Rozhodl jsem se po návštěvě jedné rodiny ve Švýcarsku
v těchto letních krásných dnech po více než týdenním pobytu u rodiny,
která nekonzumuje žádné masité pokrmy popsat můj pohled a pocity na tento způsob stravy.
Abych řekl pravdu, měl jsem tam uvnitř velké obavy, protože
jsem patřil k těm, co jedí masité výrobky a můj vnitřní pocit byl velmi
smíšený a plný obav, že budu strádat. Po více než týdenním pobytu u těchto lidí
moje obavy byly rozmetány a mile překvapen, jak se dá plnohodnotně stravovat i
bez masných výrobků, které nám tento systém stále podsouvá, aby jen a jen
vydělával na naší hlouposti a tím i nechal trpět zvířata, k tomuto účelu
pěstována.
Rovněž mne dost pomohl i obraz pasoucích se krav na pastvině, která byla umístěna pod vysokým napětím vedeního u atomové elektrárny Dukovany. Když jsem několikrát tímto místem projížděl, viděl jsem pasoucí se krávy v takovém stavu, který mně pomohl uvědomit si celý hrůzný stav toho, co nám přichází do obchodů a tedy i do našeho jídelníčku. Kravičky pasoucí se na tomto prostoru nevyzařovaly žádnou životní energii, pouze přežívání, jen šedou jejich životní energii, která značila jen smrt. V tomto prostoru VN vedení ani se nemohlo rovněž nic jiného objevit a uvědomění si, že tento systém přispívá do potravinového řetězce tímto materiálem v podobě mléka a nebo masa, mně naskočila husí kůže.
Bylo velmi zajímavé a inspirativní pobývat v rodině, která žije způsobem vegetariánství. Moje obavy, že budu strádat se vůbec nenaplnily, právě naopak, cítil jsem se velmi lehce a hlavně sytý, ani jednu chvíli jsem nepocítil touhu po mase, naopak pocity byly velmi lehké a žádné potíže se nevyskytly a naopak jsem již ani nepociťoval touhu po masité stravě.
Rovněž mne dost pomohl i obraz pasoucích se krav na pastvině, která byla umístěna pod vysokým napětím vedeního u atomové elektrárny Dukovany. Když jsem několikrát tímto místem projížděl, viděl jsem pasoucí se krávy v takovém stavu, který mně pomohl uvědomit si celý hrůzný stav toho, co nám přichází do obchodů a tedy i do našeho jídelníčku. Kravičky pasoucí se na tomto prostoru nevyzařovaly žádnou životní energii, pouze přežívání, jen šedou jejich životní energii, která značila jen smrt. V tomto prostoru VN vedení ani se nemohlo rovněž nic jiného objevit a uvědomění si, že tento systém přispívá do potravinového řetězce tímto materiálem v podobě mléka a nebo masa, mně naskočila husí kůže.
Bylo velmi zajímavé a inspirativní pobývat v rodině, která žije způsobem vegetariánství. Moje obavy, že budu strádat se vůbec nenaplnily, právě naopak, cítil jsem se velmi lehce a hlavně sytý, ani jednu chvíli jsem nepocítil touhu po mase, naopak pocity byly velmi lehké a žádné potíže se nevyskytly a naopak jsem již ani nepociťoval touhu po masité stravě.
Uvedená rodina používala k výrobě pokrmů jen přírodní
rostlinné produkty jako jogurty, zelí, houby, brambory, soju, těstoviny a hlavně zeleninu.
Mohu se přiznat, že takové pochoutky jsem ještě nikdy v životě nepozřel a
navíc jsem se cítil vnitřně velmi silný a mohl svou energii plně věnovat i
různým pracím tam momentálně potřebných a cítil se energeticky velmi silný.
Nikdy jsem nevěřil, že by se dalo z jídelníčku odstranit masité výrobky
pro plnou fyzickou funkčnost organismu, opak byl pravdou, moje energie byla na
maximální míře a cítil jsem i úbytek vnitřní nervozity. Rodina si rovněž pekla
i svůj chléb, který se nedal srovnat s běžným chlebem v obchodním
řetězci, bylo to znát i na loudění pejska a koček, které se dožadovaly tohoto
lahodného pokrmu. Nejvíce mně dostal hlívový guláš, kde jsem málem „sežral“ i ten
hrnec, nebo pořádnou domácí houbovou polévku, nemluvě o různých salátech.
Nebudu zde popisovat druhy jídel, každý si recepty najde, šlo mně o potvrzení
na vlastní kůži o přechod na nemasitou
stravu a jak by člověk, který je zvyklý „baštit“ i masité výrobky bude reagovat
na změnu. Dnes je mně úplně jasné, že utrpení hospodářských zvířat je opravdu
zbytečné a vina je v plné míře na člověku a jeho hamižném systému po
penězích a většina se nechá tímto systémem pohltit a tím ho i udržuje
v chodu. Bylo to pro mne šokující poznání jak se dá lehce přejít na
vegetariánskou stravu, aspoň u mne ano a vřele doporučuji to aspoň zkusit.
Ještě dodatek, aby nevznikl dojem, že jsem najednou vegetarián, prostě jsem to zkusil a plně mně tato strava vyhovovala bez nějakých příznaků a to jakoukoliv dobu, prostě všežravec, dle okolních tlaků se přizpůsobím, ale je pravdou, že nyní masa u mně v jídelníčku hodně ubylo a cítím se lépe.
Ještě dodatek, aby nevznikl dojem, že jsem najednou vegetarián, prostě jsem to zkusil a plně mně tato strava vyhovovala bez nějakých příznaků a to jakoukoliv dobu, prostě všežravec, dle okolních tlaků se přizpůsobím, ale je pravdou, že nyní masa u mně v jídelníčku hodně ubylo a cítím se lépe.
veru prejst na vegetarianstvo vyzaduje aj vnutornu silu. obdivujem ludi, co to dokazali v tomto systeme. absolvoval som tyzdenny post o surovej zelenine a ovoci a piti iba cistej vody. prve tri dni boli velmi narocne, ale potom to vystriedal vynikajuci pocit. odporucam je to hlavne psychicky trening.
OdpovědětVymazatDaniel
to Daniel
VymazatMyslím, že pro takový přechod pomáhá rovněž být velmi fyzicky aktivní, zapomenete na žaludeční pocity a snáze se s tím vyrovnáte, řekl bych, že úplně automaticky, prostě více fyzické aktivity. Děkuji Danieli za Váš osobní poznatek.
Pokud člověk přestane konzumovat mrtvoly,získává klid v Duši a neuvěřitelnou Sílu.Díky Vám za článek a sdílení poznání a vlastních zkušeností Iv.
OdpovědětVymazat