pondělí 4. února 2013

Kakao - čokoláda




Zůstaňte u přírodních zdrojů pro ochranu organismu.
Kakao obsahuje více antioxidantů než má většina potravin. Flavonoidy, včetně katechinu, epikatechinu, a procyanidinsu poskytují velmi dobrou antioxidační aktivitu. Tricyklická struktura flavonoidů určuje antioxidační účinky, které ničí reaktivní kyslíkové druhy, chelát Fe2 + a Cu +, inhibují enzymy, a upředňostňují zvláště  antioxidační obranu v těle. 

Obsah epikatechinu v kakau,  je primárně zodpovědný za jeho příznivý vliv  na cévní prostředí a má vliv i na akutní a chronickou  regulaci oxidu dusnatého a jeho produkci v těle. Ostatní kardiovaskulární účinky jsou zejména jako   protizánětlivých účinků kakaových polyfenolů, a modulované přes aktivitu NF-κB.
Antioxidační účinky kakaa mohou  přímo ovlivnit inzulínovou rezistenci a na oplátku snížit riziko diabetu. Dále kakao může příznivě stimulovat změny v redox-citlivých signálních dráhách, zapojených v genové expresi a imunitní reakci. Kakao může chránit nervy před poškozením a záněty, chrání pokožku před oxidačním poškozením z UV záření a má blahodárné účinky proti pocitu hladu, kognitivní funkce, a nálady. 
Při velké spotřebě kakaa například v čokoládě, jsou potenciální škodlivé účinky  jen možným nárustem hmotnosti. Celkový výzkum dokazuje, že přínosy konzumace mírného množství kakaa nebo tmavé čokolády, riziko možného přibrání na váze, tato rizika rozhodně převáží jeho kladné účinky.

Zdroj
Yale University Prevence Research Center, Griffin Hospital, Derby, Connecticut 06418, USA. david.katz @ yale.edu

19 komentářů:

  1. Osobně nárůst tělesné hmotnosti při požívání značného množství čokolády nepotvrzuji. Konzumace čokolády po celých tabulkách neškodí v jakémkoliv množství. Jediný negativní dopad to má na hromadění prázdných obalů v domáctnosti. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Michal
      Správná spalovna, taky jsem majitelem výkonné spalovny. Nejvíc mně štve, když vidím na tom jídle: obsahuje snížené množství tuku. Pak se naštvu a jdu si koupit k místnímu řezníkovi kus OVARU a ještě se strachem třepe, k tomu francouzkou hořčici a čerstvý chléb a konečně se najím a nepřiberu.

      Vymazat
    2. Pamatujte si pánové, že za tohle Vás nenávidím:). . . .,jinak článek super, s tím kakaíčkem, to je pravda, je divný, už ho skoro nekupuju, je to škoda, asi bude dobrý holandský, hlavně ne to granko a instantní, je to těžké poznat. Musím říct, že já čokoládu nemám ráda, kakao je ale moc dobré, jen mám problém, že jak si dám kakao, tak se mi chce hrozně spát:))) zdravím Vás iva

      Vymazat
    3. Řezník se strachem třepe? Asi ještě neviděl kanibala,taky bych se třepala :)). T.

      Vymazat
    4. to T
      No když jsem moc naštvanej, tak bych se moc nedivil, kanibal, lidojed v jednom.

      Vymazat
    5. to Iva
      No, myslel jsem že budu číst: kakao je moc dobré, jen mám problém se stolicí.

      Vymazat
    6. Iv:
      Já snad i na truc trendům kupuju to nejtučnější, co najdu. Bohužel je fakt, že najít něco v regálech, co není in (myšleno "zdravě" odstředěno, odtučněno ap.) a je to vyrobeno v ČR a nikoliv v EU, je celkem makačka. Ještě že jsou sousedé a zákazníci, co jsou ještě normální vesničani a sehnat opravdové pěkně prorostlé masíčko se škvarkama, čerstvé ještě teplé mléko nebo půlkilovka nutelly, není jako odměna za práci problém.
      Spalovna jsem teda dobrá, ale asi blbě seřízená, protože rozhodně úsporný motor nemám. Připadám si jako velorex s dvanáctiválcovým přeplňovaným motorem.
      A klidně budu i za kanibala, žíly mi to netrhá. :-))

      Apropo včera a předevčírem jsem měl večer pocit, že se zase v koutku oka blýskalo. Ještě někdo?

      Vymazat
    7. :)))tak to opravdu není můj problém:))) , ale já mám nižší tlak ,takže dávám přenost turecký kávě. Kakao mě vážně uspává. . . když jsem byla holka do školy, tak bylo moje nejmilejší sobotní ráno, mamka udělala pravé holandské kakao,čerstvé rohlíky s máslem, já si dala a rovnou do postele a pokračovala ve spaní až do 11 hodin:) . . . JEŽIŠ, JÁ SI HO SNAD PŮJDU UDĚLAT . :))) to bude dobrota:))) IVA

      Vymazat
    8. Iv,Michal...kolko si my vytrpime a ako sa obetujeme to nik nevidi..tie nocne najazdy na chladnicku...:-) A oblubena otazka synovca(ten je tiez jak kyselina a na odpoved ani nepocka)..co to papas aj ja take lubim?!:-) ..Mailo

      Vymazat
  2. Jenže je kakao a "kakao". Lze ještě obarvený prášek prodávaný v supermarketech takto vznešeně nazvat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to VlaBi
      Prý máme Potravinovou inspekci!? Na to fakt odpověď nemám , třeba někdo z čtenářů doporučí nějaký zdroj opravdu kvalitního kakaa.

      Vymazat
    2. Pěkný článek, manželova láska je čokoláda, ne že by ji tak miloval, jako labužník, ale je obchodník a tu kvalitní dováží do ČR, jen je škoda, že spousta lidí, opravdovou čokoládu neviděla, natož tak zkusila ochutnat, protože ta zdravá určitě není na pultech velkých obchodních řetězců, jenže mezi našimi lidmi pořád vítězí cena a tak se většina uspokojí s nechutnou mazlavou tukovou hroudou, manžel tvrdí, že kvalitní čokoláda, je nejdostupnější luxus, vždyť tabulku opravdu dobré pořídíte kolem 90,- a z té určitě tak neztloustnete, protože, ji určitě nebudete jíst po kilech, ale jako labužníci, po malých kouskách. V dávných dobách se dokonce čokoláda používala, jako platidlo a staří Astékové ji požívali v tekutém stavu a přidávali do ní Chili, asi si také půjdu dát kousek, je výborná na pleť a také na nervy a jelikož jsem se před chvíli koukala na zprávy, tak to budu potřebovat, hezký večer přeje Petra

      Vymazat
    3. Cokoladu 70% kakao najdete i v obchodoch... ..Mailo

      Vymazat
  3. třeba něco takového http://www.cokosvet.cz/eshop/?152,cokolada-lindt-chili ,tak tu taky můžu.Pak ještě tu klasiku studentskou pečeť a obyč čoko na vaření a jsu spokojenej. No a pokud jsme u té zdravé výživy,tak jsu zastánce diety(bílé maso)-jenže NIC BĚLEJŠÍHO JAK OVAR NEZNÁM :-):-):-)
    Zdrávé výživě ZDAR
    živočich

    OdpovědětVymazat
  4. láká mě 90% čokoláda - musím zkusit. Náhražky nebrat... Se zamatlanou papulou a hnědýma zubama zdraví DéVé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. čokoláda na vaření,ale česká.Víte,že do některých čokolád se přidává prasečí krev,aby toho pak bylo víc,ale to jsou ty levnější T.

      Vymazat
    2. Terezko:
      právě čtu jednu moc žúžo knížku a právě v tuto chvíli (synchronicita?)mi tam padly na nohu dva odstavce, v nichž je myšlenka, s kterou se tak nějak celoživotně ztotožňuji.
      Jedna byla (byla tam řeč právě i o masu): "Mějte na paměti, že posedlost dietou může mít v konečném dopadu škodlivější následky než požití něčeho, co považujete za závadné"
      a druhá, co mě trkla do oka: "..., že vzrůst vědomí vyvolává také některé vedlejší následky, k nimž patří i schopnost požívat potraviny, které by normálního člověka oslabily."

      Nechci vyvolat další diskuzi o stravě. Dávám to sem jen jako další možnost. Čím víc možností k dispozici, tím je větší pravděpodobnost, že v té hromadě bude jedna správná. Takže já jdu cestou hromadění všech dostupných informací a definitivně nevyřazuji nic, dokud si to osobně prakticky neověřím. :-)

      Vymazat
    3. Míšo,podívej už to nepozřu ani kdybych měla umřít hlady,že by taky synchronicita?Na stravu kašlu,ted je to o energiích,nic víc.T.

      Vymazat
    4. to Michal,
      padaji Ti na nohu věci, které jsou pro Tebe dobré a v souladu, stejně jako jinému padne co je v souladu s ním a to je v pořádku, chci jen říct, že není jen jedna správná možnost nebo cesta, je jich určitě víc a každý by se měl řídit intuicí při volbě vlastní cesty. To se mi tady líbí, dají se tu najít možnosti, žádná demagogie jen cesty.
      Díky hledač Georges

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.