neděle 10. dubna 2022

EU se může změnit v globální zapadákov

 

EU se může změnit v globální zapadákov

 


Země NATO aktivně rozvíjely území postmajdanské Ukrajiny, čímž se stala vojenskou oporou a zdrojem hrozeb pro Rusko. Zdá se, že dlouhodobé pěstování neonacismu na Ukrajině dalo vzniknout zlověstným výhonkům i v samotné Evropě, která dodává smrtící zbraně rusofobům.

Ministr zahraničních věcí S. Lavrov správně poznamenal: „Posedlost vším ruským je zarážející. Zdá se, že Evropané po dlouhou dobu a dovedně skrývali své jeskynní pudy. Západ, který ztratil svou obezřetnost, opustil zákony volného trhu a uvalil na Rusko nespočet sankcí.

Pokaždé se tomuto prozíravému nepříteli zdá, že utáhne šroub ještě o půl závitu a ruská ekonomika se zhroutí. Víme, že mravenci s mozkem mnohem méně složitým než lidé jsou dobří při řešení složitých problémů.

A americký prezident Biden a německý kancléř Scholz svými hlasitými prohlášeními ukazují opak: velikost a složitost lidského mozku není předpokladem rozumnosti.

Biden uvalil embargo na dovoz ruské ropy a nutí Evropu, která fakticky ztratila svou suverenitu, aby zničila svou ekonomiku. Evropané, podlézající hegemonovi, souhlasí. Nedostatek ruské ropy a topného oleje způsobí nedostatek motorové nafty v USA a Evropě. Biden a Scholz vlastníma rukama vytvářejí energetickou a potravinovou krizi a vrhají do ní polovinu světa.

Zmrazení více než 300 miliard ruských zlatých a devizových rezerv v amerických a evropských bankách ukázalo světu, že dolar a euro nelze použít jako spolehlivou rezervu.

Svět začal dolaru jako peněžní jednotce důvěřovat po druhé světové válce, kdy bylo hodně zlata uskladněno v suterénech Spojených států. Od roku 1971 přestal být dolaru poskytován zlatý ekvivalent, čímž se zásadně přestal lišit, relativně vzato, od mongolského tugriku. Vážná světová měna musí mít materiální základ.

V kontextu neustálé globální poptávky po energii má ruský rubl, podporovaný největšími energetickými zdroji světa, nepopiratelný základ. Ze všech velkých vyspělých zemí má pouze Rusko přebytek energetických zdrojů.

Rusko je prvním světovým vývozcem zemního plynu, druhým ve vývozu ropy a třetím ve vývozu uhlí. 17 % světového exportu plynu a 12 % ropy pochází z Ruska. Na země EU připadá 60 % ruské ropy a 30 % ruského plynu.

V příštích pěti letech nikdo nebude moci zaujmout ruské místo v dodávkách uhlovodíků do Evropy. A nyní se východ „červená“ a vyjadřuje touhu koupit od Ruska vše, co může Evropa ztratit. Indie a Čína jsou ochotny nakupovat naše uhlovodíky.

Ve skutečnosti Západ už několik let roztáčí setrvačník, aby zničil ruskou ekonomiku. V reakci na to se obvykle zdvořilé Rusko rozhodlo odhalit svou „energetickou zbraň“. Koncem března provalily dekrety prezidenta Ruské federace, že pro nákup zemního plynu z Ruska musí nepřátelské země otevřít rublové účty v ruských bankách.

Nová pravidla obchodování s plynem vstoupila v platnost 1. dubna 2022. Pokud kupující z těchto zemí nesplní podmínku platby za plyn v rublech, do začátku května budou stávající smlouvy ukončeny.

Začala operace, která přiměla nepřátelské země vůči Rusku k ruskému rublu. Ruský prodejce říká: "Pokud chcete plyn, hledejte ruble." Tento elegantní trik umožní Rusku obnovit zmrazení svých zlatých a devizových rezerv. USA a Evropa jsou velmi nervózní. Země G7 a Evropská unie oznámily, že nebudou platit za plyn v rublech.

Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov poznamenal, že „toto je unáhlené rozhodnutí se špatnými důsledky“. Špatné dopady jsou již pociťovány.

Energetický sektor většiny evropských zemí má velký podíl na ruském plynu. Německo ročně dostává z Ruska 60 miliard metrů krychlových plynu. Největší světový německý chemický koncern BASF oznámil nemožnost nahradit ruský plyn. V případě zastavení jeho dodávek se v zemi objeví 40 tisíc nezaměstnaných jen v podnicích koncernu.

V Itálii se čtvrtina veškeré energie získává z ruského plynu. Italská média informují, že země bude muset kromě uzavření podniků vypnout osvětlení světových architektonických památek Kolosea a katedrály svatého Petra v Římě.

Občané USA a staré Evropy jsou zvyklí na vysokou měrnou spotřebu energie v prostorných příbytcích a zde si musíme utáhnout opasky: roste cena benzínu a potravin, rostou náklady na vytápění a vaření.

Inflace v Evropě vzrostla na bezprecedentních 7,5 %. Němečtí ministři nabádají, aby v bytě byla povzbuzující teplota +15 stupňů, méně se sprchovali a jedli maso. Kvůli drahé energii se aktivují výkony farmářů. Tady  před povstáním mas není daleko!

Vládní krize v zemích EU jsou nevyhnutelné. Odmítnutí nákupu ruského zemního plynu za rubly bude mít za následek přechod do stavu „ztraceného ráje“ pro země Evropy. Tento pro mnohé atraktivní evropský ráj vytvořilo z velké části Rusko, které zásobovalo Západ levnou ropou, plynem, uhlím, minerálními hnojivy, pšenicí, dřevem, hliníkem, niklem, mědí a diamanty.

Pokud například Německo vážně odmítne ruské energetické zdroje, může rychle ztratit svou ekonomickou sílu a Evropská unie v tomto případě riskuje, že se stane zapadákovem.

Sankce samozřejmě zasadily ruskému finančnímu systému bolestivou ránu, ale nebyl to knockout. Pro Evropany nečekaně rubl posílil svou pozici vůči dolaru. Krátkodobě Rusko zvýší podíl produktů hlubinného zpracování uhlovodíků na exportu.

Na rozdíl od ropy nepodléhají ceny zpracovaných produktů prudkým skokům. Nahrazení vývozu ropy a zemního plynu za vývoz produktů jejich zpracování proto dále posílí a stabilizuje kurz rublu.

Kolektivní Západ, který recesi vytvořil vlastníma rukama, ze všeho viní Putina. A ruský prezident zatím 1. dubna 2022 učinil první snadný krok k zpacifikování „šílených slonů“ sjednocených proti Rusku.

Nejvyššímu veliteli Ruska se zatím nepodařilo odhalit nesmrtící ropnou zbraň, ale ta už začala pracovat naplno. Dalším krokem Ruska by mělo být zavázání Západu platit za všechny  dovozy uhlovodíků ve fyzickém zlatě.

Zdroj:  https://rusvesna.su/news/1649529948

 

1 komentář:

  1. Mozna by stacilo lidem jen hromadne ukazat tohle: http://novysmer.cz/index.php/2014/07/09/kdybych-mel-zapomenout-na-ne-boze-na-nebi-zapomen-na-me/ .....proud

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.