čtvrtek 13. října 2011

Zdroj záporných iontů


Pro ty, co by si chtěli udělat doma příjemný vzduch jako v lese, zvláště v podzimních a  zimních dnech, slouží tento ionizátor záporných iontů v kapesním provedení a vůbec, dnešní nedostatek záporných iontů  má na nás velmi nezdravý vliv. Přírodním zdrojem jsou jehličnany, otevřený oheň (krb) a malé množství vydá i svíčka. Normální kamna, jejichž plášť tvoří plech, neprodukují záporné ionty.
Tento ionizátor je aplikací 16stupňového Delonova  násobiče síťového napětí 220V (dnes 230V) podle obr. 1. 
Pozor, ti co si stáhli schéma do 20.10.2011 do 22 hod. je nutno nahradit tímto opraveným schématem, vloudila se chybička - opraveno, omlouvám se. Ten kdo měl plošňák stažený od Michala do tohoto data, tak obrátit polaritu diod D6, D13, D7, D14, D8, D15 vyznačených na uvedeném plošňáku. Děkuji za porozumění.



Jako ionizační mřížka malého provedení poslouží vyleptaná destička plošných spojů, dle obr.2



Se zřetelem ke galvanickému propojení obvodů ionizátoru se sítí je třeba při konstrukci dodržet bezpečnost. O emisi záporných iontů se bez měřící techniky můžeme přesvědčit přiblížením zapnutého přijímače, který má zapnuty dlouhé vlny (DV) k ionizačním mřížkám.
Příkon celého zařízení 0,7W, takže elektroměr se ani nehne. Koncentrace záporných iontů ve vzdálenosti 1m by měla činit cca 20 000 cm-3. Pokud napojíme zařízení na měnič, můžeme ho používat i v místech bez síťového napětí.
P.S. Co se týče diod, zapomněl jsem napsát novější ekvivalenty: 
BY 133, 2.-Kč/ 1N5062 2.-Kč/ 1N5408 1.50 Kč
Vše v prodejně GM.




Pro ty, co chtějí zvětšit výkon.
Kdysi jsem pracoval na elektronických katalyzátorech a tam se velmi dobře osvědčil způsob provedení ionizačních elektrod ve formě koaxiálního vedení. Viz nákres.
Čím delší trubice, tím větší čas pro reakci záporných iontů v prostoru. Celá trubice však z bezpečnostních důvodů musí být na plášti izolována.

22 komentářů:

  1. Pokud jsem dobře hledal je uvedený kondenzátor 15k to samé jako 15nF ?
    Převody nejsou moje silná stránka obzvláště u kondenzátorů, kde je snad dvoje značení či co.
    Pokud ano, jedná se tedy např o toto?:
    http://www.gme.cz/vyhledavani/?q=CF7-15N%2FJ
    A diodu KY130 jsem v obchodech nenašel. Pouze v nějakých starých Tesla katalozích. Šlo by použít třeba tuto?:
    http://www.gme.cz/vyhledavani/?q=1N4937
    Michal

    OdpovědětVymazat
  2. Tak Vám napíši převody: 15k = 15000pF(pikofaradů)
    15k = 15 nF (nanofaradů)
    Vycházejte vždy pro příště např.: 1 000 = 1k = 1 nF
    Co se týče diod, zapomněl jsem napsát novější ekvivalenty:
    BY 133, 2.-Kč/ 1N5062 2.-Kč/ 1N5408 1.50 Kč
    Vše v prodejně GM.
    Vaše dioda 1N4937 dle Datacheetu rovněž.

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě drobnost. Do jakého typu krabičky to umístit. Je nějaké nebezpečí vzniku požáru? Přece jenom 4,5kV už může udělat nějakou jiskru, ne?
    Michal

    OdpovědětVymazat
  4. V zásadě izolační, jen ne dřevěné a kovové. V GM se dostanou plastové krabičky pro adaptéry, které mají už zabudovánu vidlici na 220V, je to řada U-KP a nebo prostornější typ U - ADAPTER V stojí cca 63.60 Kč.Ionizační mřížku umístit dovnitř a vyvrtat větrací otvory a nebo krabička U - KPZ8 již s větracími otvory cca 73.- Kč, ale bez vidlice.

    OdpovědětVymazat
  5. Jedním slovem, krása!
    Jdu na to. Děkuji.
    M.

    OdpovědětVymazat
  6. Je ještě nějká možnost, jak se okamžitě přesvědčit o funkčnosti ionizéru? Bohužel, všechna rádia, co doma mám, nemají pásmo dlouhých vln. Našel jsem na netu tento jednoduchý detektor kladných i záporných iontů( http://www.elektrokoutek.cz/ion.html ), ale nevím, zda má smysl se s tím dělat. Vždy jsou v okolí nějaké kladné i záporné ionty a jaká je citlivost tohoto nevím, tak aby mi to "nesvítilo" jak zběsilé neustále.
    Jističe mi to nevyhodilo (už to je pro mne úspěch), ale znáte to, nebzučí to, nesvítí, takže jsem nějak v rozpacích. Mám jich dělat celou řadu pro příbuzenstvo, tak abych nevyráběl jen krabičky, co nejsou zadarmo :-)
    Michal

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, tiché, nenápadné, nejiskřící, nebzučící, jen se nedotýkat plošek antény, pokud jste dodržel polarizaci diod, není co zkazit. Ten odkaz na jednoduchý detektor iontů je taky dobře, ale pokud nemáte žádný přijímač s DV, jsou ještě dvě možnosti. Jedna: pokud máte nějakou doutnavku, uchopit jeden vývod z doutnavky mezi prsty a baňku přibližovat k anténě, je to sice malý výkon, ale rozsvítit aspoň málo by se měla. Druhý: pokud má rádio vstup na zesilovač, tak vyrobit krystalku a tu napojit na vstup zesilovače. Cívka pro dlouhé vlny by měla mít na ferritové tyčce zhruba 120 závitů, tím se dá taky zjistit funkčnost, ale pokud to máte dobře zapojené, mělo by to fungovat.

    OdpovědětVymazat
  8. Omlouvám se Michalovi, že jsem v prvním schematu měl chybu a děkuji mu za všechny, pro něž udělal plošný spoj, oprava je jednoduchá viz nahoře v článku, takže Michal za to nemůže, hold je toho někdy moc. Děkuji Michale.

    OdpovědětVymazat
  9. Těch diod jsem si všiml ihned, ale jak už to u Vašich schémat bývá, často tam jsou věci, které nejsou zrovna "konzervativní". Tak jsem usoudil, že to bude nějaká vychytávka :-)
    Opravený návrh DPS je zde:
    http://www.uloz.to/10706173/stranasoucastek-pdf
    http://www.uloz.to/10706174/stranaspoju-pdf
    Michal

    OdpovědětVymazat
  10. Když bych chtěl "zvětšit výkon" zdroje záporných iontů a tedy snad i koncentraci iontů v ccm, můžu zvětšit plochu ionizační mřížky nebo počet kaskád násobiče, případně posunout vývod b na první kaskádu nebo kapacitu kondenzátorů nebo všechno najednou?
    Al

    OdpovědětVymazat
  11. Pro Al
    Počet kaskád navíc, je zbytečné, docházelo by zde nakonec k přeskokům a "plíživým výbojům" na povrchu izolační desky, až by byla mřížka zničena a musel jste dělat zase novou, navíc by mohlo dojít i k poškození diod. Pokud chcete zvětšit účinnost, můžete provést dva úkony:
    1. Zvětšit plochu ionizační mřížky se zachováním mezer.
    2. Povrch ionizační mřížky ofukovat ventilátorem.

    Tyto dvě možnosti Vám zajistí větší výměnu nad mřížkou a větší exportování záporného náboje do čištěného prostoru.

    OdpovědětVymazat
  12. Nad tím ventilátorem jsem přemýšlel, ale byl tu problém s prostorem. Ventilátor se tam vejde v pohodě, ale transformátor už ne, protože ventilátor, který se tam vtěsná, běží na 12-24V.
    Možná by to šlo řešit jinak než trafem, ale na to já nemám buňky.
    Poslední týden ale doma denně zapaluji svíčku. Dle detektoru iontů a hlavně detektorů, který máme v sobě, je to minimálně stejně tak účinný zdroj iontů a nejenom to. Stahuje pachy z okolí a oku lahodí.
    Michal

    OdpovědětVymazat
  13. Potvrzuji účinnost ionizátoru dle autorova schématu. Ač rádio ani detektor iontů mnou postavený nic směrodatného neukázaly, tak německý ovčák mé mamky ano. Do dne, kdy jsem jeden ionizátor dal rodičům, jejich pes spal výhradně na třech místech v domě. Od chvíle zasunutí do zásuvky se uvelebil u této mašinky a spí tam. Z technických postupů mi funkci potvrzuje pouze doutnavka, která se v těsné blízkosti přístroje rozežhne. Pro případné zvědavce jako jsem já důrazně nedoporučuji měřit cokoliv na přístroji i po jeho vyndání ze zásuvky. I po delší době je v kondenzátorech uloženo dost energie na to, aby vám to doslova odpařilo kus hrotu zkoušečky při nechtěném dotyku na nesprávné místo. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. jsem neelektronik tak bych chtěl vědět , ty diody tam mají být tedy jaké .

    OdpovědětVymazat
  15. to Tom
    Již jsme o tom psali výše v komentářích, ale tady ti to okopíruji:
    Tak Vám napíši převody: 15k = 15000pF(pikofaradů)
    15k = 15 nF (nanofaradů)
    Vycházejte vždy pro příště např.: 1 000 = 1k = 1 nF
    Co se týče diod, zapomněl jsem napsát novější ekvivalenty:
    BY 133, 2.-Kč/ 1N5062 2.-Kč/ 1N5408 1.50 Kč
    Vše v prodejně GM.
    Vaše dioda 1N4937 dle Datacheetu rovněž.
    14. října 2011 22:50

    OdpovědětVymazat
  16. Kdo neví, jak sehnat součástky: zadejte si do googlu kte stavebnice (je to číslo 312) a odtud Vám pošlou vše jako stavebnici s návodem.

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den pane Iv.
    Když umístím ionizační mřížku do soustavy s kovovým ventilátorem stane se něco s ionty?
    Nesníží mě to účinnost?
    Předem děkuji za odpověd

    OdpovědětVymazat
  18. to Ab
    Pokud umístíte ventilátor tak, jak je na výše uvedeném obrázku a nebo dokonce ventilátor až na konci, nic se nemění, záporné ionty jež jsou vybuzeny na ionizační mřížce mají nějakou životnost a průběhem přes ventilátor, případně umístěným na konci trubice průlet záporných iontů je tak rychlý, že ani lopatky kovového ventilátoru je nezničí – nevynulují. Jen je potřeba při použití kovového ventilátoru dávat velký pozor na vzdálenost od ionizační mřížky – aby náhodou nedocházelo k nějakým VN přeskokům na kovový materiál. Elektrická pevnost vzduchu se mění s vlhkostí, zvláště v kuchyni, tak bych pro jistotu uvedl minimálně vzdálenost 5 cm vrtulek od ionizační mřížky.

    OdpovědětVymazat
  19. Jo tak to dám radši mřížku dál než jak mám teď 1cm.
    Ta zkouška s doutnavkou fungovala i na izolační straně DPS mřížky. Když jsem chytil doutnavku za izolované dráty a dal k vodivé straně mřížky tak i docela svítila.
    Jo s těma přeskokama jsem už něco zažil. DPS jsem si navrhoval sám a nechal jsem si kolem měděný rámeček no a při správném naboji došlo k přeskoku, tak jsem musel ten rámeček strhnout.
    Děkuji za návod a rady.

    OdpovědětVymazat
  20. Byl by jste prosim nekdo schopen mi jeden kus vyrobit? Elektrikarina je pro me spanelska vesnice :-)autolp@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  22. Připádá mi, že jsou všechny diody opačně. Viz. google obrázky "ionizátor vzduchu schema" nebo "air ionizer". Zorientujte se podle prvního kondenzátoru. Na vývodu směrem do sítě má mít (+) a na vývodu do ionizátoru má mít (-). Jinak to produkuje kladné napětí asi +4kV a vysává elektrony z okolí. Jedinou pozitivní funkcí snad zůstává, že to čistí vzduch (nabíjí prachové částice a ty se pak přilepí na zdi nebo na zem). Kdo to takhle máte, jaký vliv na Vás +ionty mají, pokud nějaký?

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.