pondělí 17. června 2013

Kdo s námi hraje tuto hru o pád nepopulární vlády?

Upozorňovali jsme, aby se veřejnost nedala unést představením s kuklami a půlnočními raziemi v sídle vlády a dalších státních i soukromých institucí. Jediná nová informace, kterou nyní máme – pučisté se na svou akci dlouhodobě připravovali. A známe zčásti jejich jména i motivaci.

Rabování v bankách je na celé věci nejvážnější 

Policie si nechala otevřít bankovní schránky. Odtud a z mnoha dalších míst odnesla údajně spoustu peněz a kdovíkolik kilogramů zlata. No a co? Kde jinde by měli mít podnikatelé peníze a zlato, když ne v bance nebo doma? Jenže represivní orgány státu v rukou pučistů nám tím chtějí ukázat, že už mohou všechno. Že již nikde nemáme svůj majetek v bezpečí. Na spoustu politiků a podnikatelů tato „lekce strachu“ nepochybně zapůsobí. Je však čistým projevem nastupující policejní totality.
Všimli jste si, že například „prohlídka“ kanceláří takového Romana Janouška rovněž nebyla vysvětlena? Byl snad zatčen? Bylo vůči němu vzneseno obvinění? Pokud ne, kdo a na základě čeho dal souhlas s domovní prohlídkou? Nebo je to v jeho případě už jedno?
Je přece obviněn z pokusu o vraždu (!), mediální soudce Lynch mu již uvázal oprátku, je tedy „negr roku“, který na něco jako občanská práva a svobody nemá nárok? Hrozilo snad, že v jeho případě bude veřejnost znepokojeně klást takové otázky? Rozhodně ne. Právě s tím autoři pokusu o puč kalkulovali. Hrůza na druhou.

Kdo je za tím?

Tato otázka je klíčová. Pokud ji zodpovíme, pochopíme, oč se hraje. Právě proto by bylo předčasné vyslovovat jednoznačné závěry. Hra je při vší své primitivní inscenaci daleko složitější. Vytváří řadu falešných motivů. Jít po nich by znamenalo nebezpečí padnout do nastražených pastí jednoduché interpretace.
Především se nedejme zmást pěšáky. Státní zástupce Ištván a jeho kolegové se jako pouhé „regionální“ figurky propíchli hned na první tiskovce. Řekli jim asi, že budou za hvězdy – a oni se tak skutečně chovali. Nevídaná suverénnost, touha být ve světle reflektorů, před kamerami – to byl patrně jejich hlavní motiv. Sklízet mediální slávu jako paní Bradáčová. Po prvních slovech je však jasné, že vidíme epizodní postavičky s předem napsanými „štěky“.

2 komentáře:

  1. on ten prezident Zeman má NAJETO...chápu jeho uvahy,jsem ročník 48 a myslím,že je lišák protřelý,který sice okázale ztopoří vlajku Unie na Hradě....ale jedná jako řeznk za soudruhu,co dá mezi prasečí hlavy Lenina,aby měl KLID na práci...a má tu partu kolem US Embassy přečtenou....takže musí šachovat OPATRNĚ,aby jako PUTIN si brzy nemusel jídlo a pití vozit SEBOU i na LÁNY.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu a hlavně životní zkušenosti, ty se nedají ničím nahradit ani studiem prestižních škol v Anglii, život je nejcennější škola.

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.