pátek 6. dubna 2012

Blom Box - další průlom

Další průlom v nových zdrojích el. energie je zde! Firma Blom Energy se chystá zveřejnit svůj nový objev na bázi palivových článků a podobné zařízení bylo použito již i v NASA. Cílem tohoto zařízení je nahradit velké distribuční elektrárny a odstavit se od rozvodných sítí. Pro pohon je použit buď zemní nebo bio plyn. V bloku vzniká chemická reakce za přímého vzniku el. Stejnosměrného  proudu. Již několik firem v tichosti koupilo pár kusů na testy v Kalifornii, prvním zákazníkem byl Google. Čtyři jednotky napájí datové centrum již 18. měsíců. Pro pohon používají zemní plyn ale s poloviční spotřebou než při tradičních elektrárnách, navíc jak jsem říkal, je možné použít i bioplyn, takže zde je velká možnost i osamostatnění menších osad a vesnic od distributorů veřejné sítě. Bližší informace zde: http://www.fastcompany.com/1561844/how-does-the-bloom-box-energy-server-work
 Zatím jsou k dispozici dva typy a to o výkonu 200kW a 105kW. Je to bezpredecentní průlom v palivových článcích, protože veškeré materiály pro elektrody jsou vyrobeny z dostupných a laciných materiálů. Standardní palivové články jsou poháněny většinou methanolem nebo vodíkem a elektrody včetně membrán mezi nimi jsou vyráběny z velmi drahých materiálů. Systém Bloom Server se skládá  z pevných buněk na bázi oxydů, tedy velmi levných materiálů. Je to vlastně písek spečený do keramických elektrod a jsou pouze povrchově upraveny. Výbornou animaci zařízení  máte zde: http://www.bloomenergy.com/fuel-cell/solid-oxide-fuel-cell-animation//      Stránky začínajícího dodavatele zde: http://www.bloomenergy.com/fuel-cell/solid-oxide/
Firma začíná připravovat na testy přístroj i pro domácnosti a to o výkonu 1kW a stál by přibližně zatím 3 000dolarů, ale zatím známé informace jsou, že v nejbližších 8-10 roků to nebude. Takže se věnují jen větším výkonům a tím ztrácejí konkurenci od připravovaného E-CATu , který je navíc evropský.


28 komentářů:

  1. O tom to som cital par rokov dozadu, myslim ze ma v tom akcie aj Dick Chaney, aby som povedal pravdu tomuto davam minimalnu sancu na uspech, je to znovu zavisle na nejakom palive, plyne atd, treba ist uplne inou cestou, ecat atd

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plně s vámi souhlasím, ale moje krédo je informovat a vyjádřil jsem se v poslední větě článku, možná jen dobře uplatnitelné pro zásobování meších obcí se svou biostanicí odpadů.

      Vymazat
    2. Nevím kam to dát, tak svojí asi přihlouplou otázku dám sem.
      Míchaje si včera zuřivými pohyby zcukernatělý med do čaje, ulpěla mi v hlavě otázka na níž nedokáži plnohodnotně odpovědět. Jaká síla způsobuje, že v kapalině (možná i v plynu) neplatí zákony o odstředivé síle. Vtloukli mi do hlavy, že velikost odstředivé síly závisí na rychlosti, hmotnosti a průměru. Když si představím, že cukr (ale funguje to i s kamením nebo železnou matkou :-) ) , který má stejnou rychlost i pohybuje se po témže poloměru se vždy velice rychle usadí uprostřed a to i přes to, že má i několikanásobně vyšší hmotnost než kapalina. Chápu, že se ani po chvíli rychost vhozeného předmětu sníží oproti vodě, ale stejně mi přijde, že ten efekt je tam ihned. Bublinky vzduchu se nejdéle drží po obvodu, ale ty větší, pokud nevyplavají ihned nahoru mají též tendenci směřovat ke středu nádoby.

      A další věc, zkusil jsem replikovat jeden pokus, na který jsem narazil někde na netu. Vzal jsem sklenici s vodou a na její hrdlo jsem položil papír (lehce jsem ho namočil, aby to lépe drželo) a sklenici otočil. Sice jsem nedosáhl úplně stejných výsledků, jaké byly v onom experimentu, ale i tak mi voda po několik málo vteřin nevytekla. Co však na tom celém bylo nejzajímavější, tak ve chvíli, kdy jsem sklenici otočil vzhůru nohama (nic nevyteklo), tak papír se nečekaně prohýbal směrem dovnitř sklenice - či-li proti gravitaci! Nezáleželo na tom, jaký byl poměr vody a vzduchu uvnitř, efekt podtlaku ve sklenici (jinak si neumím prohnutí papíru dovnitř vysvětlit) tam prostě byl. Celé bych to pochopil, kdyby mi nějaká voda utekla a přitom se tam zpět nedostal žádný vzduch, nebo, když by to celé hermeticky drželo a během pokusu se prudce snížila teplota vody nebo vzduchu uvnitř ve sklenici, ale takto? Buď tam opravdu dojde samovolně k podtlaku změnou teploty (nevím jak), nebo je s gravitací něco jinak, než si myslíme?
      Má někdo něco k těmto dvěma mým otázkám? Co to způsobuje? Vím, že svět to nezachrání, ale budu mít potom více volných mozkových závitů k dalším blbostem :-)

      Vymazat
    3. K tomu prvnímu Vás odkáži na : http://merlib.org/node/2380 a je to obrázek č.9, říkalo se tomu Einsteinova sklenice čaje a to druhé si tam taky najdete.

      Vymazat
    4. Děkuji,
      tušil jsem, že se to může týkat Schaubergerových studií. Jen jsem si nebyl jist. Přece jen zde se mi nevytvořil žádný viditelný výr - hladina byla skoro rovná. Budu se tomu chvíli alespoň teoreticky věnovat, přece jen očividně tam bude mnoho využitelné síly.
      S tímto jsem si vzpoměl na jedno video z youtube, kde se sice jednalo o elektrolýzu, ale bylo tam použito netradiční řešení. Jednalo se o velký kruhový magnet, do nějž byla pouštěna rezonance tuším 2,54GHz. Zaujal mne jak slušný vývin plynu, tak hlavně to, jak se voda začala otáčet do víru.

      Vymazat
    5. Po pojem einsteinova sklenice mi ten pokus nějak nepasuje. Dle malých bublinek uvnitř k žádnému pohybu nedocházelo. Sklenici s ustálenou hladinou jsem prostě jenom otočil. Určitě uvnitř došlo k mnoha proudům, ale podle mne spíše k chaotickým, než k nějakému centrálnímu víru. Použil jsem slovo gravitaci záměrně, protože podle mne je špatně definována. Nejedná se o sílu, kdy těleso přitahuje jiná tělesa, ale o sílu opačnou - o tlak některé ze základních energií universa(možná té úplně hlavní) na tělěsa. Samozřejmě je tu zákon akce-reakce, takže stejně jak energie určující gravitaci (zřejmě její jeden z mnoha projevů) ovlivňuje hmotu, tak hmota bude ovlivňovat jí. A proč se dva předměty přitahují? Představuji si to tak, že energie způsobující gravitaci je v univerzu všudypřítomná a působí všemi směry stejně - něco jako tlak na předměty umístěné uvnitř nafouklého balónku. Ale na pomyslné spojnici mezi dvěma tělesy dochází vlivem hmoty k narušení(ještě nemám vhlavě sesumírováno jak) tlaku mezi tělesy. Čím větší těleso, tím větší "neutralizace" tohoto tlaku. Takže okolo obou předmětů je tlak vyšší než mezi nimi, čím dochází k jejich nikoliv k zájemnému přitahování, ale k jejich tlačení k sobě. Nevím zda velikost neutralizace tlaku závisí na hmotmosti tělesa (toto je pro mne také silně diskutabilní pojem) nebo na povaze hmoty tvořící těleso, ale osobně vsázím na to druhé.
      Zkrátka domnívám se, že v případě oné otočené sklenice může docházet ke změnám poměrů sil(tlaků) působících v přímce Země-obsah sklenice-vesmír.
      Vím je tam ještě několik děr, které je třeba zaplnit, aby si to bylo možné představit. Možná mi tomu pomůže desáté či dvacáté přečtení komentářů p. Slávka tady v blogu v článku o elektřině, protože mě to zaujalo a může to souviset s mojí představou o gravitaci. Těžko se to maluje či modeluje, když člověk zcela a bezezbytků neopustí současné vnímání světa. A to mě právě baví, člověk se pak dostává do světa Alenky. Zprvu nic nedává smysl a pak je občas v mlze vidět nějaký ten obrys.

      Vymazat
    6. O těch magnetech jsem hovořil v článku zde: http://energieupramene.blogspot.com/2012/03/mhd-magnetohydrodynamicke-jevy.html, elektrody podpořené magnety....

      Vymazat
    7. Uf, máte pravdu.
      S informacemi se strhává čím dál větší lavina a už to nestíhám "ukládat".
      Děkuji, znovu si to projdu. S novými informacemi na to budu třeba pohlížet jinak, než při prvním přečtení.

      Vymazat
  2. Teprve dnes jsem viděl starší záznam z přednášky doktora Stevana Greera, tři roky starý, myslím že to tu na blogu někde bylo. Otázka zní - ví někdo něco o panu Greerovi dnes? Mluvil působivě a lidi to bralo. Na stránkách http://www.theorionproject.org se zdá se nic neděje již přes rok. Nespolupracuje třeba s Rossim? Vizi odkrytí měl totiž dobrou...

    OdpovědětVymazat
  3. If some one wishes to be updated with most up-to-date technologies afterward he must
    be pay a visit this website and be up to date everyday.

    OdpovědětVymazat
  4. After going over a handful of the articles on your site, I truly appreciate your way of blogging.

    I saved it to my bookmark webpage list and will be checking
    back soon. Take a look at my web site as well and tell me your opinion.

    OdpovědětVymazat
  5. bookmarked!!, I like your website!

    OdpovědětVymazat
  6. Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Wonderful ..
    I'll bookmark your site and take the feeds also?
    I'm happy to seek out a lot of helpful info here within the put up,
    we need develop extra techniques on this regard, thanks
    for sharing. . . . . .

    OdpovědětVymazat
  7. Greetings! Very helpful advice within this article!
    It is the little changes which will make the biggest changes.
    Thanks for sharing!

    OdpovědětVymazat
  8. Terrific post however I was wondering if you could write a
    litte more on this subject? I'd be very thankful if you
    could elaborate a little bit more. Kudos!

    OdpovědětVymazat
  9. I think this is among the most important information for me.

    And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The site style is perfect, the articles is really
    nice : D. Good job, cheers

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. When you study the whole site, there is everything for your view of life, otherwise thank you.

      Vymazat
  10. I'm really enjoying the design and layout of your site. It's a very easy on the
    eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to
    create your theme? Great work!

    OdpovědětVymazat
  11. It's an awesome article designed for all the online people; they
    will take advantage from it I am sure.

    OdpovědětVymazat
  12. Hello, Neat post. There's an issue with your site in web explorer, could check this?
    IE nonetheless is the marketplace chief and a big
    portion of other people will pass over your fantastic writing because of this
    problem.

    OdpovědětVymazat
  13. Thanks for every other great post. Where else could
    anyone get that kind of info in such a perfect approach of writing?
    I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such info.

    OdpovědětVymazat
  14. Hello mates, good piece of writing and pleasant arguments commented here, I
    am actually enjoying by these.

    OdpovědětVymazat
  15. Good article. I will be dealing with many of these issues as well..

    OdpovědětVymazat
  16. Hi! I've been reading your web site for a long time now and finally got the courage to go
    ahead and give you a shout out from Dallas
    Tx! Just wanted to say keep up the great job!

    OdpovědětVymazat
  17. I love what you guys are up too. This sort
    of clever work and exposure! Keep up the awesome works guys I've added you guys to blogroll.

    OdpovědětVymazat
  18. I do believe all the ideas you have offered to your post.
    They're really convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for novices.
    May you please extend them a bit from subsequent time?
    Thanks for the post.

    OdpovědětVymazat
  19. Saved as a favorite, I love your site!

    OdpovědětVymazat
  20. Hi there i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this post i thought i
    could also create comment due to this brilliant paragraph.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.