pondělí 8. dubna 2013

Větrná energie bez vrtulí



Vědci z holandské univerzity v Delftu ve spolupráci s architektonickou firmou Mecanoo vyvinuli nový způsob, jak generovat elektřinu z větrné energie. Jejich větrná energie EWICON se liší od běžných větrných turbín, protože nemá žádné rotující části listů vrtul.
EWICON se podobá jako obrovská tenisová raketa a je to velká obdélníková stavba s mřížkou uvnitř. Původní větrný generátor  je bez pohyblivých mechanických částí, neboť převádí energii větru na elektrickou energii pomocí elektrostatiky.
EWICONu  pracovní princip je jednoduchý: z malé trubice (záporná elektroda), na spodní části větrného generátoru se stříkají kladně nabité kapičky vody, které odnáší vítr a směřuje ve směru kladné mřížky elektrody. Na druhé straně, elektrody zachycuje kladné náboje, a tím je tvořen  potenciální rozdíl, který vyrábí elektrickou energii.
Vývojáři tvrdí, že EWICON konstrukce je velmi jednoduchá: můžete udělat základní rám jakéhokoli tvaru a velikosti, stejně jako ji kombinovat se solárními panely. Nicméně, je zde omezení pro minimální velikost.



Zatímco účinnost přeměny energie EWICON nebyly zveřejněny, existuje zatím jen jeden laboratorní prototyp, namontovaný v přední části univerzity, nicméně, podle svědků, tento vzorek průběžně napájí světelný neonový nápis. V podstatě, i když EWICON 2-3 krát méně efektivní než tradiční větrné turbíny s rotujícími lopatkami, stále má obrovskou výhodu – je tichá. Větrné mlýny EWICON lze umístit kamkoliv a dokonce zdobí krajinu. Neexistuje žádné riziko pro ptáky a je méně pravděpodobné, že blesk udeří do zařízení a nehrozí i pád v důsledku vichřice.
Doufejme, že v blízké budoucnosti vývojáři uvolní více informací o této, samozřejmě, vzrušující technologii

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.