úterý 6. května 2014

Zdravá malina


Dnes je trend u nás propagovat jižní ovoce, například ananas, banány atd. Ano, nemám nic proti tomuto dováženému ovoci, ale je tady to ALE. 
Ona je totiž velmi důležitá poloha vašeho narození a prostoru kde žijete, tedy místo, kam vás Univerzum umístilo. Podle místa, kde žijete, poznáte podle zahrádky, co vám tam nadměrně roste a to by jste měli pak i do sebe „soukat“, třeba ve formě čajů, prostor v němž žijete vám nabízí sám zdraví, jen si všímat a vynechat oblíbené kanadské trávníky, kde chybí i sedmikráska, která vás upozorňuje na oči a léčí. Je toho více, ale tento úvod jen na okraj. 


V našich zeměpisných šířkách Evropy je to například Maliník, který předčí svou hodnotou i ananas a jiné jižní propagované plody. Komu na zahrádce dobře roste maliník, tak „futrovat“ sebe i děti. To se týká i dobrého růstu na vaší zahrádce např. Josty, rybízů atd. 
Všímejte si sami  prostoru v němž žijete, použijte to, co vám prostor nabízí kde žijete a bude vám zdravotně „blaze“ a vaše tělo vám za to poděkuje dobrou vitalitou a tedy i zdravým Duchem.
Maliny obsahují okolo 13% jednoduchých cukrů, minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík), velké množství vitamínu C, vitamín A, vitamín P, karoten, vitamíny skupiny B, kyselinu: jablečnou, vinnou, citrónovou, mravenčí, salicylovou, glykosidy. Maliny dále obsahují poměrně mnoho pektinu, tříslovin a rostlinných barviv. Malé pecičky obsahují 16% žlutozeleného oleje.
Obsah kyseliny salicylové je prospěšný při horečnatých onemocněních, snižuje horečku zvláště u malých dětí. Kromě toho obsahují maliny dostatek biotinu, transportujícího síru, stejně důležitou pro lesk a hustotu vlasů i pro pružnost pleti. Významný je také obsah antioxidantů v barvivu malin - čím sytější má malina barvu, tím plnější je antioxidantů. Obsah zinku v zrníčkách malin bývá považován za silné afrodiziakum.
Léčivé bioflavonoidy malin si zachovávají účinek i dlouho po utržení a dokonce i při různých způsobech konzervování, jsou poměrně stabilní. Při delším skladování nezpracovaných plodů, tedy již po několika dnech mohou být maliny nadměrně zaplísněné, čím se silně snižuje jejich hodnota pro lidské zdraví.
Listy maliníku obsahují třísloviny, flavony a organické kyseliny, z nichž nejhojněji je zastoupená kyselina citronová, dále značné množství vitaminu C, cukry, stopy silice a řadu dalších látek.
Pro léčebné využití bioflavonoidů jsou využívány jen červené a nafialovělé odrůdy; předpokládá se, že čím sytější a tmavší je barva, tím vyšší je obsah účinných flavonoidů. Nejvyšší obsah léčivého barviva mají nafialovělé plody kříženců s ostružiníkem.
U malin ovšem nevyužíváme pouze plody, ale velký přínos pro zdraví mají i listy maliníku. Lze je použít zejména ke kloktání při zánětech dutiny ústní a pro potírání při chronických kožních chorobách. Působí též srážlivě a proti průjmu.
Maliny jsou žlučopudné a močopudné, takže se doporučují při revmatismu a některých ledvinových a jaterních chorobách.
Maliny jsou přírodním léčebným prostředkem při očních potížích a poruchách vidění. Už ve staré čínské medicíně byly maliny využívány proti šerosleposti.
Maliny zlepšují přísun výživných látek.  
Maliny dále:
příznivě působí při anémiích,
pomáhají při nachlazení,
snižují vysoký krevní tlak,
mírní obtíže ledvin a močového měchýře,
pomáhají při silném krvácení během menstruace,
pomáhají při krvácení z nosu a dásní,
ovlivňují pružnost a hebkost kůže,
pomáhají při zrakové únavě, očních onemocnění,
dodávají vlasům lesk, zesilují je,
odbourávají cholesterol,
snižují horečku,
podporují imunitu,
čistí střeva.
Objednat sazenice si můžete např. zde: http://www.zahradnictvikruh.cz/maliny-ostruziny-katskup43.php

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.