pátek 22. července 2011

Asynchronní motor jako zdroj el. energie.


Asynchronní motory se nejčastěji používají jako generátory např. u vodních elektráren. Je možné pro dobré kutily tyto motory použít jako zdroj elektrické energie a to jak k stávající rozvodné síti, nebo jako i samostatný generátor (ostrovní režim) tj. kdy není na blízku žádná distribuční síť.
Dávám to zde pro časy budoucí, kdy se někdo bude chtít osamostatnit od energeticko-finančních zlodějů a použije třeba k pohonu tohoto generátoru plynový(bioplyn) motor, motor poháněný směsí vodíku s benzínem atd..

Jako asynchronní generátor lze bez úprav použít téměř každý asynchronní elektromotor s kotvou nakrátko. Elektromotor, je-li použit jako asynchronní generátor pracuje při otáčkách nad asynchronních. Musí mít tedy vyšší otáčky, než je uvedeno na jeho štítku a to většinou vám bude stačit 70. otáček a to v případě, že budete generátor připojovat k již stávající síti. Pokud generátor bude pracovat jen v ostrovním režimu, přidání otáček již nehraje tak velkou roli. O kolik je štítková hodnota otáček motoru nižší než příslušné synchronní otáčky odpovídající počtu pólů a frekvenci v síti, o tolik bude potřeba motor přetočit, má-li fungovat jako generátor a dodávat jmenovitý výkon.
Lze vycházet z následující tabulky:
Štítek motoru, otáčky –      690..740       910..990  1350..1490    2250..2950
Magn.poly,                                  8                   6                4                   2
Synchronní otáčky,                  750             1000           1500            3000

Např.:
Elektromotor s otáčkami 1430 ot./min. má být použit jako asynchronní generátor. Jeho otáčkám jsou nejbližší synchronní otáčky o hodnotě 1500 ot./min. Rozdíl mezi oběma hodnotami je 70 ot./min. Toto číslo je nutné k synchronním otáčkám přičíst. Získaný výsledek je 1570 ot./min. které musí generátor točit, aby do sítě dodával jmenovitý výkon uvedený na štítku.
Většinou si řeknete, že použijete motor s nízkými otáčkami, např. 400 – 750 ot./min., jenže tyto stroje jsou drahé a rozměrné a navíc při takových otáčkách se špatně chladí vestavěným ventilátorem. Takže bych doporučoval s otáčkami 1000 – 2000/min., dají se chladit dobře a navíc lépe vydrží i krátkodobá přetížení.
Asynchronní generátor pracující paralelně s distribuční sítí, nemá potřebu připojení kondenzátorů jak je nutné při ostrovním provozu, jelikož si jalovou energii je schopen vzít přímo ze sítě pro tvorbu magnetického pole.


Pokud vaše zařízení bude pracovat jako ostrovní systém, tj. bez připojení na veřejnou síť a jako samostatný systém, je třeba provést jisté jednoduché změny v zapojení na výstupu motor-generátoru. Je potřeba zapojit do každého vinutí u zapojení do hvězdy kondenzátor, o kapacitě 24 uF na napětí aspoň 360V střídavého.

    


Takže to jsou rozdíly připojení asynchronních motorů, pracujících velmi jednoduchým způsobem jako generátory střídavého proudu. U generátoru s ostrovním režimem bude stačit pracovat s otáčkami dle štítku, aby se dodržel kmitočet vaší soukromé sítě. Při napojení generátoru na váš jakýkoliv spalovací motor, nebo motor na stlačený vzduch, páru, prostě na to, čeho máte přebytek, získáte svou vlastní soběstačnost. Jistě, že by se dal celý systém z automatizovat, ochrana proti podpětí a pod., ale nejsem zastáncem cpát elektroniku zbytečně třeba i do kladiva, které vám ukáže hodnotu síly úderu – v případě nouzí je to pak jen ke vzteku.
Článek je součástí přípravy na možnosti využití VE v časech příštích.
První generátor na VE v ČSR : http://energieupramene.blogspot.com/2011/09/prvni-generator-ve-v-csr.html
Jinak detailně zde: https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=9101

51 komentářů:

  1. zaujimave informacie,najme ten motor....odporucil mi to jeden technik....ozaj zaujimava stranka

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, proto tyto stránky jsou utvořeny, pokud si někdo neobleče pracovní oděv, nevezme fidlátka a nezačne stavět a zkoušet, tak je to jen teoretizování a těch je 99%. Ti teoretici, i kdyby to měli před "čumákem", tak Vám věřit stejně nebudou, proto veškerá oponentura s těmito "lidmi" je ztráta času a nemíním s nimi diskutovat. Netvrdím, že vše, co je nové je dobré, ale dítě po narození také hned nechodí. Zařízení se zkoušelo na jedné VŠ a vykazovalo velmi dobré výsledky, ale oponentářům je zbytečné něco vysvětlovat, je to pouze moderní inkvizice ala Sysifos. Je to prostě pak ztráta času a můj čas je drahocený.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,zaujal mě Váš příspěvek o využití as.motoru jako generátoru.Mám k dispozici as.motor 15kw,970ot/MIN,točil bych ho traktorem,otáčkami kolem 1000ot.,pro zachování kmitočtu v ostrovním režimu.Nevím však jak velké kondenzátory zvolit a jak je zapojit.Motor je zapojen do hvězdy,na 380v.
    Děkuji
    Khaur

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle Vašich údajů je motor šestipolový, tedy 1000 otáček by mělo stačit, výkon neznámý. Kondenzátory napojte tak jak je ve schematu, na každou fázi jeden, druhý vývod kondenzátorů spojíte do uzlu. Hodnota, aspoň ta základní je 24 mikrofarad na napětí 380V. Hodnota není tak kritická, uvidíte sám.

      Vymazat
    2. Asyn. Motor v ostrovnom režime nemá šancu pracovať tak aby vyrábal dostatočný výkon

      Skúšal som to na 1.5 KW motore 60 W žiarovku to sice rozsvietilo akonahle odber bol väčší jak 70 W kondiky sa vybyli...

      Vymazat
    3. to anonym
      Jen zkoušejte, hlavně kondiky.....

      Vymazat
    4. to anonym
      http://lectureonline.cl.msu.edu/~mmp/kap23/RCL/app.htm

      Vymazat
  4. Dekuji za odpoved,motor ma 15 kw,kdyz je do trojuhelnika,pokud bych jej zapojil do hvezdy ma cca 5kw.Zajimalo by me jestli v obou rezimech mohou byt pouzity stejne kondenzatory a v jakem zapojeni.Take by me zajimalo jestli na tak velky vykon staci tech 24microfarad.
    Dekuji
    Khaur

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, ale nějak jsem přehlédl výkon motoru, ale nic se neděje. Ty kondenzátory, které chcete použít na asyn. motor, nemůžete srovnávat např. s rozběhovými kondenzátory, tam by byly hodnoty úplně jiné s porovnáním k výkonu. To by bylo jiné a velmi rozdílné řešení dle tabulek pro rozběhové kondenzátory. Ve Vašem případě pro generátor je tech. problém jinde.
      Uvědomte si, že frekvence, tedy 50-60Hz je dána otáčkami Vašeho motoru, ne hodnotou kapacity, pracujícího ve stavu generátoru, to bude záležet na převodu a otáčkách pohonu, tedy ve Vašem případě traktorový motor. Kondenzátor v tomto případě slouží jen pro udržení nějakého malého budícího napětí v cívkách statoru a nebo pro rychlé vybuzení těchto cívek, zbytkovým magnetismem v motoru. Tedy si myslím, že na začátek těch 24uF by pro pokusnictí mělo stačit. Zapojení kondenzátorů zachovejte stejné. Navíc si tuto teorii můžete odzkoušet a to tak, že až Vám motorgenerátor bude dodávat plné napětí, můžete použít na kondenzátory např. třípolový vypínač, kterým je odpojíte a motorgenerátor bude dodávat napětí stále, možná bych toto řešení použil, aby jste zbytečně neměl kondenzátory napojeny na stálo.

      Vymazat
  5. Dekuji za odpoved,jakmile to zprovoznim,coz by mohlo byt do mesice,dam vedet ,jak jsem dopadl.
    Khaur

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, chtěl jsem se optat když mám 4 pólový asynchroní motor na krátko o výkonu 15Kw kolikati ampérovými pojistkami ho mám jistit a zda mi tento motor když ho roztočím na požadované otáčky což by mělo být cca 1500 m/min tak jestli mi bude dodávat jmenovitý výkon 15Kw? Předem děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Použijete pojistky nebo jistič o amperáži, který je udán na štítku motoru. Pokud bude generátor pracovat v uvedených otáčkách 1500 ot/min bude výkon 15kW. Zkuste se podívat ještě i zde pro komplet obrázek: http://mve.energetika.cz/sikovneruce/asynchronni-generator.htm
      Hodně zdaru!

      Vymazat
  7. Řeším tu jeden zapeklitý problém.
    Jak dostat vodu z vrtané studně, když nepůjde proud? Čerpadlo má příkon 0.75kW, tuším jednofázové. Nejprve jsem si říkal, že koupit zdroj 12V-DC/220V-AC a těch pár minut potřebných pro natečení vody pro celou rodinu a celý den bych při nastartovaným motoru auta bez problému utáhl (alternátor 120A) , ale dočetl jsem se, že právě motory těchto čerpadel jsou velice háklivé na sinusoidní průběh, což většina zdrojů prý nemá.
    Máte Iv nějakou radu na zbytečně nekomplikované řešení?
    Už jsem přemýšlel i nad stavbou generátoru (4kW asynchr. motor) poháněného motorem z favorita, ale tam narážím na problém udržení otáček při různých zátěžích a i dalších menších či větších zádrhelů včetně samotného napojení na stávající rozvod el. v RD. Elektrikáři od toho dávají ruce pryč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať se vám to zdá nebo nezdá, nevidím žádný problém. Na případné havárie rozvodných sítí jsem opatřen benzínovou centrálou, stačí i ta malá za pouhých do 3000,- Kč cca 700-900W. Postupně v případě nutnosti natlakujete vodárnu, pak mamině ledničku a zase na nějaký čas vypnete. Malá spotřeba, takže vám benzin vydrží dlouho, televize nutná není a nějakou tranzistorovou krystalku na baterky doma taky seženete, jinak si baterku jistě vyrobítena tranzistorák.
      Jinak Michale, s tím měničem nemáte pravdu. Ten měnič sice nedává čistou sinusoidu, ale obdélníky +-, ale asynchronní motor to roztočí, používal jsem to při pokusech s rotoverterem, pro vylepšení můžete do obvodu nacpát tlumivku s jádrem a kondenzátor, to by trochu ty hrany ohlo, ale i to je zbytečné.

      Vymazat
  8. asi si trošku nerozumíme.Možná mám jen špatné info, ale ty obdélníkové průběhy prý vadí čerpadlům. Nevím proč.
    Ještě jeden dotázek. V případě, že bych si udělal větší centrálu, je možné nějakým jednoduchým způsobem jí napojit na celý rozvod v RD? Asi plácnu kravinu, ale napojit centrálu třeba na zásuvku. Nebude pak celý zásuvkový obvod v baráku (pod danou pojistkou) pod proudem?

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem si ze zajímavosti prošel internet s tématikou nouzového zapojení svého zdroje el. energie na stávající síť v domácnosti (RD). Málem mě omývali! Už snad pomyšlení na toto je u nás trestné a klasifikováno jako velezrada či vražda prvního stupně. Taky zapojení je prý velice, velice, ale opravdu převelice složité a nedoporučuje se nikomu.
    Kdybych nevěděl svoje, musel bych se jít okamžitě udat, zastřelit a zpopelnit na svoje náklady - na posloupnosti by nezáleželo.
    Odpovědi "odborníků" byly na jedno kopyto. Do třech dnů je prý vždy a všude při výpadku elektřina opět v provozu, takže jakékoliv záložní zdroje jsou totální nesmysl. Pánové asi neví, co je to být pár hodin, natož pak tři dny bez vody, bez možnosti spláchnout záchod, umýt si nádobí, přijít o ne zrovna levné zásoby mražených potravin, zkrátka nemít možnost žít jako civilizovaný člověk.
    Už z nás nevyrábějí ovce, ale ustrašené voli(če)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kup si tohle: http://www.yorix.cz/cz/greenbono/greenbono.htm Zabráníš přetokům proudu do sítě a máš klid...

      Vymazat
    2. Moc jsem se bavil při čtení tohohle komentáře týkající se "velezrady a vraždy", protože jsem sám bojoval s ČEZem jenom kvůli přeložce kabelu, kterej si natáhli neoprávněně a nebezpečné přes soukromej pozemek a těsně kolem střechy baráku a vyhrožovali mi,že když jim nedám povolení na umístění stavby,tak se kabelu nezbavím a to ještě pře tím chtěli abych to platil,protože by to bylo na mojí žádost.Jinak jsem před lety sám řešil napájení oběhového čerpadla topení právě kvůli několikahodinovému výpadku sítě měničem a baterií a udělal jsem si "odpojovač-připojovač" obvodu čerpadla k síti a měniči.Škoda,že jsem na tyhle stránky narazil až teď,byli bysme mnozí už mnohem dál možná,alternativou k ČEZu se zabývám už hodně dlouho.
      Inovátor

      Vymazat
    3. Šikovnej, měnič na čerpadlo při výpadku jsem řešil před deseti lety a to ještě s tranzistory KD s chladiči tehdy. Dnes měnič je k dostaání i za pěknou cenu a malý.

      Vymazat
    4. Je to problém, pokud nejste dodavatelem přebytků do sítě... Za pojistkami si však můžete dělat relativně co chcete. Chce to jen relé (něco jako v UPS), které při výpadku proudu ze sítě vypne, respektive sepne okruh RD na Váš zdroj. Napěťové monitorovací relé (přepínací) lze koupit do 1000Kč.

      Vymazat
  10. Janik
    Dobry den.
    Chcem si postavit ostrovny system z 3kw generatorom pomocou tych kondenzatorov.
    Ale mam otazku:
    Ako a odkial sa da vyviest pracovna nula ked chcem zapojit 1-fazovy spotrebic k tomuto 3-fazovemu generatoru.
    A ako sa da takito generator zaistit proti pretazeniu?
    Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asynchronní generátor(motor) máte zapojen do hvězdy, pracovní nula tedy ze středu. Pokud přetížíte, zpomalí otáčky a přestane dodávat energii.

      Vymazat
  11. No hladal som informacie k takemuto generatoru a zaujalo ma toto video http://www.youtube.com/watch?v=731ppW4eFaE&feature=related
    Je tam toto presne zapojenie, ale:
    1. Kondenzatory ma iba 6uF.
    2. Tu pracovnu nulu ma zapojenu v kodenzatorovom strede.Myslim ze by to malo pri
    vetsom odbere odpalit tie kondiky nie?Alebo to nema spravne?
    3. Ked spusti generator samostatne bez (najskor) pripojenej siete generator sa
    z kondenzatorov sam nenabudil.Da sa to neako aj bez siete?
    4. Znervoznili ma tie blikajuce diody na rozvodni. Je taketo napetie ciste aj pre
    elektroniku?
    Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud chcete mít stabilnější síť, rozhodně bych zapojil pracovní nulu na střed hvězdy a tu přizemnil, pokud to bliká i u nadasynchronních otáčkách při jmenovitém výkonu, je třeba zvětšit kapacitu. Ano, co se týče spuštění při ostrovním režimu, normálně by jste jej nenastartoval.
      Už jsem to vysvětloval jiným, kdo to dělal, ale přes mail. Zde to řeknu jednoduše, po delší odstávce asynchronní motor ztratí zbytkový magnetismus a pak se již nenabudí. Můžete vyřešit, že na okamžik než spustíte soustavu, mžikově napojíte třeba autobaterií na jednotlivá vinutí (neřešte +a-, střed uzlu -) aby pak zůstalo na chvíli nějaké mag. pole a spustíte soustavu, problém je vyřešen. Pokud jsou otáčky správné, žádné „blikání“ se nekoná.

      Vymazat
  12. Třeba se někomu bude hodit :)

    http://www.ulozto.cz/10342346/jt-generator-uvod-avi

    http://www.ulozto.cz/10341995/jt-generator-experiment-avi

    OdpovědětVymazat
  13. mmrzout@seznam.cz30. prosince 2012 v 10:07

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký typ kondenzátorů použit, zatím jsem zkusil použít 22uF, které jsem vykuchal z hodně starých zářivek a nic prostě nefungoval a když jsem chtěl koupit nové kondenzátory tak mě překvapilo množství typů a rad bych koupil hned na poprvé ten správný :o) jinak motor má 2,2kw a chtěl bych se propracovat až k 15kw abych tím utáhl celý dům i s topením. Taky by mě zajímal Váš názor na to, že bych "generator" poháněl přes převod druhým motorem, který by po nájezdu generátoru bral proud z něj.taková domácí elektrarna, která by potřebovala čez jen na rozjezd. Předem dík za reakce:o) štastný nový rok

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, mohu poprosit o upřesnění typu kondenzátorů ? Je možno použít rozběhové kondenzátory ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V zásadě kondenzátory na střídavý, tedy rozběhové.

      Vymazat
  15. Ahoj lidi mam dotaz když zapojim napřiklad asynchroni motor jako generator el. Energie o vykonu 5,5 kw bude vystupni napeti a proud stejny jako napeti potřebne k roztočeni motoru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Honza
      Ano, měl by odpovídat štítkovým hodnotám motoru.

      Vymazat
  16. Použil jsem tento motor jako generátor- MEZ 4pol. 1440 ot/m. 2,2 KW. 220-400V. Kondenzátory 25mfd na 450V zapojené do hvězdy. Výsledek měření- 1800ot/min 230V výkon je kolem 400W na jednu fází.

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den, zajímalo by mne, zda je možné použít také jednofázový asynchronní motor s kotvou nakrátko jako generátor, paraleně se síti nebo i ostrovní chod. Hledal jsem na internetu, ale všude jsou informace pouze o třífázových asynchronních elektromotorech. Podle mne by to mělo být možné. Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  18. Dobry den, zle využit i jednorázový asynchronní motor jako generátor? Dekuji

    OdpovědětVymazat
  19. dobrý den opravdu jste nekecal dnes jsem testoval as. motor v ostrovním režimu pomocí vašeho schématu a hle funguje to ;) děkuji

    OdpovědětVymazat
  20. Vedel by mi niekto poradiť ? Na chalupe nieje elektrina ešte dávno Dedo chcel z asynchronného motora zrobiť generátor má tam mali Rusky bendzinový motor / plne funkční/ a československý el. motor . Pozeral som na štítok je to 1.1 KW 3-Fazový 380 V 980 Min. Zaskočilo ma napájanie teda výstup toho motoru su tam len 3 šruby na pripoejnie kábla píše tam U V W nechápem kde tie rozbehové kondíky zapojiť . A aké by boli vhodné ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poradil bych možná, ale podepsat se neumíte, tak nic.

      Vymazat
    2. To vypadá že je zapojen do trojúhelníka musíte cívky zapojit do hvězdy, nebo je to do hvězdy a střed připojen na kostru motoru.. změřit..

      Vymazat
  21. Dobrý den,
    pokouším se zprovoznit asynchronní motor 4kW, 960ot/min. jako ostrovní systém. Momentálně otáčky 1000ot/min, 3x kondenzátor 25uF 400V zapojení podle vašeho doporučení. Stále nic. mohl byjstew mě poradit,
    Děkuji
    David

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to David
      Váš motor neudrží zbytkový magnetismus, kterým by se nabudil a pracoval pak jako generátor.

      Vymazat
  22. Zkoušel jsem motor zapnout do sítě na cca 5 minut a poté odpojil, nandal klínový řemen a poté roztočil hnacím motorem. Je možné, že je 5 minut málo? Nebo je ta prodleva příliš dlouhá?
    Děkuji.
    David

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to David
      Pravděpodobně je prodleva dlouhá, možná bych to řešil přepinačem motor(připojení k síti jako motor)/generátor( bez napájení k síti).

      Vymazat
  23. dobry nemal by niekto podrobnu schemu zapojenia motora na generator nejaky obrazok a popis dakujem pripade video z vysvetlenim a ukaškov zapojenia dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pohon generátora riešený vybudením štartovacieho motora zo siete, ktorý poháňa následne veľký zotrvačník spojený vhodným pomerom remeníc, využijúc pritom masu materiálu zotrvačníka ako "úložisko" kinetickej energie... Akcia začína 04:50
      https://www.youtube.com/watch?v=OzOhM4HsIeg
      Tak s chuťou do toho :)
      Zdraví Leo

      Vymazat
  24. Děkuji za stránky.
    Jsem elektrikář, ale až po mnoha letech nezájmu o motory jsem se vlivem zaplaťpánbůh rozvoje začal zajímat o využití asynchronnů jako generátor. Youtube je toho plný a setkal jsem se i s velice přiléhavým názorem, že ještě stále svět odmítá plné využití všech vlastností asynchronních motorů. Technická inkvizice vědátorů má PROZATÍM převahu. Jsem na začátku toho, kde jsou už někteří mnohem dál, ale nenechám se mou zaostalostí odradit. Toto přeji i ostatním. Studujte. Vyplatí se to.
    S pozdravem Kosťa

    OdpovědětVymazat
  25. Zdravím Vás.

    Jen na okraj. Jsem elektrikář. Přesně jak jste uvedl, chce to opravdu plivnout si do dlaní, zvednout zadek a zkoušet. Sehnal jsem si dva motory (0,75kW a 2,2kW) a budu s nima cvičit horem dolem. Chci docílit ostrovního režimu a to natruc všem žvanilům srovnávajícím to s perpetuem. Mám 30mikro kondíky, sestrojil jsem si už na to rozvaděč s tepelkama, jističema a přepínačem provozu. Ať to bude pozitivní nebo negativní, určitě se s Vámi o mé zkušenosti podělím. Chtěl bych začít na stará kolena podnikat mimo Evropu, v místě kde je absence energie. Nejsem zastánce větrných elektráren a fotovoltaika mi nějak k srdci nepřirostla už kvůli nutným plochám k zastavění, bateriím a ostatnímu předraženému příslušenství. A účinnost mi také nijak neimponuje. Jsem zcela přesvědčen, že efektivnější využití asynchronní motoru i jinak než ke klasickému pohonu je uměle potlačováno technickou aristokracií.

    S pozdravem Kosťa

    OdpovědětVymazat
  26. Dobrý den,chybí mi tady téma asynchroní motor jako generátor poháněný jiným asynchroním motorem přičemž jeden motor napájí ten druhý. Mám představu o dvou,řemenicí spojených motorech,kdy jsou tyto vzájemně propojeny tak,aby jeden napájel druhý a přebytek napětí šel do privátní sítě. Moc bych uvítal nějakou zkušenost,neboť mě čeká zkoušení a výroba do naší chajdy bez el. sítě. Děkuji za jakoukoli radu. Pavel z Prahy.

    OdpovědětVymazat
  27. Dobrý den,mám dotaz. Má někdo zkušenost se dvěma asynchroními motory propojenými řemenicí kde jeden slouží jako hnací a druhý jako generátor? Uvítám jakoukoli radu,než se do toho pustím. Pavel z Prahy

    OdpovědětVymazat
  28. Dobrý den, zkoušel jsem to, ale po nabuzení generátoru jsem chtěl přepnout napětí do hnacího motoru, ale generátor se hned odbudí, tak sháním větší setrvačník, který udrží chvíli generátor nabuzený. Zkušenosti rád uvítám na e-mail dejmalek@seznam.cz
    S pozdravem Václav

    OdpovědětVymazat
  29. Zdravím,mohl byste mi zaslat parametry soustrojí,popř. nákres s popisem na e mail :kominik62@seznam.cz? Rád bych na to mrknul a třeba si pomůžeme navzájem. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste se mrknout zde, je tam i kalkulátor.
      http://mve.energetika.cz/sikovneruce/asynchronni-generator.htm

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.