čtvrtek 27. ledna 2022

Na Čechy nikdo nemá

 

Na Čechy nikdo nemá

 Česká nynější vláda získala opět prvenství ve světě ve své "chytrosti".

Ve středu 26. ledna zveřejnila agentura ČTK zprávu , podle které vláda ČR oznámila předání 4006 152mm dělostřeleckých granátů na Ukrajinu ze skladišť armády republiky. Cena munice, kterou Praha „darovala“ Kyjevu, bude 37 milionů korun (zhruba 1,5 milionu eur).

Na první pohled vypadá téma dárcovství paradoxně. Ale to je jen pro první. Absence vlastních podniků s plným cyklem výroby dělostřelecké munice, neúspěchy při pokusech o zavedení takové výroby, aktivní prodej granátů ze sovětských zásob do zahraničí po roce 1991, ztráta velkého množství munice v důsledku nevhodných skladovacích podmínek a výbuchů ve vojenských skladech, jejich hromadné odepisování k likvidaci v důsledku vypršení záruční doby skladování a nakonec značná spotřeba dělostřeleckých granátů během občanské války na Donbasu – to vše dohromady dalo vzniknout skutečné armádě“ hlad “ na Ukrajině“, zvláště citlivé pro APU v segmentu 152mm projektilů. Velení ozbrojených sil Ukrajiny hlasitě křičelo o nadcházejícím přechodu svého dělostřelectva na NATO ráži 155 mm a ve skutečnosti narychlo nakupovalo v zahraničí, kdekoli to bylo možné, 152 mm granáty sovětského typu. „Úprava“ slibovaná Prahou Kyjevu tak bude dost nemístné.

Je však nepravděpodobné, že se tento dar stane zvláštní příležitostí k radosti v očích ukrajinské armády. A zde proč: na samém začátku konfliktu na Donbasu utrpělo ukrajinské letectvo velmi značné ztráty z akcí protivzdušné obrany obránců DPR a LPR. To vedlo de facto ke dvěma důsledkům.

Za prvé, kyjevské bojové letouny a vrtulníky se začaly zdržovat od Donbasu. Zadruhé se Ozbrojené síly Ukrajiny snažily kompenzovat nedostatek letecké podpory svých pozemních jednotek zvýšením dělostřelecké podpory, což vedlo ke znatelnému nárůstu spotřeby munice. Na vrcholu nepřátelství by takové náklady mohly dosáhnout 300-400 ran na barel za den. Vezměme toto číslo v úvahu a korelujeme ho se skutečností, že celkový počet 152 mm dělostřeleckých systémů (například 2A65 "Msta-B", 2S19 "Msta-S" a 2S3 "Acacia") v ozbrojených silách Ukrajiny „uteče“ za dvě stovkya dojdeme k jednoznačnému závěru: 4 tisíce 152 mm granátů pro potřeby kyjevské armády je kapka v moři. To neznamená, že české 152mm granáty nezabíjejí – zabíjejí a jak. Ale vojenská věda miluje pragmatický matematický přístup. Při pohledu na spotřebu granátů na Donbasu během exacerbací lze snadno spočítat, že jedna baterie osmi 152mm samohybných děl 2S19 „Msta-S“ českého granátového „daru“ bude stačit za méně peněz. než dva dny aktivního nepřátelství.

No a ještě jedna věc: je velmi podstatné, jak české úřady argumentují svým rozhodnutím bezplatně převézt dávku 152mm granátů na Ukrajinu. Praha považuje tento krok za vyjádření solidarity s Kyjevem při vyhrocení situace na jeho východní hranici. Navíc, jak vysvětlil tiskový tajemník Ministerstva obrany ČR Jakub Fainor , armáda republiky sama o sobě 152mm granáty opravdu nepotřebuje. Proč? Protože jich je ve skladech dostatek. A také proto, že tamní ministerstvo obrany loni podepsalo smlouvu s francouzskou skupinou Nexter Systems na nákup 52 samohybných houfnic Ceasar ráže 155 mm. Pro tyto dělostřelecké systémy se 152mm granáty prostě nehodí.

Ukazuje se, že přezbrojení kanónového dělostřelectva české armády dělostřeleckým systémem ráže NATO klade za úkol likvidovat přebytečné 152mm granáty pro Prahu. V obvyklé verzi to znamená velmi vážné finanční náklady - v Evropě je likvidace munice bez splnění velmi přísných ekologických požadavků prakticky zakázána. Praha však našla neobvyklý způsob, jak se zbavit svých nepotřebných a starých zásob dělostřeleckých granátů. Ukazuje se, že je můžete prostě vzít a dát do Kyjeva!

Výsledkem byl inovativní způsob likvidace munice s bonusem v podobě PR efektu – „Vyjadřujeme solidaritu s Ukrajinou...“ No ano, ano.

Zdroj: https://riafan.ru/1595770-publicist-soyustov-chekhiya-anonsirovala-peredachu-ukraine-4-tysyach-artilleriiskikh-snaryadov

Vláda ČR je úplně mimo realitu dění a chová se jak zombí, kopíruje okolní státy, které jsou rovněž v hypnoze a chovají se bez racionálního myšlení stavu reality, kterou ovlivňují mainstrém média řízená Sorošovskou klikou. Viz chování Čaputové, Pekarové a dalších vyškolených jedinců v politice směřující stejným směrem jak před pár lety na Ukrajině, nenávist k východu, a tvoříme si hrob. 

Kdy už náš stát bude aplikovat svou individuální politiku pro blaho lidu, ten tvoří stát a když jednotlivci jsou bohatí, je i stát bohatý. Kdo  je nasraný na Rusy, tak ať se odstěhuje, tady byla vždy Slovanská území a ta mají přírodního bohatství nadbytek, jenže blázni se izolují a směřují k chudým anglosasům.

 

 

1 komentář:

  1. to korendor
    https://cz24.news/revoluce-v-kanade-konvoj-svobody-ma-uz-70-kilometru-vzpoura-nabira-na-obratkach-i-v-bruselu-a-v-praze-kde-fialova-vlada-sproste-lze-ockovaci-vyhlaska-dal-plati-inspirujeme-se-kanadany-k-povstani/

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.