úterý 31. ledna 2023

Velká kometa míří ke Slunci

 

Kometa 96P o průměru 6 kilometrů míří ke Slunci. 

 

Tato kometa je velmi neobvyklá a to jak složením, tak chováním, takže přesně nevíme, co se může stát. V souladu s tím spouští speciální pozorovací program SOHO, takže přenos dat z veřejného koronografu se omezujeme na několi dní.
Kometa 96P/Machholz míří ke Slunci, aby se přiblížila k dráze Merkuru. Toto není obyčejný průlet komety. Většina komet, které dopadají na Slunce, je malá (asi 10 metrů) a rychle se vypařují.

Kometa 96P je jiná. Při průměru 6 kilometrů je dostatečně velká, aby přežila v těsné blízkosti Slunce. Perihelion (nejbližší přiblížení ke Slunci) je 31. ledna.

Někteří výzkumníci se domnívají, že 96P může být mimozemšťan. Chemicky se liší od ostatních komet ve sluneční soustavě, protože postrádá obvyklé množství uhlíku a kyanogenu.

Má také zvláštně nakloněnou dráhu, díky které je velmi blízko Slunci. Před kometou se nedávno objevily podivné úlomky; výzkumníci si nejsou jisti, jak vznikly.

 

4 komentáře:

  1. Matně si pamatuji,jak nějaká kometa plachtila ke Slunci,nevypařila se a později se objevila a plachtila dál. Takže emzáci. A ta současná,jestli to není ta,o které se říká,že se objevuje jednou za třicet tisíc let?

    OdpovědětVymazat
  2. Hlavne co tak vim, neni kosmos to, za co nam ho "prodavaji", ani nase maticka Zeme.........proud
    PS.: Pochopitelne teoreticky, ale ruzny "dukazy" se daji dohledat, existenci "Telegramu" je to ted jeste jednodussi nez ho taky "ovladnou" ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. https://t.me/BN4JeyTQ6RVkMTNk/55539
    96P/Machholz - průlet doprovázely silné CME, které osvětlily kometu, která i přes svou blízkost ke Slunci přežila a nyní pokračuje ve své dráze

    OdpovědětVymazat
  4. všeho nechám a těším se na kometu https://t.me/BN4JeyTQ6RVkMTNk/58402

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.