úterý 9. února 2021

Putin nařídil spustit nejsilnější zdroj neutronů na světě

Ruský prezident nařídil spustit nejsilnější zdroj neutronů na světě - neutronový reaktor PIK v Petrohradském ústavu jaderné fyziky.

PIK je pozoruhodný zvýšeným tokem neutronů a možností ozařování materiálů v jádru

Podle agentury TASS během videokonference Vladimir Putin oficiálně zahájil nejsilnější zdroj neutronů na světě - neutronový reaktor PIK v Petrohradském ústavu jaderné fyziky pojmenovaný po Konstantinovovi, který je součástí Národního výzkumného střediska Kurchatov Institute. "Žádám vás, abyste uvedli reaktor PIK do provozního režimu," řekl ruský prezident a po startu poblahopřál účastníkům vědeckého experimentu.

Komplex reaktorů pro výzkum a vývoj PIK je jedním ze šesti projektů zahrnutých ruskou vládou do programu na vytvoření zařízení třídy megascience v zemi. PIK se liší od většiny podobných zahraničních projektů zvýšením toků neutronů v reflektoru, přítomností neutronové pasti s velmi vysokým tokem a možností ozařování materiálů v jádru.

Kanály načtou vzorky materiálů do jádra reaktoru pro jedinečný výzkum ve fyzice, biologii a chemii. Projekt PIK s kompaktním jádrem a reflektorem těžké vody byl vytvořen počátkem 70. let - bylo plánováno, že se stane zdrojem neutronových paprsků nejvyšší intenzity. První etapa výstavby reaktoru byla úspěšně dokončena - do roku 1986 byly práce dokončeny o 70%.

Po havárii v černobylské jaderné elektrárně byl projekt zásadně revidován z hlediska bezpečnosti, byla provedena nová zkouška, která trvala do roku 1991. Vypracovaný projekt modernizace reaktoru úspěšně prošel složitými mimorezortními zkouškami, včetně mezinárodního ověřování. Poté byla stavba zmrazena a znovu zahájena poté, co se PNPI stal členem NRC „Kurchatov Institute“.

Zdroj: https://www.popmech.ru/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.