čtvrtek 20. dubna 2023

Existence světa

 

Existence světa

 Kvantová mechanika říká, že věci neexistují, když se na ně nikdo nedívá. Tento paradox se stal předmětem diskuzí ve vědecké komunitě. Nová teorie, kterou předložil italský fyzik Carlo Rovelli, https://www.databazeknih.cz/knihy/helgoland-501157  říká, že ani my, ani předměty neexistují, pouze jejich vlastnosti (vztahy).

V 17. století zvítězili materialisté, když došlo k vědecké revoluci. Vůdce materialistů, Isaac Newton, předložil koncept absolutního prostoru a času. V takovém prostoru se nemůže stát nic zvláštního. Vždy tam je a vždy bude. Příroda je jako mechanické hodiny, které se nikdy nepokazí.

Počátkem 20. století se však začala hromadit experimentální data, která Newtonovu koncepci zpochybňovala. A konečně, ve třicátých letech 20. století se formovala kvantová mechanika, která prohlásila, že hmota potřebuje pozorovatele. Pokud látku nikdo nepozoruje, zmizí. Čas a prostor také.

Nebylo snadné polemizovat s kvantovou mechanikou. Ale jak vysvětlit mizení věcí? Někteří vědci i alternativa se snaží situaci zachránit rozšířením pojmu „pozorovatel“. Není to jen člověk, ale i zvíře, hmyz, bakterie a nakonec i samotné předměty (stůl, na kterém kniha leží, knihu sleduje). 

Carlo Rovelli přišel s něčím novým. Své názory nastínil v knize „Heligoland. Krásný a zvláštní příběh kvantové fyziky. Helgoland je ostrov v Severním moři. V roce 1925 tam žil fyzik Werner Heisenberg jako poustevník, aby se uzdravil a odpočinul si od lidí, a přišel s principem neurčitosti. Rovelli přirozeně přijel na ostrov jako turista a napsal tam tuto knihu. 

Podle Rovelliho nové teorie kvant neexistujeme ani my, ani předměty, pouze jejich vlastnosti - vztahy. Vesmír je sítí vztahů mezi vlastnostmi věcí. Když mluvíme o realitě věcí, mluvíme o tom, že vlastnosti těchto věcí spolu souvisí v určitém pořadí. Vesmír nejsou mechanické hodiny, ale spíše síť sociálních spojení - vztahů. 

Rovelliho nová teorie tak vysvětluje paradox kvantové mechaniky. Věci existují ne proto, že se na ně díváme, ale proto, že jejich vlastnosti spolu souvisí v určitém pořadí. Naše realita je sítí vztahů mezi vlastnostmi věcí.

Rovelliho hlavní myšlenkou je, že realita existuje pouze ve vztahu mezi objekty, nikoli v objektech samotných. Věci neexistují samy o sobě, existují pouze ve vztahu k ostatním věcem a pozorovateli. Rovelliho kvantové zrcadlo vysvětluje Schrödingerův paradox a ukazuje, že realita je simulace vytvořená samotnou přírodou.

Zatímco tedy čekáme na nové objevy a experimenty, můžeme vytvářet pouze hypotézy a teorie, které lze v budoucnu vyvrátit nebo potvrdit. To ale neznamená, že bychom měli naše vědecké snažení zastavit. Naopak by nás měla stimulovat k dalšímu bádání a hledání nových poznatků. A kdo ví, možná najdeme klíč k odhalení těchto záhad fyziky.

Nová teorie říká, že neexistujeme ani my, ani předměty, pouze jejich vlastnosti. Bez kvantové mechaniky bychom neměli chytré telefony ani počítače. Kvantová mechanika však říká, že věci neexistují, když se na ně nikdo nedívá. Tento paradox vyvolává ve vědecké komunitě mnoho kontroverzí a diskuzí. Carlo Rovelli, italský fyzik, nabídl své vysvětlení tohoto jevu. Tvrdí, že realita existuje pouze v interakci s pozorovatelem. Také navrhuje myšlenku, že realita je neustálý skok z jedné dimenze do druhé. Tato teorie však také vyvolává mnoho otázek a postrádá důkazy. Rovelli nastínil své myšlenky v knize „Heligoland. Krásný a zvláštní příběh kvantové fyziky.

Kvantová mechanika je skutečně jednou z nejzajímavějších oblastí vědy a její teorie vyvolávají mezi vědci mnoho otázek. Existuje však mnoho experimentů, které kvantovou teorii a její principy potvrzují. Například dvouštěrbinový experiment ukazuje, že částice mohou procházet oběma štěrbinami současně, což neodpovídá našemu chápání klasické fyziky.

Navíc mnoho vědců nesouhlasí s Rovelliho teorií, že realita existuje pouze při interakci s pozorovatelem. Někteří vědci se domnívají, že kvantovou mechaniku lze vysvětlit bez nutnosti zapojit do procesu pozorovatele. Existuje například teorie o skrytých proměnných, která naznačuje, že existují neznámé parametry, které určují chování částic v kvantových systémech.

I když tedy kvantová fyzika vyvolává mnoho otázek a diskuzí, zůstává jednou z nejdůležitějších a nejzajímavějších oblastí vědy.

 

49 komentářů:

  1. Ve filmu je ukázka kvantových posunu. https://vk.com/wall746823626_163

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Elvíra si koleduje o kvantový skok do sibiřského doživotí,kde se po zbytek života chodí shrbeně. https://www.armadnymagazin.sk/2023/04/18/chazin-o-zradcoch-vo-vedeni-ruska-vyhodit-tuto-trojicu-znamenalo-riskovat-totalnu-sabotaz-mozno-aj-terorizmus-na-vsetkych-urovniach-statu/

    OdpovědětVymazat
  3. Nizozemská společnost Thorizon vyvinula nový převratný 100% bezpečný reaktor na bázi kapalných solí, který již nyní dokáže snadno spálit 50 % a brzy 100 % veškerého v současnosti známého jaderného odpadu!
    https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/elektrina-na-1500-let-novy-thoriovy-reaktor-spaluje-jaderny-odpad/
    *****
    a dík za zajímavý článek
    jirik

    OdpovědětVymazat
  4. to jirik
    Toto už mají Rusové vymyšleno dávno (tento vědec na tom pracoval http://energieupramene.blogspot.com/2022/12/proc-se-deje-to-co-se-deje.html ) a Nizozemcům to ještě nefunguje dlouhodobě. Díky.

    OdpovědětVymazat
  5. Je to zajimavy, to "kvantovo" ;-), jen se ptam, pokud si sam tvorim realitu, jak to, ze ji vidi se mnou uplne stejne plno pozorovatelu, kdyz by mel vudet vlastne kazdej jen tu svoji? :-)............proud

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to proud
      Protože některý určitě rozčiluješ a některý mají rádi, to jsou ty vztahy.

      Vymazat
    2. Že různí pozorovatelé vidí stejnou realitu vysvětluje Paul Brunton (myslím, že v knize Skrytá nauka za jógou). Píše a dokazuje, že tzv. realita není zproztředkována smyslovými vjemy z vnějšího "reálného" světa a následně vnímána mozkem, ale že je tomu naopak. Podle Bruntona je realita iluzí, která je promítána skrze mozky miliónů subjektů jako představy ven, skrze - jak on říká Světovou mysl (matrix?). Světová mysl prý právě takto tvoří svět a vesmír... Je to náročné čtení, ale stojí za to...

      Vymazat
    3. Priznam se, ze nerozumim. Co s tim maji co delat vztahy? Napriklad v muzeu se lidi neznaji a videj vsichni to stejny ve vitrinach, ono "kvantovo" je mi celkem sympaticky, az na takovyhle "malickosti"............proud

      Vymazat
    4. Diky Jirko, jogu sice nemusim, ale po ty knizce se podivam, to s tou realitou me zajima ...........proud

      Vymazat
    5. Tady je odkaz na Bruntonův článek, kde to je vysvětlováno:
      https://www.paulbrunton.cz/show-free.htm?fid=113
      Ale jak říkám, náročné čtení...

      A podívejte se na na druhý obrázek v tomto článku, z něho je docela pochopitelné proč vidíme všichni stejné věci:
      https://steemit.com/cesky/@polemistes/filozoficke-okenko-c-3-matrix-a-filozofie-podruhe

      Ono je vlastně docela logické, že realita, kterou vidíme (slyšíme, atd.) není pravdivá a tudíž skutečná. Stačí si uvědomit, že třeba kůň vidí něco jiného než my (trichromatické vidění) a pes taky (barvoslepost). Tak co je tedy pravdivý svět kolem?

      Vymazat
    6. Jsem se nepodepsal... Jirka

      Vymazat
    7. jak kun nevim, ale pes uplne barvoslepej neni, a plno jinejch zvirat, jen maji jiny spektra vnimani barev, my vidime barevne na ukor slepoty ve tme, to mi do jiny reality nepasuje, ale nejdriv se dovzdelam, kdyz vlastne nic nevim, tezko muzu disktovat na tohle tema :-)......proud

      Vymazat
    8. Zem je pole ktore tvori hardver,a to co sa naucime(co prijmeme) ako program informacie je sofrver.Vdaka softveru vnimame hardver ako hmotu ktoru vieme pomenovat.Vnimame tu cast ktoru nam softver a hardver dovoli(aky program vnutorne vyznavame).Vytvarame take vztahy ake nam dovolia nase programi ak im podliehame.A to vsetko vdaka a len preto aby boli mozne vztahy(karma).Teda vztahy tvoria hmotu. ..Mailo

      Vymazat
    9. Dodam ze pravdu maju teda obaja,ak nik nevnima niesu vztahy..teda neexistuje ani hmota...len pole ako potencial moznosti. ..Mailo

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. kdypak Vyšší moc zlikviduje česnekové plánovače? https://vk.com/wall746823626_335

    OdpovědětVymazat
  8. Počasíčko vhodí vidle?? https://vk.com/wall746823626_337

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to korendor
      Oni si pletou EMP se slunečníma erupcema.

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. K předchozí zprávě. U holuba ležícího u vchodu je jiný počet kousků rohlíku zde a zde viz odkazy. Nevím proč. Cca 10 kousků rohlíku tam chybí. Jen informace.
    https://t.me/jiznimorava/45739
    https://t.me/jiznimorava/45725
    Pokud sem chodí čtenáři telegramu Morava (@jiznimorava), hodily by se další informace. Z kterého obchodu pochází rohlík, a také jestli lze zjistit odkaz na telegram kanál "Vladee Konsti". Odkaz na tlg. Morava není funkční, je to převzatá zpráva. Děkuji za pozornost a přeji mnoho štěstí.

    OdpovědětVymazat
  11. Google play android. aplikace insekten stop. Hodit fotak na chip zboží a hlásí ano nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  12. Dáávno,než se provalila zpráva,že sem cpou americké obilí Monsanto z Ukrajiny,tak paní intuice mi zakázala kupovat chléb,jakékoliv pečivo,housky,rohlíky. Jako tehdy,dva dny po pádu dvojčat byla první ranní myšlenka,že si to špinavci zbourali sami. Všichni mladí Češi,by měli větřit,co se bude dít během května a hlavně června a včas eventuálně zmizet z republiky do Rakouska a pak jinam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Korendor
      Děkuji za odkaz a potvrzení zároveň. K vojně: ono riziko války jsem popsal cca 11/2022 i varoval své slovanské bratry sestry zdržeti se v r. 2023 (např. pracovně) dále od Prahy, kde jsem již minulý rok uviděl nějaké výbuchy, jinde u nás také. Može se to stát ale taky nemusí. Nyní je vidět velké riziko konfliktu na našem území. K mouce Banderce. Snad to tu dobře dopadne pánč co děti a školní stravování z čeho tam vaří a omáčky zahušťují. dále co dětičkám dávat na svačiny, ve školkách to samý, chleba kupovaný jíme, pečivo jsem doma zakázal ale nevím zda polovička poslechne, to je potom jak ruleta. Kéž by se dalo nějak zjistit TESTEM která mouka je gmo a která ne zrovna se chystám uvařit polévku čočkovku a tam přece taky drobek mouky dávám. Zdravím a ještě tento díl je zajimavý:
      https://www.youtube.com/watch?v=xH6pYlX1UdE

      Vymazat
    2. Jsme se ženou rodáci z pražských Vinohrad a s velkou ulevou se spolu postavíme čelem k jakýmkoliv výbuchum,likvidujícím to okultní židovské hnízdo. Jako na závěru filmu Proroctví.


      Vymazat
    3. to korendor
      Příteli, několikrát jsem to chtěl napsát, ale že jsi pražák, tak jsem to odmítl, ale nyní jsi mně trochu nahrál. V proroctví je psáno, dokud bude stát Praha, na světě budou války. A oni tomu nyní běží naproti.

      Vymazat
    4. to korendor
      Ono rozhodnutí. As že byste s ženou jeli na skok návštěvou do rakouska, nebo na Šumavu, a co Brdy je tam hezká příroda. Zkuste to zvážit. Není pražák jako pražák. https://brdy.nature.cz/

      Vymazat
    5. Konečné řešení https://vk.com/video746823626_456239300

      Vymazat
    6. Karel IV tu postavil Nový Jerusalem se svatou geometrií. Vrtá mi hlavou,co tím myslel,nasáčkování židu obou křídel globalního prediktora, euroasijského chabad lubawitch tora Moskva a atlantického křídla talmud a sionisté Londýn???? A že tu je jako za války LAZARETNÍ město,čili se tu nesmí obě křídla pustit do sebe,ale pospolu hezky zde vegetovat. A prostřednicvím goju se mydlit o planetu přes miliardy mrtvých?

      Vymazat
    7. https://newtube.app/user/yandex/XQ2wMG1 https://newtube.app/user/yandex/q9gTHI1

      Vymazat
  13. Opět pan Koller jestli to zmizí.hodím sem kopii odjinud https://www.youtube.com/watch?v=e7fMBLmtHBQ&t=27s

    OdpovědětVymazat
  14. Včera se asi kvantovým přesunem objevila mladá milovnice koní u hromady hnoja za zahradou u které se lidé nezastavují. Došla s 2letým kloučkem podávala mu ze země šišku a něco mě tam hnalo, nakonec to je rodinka hokejisty a ona dcera lékaře 2x napíchnutá kokovidem. Mladík se v kovidové době zavřel na vesnici a pracoval jen z domova, no až se budou za nějaký čas snažit o dítě ten doporučený křen selský se jim asi bude hodit. Zajimavé setkání a ještě asi přijedou tuším.

    OdpovědětVymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  16. Zkusme kviz. K onomu videu co zde byl odkaz, rozdíl mezi ukrojinštinou a ruštinou. Pokud z ukrojinského jazyka vyškrtáme všecky ruské bukvy co zbyde:
    https://prnt.sc/8QXcjXl9qzYb
    A zde jsou rozličné typy nohou lidí: https://prnt.sc/m-fGk_A-_5cG

    OdpovědětVymazat
  17. 30 DUBNA zemřel Mark Knopfler. Mimo jiné autor muziky k filmu Vrtěti psem. 1949-2023 https://www.youtube.com/watch?v=EMRJT2ebvAk

    OdpovědětVymazat
  18. to korendor
    Je to škoda, že odchází Lidé s velkým "L".

    OdpovědětVymazat
  19. Brdy jsem poznával od roku 1964 dosud svým svérázným zpusobem. A žena již skoro nechodí,takže polehává,takže budeme tam,kde nás karma postavila. https://newtube.app/user/yandex/RGzdaO5

    OdpovědětVymazat
  20. Proti vlasovcum https://vk.com/wall746823626_347

    OdpovědětVymazat
  21. Roztomilý semitský chlapec. Sděluje to od podlahy veřejně, snad leckdo přestane chroupat seno. https://vk.com/wall746823626_355

    OdpovědětVymazat
  22. Je libo KRÁLE sýru,jeho sedlčanský hermelín, který se sice jmenuje SEDLČANSKÝ,ale dááávno se vyrábí jinde? https://vk.com/wall746823626_357

    OdpovědětVymazat
  23. KARLÍK nám brzy vystydne. Vzkaz od Černé šlechty,Sionistu. https://vk.com/wall746823626_359

    OdpovědětVymazat
  24. Co se děje u britů? https://t.me/ragulaku/8910

    OdpovědětVymazat
  25. Petr se dohadoval s Pavlem a Pavel mu sdělil,že je ted zdrávo vytáhnout sovětské velezkušenosti a promazat korouhvičku. https://vk.com/wall746823626_363

    OdpovědětVymazat
  26. Zdravím Rodinku asi víte letos nás čekají silné bouře a jedna z nich mmj. protonová asi právě přichází. Už včera byly dosti cítit jehličky v hlavě. Očekávám další erupce a mohou být i třídy X spolu s výronem hmoty k Zemi (CME). Čepička pyramidka někdy zabírá a někdy ne. https://www.solarham.net/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo to sleduje-nějaké projevy po erupcích cítit byly. I rentgeny byly vysoké. Kolem 11.5. ale najednou vše utichlo. Mám skoro pocit jakoby si s daty ze slunce někdo pohrál. Družice měly údajně problémy/ několikahodinové výpadky, ovšem na Zemi se to moc neprojevilo. Nevadí, jedem dál.

      Vymazat
  27. Tak nam tu vlasovskou trikoloru ovinuly tezke mraky tak dusledne, ze pri letosni prehlidce Vitezstvi na Rudem namesti byla zavinuta..

    OdpovědětVymazat
  28. 12 cervna zacinaji letecke manevry Nato. Jestli minimalne den predem Rusko nezautoci, tak je s nim konec. Takze, mily Vovko tsunami na Albion a USA, jak to predpovedel ten alois se reznickou zasterou zednaru v tech svych Simpsonech....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to korendor
      Omyl, rusové na to již čekají, jedna EMP nad EU a bude "ticho".

      Vymazat
  29. a banderovci vyhrožujou eurosojuzu teroristickejma utokama (tedy jejich loutkovodiči)
    https://t.me/casusbellilive/106618

    OdpovědětVymazat
  30. Nová teorie naznačuje, že fyzická realita jsou jen kvantová zrcadla 23.4.2023
    https://cont.ws/@sage/2535180
    (celý blog zajímavý)

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.