čtvrtek 9. srpna 2012

Počítačoví odborníci!?????



 
Rád bych vyřešil jeden problém, který jsem sledoval na různých forech, kde se vyskytovaly nakonec jen Hecy-Kecy a problém nebyl nikdy vyřešen. Je opravdu zajímavé sledovat tkzv. odborníky v počítačovém oboru, nakonec se téma vždy zvrhne a výsledek je nula. Společnost Windows, to raději vynechám a hackerské útoky ty už ani nevnímám.
Problém:
OS Win 7- Home premium, procesor 3Gb- dvojjádro, 32 bit, RAM 3 Gb
Při stahování nějakého souboru si systém bere paměť do svého systému až na maximum (dle stahovaného souboru) a končí modrou smrtí při vyčerpání paměti. Na různých diskuzních forech se tento problém objevil, ale výsledek byl mimo tkzv. odborných keců nulový. Ptám se tedy, najde se někdo, kdo poradí efektivně????? Samozřejmě že Linux to nedělá. Vir žádný, prohlížeč každý( explorer, chrom,firefox), vada asi v OS!??? Úplně stejný problém je popisovaný zde: http://windowssecrets.com/forums/showthread.php/137472-Strange-Windows-7-memory-problem   
a ještě jednou to stejné:  http://www.sevenforums.com/performance-maintenance/48752-win-7-64-ram-filling-up-memory-leak-outside-windows.html
Když tak napište na E-mail. Jsem moc zvědav na odbornost a řešení!
PS: Na Coogle jsem dokonce psal ohledně svévolné změny zdrojového kódu našich stránek, kde se díky zásahu hackera nezobrazují nejnovější komentáře a registrovaní čtenáři, myslíte si, že se děje náprava? Nebuďte směšní, navenek jen bla bla, ale služby v sedince, dokonce i tisková mluvčí Google dělá spícího brouka  jzichova@google.com  po odeslání upozornění.!!!!!!

Aktualizace 12.8.2012

V prvé řadě děkuji všem, kteří se snažili pomoci svými radami, moc si vážím lidí, kteří pomáhají vzájemně a to jakýmikoli způsoby a snaží se zde udržovat příjemnou atmosféru.
Vyřešeno !!!!!
Došel mně mail, u kterého jsem vnitřně cítil, že je to správná cesta – opět jsem se nemílil.
E-mail zde:

Dobrý večer pane lv,
čtu si Váš blog a rád bych Vám pomohl s problémem. Podle mých letitých pokusů a omylů jsem došel k názoru, že tam, kde byl před tím Win7 64 bit, není dobré nainstalovat Win7 32 bit. Lze to, ale protože po 64 bitovém systému zůstanou na disku registry a skryté soubory i po formátu, tak to potom zlobí. Jakoby v některých případech procesor neví, co má dělat. Stejný problém nastával i u XP 64 bit a 32 bit. Win7 32 bit na jiný disk. Snad Vám to pomůže.

Zdraví A.K.

P.S. Rád čtu Váš blog, díky.

Příteli, měl jste hlubokou pravdu, po smazání disku jsem jej ještě jednou napojil na program obnovovač souborů a nestačil jsem se divit, jak normální mazání dokonale neodstraní staré zápisy z disku. Program zahlásil nejméně polovinu souborů ze systému x64 v dobrém stavu. Tedy nelenil a projel jsem jej programem „drtič souborů“,  nastavil na 4x opětovné mazání, pak teprve byl disk čistý jak „dětská prdélka“.  Po tomto jsem znovu nainstaloval OS a PC jede jak hodinky – již žádný problém. Opravdu velmi zajímavé řešení, napřed jsem si myslel na vir, ale projetím mnoha Antivirů žádný nebyl.
PC šlape dobře a teprve nyní se budu opět věnovat Vám přátelé, protože tato procedura mně ukradla mnoho času a nezbylo na Vás, což jste jistě postřehli a děkuji za toleranci.
Iv

26 komentářů:

  1. Tak počítačům nerozumím, ale osobně si myslím, že když si aplikace "sebere" maximum RAMky není nic špatného, naopak. Tato paměť je ta nejrychlejší v PC a teoreticky umožní rychlejší práci. Ale "smrt z ozáření" by nastávat neměla.
    Wokna jsem už taky hodil z okna. Máte nainstalovány originál a poslední ovladače k hardware, hlavně k Vaší základní desce? Předpokládám, že to bylo první, co se kontrolovalo.
    Ale jsem starej konspirátor, takže za moji osobu je to v OS, ale nemyslím, že jde o chybu, ale záměr. Pro začátek bych zkusil nastavení, která tu byla vloni v článku o vypínání XP - mě se osvědčily. Ale pro jistotu hned po přeinstalování nového OS na naformátovaný HDD. Problém však s tímto nastavením je v případě propojení počítačů do domácí sítě - ta potom nefunguje, protože jsou zavřeny "zadní vrátka".
    Nakonec otázka, nebylo by nakonec lepší přejít k osvědčenému Linuxu?

    OdpovědětVymazat
  2. Nechci se nějak montovat do práce těch, co používají Windows, ale u v práci jsem se setkal s řadou problémů s operačním systémem, které vyřešila výměna pamětí (či základní desky) - vada hardware. Takže jen pro pokus, co zkusit vytáhnout jeden modul ramky... popř. jej prohodit s jiným z jinýho počítače.

    OdpovědětVymazat
  3. Nedalo mi to a ještě jsem se nad tím zamyslel. Úplně jsem zapomněl, že na rozdíl od mého OS tam u W7 bude nějaký "antivir". Ten umí v prohlížeči udělat pěknou paseku.
    A navíc, nechci být nějaký rejpal (jako že jsem), podle mne není pravda, že tam není žádný vir. Dokonce jste napsal jeho jméno - "Win 7- Home premium".
    Ještě že ty W7 jsou tak super odolné vůči kolapsu systému, jak tvrdí výrobce, že? :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Brej den asi bych si zašel na viry.cz tam bych navštívil forum a nasledně bych podle napsaných kroků udělal logy a bylo by to vyrešeno bude tam nějaký zlobr, jestli ne tak je to problém HW a to nemusí být zrovna vadná pamět muže to být i poškozený sektor disku je toho opravdu mnoho s pozdravem Ivošek

    OdpovědětVymazat
  5. Já byl spokojen z win 3.11 či ještě wp ,ale když někde narazím na win7 tak nechápu.....
    Ted mám pár dní linux Ubuntu a su naprosto nadšen, konečně linux pro naprosté laiky a hned vše funguje....
    a pokud někdo chce nějakou win aplikaci používat (což běžně není potřeba), stačí nainstalovat wine program a aplikace jdou pak spustit.. prostě nemá to chybu.....
    každopádně explorer na win má určitě v nastavení kolik si může vzít pro svou práci paměti ne? tak bych ho zkusil trochu strouhnout lakomce jednoho :-)
    Ale je stejně zajímavé že tak dobrá mašina se sekne, já mám xp-čka (trochu osekaný o grafický blbosti) na pc z 1Gp 512ram a žádnej problém Hmmmm.....
    ahoj Laik

    OdpovědětVymazat
  6. Já bych postupoval tak,že bych zkusil jestli se to stává s každým prohlížečem,pokud ano podíval bych se do správce funkcí/aplikací jestli tam není nejaký šmejd program,kt. stejně nepoužívám a který by mohl obsahovat vir.Potom bych se podíval jestli tam nemám nějaký "antivir",pokud ano odinstaloval bych ho a nainstaloval avast antivirus(nejlepší antivir zdarma)hned na to bych jím dal zkontrolovat pc,potom bych nainstaloval program ccleaner a pořádně bych s ním vyčistil systém.Jestliže by nepomohlo ani to,přeinstaloval bych os.Pokud by nepomohlo ani to podíval bych se po linuxu,asi bral linux mint 11 gnome (stabilní a uživatelský),pokud ani to ne,tak bych si sestavil nejaký lepší pc(klidně bych poradil jaaké komponenty a potom to dáte sestavit třeba czc),spíš bych však volil notebook(taky bych mohl dát typ),ale myslím že přeinstalace os to vyřeší pokud ovšem HW je vpořádku.

    OdpovědětVymazat
  7. Podle toho, co mám za léta praxe vyzkoušené, bývá poměrně dost častým důvodem "podivně" se chovajících systémů vada základní desky. V drtivé většině se jedná o "vyschlé" elektrolytické kondenzátory. V lepším případě jsou vypuklé či prasklé a lze je snadno identifikovat pouhým okem. Stejná závada může být i ve zdroji. PC se pak chová "divně". Zajímavé na tom je, že linuxové distribuce vykazují větší odolnost proti těmto vadám HW, což často vede k nesprávným závěrům. Je třeba si uvědomit, že do řadových PC se dnes montují kondenzátory, které často při denním provozu nevydrží ani záruční dobu. Je to po pevném disku první věc, po které při opravě PC jdu. Testovací SW ani "měření" v BIOSu toto neodhalí a ani měření běžným měřidlem ne. Tyto vady se bohužel nevyhýbají značkovým deskám. Já po těchto zkušenostech používám Desky pro servery, paměti s paritou a disky pro servery, ta vyšší cena se mi zatím vždy vrátila minimálně v životnosti a také ve spolehlivosti. Sestavit však vlastními silami vyváženou sestavu z takovýchto komponent však vyžaduje trošičku úsilí a studia technické dokumentace a nebo nezbývá, než si sáhnout hlouběji do kapsy a koupit kvalitní sestavu s garantovaným servisem. Zatím se mi nestalo, že by Win7 a nebo Server 2008 stabilně nechodil na dobrém HW. Například W7 mi běhá na 7 let staré desce od Intelu s dvoujádrovým procesorem Xeon a paměťmi bez parity naprosto bez problémů....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to vše vím, ale jedná se o úplně nový značkový počítač, Win98, XP a Vista na něm jedou v pohodě, Linux též. Jen jsem možná neupřesnil, že původně v PC byl nainstalován 64bit systém, ale 32 bit. systém procesor by měl zvládat, tak jak jej taky zvládá u Win98SE,XP,Visty, jen ty Win7 32bit. blbnou při stahování objemných souborů. Ale děkuji za snahu!!!

      Vymazat
    2. to XXX:
      To je dávno zamnou, prohlížeče, antiviri,procesy neukazují nic nadměrného, Linux používám rovněž, ostatní systémy tak jak jsem psal výše OK, jen ty Win7 32bit!
      Děkuji taky!

      Vymazat
    3. to Laik
      Linux používám od první verze Ubuntu, ale některé programy co mám zakoupeny pro svou práci jsou pro Widle a velká většina jich na Wine opravdu nejede, jedná se o výpočty, grafiku, speciální zvukové soubory atd, takže ač nerad, musím Widle používat, nemluvě o nových moderních aplikacích výpočtů, ty jsou většinou rovněž pro Widle.
      Ale taky děkuji!

      Vymazat
  8. Ještě mne napadlo zda není část paměti sdílena pro interní grafiku.... Zde občas také nastávají potíže, z uvedeného popisu není jasné, zda je grafika externí, či interní... Díky posunu v adresování a ovladači někdy nastávají problémy, ale předpokládám, že tam máte grafiku "pořádnou" a interní není, nebo je vypnuta. Je pravda, že s 32bit W7 moc zkušeností nemám, používám tak nějak "automaticky" 64bit OS i když někdy jsou paradoxně pomalejší... Může se jednat o skutečný "Bug" systému. Pokud se jedná o "produkční" nasazení a nebo prostě jen potřebujete "jistotu a stabilitu" opravdu doporučuji "prošejkrovat" stránky intelu a začít "od píky". Ono totiž vše skutečně začíná u volby vhodného čipsetu, parametrů sběrnice a tak.. a to opět zdůrazňuji paritní paměti s organizací x4 nikoliv pseudo x8 kde je kontrola čipů jenom dílčí a nelze využít všechny mechanizmy pro stabilní provoz. Píši a "naťukávám" to speciálně pro tyto stránky, protože se zde scházejí lidé s jistým uvažováním a těm samozřejmě bude jasné, že díky tomu, co se děje s energiemi a elekřinou jako takovou, je klíčové zvolit robusní systémové a konstrukčně odolné řešení.....Ona ta parita má opravdu něco do sebe ( vlivy různých polí mají na elektroniku a speciálně na tu založenou na ano/ne a taktu fatální následky ) ... Raději nižší takt a širší sběrnici ( triple chanell ) s paritou, než bez. Mám dobré zkušenosti s "bytelným" HW a virtualizací. Proto v základu těch 64bit.Takový klasický PC "tuner" seskládá solidní herní sestavu a ohromí rychlostí a výkonem, ale já se většinou "usmívám pod fousy" protože skutečné "utkání" sestav nastává tak po několika měsících nepřetržitého provozu systému bez teplého či studeného restartu... :-) Konkrétně pro experimenty doporučuji Virtualbox od Oracle s rozšířením. Běhá to solidně jak na Linuxu, tak na Win, přechod mezi základním systémem nedělá problémy a jednotlivé obrazy systémů ochotně kdykoliv vstávají k životu jako Golem po vložení šému "play". U linuxových distribucí , které nejsou LT, je někdy problém s podporou nižší řady řadičů Adaptec, což mě několikrát vypeklo. Dále jsem chtěl ještě znovu upozornit na to, že se vyplatí používat disky z edicí 24/7 pro RAID (například WD RE4 Black) , neboť se tyto disky jinak chovají při vadách sektorů. Nezdržují systém čekáním, ale řeší problém na úrovni HW/BIOS ( zjednodušeně řečeno). Při dnešních kapacitách disků může být problém jednoho z "řadových" disků v PC naprosto fatálním a jen kopírování z takového obyčejného disku zasekne systém na několik hodin... Těžký průšvich jsou v tomto ohledu třeba oblíbené WD Green... Jinak jsem se tradičně pod první příspěvek zapomněl podepsat, za což se omlouvám a zdravím všechny lidi dobré vůle. XiXao

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to XiXao:
      Děkuji moc za rady, nevzdvávám to a pracuji dál, trochu je to znát i na stránkách, zabere to hodně času, ale vše je jak má být a to by v tom byl čert, aby jsme to nepřečůrali!
      Trochu údaje o mašině: Dvoujádrový procesor-Typ procesoruINTEL Core 2 Duo Označení procesoru E7500 Frekvence procesoru 2930 MHz Čipset Intel G43 Express Operační paměť RAM 3GB Typ paměti DDR3 Frekvence paměti 1333 MHz Typ pevného disku HDD 640 GB Otáčky pevného disku7200 ot/ Typ grafické karty nesdílená paměť Výrobce grafické karty AMD Model grafické karty Radeon HD 5450 Velikost paměti VGA 512 MB

      Vymazat
    2. Tak to řešení bylo nakonec "velice" jednoduché.. :-) Musím se přiznat, že mne tato možnost nenapadla, protože při instalaci nových strojů automaticky a vždy provádím základní operace s disky pomocí cd s utilitkami na tyto záležitosti a provádím plnou kontrolu na chyby, což znamená plný přepis systémového disku. Během provozu PC nebo serveru pak používám monitoring S.M.A.R.T dle použitého systému. Jsem už prostě deformovaný a neumím se vžít do role těch, co na tyto věci teprve přicházejí, což je pro mne opět poučení! Při dnešní hustotě dat na plotnách disku je toto potřeba provést i s novými disky a sledovat je po dobu zahoření, protože část jich odejde tak do roka , ale i dříve, pak ty co vydržely "drží" a pak se to zase začíná "sypat". Pak je tu také tu "Advanced Format" u disků se 4K sektory.... Hodně důležité je chlazení disků, ale i celého stroje, neboť to má až řádový vliv na životnost a spolehlivost komponentů a u disků to platí dvojnásob, ideální je teplota do 35-40 stupňů Celsia. Když to jde i níže, je to lepší. Skvělé výsledky a bezhlučnost jsme dosahovali s vodním chlazením s Peltiérovým výměníkem s reverzním termostatem, což znamenalo, že server měl neustále teplotu 22 stupňů v letním vedru, ale i zimě v mrazech o víkendu v temperované budově a nenastávaly tepelné šoky při zapínání. V případě zájmu mohu poslat foto provedení v 19" 3U serverové skříni. Při nízkých nákladech.. XiXao

      Vymazat
  9. Iv stiahni si BitTorrent, nauč sa pomocou neho sťahovať súbory a tvoj problem s Win7 prestane byť tvojím problémom... . Hunter

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Hunter:
      Tento návrh nemohu nikdy považovat za cestu k vyřešení problému. Váš postup bych přirovnal ke koupi nového auta s vyskytnuvší se následnou poruchou, , pak tedy se naučit jezdit s touto vadou s jistými fíglemi a nebo koupit raději nové auto. Tak toto není určitě můj směr vyrovnávání se s problémy.

      Vymazat
    2. Iv zjavne nevieš o čom hovoríš, nevadí - zvykol som si. BitTorrent si "upratuje" a to jak pred sebou tak i za sebou, po nom žiadny "bordel" na diskoch nenajdeš... . Hunter

      Vymazat
    3. to Hunter:
      Hm, zase vedle, zde se jednalo o nový stroj, na kterým se přeinstalovával OS stejné rodinky, ale výsledek byl špatný, toto se řešilo! Ne provoz zaběhnuté mašiny se šoféry ze stejné rodiny. Tak přirovnání bylo správné.

      Vymazat
  10. Ajta krajta,
    to jako "pomalé" zformátování disku před instalací OS nevymaže HDD?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu moc nevymaže - obnovím Vám disk jen to fikne, včetně Vašich soukromých údajů. Je zajímavé že data z x64 tam zůstavají dost zachovány, takže ideál naformátovat disk aspoň 4x po tomto systému, pokud chcete bezchybně provozovat následně systém x86.

      Vymazat
    2. Obávám se, že pravá příčina nebude jen v tom, zda je disk úplně "zformátovaný" nějakým programem, či nikoliv. Celá situace zřejmě vzniká díky bezpečnostním mechanismům souborového systému..... Disk je chráněn proti nechtěnému smazání a nebo neoprávněným přístupům vylepšeným souborovým systémem. A to se netýká jen WIN! Každý soubor má svého vlastníka a přístupová práva. Pokud soubory nejsou skutečně fyzicky smazány, "objeví" je nově nainstalovaný systém jako soubory bez známého vlastníka a s určitými přístupovými parametry a často poškozenou integritou. Pokud se bude jednat o systémové soubory, může nastat mazec při jejich zpracování. Lze těžko předvídat co se v nastalé situaci stane, neb to je případ od případu jiné.. Takže ten úplný výmaz se provede nikoliv "tím pomalým formátem při instalaci", ale buď pomocí nějakého mazacího programu a nebo v lepším případě pomocí skutečného testu disku. Ideální a zcela legální jsou programy na stránkách výrobce, navíc si zde lze často ověřit, zda je aktuální FW disku tím pravým ořechovým. Některé série disků byly časovanou bombou, kterou šlo zachránit jen včasným přepsáním FW, jinak ztráta dat... Pro nadšence, kteří nejsou plně seznámení s problematikou se nabízí možnost použít instalační CD jiného operačního systému s naprosto odlišným souborovým systémem ( Linux vs Win) a jeden systém "vyštípat" druhým... Lze se tak dobrat slušných výsledků bez hlubších znalostí, což je v některých situacích k nezaplacení... Já se setkal kdysi s podobnými problémy například mezi jednotlivými vydáními UBUNTU, pokud nebyl systémový disk, na který byla instalovaná nová verze, skutečně "vygumovaný", tak byly problémy.. Není to jen potíž WIN7, ale problém tkví jinde...

      XiXao

      Vymazat
    3. to XiXao:
      Děkuji za pěkné vysvětlení i z pohledu člověka, který se tím živí - děkuji za ostatní.
      Největší legrací je, že tento problém se stejnými projevy řešili na fórech na západ od nás, jak jsem dal odkazy a výsledek byl u nich 0. No a vidíte, ti zatracení čechoslováci na to přišli a zlehka, nepotřebovali ani popsát dvě fóra s několika stránkami a ještě v angličtině. Dík!

      Vymazat
    4. dodatek - je pravda, že jsem jej vygumoval 4x z Ubuntu.

      Vymazat
    5. Ještě sem s omluvou za technický balast, který mne primárně nezajímá, dám vysvětlení ke svému trvrzení ohledně těch pamětí a tak.. Převzato z technického popisu: Značkový serverový paměťový moduls organizací čipů x4. Je určen pro moderní výkonné systémy, servery a víceprocesorové počítače. Paměť pracuje na frekvenci až 1333 MHz a disponuje časováním CAS 9. Registered paměti jsou vybaveny vlastním řadičem, který řídí přístup k jednotlivým paměťovým modulům a ulehčuje tak práci řadiči pamětí na desce nebo v procesoru. Technologie ECC kontroluje transparentně a v reálném čase integritu dat uložených v paměti. Dokáže tak nalézt a opravit chybu v jednom bitu a odhalit chybu ve dvou bitech. Některé paměťové řadiče dokáží ve spolupráci s ECC pamětí opravovat i chyby většího rozsahu. Většina serverových desek vyžaduje paměti s podporou ECC.

      Výhodou paměti jsou i dvě samostatně adresovatelné oblasti tzv. Memory Ranky. Většina serverových čipsetů má omezen počet memory rank nebo přímo předepsanou konfiguraci pamětí pro jednotlivé sloty, proto je třeba při nákupu sledovat tento údaj vzhledem k budoucím upgradům - pokud dosáhnete plného počtu memory rank na základní desce, nebude možné přidat další modul i kdyby zbývaly nějaké volné paměťové sloty.

      Paměťové moduly s organizací čipů "x8" jsou cenově dostupné, nepodporují však pokročilé serverové technologie jako multiple-bit error correction, Chipkill, memory scrubbing nebo Intel Single Device DataCorrection (SDDC), proto jsou ideální pro "entry-level" servery.

      P.S: Ono to není o všemocnosti těchto technologií, ale o jejich robusnosti a připravenosti na některé problémy, což neznamená, že i takto seriozně konstruovaná zařízení nemohou selhat. My zde však hovoříme o pokroku a tak nelze sledovat jen komerční řešení, ale i ta poctivě provedená. Překvapivě se dnes dají vcelku levně sestavit při použití trošky invence a "fantazie".....
      Váš XiXao

      Vymazat
    6. to XiXao:
      Děkuji, mají to zde už na stříbrném podnose.

      Vymazat
  11. Uz co je vela to je moc..kupil som zrovna HDD Asus a je nanom nejaky bacilokaktus!:-) Preformatovat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud má někdo ve Vašem okolí OS Linux (Ubuntu) tak ho pěkně vygumujte z tohoto systému a nejméně 4x. Pokud ne, tak zaveďte nový disk jako třeba D: a formátujte jej také aspoň 4x. Pak si nainstalujte ještě nainstalujte program Glary Utilities, je free a přejeďte nový disk "Drtičem souborů" z tohoto programu. Máte tam pak ještě utilitku obnovovač souborů a tu zkuste naposledy, pokud už nic nenajde, máte disk čistý jak dětská sedinka.

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.