úterý 23. srpna 2011

Aerosalón MAKS 2011: Nová bojová letadla pro ruské vojensko-letecké síly


Na 10. aerokosmickém salónu MAKS 2011, který probíhá v Žukovském nedaleko Moskvy, je široce zastoupeno vojenské letectvo. Nejde jen o frontové stíhačky a bombardéry, které jsou ve výzbroji v současné době, ale i o prototypy letadel, která dostane ruská armáda v nejbližší budoucnosti.


Všechna moderní bojová letadla přicházejí přirozeně nejprve do ruského vojenského letectva, a teprve potom se vyvážejí do zahraničí. V rámci modernizace ruských ozbrojených sil dostávají pozemní vojska nové letouny rozpracované s ohledem na nejnovější požadavky doby. V nejbližších deseti letech bude podíl objednávek Ministerstva obrany Ruska tvořit více než 50% celkového zatížení podniků, které patří do Všeobecné letecké korporace, zdůraznil na MAKSu prezident korporace Michail Pogosjan.
„Ukazujeme plnou řadu letadel, která se nyní vyrábějí a konstruují v korporaci. Především jde o dodávky letadel Ministerstvu obrany Ruské federace. Je tu představena na zemi a ve vzduchu uplná řada letadel Su, MiG a Jak: letadla Jak 130, Su 34, Su 35, Su 27, MiG 29K a MiG 29M. Všechna tato letadla se nyní vyrábějí pro Ministerstvo obrany a pro naše zahraniční zákazníky“, řekl Michail Pogosjan.
Na MAKSu 2011 očekávali všichni odborníci světový debut prototypu Perspektivního leteckého komplexu frontového letectva – ruské stíhačky páté generace T 50, již rozpracovává společnost Sukhoi. Za přítomnosti premiéra Vladimira Putina uskutečnila tato těžká stíhačka pětiminutový ukázkový let. Novináře nejvíce zajímalo, kdy bude dána do výzbroje armády. Odpověděl na tuto otázku sám vrchní velitel vojensko-leteckých sil Alexandr Zelin:
„Naší prioritou je letadlo T 50. Pro Rusko a pro jeho vzdálenosti je toto letadlo nejvhodnější. První zkušební vzory očekáváme v r. 2013, a sériová letadla – v letech 2014 nebo 2015“.
Jak bylo oznámeno na MAKSu, do koce tohoto roku mají být vyrobeny další dvě stíhačky páté generace, které se také zapojí do programu zkoušek. Jestliže T 50 se zatím ještě zkouší, pak frontové bombardéry Su 34 se už dodávají vojensko-leteckým silám Ruska.
Su 34 je vícefunkční letadlo, které může doletět z Moskvy do Vladivostoku s dvěma tankováními paliva za letu. Svou pohyblivostí a charakterem plněných úkolů se přibližuje strategickému letectvu. A bude-li nést křižující raketu, bude patřit již do zcela jiné třídy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.