neděle 7. dubna 2013

EU chce zprivatizovat vodní zdroje




Oč se vlastně jedná.



Evropská komise v tuto chvíli projednává novou koncesní politiku pro veřejné služby (odpad, voda, elektřina).

Na základě nových pravidel obec/město/stát o každé zakázce v hodnotě nad 8 mio euro není oprávněno samo rozhodnout - komu zakázku zadá. Dle nových pravidel musí obec/město vypsat celoevropský transparentní tendr (ve všech jazycích). Budou konkrétní kritéria na společnosti, které tyto zakázky budou smět realizovat. Důsledkem bude, že menší komunální organizace budou mít problémy s vlastním přežitím. Výhledově je možné, že bude docházet k masové privatizaci těchto společností (vodáren kupříkladu).
Všechny stávající smlouvy na tyto služby budou platné do chvíle, kdy by došlo k jakékoli úpravě těchto smluv. V tu chvíli vzniká povinnost k vyhlášení celoevropského tendru a původní smlouva zaniká.
Z novely jsou vyjmuty vojenské a bezpečnostní zakázky.

3 komentáře:

  1. Rád bych k tomu něco napsal, ale ani po delším přemýšlení mě nic slušného nenapadlo :-(
    Připadám si totiž jako toaletní papír pro EU.
    Aby toho nebylo málo, tak sýkorky už včera večer vyzobaly nemalý příděl na celý víkend, takže nemám ani na co se dívat (Bobek se tu dopoledne mihnul a srnky vyhnal soused na čtyřkolce). Ještě, že Iv dal oblíbené Pohansko.

    OdpovědětVymazat
  2. Zadám odkaz který by byl schopen vzniknout samotnému článku, byť o corporaci Monsanto bylo napsáno už mnoho :)

    http://www.avaaz.org/en/monsanto_vs_mother_earth_loc/?bBBGKdb

    Off-Sick

    OdpovědětVymazat
  3. ono víc věcí je nemorálních - např. celá EU je nemorální - důsledky takové privatizace si nikdo nedokáže ani domyslet. Zprivatizuji si deset metrů vzduchu na každou stranu kolem mne a každý, kdo se přiblíží nebo naruší prostor - zaplatí. Kdo znehodnotí prostor jakýmkoliv kouřem či smradem, bude vystaven předem určené (mnou) pokutě. Pokud naruší můjprostor smog nezvládnutý státem, budu požadovat od státu tak výrazné odškodnění, že Kalouskovi zrudnou nejen uši. Můj zprivatizovaný prostor bude mým výsostným prostorem a budu jeho narušení uplatňovat všude na světě - to není až tak blbej nápad jak vydělat peníze - stačí se přesouvat.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.