pátek 8. června 2012

Templáři – Matěj, autor povídek


 České ručičky byly vždy šikovné, ať byla doba jakákoliv, ať si říká  kdo co chce. Nejedná se jen o manuální zručnost, ale i o velmi dobré zázemí duševních hodnot a poznání o věcech mezi nebem a zemí. Velmi vyzrálý pohled na život nám autor Matěj podal v těchto povídkách Templáři. Jsem velmi rád, že se zde sdružují takoví lidé, kteří něco v životě dokázali a dokazují a to i svým vnímáním všech věcí souvisejících s naším životem zde.
Matějův koníček byl i automobilový svět, kdy i v době hluboké totality spolu s přáteli  stavěli  a realizovali jak říkáme v garáži, bez velkého vybavení  závodní formule. Tyto stroje vlastně předběhly svou dobu o mnoho let a byly dokonce pro mnoho zahraničních tvůrců tyto jejich modely příkladem pro další  budoucí rozvoj závodních vozů.
Matěj spolu s tátou měli i dobrou průpravu od známého českého konstruktéra Vaška Krále, který pomáhal  realizovat  tyto vozy, které vlastně předběhly všechny tehdejší konstruktéry.
Zleva- Táta Matěje, p.Král, p.Matěj, p.Řepa
Táta Matěje byl hlavním realizátorem kapoty, již načrtl desinger Vašek Král. Ono udělat kopyto pro laminovaní je velmi komplikovaná práce, s dokonalým vytvarováním a vnějším dokonalým vyhlazením s ohledem na konstrukci stroje, toho se mohou zhostit opravdu jen machři a to naši dědové vždy byli.

Pan Řepa s Matějem jako konstruktéři F3

Když se Vašek Král při terénních závodech zranil v Baghiře (odtud pak název jejich dalších vozů), koupili od něj v sedmdesátých letech díly boleslavské formule F3 a začali stavět Spidera. Byl to dvousedadlový vůz se záměrem vzájemného střídání vodiče vozu.  Matěj  jezdil závody v tomto dokonalém vozu na tehdejší dobu do vrchu a Vašek Král zase okruhy.

Výsledek práce týmu - tak to je paráda, jejich Baghira tehdy předstihla dobu.
 Znáte tento systém, vše pak skončilo na financích, protože udržovat, vylepšovat vůz F3 není žádná legrace bez nějakého bohatého sponzora, radílků a "chytrejch" bylo vždy dostatek, ale sponzor žádný a to je i dnes. Matěj pak byl nucen tento technický i desingový skvost prodat.
Naštěstí se našla skupinka dobrých  lidiček, kteří dodnes s tímto vozem jezdí a starají se . Ano jsou to bratří Práškové,
Bří. Přáškové prezentují dodnes
kteří s tímto vozem úspěšně jezdí po okruzích i v zahraničí, jako z veteránem. Tento vůz byl tehdy kopírovací předlohou pro pozdější moderní  závodní vozy. Tento desing byl vlastně ukraden z české dílny a začal se objevovat ve vytrvalostních závodech typu 24 hodin ve světě. Klaním se umu těchto lidí, zvláště pilotům a konstruktérům těchto vozů, zažil jsem dvakrát jízdu s p. Loprajzem, kdy testoval nové pneumatiky Barum, po přistání mně museli opravdu vynášet z vozu.   
Takže národe, v téhle zemi žijí velmi šikovní lidé, i když okolí se snaží tento um zašlapat, poplivat i z historií. Lidé i za bolševika dokázali předběhnout  tkzv. moderní západ, takže opak je pravdou, máte být stále na co hrdi, jen se nenechat. Co nakonec dodat, snad jen poděkovat našim dědům a tátům, že nás vedli v životě tak, jak nás vedli, dívat se na svět jinýma očima, než nám i nyní vtloukají do hlav, abychom na tyto pravdy a um zapomněli – nezapomenem a děkujem!!!!!!!!

Škoda Baghira Spider
Pravdy se odkrývají! Otisknuto se souhlasem Matěje(nick) i s fotografiemi ze soukromého alba.
Poděkování našim "starým vlkům" tátovi Matěje, Vaškovi a vůbec všem, co za to stojí aspoň písničkou, jsou ve vzpomínkách stále  mladí, milující, ochraňující, hrdí, prostě naši tátové :

6 komentářů:

  1. Zlata pravda!Dokonca to potvrdzuje i vozidlo Feratu od Skody ktore bolo vytvorene pre film Dracula!Vizeralo ako sportove auta o par rokov neskor! ..Mailo

    OdpovědětVymazat
  2. Aby som to upresnil film sa volal Upir z Feratu!Pohladajte na nete..je ako prve ferari:-) ..Mailo

    OdpovědětVymazat
  3. Myslim vsak ze najviac hrdy by ste mali byt a pravom mozete byt na vase stere ceske filmy a rozpravky(predchvylou napriklad Bol raz jeden kral-sol nad zlato).Na vasich hercov ako bol Verich,Burian,Bohdalova a nespocet dalsich... :-)Keby vedeli ako radi budu mat ludia ich filmy..a tie pravdy v ich filmoch a rozpravkach. :-) ...Mailo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Mailo, patříte i vy k nám, vždy patříme k sobě, ať si to hlavouni rozdělili jak chtěli, protože jim šlo jen o koryta, lidi jim byli a jsou stejně u zádele a jednou stejně se spojíme i přes záměrné řeči, vzpomínám velmi často na Kronera (Slovácko sa sůdí) Chudíka, Dibarboru atd. to byli Páni herci.

      Vymazat
    2. Ano Iv uplne suhlasim.

      Vymazat
  4. Dovolím si, co jsem dohledal:
    http://www.euromontagna.com/makes.php?lng=2&make=Spider&type=Baghira
    http://www.constructorsf1.com/modules.php?name=News&file=print&sid=59

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.