sobota 6. ledna 2024

Údržba povrchu kamen

 

Údržba kamen

 

Pokud používáte doma,nebo na chalupách kamna (krby) po delší době provozu je nutné provést údržbu povrchu, jako ploten a rovněž i plechových kouřovodů, kde dochází k velkým teplotám a zabránit tak korodování povrchu. Dříve byl k dostání v drogeriích práškový Grafen, který se k tomu používal, ale nyní se po něm „slehla zem“. Použijete jako náhradu baterii 1,5V zvaná po česku „Cvek“. Tu rozděláte a uvnitř je dostatek Grafenu na použití nátěru. Uhlíkovou elektrodu nevyhazujte, protože kdo má zahrádku a květiny, tak ji budete potřebovat na jaře pro výrobu roztoku pro obohacení půdy – návod dodám až na jaře.

Grafen vložte do nádoby a zalijte vodou a rozmíchat, pak nechte ustát a vodu vylijte a toto zopakujte aspoň dvakrát, aby se grafen vyčistil. Pak již jen vezměte štětec a na studenou plochu nanesete grafitový nátěr. Necháte zaschnout a kdo chce mít povrch lesklý, látkou(textilií) vyleští. Pak už jen stačí zprovoznit kamna a máte ochranu hotovou a ty budou opět jako nová.

Přeji velkou pohodu u ohýnku.

P.S. Musíte natřenou plochu nechat vypálit (obsahuje oxid manganičitý) a je nutné udělat průvan až do doby vypálení.

A ještě jedna rada na čištění komínů. Do rozhořených kamen vložit polosuché  slupky z brambor a pak do ohniště nasypat dvě lžíce soli (NaCl).

 

8 komentářů:

  1. Děkuju pane Iv to se hodí tady na Energii člověk najde všechno!
    Pro potěšení, hodinářská práca stříbrná labuť která je vidět v provozu. Asi nějaký šikovný ručičky kdoví o kerejch se to říká. Ještě jednou dík vedarus
    https://streamable.com/vhqwgj

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, zkoušel jste někdo ten TEG generátor elektřiny, co je na obrázku u těch kamen?

    OdpovědětVymazat
  3. Tady na těchto stránkách je dole tabulka těch kamen: http://banyaklass.ru/termofor.html

    OdpovědětVymazat
  4. Že se něco vypařuje bylo první co mě napadlo a odpověď je tu díky Iv. Kolik asi baterií bude stačit na větší krbovky zjistím, až rozdělám první 1,5V. Až přejdou mrazy, děcka spát u babi a mužem.
    Možu tím grafitem natřít i ten výměník na vodu uvnitř kamen? Ten by potřeboval asi nejvíc. vedarus

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden "cvek" vystačí na několik roků.

      Vymazat
    2. Pardon ale nevím co je Cvek. Já prve myslel že jakákoliv 1,5V baterie.
      Nebude to ten velkej buřt tzn kategorie D? A mam sehnat zinkouhlík nebo lithium? vedarus
      https://prnt.sc/rxAtoa5Vr8-0

      Vymazat
    3. to vedarus
      Cvek=buřt "D" zinko-uhlíková. Natírat pěkně řídké-stačí jednou.

      Vymazat
  5. Dám bramborový slupky a 2 lžíce soli (našel jsem himalájskou koupelovou) na dostatek žhavejch uhlíků, na to hodím další dřevo na topení a dostanu nazelenalej plamen. Udělal jsem to 2x po sobě, za pár dní zkušebně čistím kamna i zjistím že je tam míň nalepenýho dehtu než obvykle a pak přibyl jemnej sypkej světlej popel, ten tam dřív nebejval. Děkuju Iv za skvělou radu dával jsem dřív jen br. slupky a s tou solí mám pocit je to lepčí. vedarus
    A na čištění skla krbovek ubrousek (wc pap) polít octem, namočit to do popela a vydrbat sklo. Pak čistým ubrouskem s voctem setřít sklo a je to.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.