čtvrtek 3. května 2012

Bible a staré texty v otaznících



Došel mně dopis od čtenáře našich stránek se zajímavým textem, tedy myšlenkou. V globálu by to bylo velmi kluzké téma, ale v dopise je vyjádření o získání názorů a pohledů na problematiku historickou i technickou a v prvé řadě jako poselství pro budoucí pokolení. Okrajový můj názor je, že se vše spustilo špatně a to od doby vynucených nepokojů rodících se křesťanů, konče požárem Alexandrijské knihovny. Zde byly zastoupeny všechny tehdy známé poznatky lidstva ve všech směrech a aby se mohl svět ubírat směrem ovlivněným  jistou skupinou tak  až do dnes, bylo zapotřebí vše zničit a nastolit nová pravidla a zákony. Myslím, že jako lidstvo jsme tím ztratili mnoho, ale nechci zatracovat dobu zvanou křesťanství, i  když  zapřičinilo hodně hrůz a naučilo  hodně přetvářky,  bylo to velké poučení, které by si lidstvo mělo začít rychle uvědomovat, protože pravé duchovno, bez přetvářky se z našich životů  rychle vytratilo a to je cesta do pekel a utrpení.


 Ahoj Iv. Pisem sem, lebo necham na tvojom uvazeni ci to o com tu pisem uverejnit a lebo sa o to zaujimat.   Isty cas ma zaujimala biblia. Nie z pohladu nabozenstva, ale informaci, ktore su tam obsiahnute! Ono sa zda. ze vsetko, na co ludia zacinaju prichadzat, o zivote az teraz, je tam uz davno napisane! A nielen o tom, ale i o technologiach! Len si to niektori vylozili a pozmenili, inak, vo svoj prospech! Pritom co viem, sa tam o veciach jako krestanstvo, odpustky,o spovediach a inych veciach nic nehovori. Kdesi som ale pocul, ze povodna biblia (v Hebrejstine myslim) je  ina, dokonca vtipna a tak mi doslo, ze to, co nam chceli povedat ci odkazat, ma možno uplne iny vyznam, nez niekto prelozil. Nejde mi teraz o nabozenstva ako
take, ale urobit si vlastny nazor na to, co sa tam pise. Rad by som o tom ziskal viac informacii, no na nete preklady asi tazko najdem. Mozno je vsak niekto,  kto sa o to zaujima, nieco o tom nasiel a rad sa o informacie podeli. Myslim, ze je viac ludi, co konecne vytriezveli a zacinaju bibliu a ine starodavne texty chapat trosku inak. A aby neboli zbytocne reci - ano verim v boha i Jezisa krista. Ale trosku inac,  nez nam ich Krestanstvo vykresluje. A hlavne, to co nam chcel Jezis povedat - odkazat. No a samozrejme som zvedavy,  ako to beru ludia, ci suhlasia s tym, ako to nabozenstva prezentuju - prekladaju.   Mozno bude lepsie ked vytvoris vlastny sposob, ako to na nete prezentovat a hlavne ci vobec. Mas predca len viac skusenosti, nejde o to, aby sa ludia dohadovali, ci boh jestvuje a podobne veci, ale o tie informacie, co su v povodnych textoch, bavit sa o tom, a to uz nech si kludne kazdy vysvetli ako chce, z vierou ci beznej.
    Dakujem       ...Mailo

Tak vážení a milí, máte volné pole působnosti se vyjádřit, jde o pohledy, názory, Vaše poznatky, ne o demagogii, hledejme, poznávejme svobodně, podle svého.

20 komentářů:

  1. Jen mě do začátku napadá, že na "nových" interpretacích Bible staví teorie starověkých astronautů :-). Viz už jen archa úmluvy v podání Danikena :-). V této knize http://www.pyramidycr.cz/cs/ jsem mimomochodem našel i teorii, že dříve Slunce zářilo jinak apod., a proto bylo vše na Zemi většího vzrůstu, tudíž i člověk ve své prapůvodní podobě. Starý zákon je nakonec plný obrů (a různých mimozemšťanů).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak na zaciatok trosku ja..Nebudem robit zavery,len pisat fakty!Zaver si urobi stoho kazdy sam! 1.Co malo ludi vie-bolo najdene i evanielium podla Judaša!Sam Judas vnom napriklad pise ze Jezisa nezradil!Ze sam Jezis ho poprosil aby to urobil,lebo on(Judaš) bol jediny ktory mu skutocne rozumel!A iked bol Judaš proti,na naliehanie Jezisa tak urobil! 2.Traja krali cestovali za spasitelom a smer im udavala hviezda!Zjavila sa a predtym tam nebola,svietila na jednom mieste kym prisli z Perzie do Betlehema.Nuz,hviezda nesvieti na jednom mieste dlho.(co to bolo?Zavery zatial nerobim..nebol som tam:-)necham nech si kazdy urobi zaver sam) 3.Jezis povedal ze je synom bozim ako i my sme deti bozie!Nemyslim ale ze myslel priamo vztah Otec Syn!Asi tazko by im vysvetloval zaklad uhliku,prvkov,genetiku:-)Povedal ze kralovstvo jeho otca nepochadza z tohto sveta...ale nepovedal ze jeho otec je boh a odneho som prisiel!- len ze nieje z tohto sveta! 4 Patrik uz otom pisal-archa umluvy-cherubini co ju nosili museli mat specialny oblek z rukavicami atd. inak by mali popaleniny-zeby maly atomovy reaktor ci cosi podobne?Pozrite co nosi napriklad papez!Zeby po ich vzore? A je toho ozaj viac!Nevravim ze niekto zamerne klame atd-nie!Oni si to vykladali tak ako im to vtedy vedomosti dovolovali a tak to i prekladali!Preto su zaujimavejsie povodne texty a ich doslovne preklady..pretoze potom si to mozete vylozit v pojmoch ktore uz v dnesnej dobe davaju zmysel! ..Mailo

      Vymazat
  2. Měla jsem snahu přečíst tři bible,jednu starou sto let.V každé bylo něco jiného.Zajímalo mne třeba,jestli maji lidi jíst maso,ve dvou bylo,že ne,v jedný že ano.O Bibli si myslím,že je to něco v duchu "tu máš,vem si kohouta ...".Lidé,kteří nepřemýšlí(většinou jí vůbec nečtou,nechají výklad na panu faráři),ty dokáže tato kniha slušně vyděsit.Lidé,kteří by i rádi přemýšleli,tak tam narazí na spoustu nesrovnalostí,ale svůj úkol to splní,přemýšlí nad tím,co manipulátoři chtěli(stále chtějí?).Klidně jí nazvu "dáblovo knihou",když může sedět papež na "trůnu" s obráceným křížem a v mládí být členem klubu nácků,tak nemám slov.Považuju jí za manipulátorskou pomůcku tisícileté elity,která ovládá lidstvo.Pravdu hledám a skládám si jí ze střípků a vlastních myšlenek,jak říká Iv,hlavu nemáme jen na klobouk.Třeba se pletu,ale to se také dozvím.Kdo se zajímá,odpovědi dostává,to je moje "moudro".T.

    OdpovědětVymazat
  3. Již v úvodu jsem napsal, že to vše začalo spálením Alexandrijské knihovny - proč asi (rozvášněný dav? Ne, jen účel). Bibli považuji rovněž za snůšku manipulativních výmyslů, mnohokrát přepsaných k účelu svému, rozděluj, trp, slibované nebe, ale my si budeme užívat a smilnit. Víš Mailo, jen vím, že postava jako Krista ukřižovaného se vyskytuje jak v Sumerských, tak i Slovansko Áriských védách a myslím že i v některých indických eposech. Církev si vše přepsala k obrazu svému a velmi opatrně, aby to trochu sedělo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iv uplne suhlasim!Preto som zvedavy na povodny text!Nielen co sa tyka Jezisa,zaujimave by mohli byt i ine veci-10 prikazani,evanielia,biblia,stare sumerske texty.Napriklad i Vimanica najdes na nete,ale vsade je to otom istom a ma to len informativny charakter..nic obsiahlejsie z textov!No asi predbieham a nato si bude treba este chvylku pockat.. ...Mailo

      Vymazat
    2. Milý Mailo,uvedu Vám jeden příklad.Jako malá jsem dostala knížku pohádek Krása nesmírná,tam jsem poznala postavu Kostěje nesmrtelného(hodně jsem se ho bála,říkali tam,že nesmí dostat napít,jinak se mu vrátí síla....)Ted už vím,že Kostěj je jméno sluhy temných sil šediváka(vedy.sk).Co my z toho vyšlo,nesmí dostat "napít" mého strachu z něj,jinak dostane sílu mne zničit.Ale ted už se nebojím,protože to vím.Podle nme, jsou lidové pohádky zapomenutou a nepoužívanou studnicí moudra a životních pravd,kde je přesně uvedeno když budeš dělat to a to,pak se stane to a to.Plno mudra, věky a selským rozumem (který bych klidně označila pud sebezáchovy) ověřených pravd a velice užitečných informací našich předků.Jak se říká v jednoduchosti je krása a síla.Poslední dobou mi stále chodí hlavou ,"vše je to mnohem jednodušší, než se nám tady snaží vnutit a všeho čím nás straší,se bojí oni,my nemusíme".Důležité je,podle mne,jakým se rozhodnu být člověkem.Nemusím začít hned pitvat,to co mi pořád strkají pod nos(tam určitě nic nenajdu,protože jinak by to pěkně zašantročili).Lidské moudro je schované úplně jinde a tohle moudro je pro nás důležité, víc než cokoliv jiného.Doufám,že to nebudete brát jako"jedna baba povídala",protože jako baba nevypadám a ikdybych na krásně byla,tak to lidi nepoznají a myslí si,že jsem kdovíjaká mladice(to jen pro zasmání,ale je to tak :)).Ale Vaše chytrá hlavička se určitě zmást nenechá,to si myslím.T.

      Vymazat
  4. Pár postřehů z Bible:
    O bibli se říká, že je to boží slovo a že ho třeba brát doslovně.
    OK.
    V první knize Mojžíšově kapitola 6 se dozvídáme, že "... Když se lidé začali rozmnožovat na zemi a rodily se jim dcery, Boží synové viděli, že lidské dcery jsou krásné, vzali si z nich za manželky ty, které si vybrali .. . V té době i později, když se Boží synové stýkali s lidskými dcerami a ty jim rodily ... "
    Bum!
    Takže se dozvídáme, že biblický bůh měl i děti, nikdo neví kolik, a tyto jeho děti - synové si vesele chodili obšťastňovat lidské dcery!
    Fajn.
    Jsem zvědavý, co asi dělali boží dcery, když synové se takto pěkně vybarvili.
    Co mě úplně dostalo, že Bůh byl vlastně mnohohodetný pan a protože měl syny z masa a kostí, co spávali s lidskými dcerami, tak i on musel být z masa a kostí! a ne žádný duch!
    Jinak co se týká toho záletnictví božích synů, mně osobně to připomíná současnou Thajskou sexturistiku.
    Takže už hned na začátku Bible je jasné svědectví o morálce boží rodiny ale vzhledem k tomu, že to je bible, která je božím slovem a třeba ho brát doslova, budiž.
    Ale!
    Moje představa o Bohu je ale úplně jiná od toho biblického boha!

    OdpovědětVymazat
  5. Je veľmi zaujímavé sledovať tieto „debaty“. Hlavou sa mi preháňajú myšlienky, že najradšej by som vyplazil jazyk, aby ste si to všetko mohli prečítať. No teraz vážne.
    Z môjho pohľadu sa mi to javí tak, že kruh sa uzatvára nech sa pozriete kdekoľvek. Už to, o čom premýšľame svedčí, že nechceme žiť nadiktovaným životom plným strachu a kŕmiť tie obludy našimi emóciami, že človek nepotrebuje prostredníka pre komunikáciu s Bohom.
    Prví kresťania boli kruto prenasledovaní, pokiaľ nenastúpil na trón cisár Konštantín. Ten urobil z kresťanstva štátne náboženstvo, no urobil aj zásah do biblie aby sa mu lepšie a neobmedzene vládlo. Potom už nebolo treba prenasledovať kresťanov všetci mu boli poslušní podľa biblie. Tento scenár sa používa stále. Stále funguje inkvizícia, len má zdanlivo iné šaty no podstata jej činnosti sa nezmenila. Jej hlavnou náplňou je zabrániť Pravde a to na každom poste (veda, duchovno). Vždy je to o zosmiešňovaní a aj likvidácii ľudí, ktorí sa k Pravde priblížia. Zaujímavé na tom je, že títo inkvizítori sami Pravdu vôbec nepoznajú. Sú to ako hovorí Terezka Koštejovia.
    No teraz už je iné vyžarovanie do ktorého sa tento scenár „zavesiť“ nedá. Prichádzame k poznaniu a to je koniec manipulácie-utrum... Jozef

    OdpovědětVymazat
  6. http://www.youtube.com/watch?v=sQwKRqI9peU&feature=player_embedded#!

    OdpovědětVymazat
  7. Milý Jozefe,Vaše sdělení je vždy srozumitelné,realitu přesně vystihující a hlavně sílu a pozitivní energii dodávající.Děkuju Tereza

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím priatelia, že toto by vás mohlo zaujímať. http://www.trefy.cz/21.12.2012/
    Jozef

    OdpovědětVymazat
  9. http://www.tlg.estranky.sk/clanky/Boh-a-mimozemstania.html Priam ukazkova blbost:-)Uz sa tesim na zmeny ktore zacinaju byt vidiet a citit na kazdom kroku..zmeny v mysleni ludi.

    OdpovědětVymazat
  10. Jozef..zaujimavy clanok.Iked pojmy dimenzia sem dimenzia tam mi moc nehovoria,vcelku poucny clanok a zaujimavy pre doplnenie si informacii do celkoveho obrazu. Tak som premyslal ako to bolo z clovekom.Stvoril ho boh k obrazu svojmu,alebo to skor bol mimozemsky zasah,vyvin podla Darvina z opice,alebo sa vyvinul celkom inak?A ako to ze sme sa za priblizne 100 000 rokov nikam nepohli..ale za poslednych priblizne 11000 spravilo ludstvo tak vyznamny skok? Podla mna to ma nieco spolocne.No nebudem zatial predbiehat. ..Mailo

    OdpovědětVymazat
  11. Tak som si prestudoval par veci a stoho vsetkeho mi vychadza ze biblia povodne nebola alebo nemala byt nejaka motlitebna knizka ci nieco co by sa tykalo viery!Zda sa mi ze to bola povodne akasi naucna kniha o vesmire,zrodeni planet ci plenety zem,zvierat i ludi,a tiez otom ako by sa mali ludia ksebe chovat aby sa nedostalo ludstvo do problemov ale duchovne i fyzicky dospievalo.Ako povedal Iv niekto si vsak tieto texty pozmenil a podla mna si i pridal svoje veci aby mu to vyhovovalo v jeho prospech.Podla mna to bola povodne kniha nieco na styl kroniky zivota!Skratka naucna kniha vysvetlena nie odborne ale jednoducho a nie ako zaklad dakej viery. A to ze je tam pisane o bohu?Pozrite si co znamena slovo boh v preklade z povodnych textov-najdete to tu kdesi cast1(zaujimave videa iked dost dlhe) http://www.youtube.com/watch?v=7L8FZW33B8Q alebo tu cast2 http://www.youtube.com/watch?v=0mc7mw1ZESg priblizne cas 2.50.00 vraj znamena nieco ine!Nieco podobne ako Iv popisal v clanku Neuronove site vesmiru.Pre Darvinov sposob vyvoja cloveka napriek tomu co sa uci v skolach-jeden vyvojovy clanok v retazci vyvoja cloveka z opice chyba! ...Mailo

    OdpovědětVymazat
  12. Jeden zaujimavy postreh o starom zakone ktory viacmenej zdielam.. http://adam.humanisti.sk/?p=41

    OdpovědětVymazat
  13. No co se týká bible,tak z osobní zkušenosti mi přijde že je to v posledních pár stoletích spíše nástroj pro dokonalou manipulaci.Ježíše sem sice neznal,ale pocitově bych řekl že myšlenky které hlásal doopravdy,byly o něčem jiném než tak jak se píše v bibli.V bibli mi přijdou takové překroucené i myšlenky,které se na první pohled tváří hezky.Přestože Ježíš to asi myslel dobře,(proti němu nic,každý se má právo mýlit se ,aby se učil),řekl bych,že logicky musela chyba vzniknout už u něj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No rozhodně když schůzovali, tak jim Ježíš neříkal: když dostanete po čuni, nastavte hubu ještě pro další, ale když budete biti, raděj utečte a přejte svému usurpátorovi to stejné, co provedl Vám…..asi tak, jenže aby byl lid poslušný, tak „konšelé“ si to přepsali k prospěchu svému atd.

      Vymazat
    2. Přesně tak,ale myslím,že najít nakonec celou pravdu okolo tohoto člověka ještě krapet potrvá,inu nic není zadarmo.

      Vymazat
  14. Reagujem na poznámku Iv. Z môjho pohľadu týmto podobenstvom (po údere nastaviť aj druhú tvár atď.) Ježiš vysvetľoval, aby sme sa nenechali „vytočiť“ neoprávneným konaním iných, väčšinou „vyššie postavených“, majúcich svetskú moc, lebo pri tom človek pociťuje bezmocnosť a z nej ľahko vzplanú negatívne emócie (hnev, nenávisť, zúfalstvo) čo je žrádlo pre nich, ale nás veľmi poškodzuje (znižuje vibrácie). Keď človek vykoná tento akt, pocíti príliv vnútornej sily. To protivníka zarazí a oslabí. Takú reakciu nikto nečaká.
    No netreba sa diviť tomu, že to ľuďom vysvetľovali tak, aby sa nechali od Nich mlátiť. Veď čo by neurobili pre svoju moc nad „plebejcami“.
    Toto je jeden z pohľadov. Netvrdím, že musí byť stráviteľný pre všetkých. Pre mňa je.
    Jozef

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte úplnou pravdu - trošičku jsem to chtěl posunout do humoru.

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.