pátek 15. července 2011

Kosmický termojaderný generátor.



Boeing staví vesmírný generátor elektrické energie. Tato firma byla jmenována ministerstvem energetiky ( DOE), aby vytvořila nové napájecí systémy pro budoucí mise na Mars a průzkum vesmíru.


Boeing Rocketdyne Propulsion se spojil s Teledyne Energy Systems pro rozvoj nových zařízení pro výrobu elektřiny pro meziplanetární mise.
Nový kompaktní napájecí systém je založen na radioizotopu s kombinací termoelektrického generátoru, jenž by měl poskytnout jedinečný zdroj jak v prostoru vesmíru, tak i na povrchu zkoumané planety. Tento zdroj by měl být v provozu v roce 2013.
Tento generátor by měl dodávat el. energii pro zařízení na komunikaci, tak i pro vlastní nosič, bude mít životnost 14 let a tři roky by měl fungovat na povrchu Marsu.
Generátor by měl mít výkon 110Wattů a nebude závislý na slunečním svitu, jak dnešní solární napaječe. Boeing pracuje také na několika souvisejících technologií, aby se dosáhlo ještě větší účinnosti.
Realizace těchto pokročilých systémů, by mohla výrazně zkrátit dobu letu a umožní prozkoumat více cílů na jedné cestě vesmírem. Tyto technologie jsou součástí projektu NASA Prometheus, jenž má za úkol vytvořit nové, schopnější zdroje energie a pohonné systémy.

Informace čerpány ze Space Daily.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.