen prodej produktů značky teXet. Od srpna začaly být produkty dodávána do Německa, Polska, Maďarska, Rumunska a Srbska. Od září 2013 si budou moci produkty teXet zakoupit zákazníci v Bulharsku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku a Makedonii, a také v Pobaltí a Skandinávii. Plánujeme postupně navyšovat odbyt jak ve východní, tak západní Evropě,“ uvedl pro Hlas Ruska Alexandr Pavlov, ředitel evropské divize teXet Global SE.
Podle slov Pavlova by společnost k roku 2016 měla tržit ročně z prodeje tabletů teXet půl miliardy dolarů. Pokud elektronická zařízení ruské značky budou používat zhruba 2 procenta evropské populace, jsou takové tržby údajně zcela reálné.
Alkotel z tohoto důvodu chce přenést část výroby tabletů blíž k novým potenciálním zákazníkům. V polovině letošního srpna proto teXet Global SE podepsal dohodu s čínskou společností Foxconn, jež vlastní závod v Pardubicích. Foxconn, jako třetí největší exportér v Česku, pomůže ruskému partnerovi s výrobou v samém srdci Evropy.
V současné době je hlavní výroba soustředěna na různých závodech v Číně. V Česku pro nás Foxconn začne montáž několika typů tabletů, a také bude do Evropy dodávat a provádět dodatečnou kontrolu kvality všech zařízení teXet, které míří na evropský trh. V budoucnu plánujeme rozšířit seznam výrobků k montáži a plné výroby s použitím výrobních a inženýrských kapacit Foxconnu v Česku a v Číně,“ vysvětluje Pavlov.
Volba, podle ruského manažera, padla na Česko záměrně. Ačkoliv je samotná výroba v Číně levnější, do konečné ceny se ještě promítne doprava, certifikace a nákup patentů. A to zvyšuje náklady. Výhodnější je proto vyrábět pro evropské zákazníky v Evropě. Podle Pavlova je zároveň Česká republika ekonomicky přitažlivá.
V současné době česká ekonomika zaznamenává růst, konkrétně díky ruským obchodním značkám a financím, jako je Gazprom, Severstal, Sberbank, Rosatom a další. Mnoho továren v Česku vyrábí pro Rusko hnací jednotky (ABB), automobily (Škoda, Kia, Hyundai), lokomotivy a vagony (Škoda a Siemens), a další výrobky pro ruský trh. Velké továrny, takové jako je Foxconn, mají zájem o poskytování služeb silným partnerům, zejména známým na trzích Ruska a SNS, snažící se k zvýšení počtu pracovních míst ve svých továrnách a závodech. Česká vláda zároveň aktivně podporuje výrobce na území České republiky,“ uvádí ředitel teXet Global SE.
Zahraniční obchod České republiky s Ruskem se v posledních letech pomalu zvyšuje. V loňském roce český vývoz do Ruské federace dosáhl 97,4 miliard korun. Import se těsně přiblížil k 155 miliardám korun.
Jak zároveň letos v květnu prohlásil český prezident Miloš Zeman, uvítal by, kdyby v nejbližších letech objem ruských investic v zemi byl na úrovni dvou až čtyř procent celkového zahraničního kapitálu v Česku.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.