středa 10. dubna 2013

V EU narůstá riziko sociálních nepokojů






Nezaměstnanost v EU dosahuje bezprecedentních hodnot a v důsledku toho roste riziko sociálních protestů, konstatuje Mezinárodní organizace práce (dále MOP) při OSN. Současně varuje politiky, že musejí upustit od úsporných opatření a začít vytvářet pracovní místa.
"Když je nezaměstnanost tak vysoká jako teď - když se bída a sociální ochrana zhoršují - spolu s tím vzrůstá nebezpečí sociálních nepokojů," říká Miguel Angel Malo, profesor ekonomie na univerzitě ve španělské Salamance. V jeho zemi dosahuje nezaměstnanost mládeže 56% a Malo pracuje jako ekonomický expert MOP, která prosazuje práva zaměstnanců. Současně je spoluautorem studie MOP poukazující na možnost sociálních nepokojů v některých částech Evropy.
Podle zprávy je bez práce 26,3 milionu Evropanů, tj. o 10 milionů více než v roce 2008, kdy vypukla světová ekonomická krize. Ve 22 zemí z 27 členů EU je trh práce v horším stavu než před pěti lety, pouze Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo a Rakousko jsou na tom lépe.
Průměrná hodnota nezaměstnanosti v EU nyní dosahuje 10,9% a oproti stavu před pěti lety se zvýšila o 4,1%. V 17 zemích eurozóny rostla nezaměstnanost rychleji než v nečlenských státech a v únoru dosáhla historického rekordu 13%. Uchazeči o zaměstnání přitom mezi sebou bojují o stále menší počet pracovních míst.
Na tento stav doplácejí především tři skupiny: Mládež, dlouhodobě nezaměstnaní a málo kvalifikovaní.
Každý čtvrtý mladý člověk je bez práce. Ve Španělsku a Řecku je to dokonce každý druhý. V 26 zemích evropské sedmadvacítky nezaměstnanost mladých v posledních pěti letech vzrostla. Jedinou výjimkou je Německo.
Počet dlouhodobě nezaměstnaných se od roku 2008 takřka zdvojnásobil a dosahuje dnes 11 milionů.
Málo kvalifikovaní jsou nezaměstnaností postihováni mnohem častěji než kvalifikovaní zaměstnanci či absolventi univerzit.
Profesor sociologie na bielefeldské univerzitě Martin Dieweld ovšem považuje varování MOP za přehnané, i když připouští, že existuje důvod k obavám. Je těžké odhadnout riziko sociálního výbuchu, nicméně MOP na základě vlastní metodologie založené na dotazování odhaduje, že se oproti stavu před krizí v EU zvýšilo o 12%.
Riziko nepokojů kvůli ekonomické situaci narostlo v České republice, Itálii, na Kypru, v Portugalsku, Řecku, Slovinsku a Španělsku. Současně pokleslo v Belgii, Finsku, Německu, na Slovensku a ve Švédsku.
Podle německého sociologa je ale třeba riziko v jednotlivých zemích posuzovat případ od případu, protože lidé reagují různě. V Řecku už došlo ke ztrátám na životech, ale v Itálii a Španělsku demonstrace probíhají pokojně. A podle Diewalda vzdělaná mládež své země stále častěji spíše opouští, než aby se zapojovala do protestů.
MOP doporučuje, aby země v potížích ustoupily od úsporných opatření a nahradily je koncentrovaným úsilím o zlepšení situace na trhu práce. "Pracovní místa musí být cílem stejně, jako rozpočtová disciplína nebo jiné ekonomické cíle," říká Malo. Podle MOP je třeba přinejmenším stabilizovat mzdy a pokud možno je zvýšit. To by zvýšilo poptávku a pomohlo ekonomice. Kromě toho volá MOP po zvýšení dostupnosti úvěrů pro malé a střední podnikatele a po programech podpory trhu práce a zárukách pracovních míst pro mladé.

Je to součástí velkých změn, které mnozí očekávali 21.12.2012, ale toto byl jen bod vyvrcholení nastávajících změn a to  jak v systémech politických, ekologických, tak i v myšlení lidí. Nikdy se neobávejte zpráv, které k vám přicházejí, většinou v negativní formě, je to součást nastávajících změn a je to přirozené, vždy se spolehněte na to, že vše ve Vesmíru jde správnou cestou a má to svůj záměr a ten záměr není nikdy negativní, i když z prvního pohledu to mnohé z Vás bolí, ale jsou to porodní bolesti nových věcí a lidstvo jimi musí projít. Vše je tak, jak má být. Iv

16 komentářů:

  1. zachranit nas mužě jenom valka doufam že to severní korea rozpouta opravdu skurvenej svet a naše republika uplna ubohost a vysmnech nam obyčejnym lidem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdo z nás není obyčejný, každý je jedinečný a může udělat něco, cokoli... :-) A myslet si, že nás může zachránit jedině válka je opět házení vlastní zodpovědnosti na někoho jiného, ne, zachránit se můžeme jedině sami. Vždyť nemáme co ztratit, nic hmotného nám nikdy nepatřilo a nepatří a duše je věčná, takže opravdu není co ztratit, jen získat... Každý den se můžeme ptát sami sebe, co jsme tomuto světu dali, nebo jestli jsme jen nadávali, podléhali negativním zprávám, lhali, brali... Každý okamžik máme na výběr a já si tedy k sakru žádnou válku nevybral :-) Díky Iv za ten závěr, plně s ním souzním. Ano, vše je, jak má být. Každý porod je těžký, ale přináší nové zrození :-)

      Vymazat
    2. Vidim,ze nemas poneti o tom co to valka je a co obnasi,tv zpravy a medialni "seznamovani" je toho zrejme nasledek,skoda:-(,valka je to posledni co si preju,stejne jako jakykoliv jiny nasili,jedina z techchle veci ktera jde ospravedlnit je jen a pouze obranna! Vsechno ostatni je zlocinem a rozhodne to neni niceho resenim.......proud

      Vymazat
    3. Myslet si,že válka něčemu pomůže,si může akorát pořádnej BLB(o čemž svědčí i to,že se nedokáže pod svůj názor ani podepsát).Lidi by těm nenežrancům prachatejm měli přát, AŤ SI TEN MAMON A PRACHY HEZKY VE ZDRAVÍ UŽIJOU A KAŠLAT NA NĚ!!A sami si užívat přírodu,Sluníčko a být na sebe hodní a pomáhat si mezi sebou a nebýt k sobě lhostejní,vždyť každá maličkost potěší,a tak se čerpá SÍLA nejvíce,určitě.A navíc by neměli zapomenout,že "chudák" si vždy poradí,není zvyklý že má za zadkem hejno poskoků.Vždyť oni se těch majetků a sračiček,co maj kolem sebe nenažerou a LÁSKU a ŠTĚSTÍ jim to nikdy nepřinese,natož SÍLU.A jak známo z přírody,přežijí vždy jen ti nejsilnější,není se čeho bát a zoufat.A teď všicí rychle hezky ven na SLUNÍČKO a do přírody a trochu deště nezkolilo nikoho ještě,hlavně že je tam čerstvý VÁNEK a taky třeba SKŘIVÁNEK.

      Vymazat
    4. to Ter
      To bylo hezký a od srdce.

      Vymazat
    5. to Iv :Dovolím si Vám odporovat,ne že "bylo" ale JE!!A ještě jsem zapomněla na cirárko,viď Ivčo :).

      Vymazat
    6. Pro anonyma,
      snad jen to, že každý vidí to, co vidět chce a taky si to přitahuje. Tak bacha na to!

      Terezko:
      Jasně, jak říkáš. Starejme se o plnění svého vlastního "domácího úkolu" a bude o nás postaráno. Už se těším na houbový řízky :-)

      Vymazat
    7. Válka nikdy nikomu (z obyčejných lidí), ať už na jedné nebo druhé straně, nepomohla. Přát si válku je totální blbost... mě naopak hrozně štve, jak jsou lidi na sebe čím dál tím víc zlí, co páchají, ať už jako jednotlivci, nebo jako celé skupiny (např. armády). Zdá se mi to, nebo se toho zla kolem objevuje čím dál tím víc, řekněme za posledních 5-10 let? A směřuje to asi k nějakému dost podstatnému zlomu... já jen doufám, že ten zlom, byť to asi bude chvíli bolet, přinese změnu k lepšímu a to zlo se zase stáhne do pozadí a všechno to tady bude lepší, zkrátka tak, jak by to být mělo.

      Mimochodem - už před pár měsíci jsem si při cestě po D1 všimnul billboardů (jsou tam pořád), na kterých je napsáno "Kéž jsou všechny bytosti šťastny" (nebo tak nějak), zajímalo by mě, kdo za tím stojí... musím říct, že když jsem to četl poprvé, tak jsem se do té hezké myšlenky tak vcítil, že mě to skoro dojalo k slzám, pokud to tedy je myšleno vážně a není tam nějaký postranní úmysl. Nevíte o tom něco víc?

      Jirka

      Vymazat
    8. He he,ale si mu to vysvetlila Terezka:-) Vsak ono Iv vidi kto to napisal. ..Mailo

      Vymazat
    9. to Jirka
      Jirko, víte, čím více se vzděláváte, myslím tím vnitřne, tím více jste citlivější ke zlu a negativismu, proto se Vám zdá, že za poslední roky se toho zla objevuje více. Ne, je jen z Vašeho pohledu více ostřejší a jako jste Vy, lidí narůstá a to je dobře i je to ten zlom, zlomit lhostejnost, to je první krok před akcí.

      Vymazat
    10. Ive, v tom máte určitě pravdu, ale nevím, jestli těch aspektů nebude víc. Vidím totiž, že těch negativních změn si všímá i daleko víc lidí, kteří se ale nezaobírají nějakými hlubšími souvislostmi (mám na mysli třeba ekonomické, sociální a politické dopady současného dění nejen u nás, v tom lidi ani nehledají, jaké to má příčiny a kam to má skutečně směřovat). No a navíc bych řekl, že ty změny se dají i objektivně kvantifikovat. Nebo myslíte, že se skutečně lidi stávají citlivějšími a nekoukají jen po těch vnějších projevech? Byla by to samozřejmě ta lepší možnost...
      Jirka

      Vymazat
    11. to Jirka
      Znáte přísloví: Sytý hladovému nikdy nevěří. No a když těch hladových přibývá, jsou nuceni o něčem přemýšlet a už ne jen koukat, kde by co za krám koupili, nemaj na to a pak se najednou musí spokojit i se starými "riflemi", snad jsem to nastínil.

      Vymazat
  2. http://www.zvedavec.org/komentare/2003/06/618-strategie-totalni-valky-severni-koreje-proti-usa.htm

    OdpovědětVymazat
  3. neviem ci v clanku nie je chyba, ked je krajina Slovensko mylne zaradena medzi krajiny: Belgicko, Nemecko, Finsko a Svedsko :)
    Daniel

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Iv a ostatní, mám jen takový postřeh/dotaz, a nevěděl jsem kam to napsat. Co si myslíte o znovuvztyčení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí ?
    Mě zaujala ta Panna Marie šlapající po hlavě draka, který má údajně symbolizovat poražené protestanty – kacíře. Není tu náhodou někdo kdo se vyzná v téhle symbolice ? Zatím jsem se setkal třeba s tím že drak symbolizuje sexuální sílu, a taky jsem si vzpomněl na jednu knihu:
    http://cs.scribd.com/doc/36923172/D%C4%9Bti-moudrych-drak%C5%AF
    (ještě jsem nečetl)
    Moc dobrý pocit z toho nemám, Mistr Jan by asi nebyl rád...Bog jim žahni ! :-)
    GW

    OdpovědětVymazat
  5. Naše krize = jejich prospěch. Čím méně máme my, tím více mají oni. Naše peníze se přesouvají do jejich kapes. Budou provokovat tak dlouho, až nám ''rupnou nervy''. Možná to je jejich plán. V občanské válce nejhůře dopadnou občane. Původci vyprovokovaní války zmizí ke svým zahraničním tlustým kontům. My se budeme mlátit, nevěda, kdo je kdo. Až si ten zbytek, který máme, roztřískáme, nabídnou nám půjčku na obnovu zdevastované země. Půjčí nám naše, jimi ukradené peníze za lichvářsky úrok. Jejich tlustá konta se zdvojnásobí. Lidi, nenechme se rozeštvat, nepřistupme na jejich hru.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.