neděle 17. června 2012

Ochrana zahrádky, bez chemie



Začíná se blížit léto do plného proudu a Vaši radost ze zahrádky rádo zkazí  mnoho nezvaných hostů, jako housenek, mšic atd. Navíc pravé přírodní hnojení je rádo nahrazováno umělým, což moc nesvědčí  půdě a ani Vám při konzumaci Vašich plodů, jež by  mělo dodat přes léto co nejvíce  energie. 

 Vrátíme se k našim babičkám a dědům, kteří byli velmi spjati s přírodou a hlavně ji rozuměli. Používali především přírodní ochranné pomůcky a vidíte, jaký měli tuhý kořínek. Dnes by jsme měli tyto věci aplikovat obzvláště, jelikož nás krmí v potravinovém řetězci ne moc kvalitními produkty a na hlavu nám padá také ledasco.  Myslíte, že je tendence aby byla populace zdravá, jak ta starší? Ne! Nebyl by kšeft a rovněž je potřeba přeci snížit populaci.
  Ochranný postřik včetně hnojení si vyrobíte velmi jednoduše. Vezměte  PVC kyblík ( kovový ne) a někde v okolí natrhejte hrst kopřiv a pár listí bezu ( kašička), pokud máte doma kuřáka, posbírejte i pár nedopalků ( stačí 3-4). Toto vše umístěte do do PVC kýblu a zalijte horkou vodou ( nebo postavte někde na sluníčko). Za tři až čtyři dny celá radost vykvasí, poznáte to podle ošklivě zapáchajícího smradu, takže nádobu pak umístěte někam, kde nebudete čichat ten chanel. Vezměte konvičku, odstraňte růžici (protože tam budou i rostlinné zbytky) , napusťte vodou a tento chanel roztok po trochách do konvičky přilejete.  Tímto chanel roztokem pak pokropte rostlinky, hlavně např. zelí, kapustu – mšice a jiná havěť  budou mít  manévry. Navíc tento roztok je i výborné hnojivo, jež se dostane do půdy a tedy ke kořenům. Je rovněž zajímavé, že tento chanel vadí i slimákům, asi jsou nóbl a pach jim též vadí. Takže s chutí do toho, nic tím nezkazíte, naopak pomůžete zahrádce a i sobě. 

Terezka poslala velmi pěkný příspěvek, je  tam humor a z druhé strany i smutek a tak jsem to dal hned pod článek..

 Dneska jsem se nasmála,slyšela jsem tohle...Přišla si panička z "paneláku" koupit nové brambory k sedlákovi.Jenže přece každý, kdo jen trochu kouká ,přece vidí,že nějako ta "úroda" po všech těch divnejch mrazech a dalších divných prapodivnostech se nekoná.Tak sedlák řekl,milostivá, nejsou,teprve začaly růst. No a ta městská osoba na něj začala ječet, jak si to představuje, že nemá brambory, když ona je chce a má na ně peníze...No moc bych za to nedala, že ty peníze budou za chvíly k ničemu. Ale co si počnou takovýhle lidi, který si ani nevšimli, že jsou pole suchá a není tam skoro nic. No vlastně jsou tam ty sluneční příšery a řepka.Ale to se blbě konzumuje :). Ten ploskořez si pořídím,protože se bude hodit i na takovýhle návštěvy,který ani neví,jak se to říká,když by člověk něco rád. 
P.S. Stačí vidle, pořádně nabroušené a dlouhé topůrko, aby Vás nemohla tím jedem poprskat.

11 komentářů:

  1. Zajímavé je, že jsme pře pár lety totálně rezignovali na údržbu jednoho pozemku, který sousedí s lidmi, u kterých po dvoře běhají krasy ( chovají prasata a krmivo je leckde), další soused má na černo ovce... Ten vedle poští fekálie hned za plot! Fór je v tom, že nás všichni ti "kolchozníci" a "poictiví a čestní lidé" odsoudili za to, že neudržujeme svojí zahradu... Máme na ní plno kopřiv, starého kompostu, bylin, a půda leží "ladem" více než deset let. Od jisté doby nemáme v zimě na chalupě myši, v létě mouchy a komáry a navíc se k nám stěhují kočky z okolí, protože je jim u nás lépe... Navíc jsem jeden z pozemků zaléval rotujícím vírem vody a rostly nám některé rostlinky na neookopávaných záhoncích "zázračným" způsobem... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za chyby... psal jsem z mobilu s tou "proklatou" dotykovou klávesnicí a moc jsem to po sobě nečetl.. Nebylo to proto, že bych Vámi pohrdal, ale proto, že jsem napůl spal... Omlouvám se Vám všem, ale myšlenka zůstává...
      XiXao

      Vymazat
  2. Snědl jsem nějaké houbičky, nebo ta příjemná hudba při otevření tohoto blogu je skutečná? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No i kdyby, aspoň by jste si vyzkoušel De-javu, ne Michale, to se úplně dole v 3D vesmíru zapl reproduktor tohoto programu. Vpravo nahoře v 3D vesmíru je reproduktor a ten můžeš vypnout.

      Vymazat
  3. Dospěly jsme do stadia,že na zahradě vysíkáme jen cestičky kudy chodíme,jak říkám nejsme jedinní,kteří obývají tuto Zemi.Sousedi nás taktéž považují za "vyvrhele".No ale včera mi dal slepíš "pusu" na tvář....Když člověk nebere všechny ostatní živočichy jako úhlavní nepřátele,tak oni se tak přestanou chovat.Byla jsem schopná svého času posbírat dva kyblíčky slimáků každý večer a házet je mimo zahradu,ale samozřejmně,že druhý den tam byli zas.Ted na ně prdím a oni prdí na mne,tak jsme se dohodli.Je tady dost místa pro všechny.Lidé totiž nejsou páni Vesmíru! T.

    OdpovědětVymazat
  4. Napadá mě - to pak člověk bude jíst ale zeleninu, která obsahuje stopové prvky těch slizkých nedopalků, není tomu tak?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý! Těch "vajglů" tam nebudete dávat "vagon", stačí 2-5 kousků, tabák je taky přírodnina a ta se v zemi rozloží ajn-cvaj a dopřejte žížalám taky trochu De-javu, nesmíme být sobci -:)

      Vymazat
    2. To je fakt :-D. Ale co ten filtr a bez, který je snad...jedovatý?

      Vymazat
    3. Jen tabák. Ale taky nemusí být, přece nebudete někde vybírat oharky -:)

      Vymazat
  5. Dneska jsem se nasmála,slyšela jsem tohle...Přišla si panička z "paneláku" koupit nové brambory k sedlákovi.Jenže přece každý, kdo jen trochu kouká ,přece vidí,že nějako ta "úroda",po všech těch divnejch mrazech a dalších divných prapodivnostech,se nekoná.Tak sedlák řekl,nejsou,teprve začaly růst.No a ta městská osoba na něj začala ječet,jak si to představuje,že nemá brambory,když ona je chce a má na ně peníze...No moc bych za to nedala,že ty peníze budou za chvíly k ničemu.Ale co si počnou takovýhle lidi,který si ani nevšimli,že jsou pole suchá a není tam skoro nic.No vlastně jsou tam ty sluneční příšery a řepka.Ale to se blbě konzumuje :).Ten ploskořez si pořídím,protože se bude hodit i na takovýhle návštěvy,který ani neví,jak se to říká,když by člověk něco rád....T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je výborný, oni si rochní, když ve zprávách o počasí hlásí, bude pěkně teplo, voda v koupalištích 25C a bude to trvat celé dva měsíce. Jsou radostí bez sebe, že mohou honit vodu a předvádět se, ale že nebudou mít co do huby je nenapadne. Otisknu to hned pod článek, taky jsem se s něčím podobným již setkal a jak ta hystericky ječela.......

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.