středa 2. ledna 2013

Nemeš generátor - Input 120W/ Output 300W


Záměrně jsem nepsal nadpis VE (Volné energie) , kvůli vyhledávačům – robotům, aby tento stroj nezapadl, někdy i v záměrném balastu a ti, co opravdu mají zájem o tuto problematiku si jej stejně najdou.

 Díky panu Pavol Nemeš Vám zde mohu opět do rubriky „Volných technologií“ předložit jeden velmi zajímavý návrh na výrobu generátoru, jež podle autora je napájen na vstupu 120W pro pohon ventilátoru v podstatě aerodynamickém tunelu a tento pohání generátor s výstupním výkonem 300W. Podle přiloženého popisu si může každý sám  ověřit matematicky, že uvedené zařízení s COP větší než 1 se dá vyrobit, dokazuje to i tento níže přepočet parametrů v aerodynamickém tunelu společnosti BMW.


Popis generátora a potvrdenie jeho funkčnosti.
nájdeme aerodynamický tunel spoločnosti BMW a jeho parametre, ktorý je zostrojený ako uzatvorený tak, že prúdiaci vzduch v ňom cirkuluje.Testovaný automobil.



Nájdeme vzorec pre výpočet energie prúdiaceho vzduchu na m2:
E = 0,5 x 1,225 x v   pričom v je rýchlosť vetra v m/s
Podľa tohoto vzorca vypočítame energiu prúdiaceho vzduchu v aerodynamickom tuneli spoločnosti BMW, ktorý má priemer 8m a vzduch v ňom prúdi rýchlosťou až 300 km/h, čo je 83,3 m/s:
E = 0,5 x 1,225 x 83,33   = 354030 W/m2
Túto hodnotu vynásobíme plochou, ktorou v tuneli s priemerom 8m prúdi vzduch, keďže sme vypočítali energiu prúdiaceho vzduchu pri rýchlosti 83,3 m/s (300 km/h) na ploche 1 m2
Plocha, ktorou v tuneli s priemerom 8 m prúdi vzduch = π x r2 to je: 3,14x16=50,24 m2
Teraz už len vynásobíme celú plochu s energetickou hodnotou prúdiaceho vzduchu na 1 m2a dostaneme celkovú energiu prúdiaceho vzduchu v tomto tuneli:
50,24 x 354030 = 17786467 W teda 17,7 MW
Tu sú tieto prepočty potvrdené odborníkmi z odboru fyziky:
1 otázka:  Je správny prepočet energie prúdiaceho vzduchu E=0.5 x 1.225 x v3 kde „v“ je rýchlosť vetra v m/s, ktorý sa dá nájsť na stránke:
Odpoveď:  áno
RNDr. Aba TELEKI, PhD.
Vedúci Katedry fyziky
Fakulta Prírodných Vied
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Odpoveď:  Ano je spravny, je to energia prud. vzduchu na m2 za 1 sek.
Julius Cirak 
STU Bratislava

2.otázka: Je môj prepočet správny pre výpočet energie prúdiaceho vzduchu v tunely s priemerom 8m a rýchlosťou vzduchu 300km/h, teda 83,3m/s ?

Teda E= 0,5 x 10225 x 83,33 =354030 W/m2.
tunel má priemer 8 m, takže hnaný vzduch prúdi plochou
π x r2 to je: 3,14x16=50,24 m2.
Počet metrov štvorcových vynásobíme plochou, ktorou v tuneli prúdi vzduch a dostaneme energetickú hodnotu prúdiaceho vzduchu:
50,24x354030=17,7 MW ?
Odpověď: Ano je spravny.
Julius Cirak 
STU Bratislava
Odpoveď:
Pri rychlosti vetra 83,3 m/s=300 km/h suVase vypocty v poriadku, aj co sa tunelu s priemerom 8 m tyka
RNDr. Aba TELEKI, PhD.
Vedúci Katedry fyziky
Fakulta Prírodných Vied
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

3.otázka- Znamená to, že ak by som vedel postaviť veternú elektráreň, ktorá by vydržala taký silný nápor prúdiaceho vzduchu, vyrobila by mi elektrickú energiu podľa  môjho prepočtu? 

Odpoveď:
Skutocny vykon veternej elektrarne je nizsi prave aj o straty, ktoré ste uviedli podla literatury. Cize Vasa elektraren by bola schopna vyrobit elektricku energiu 7,2 MW
Igor Jamnický
Vedúci katedry VŠD v Žiline


Takže máme tu stav, keď odborníci z oblasti fyziky potvrdili, že energia prúdiaceho vzduchu v aerodynamickom tuneli spoločnosti BMW je 17,7 MW, pričom elektromotor, ktorý ženie vzduch v tomto tuneli má výkon 4,4 MW. Už tento prepočet by mal stačiť ako dôkaz toho, že fyzikálny zákon: prvá hlavná veta termodynamiky (žiadne zariadenie nemôže fungovať s účinnosťou vyššou ako jedna, teda že spotreba musí byť vždy vyššia, ako výkon) nie je správny!!!
Pretože ak by tento tunel postavili ako otvorený, museli by na dosiahnutie rýchlosti prúdiaceho vzduchu 300 km/h použiť elektromotor s výkonom minimálne 17,7 MW:



Ak sa teda podarí optimálne skombinovať aerodynamický tunel s veternou elektrárňou, tak bude možné takýmto spôsobom produkovať elektrickú energiu v podstate zadarmo a to v akomkoľvek množstve a hlavne ekologicky čistou cestou.
Takéto je moje riešenie tohto problému:
Veterná elektráreň sa upraví tak, že po obvode jej rotora 5 sa vytvorí tunel 4 v ktorom bude hnacia turbína 1, hnať vzduch a tento nárazmi na záberové plochy 6 bude prenášať svoju energiu na generátor 3, ktorý bude produkovať el. energiu.
Je to v podstate veľmi jednoduché, ako to už pri takýchto objavoch býva a každý šikovnejší človek si takýto generátor môže postaviť doma sám. Veď kto by nechcel byť nezávislí od dodávateľov a mať energiu zadarmo?
Samozrejme je otázkou ďalšieho vývoja, kedy sa začne takýto generátor vyrábať v takej veľkosti a s takým výkonom, aby sa dal umiestniť pod kapotu auta, ale pri dnešných možnostiach je to otázka vôle a možno pár mesiacov vývoja.

Tu sú k dispozícii nákresy generátora:






Zde jsou fotografie konstrukce zařízení pro lepší orientaci:











Přiložené video zařízení si stáhnete zde:  http://www.uloz.to/xr5MvYw/video-2012-11-24-15-10-10-mp4

Autor generátoru: Pavol Nemeš

                             pavolnemes@gmail.com  

Pozor: návod nelze použít pro komerční využití bez souhlasu autora Pavol Nemeš  pavolnemes@gmail.com  


Proto opět prosím naše čtenáře, aby okamžitě podali informaci, tak jak se to v minulosti dělo, když objeví inzerci i tohoto zařízení.

Tyto technologie jsou určeny pro volné použití široké veřejnosti, jako volné technologie.

Tento návod je zakázáno přetiskovat do jiných webů a pod. jen s odkazem na tyto stránky  http://energieupramene.blogspot.com/

Aktualizace 12.1.2013 Video od autora přístroje Pavla Nemeše.



Našel jsem  odkaz na video z originálem toho, co jsme stavěli-vzduchovadlo. Je to v čase 10:03 a dál.
XiXao



Upozorňuji náhodné čtenáře, aby zde nepsali své teorie, proč to nejde !!!!
Pište pouze dotazy technického rázu v případě stavby zařízení a hlavně svoje zkušenosti se zařízením v provozu. 
Rovněž nepište žádné odkazy na nějaká fóra (ty jsou vždy  profláknutý), zde budete informováni autorem o dalších skutečnostech. V nejbližší době se bude točit film o tomto zařízení, včetně jiných informací, budete informováni.


Aktualizováno 6.1.2013 pro zasmání (nebo k plači) našim čtenářům

Trošku jsem si dal práci a vyhledal adresáty některých příspěvků, které jsem samozřejmě neuveřejnil, jelikož ironii a nadutosti prostor nedávám. Ale to chlubení borců mně dostalo.

Pokud se autorovi podaří dokázat publikovanou účinnost, zde právně může požadovat 1000,- EU
Musím se dotyčným smát, dokonce bylo napsáno, že ještě nabádám ke stavbě, což nikde řečeno není, a i kdyby, musíme mít od Vás svolení? Tito pánové ve své sebestředné velikosti si ani neuvědomují, že tyto stránky jednoduše daly a budou dávat prostor zajímavým věcem i když pro někoho nereálné a neodsuzují hned vše, co podle nich je blbost. Zaujímáme pozici nestranného pozorovatele a informujeme, jenže dotyční se dokonce dopouští  pomluvy a  lži a ještě se tím chlubí. Svědčí o nevyrovnanosti, sebestřednosti Ega a nedovolení jiného názoru, my dáváme zde šanci, aby každý, kdo se o něco snaží to prezentoval a ve svém konečném výsledku byla dokázána funkčnost myšlenky, nebo ne, i když se to třeba jeví i jako nereálné. Naučte se to pánové, tolerovat, respektovat i jiné pohledy, dát čas a neurážet okolí, sebe můžete jak libo. Opravdu úsměvné.

Aktualizace: 22.1.2013
Přikládám nové fotografie vynálezce p. Pavla Nemeše dalšího typu pro větší výkon. Tento bude již mít průměr 2 metry oproti původnímu zaběhnutému prototypu s průměrem 1 metr.



autor Pavel Nemeš
Novější informace:http://energieupramene.blogspot.com/2013/06/nemes-generator-ii.html

Video s nejnovějším modelem stroje zde: 
Nejnovější video pana Nemeše 4.11.2013

Uvědomte si prosím, že zde netvrdíme ani PRO ani PROTI. Pouze otiskujeme a čas sám ukáže.

99 komentářů:

  1. Má princip tohoto generátoru něco do činění s pokusy a názory pana Viktora Schaubergera?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to z toho soudku... Loni jsme odzkoušeli "prototyp" jednoho jeho modelu a jsme z toho nadšení! Konkrétně se jedná o trychtýřový vírový vzduchovací "motorek". Pokud do průchozí nádoby s přetlakem vody až několika barů uděláme díru, tak by měla téci... Nikoliv však v případě rotujícího vírového proudu vody! Zde je naopak přisáván vzduch a dochází k intenzivnímu implozně-explozivnímu okysličování vody. Z výstupu tryská něco jako takový vzduchový vodní "laser". Detailní měření spotřeby jsme zatím neprováděli. Minimálně je dané, že jsme ušetřili finance za 300W vzduchovací motor v řádech několika kKč, který je poruchový a hlučný. Lze také s jistotou odpočítat energetické ztráty způsobené magnetickým sycením jeho cívky. Letos hodláme provést měření odběru čerpadla a výsledného průtoku. Je tam spostu věcí k ladění.. Průměry, tvary atd.. Rádi se o výsledek podělíme. Pokusím se nalézt video z provozu.. XiXao

      Vymazat
    2. to Michal
      Dost jsem na tom "mudroval", toto řešení je excelentnější než původní Schaubergerova turbína a pod. a i lépe, jednodušeji konstruovatelná. Je to takový dobrý příklad jeho teorie pohybu plynů, kapalin, kde jeho výzkumy oficiální věda opět raději zametla. Mě osobně se tento způsob velice líbí, i když mechanickým věcem moc nefandím, ale v tomto případě fyziky těchto médií to jinak nejde a myslím, že pro domácnost,chatu, aspoň v začátku, by to cesta byla.

      Vymazat
    3. Já si to myslel :-)
      Je fakt, že toto není na domácí experimentování až tak drahé a na speciální nářadí náročné. Bohužel vloni jsem dílnu nestihnul, tak doufám, že to klapne letos.
      A Živočichu - tebe znám, ty to dáš. Tak kdybys potřeboval píchnout s matrošem nebo i finančně, půjdu s tebou do toho. Manuálně na tebe nemám. (Ale už mám nápad na dokonalý tunel z upravené traktorové duše) :-)
      Jak Pavlovi tak Xixaovi držím palce. Kecat jako já umí kde kdo, ale nekecat a udělat jen hrstka odvážných a správně střeštěných.

      Vymazat
    4. Iv:
      Ještě jsem zapomněl. Neznám tyhle věci, kterak se nechat upéci v peci, totiž jak se chovají plyny a kapaliny ve vortexu. U Schabergerovy turbíny bylo ale jasně definované kolik vortexů vznikne, kde budou a jak se budou chovat, bylo možné určit kde teplota klesne, kde vzroste. Ale pro kutily bez vybavení těžko replikovatelné.
      Tady se může začít u jednoduchého prototypu a když člověk uvidí, že je v plusu mohou začít zábavné experimenty s tím, jak co bude ovlivňovat efektivitu, což už je dobrý motivační motor ženoucí zvědavého kutila kupředu.

      Vymazat
    5. Našel jsem video odkaz na video z originálem toho, co jsme stavěli. Je to v čase 10:03 a dál. http://www.youtube.com/watch?v=3SNnHyaLWi8
      Posílám rovněž foto zařízení v akci...

      XiXao

      Vymazat
    6. Vážení přátelé.. bez ohledu na pohrdání jakýmikoliv názory si Vám dovoluji předložit v duchu otevřenosti odkaz na sránky možná kontroverzního géniá z české kotliny! Ačkoliv nemusíte souhlasit se vším, pokuste se minimálně prosím zamyslet nad jeho teorií relativity...
      XiXao

      Vymazat
    7. Zaujímavé technické riešenie-ale neodporuje to základom fyziky.Ak sa to podarí dotiahnuť do úspešného konca-bude to zujímavé-hoci sa obávam,že pri vysokých výkonoch to nebude efektívne.

      Vymazat
  2. Škoda že tam nejsou měřáky, aby byly vidět skutečné hodnoty na vstupu a výstupu... 120 W vstup a 300 W výstup, to je opravdu neuvěřitelné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Roman
      Vážený, i kdyby tam byly měřáky i ze zlata, tak to bude pořád pro někoho Fake(moderní termín, čeština ho asi nemá), znám tyto diskuze o ničem, jen za účelem zesměšnění. Nejlepší bude, až tu někdo uvede své komentáře ze zkušenosti z reálu a to více lidí, pak to může být přínosné.

      Vymazat
    2. Upozorňuji náhodné čtenáře, aby zde nepsali své teorie, proč to nejde !!!!
      Pište pouze dotazy technického rázu v případě stavby zařízení a hlavně svoje zkušenosti se zařízením v provozu.

      Vymazat
    3. Zariadenie som si v malom postavil a nefungovalo. (generátorom bol spätne nabíjaní zdroj a z časom sa rýchlosť vzduchu znižovala na nulu, čo značí že prístroj ma účinnosť menšiu ako 1)
      Upozornenie beriem na vedomie a tak nebudem písať prečo to nefunguje.
      Kedže je to komentár s praxe dúfam že je prínosný a bude publikovaný.

      Vymazat
    4. to lukas tutoky
      Víte, když někdo něco vymyslí a chce si to chránit, aby mohl např. investovat do dalšího výzkumu, vždy je to podstatné zakryto, aby se to nedalo běžně replikovat, bývá to vždy nějaký fígl, který je podstatný a na který právě běžný odborník nepřijde. Vždy je potřeba se domluvit s autorem, který sám uváží, ale jednotlivec většinou nemá šanci, protože autor od jednotlivce nepokryje další vývoj a tak veškeré závěry kopírujících jsou většinou irelevantní.

      Vymazat
  3. Pavle, jak jste vyřešil potáhnutí kostry? Je to hrubší alobal nalepený na konstrukci?

    Pavel je se mnou ve spojení pře email, ale lepší bude pro všechny, to řešit tady.

    OdpovědětVymazat
  4. čeče,docela dobrý na zamyšlenou.To zas bude probdělých nocí klucí,až mi z toho do jisté míry naskakuje husí kůže.
    živočich

    OdpovědětVymazat
  5. Z čísiel a fyziky mi naskakuje husia koža :-)
    Ale som sa dozvedela odpoveď na otázku, ktorú som mala dlhšie v sebe : čo je GENERÁTOR. B

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím duševne zdravú komunitu :) merače som nezverejňoval práve preto, aby tento nápad nebol odsúvaný na vedľajšiu kolaj ako podarený, alebo menej podarený podvod. Preto sú súčasťou zverejnených informácií matematické prepočty a odkazy na stránky pôvodného aerodynamického tunela spoločnosti BMW. aby si každý, kto dokáže logicky rozmýšľať a má po ruke kalkulačku mohol overiť všetky fakty. Obvodový plášť som riešil jednoducho oblepením lepiacou páskou kúpenou v tescu (cca 8.- Eur) textilná 50 m dĺžka. Samozrejme to nie je dokonalé, ale poslúžilo svojmu účelu. Iv ďakujem za zverejnenie a teším sa na prípadnú ďalšiu spoluprácu. Pavol Nemeš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Pavol
      Však jsme ve spojení, žádný problém, znám reakce i akce ze svý dlouholetý praxe s VE, vidím, že stejné zkušenosti, haha, takže trochu vím, jak na ně. To bude řevu, ale nebojte, sem se to už nedostane, tady je vstup maloměšťákům zakázán. Budu rád, když zde občas do diskuzí nahlédnete, je to Vaše dítě, tak o tom něco víc víte.
      Vždy pro takové věci k dispozici!

      Vymazat
  7. zkoušení tohoto typu moc fandím, jsem zvědav, jestli se někomu zadaří, aby z toho šel zisk. Jen tak mě napadá, že ačkoliv můžou být výpočty správné, energie vzduchu je naakumulovaná.. čili je dle mého potřeba nějaký čas, než se od zapnutí akumuluje 17 MW.. následnou úvahou mi z toho vyplývá, že pokud budeme chtít energii odebírat, budeme systém brzdit, a tím pádem energie vzduchu klesne pod výkon hnacího větráku. Budu vděčný za každý rozumný argument, který to třeba vyvrátí...
    Ondřej

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1)Jedno zkoušení je provedeno autorem zařízení se ziskem.
      2)Kdo bude další, realita je víc jak 1000 slov.

      Vymazat
  8. Jednoduše geniální řešení, co dodat... :) Ještě by mě zajímalo, zda by mělo na výkon zařízení nějaký vliv, pokud by se do něj doplnilo zde dříve představené zařízení UF 5 nebo UF 5 II. Nezbývá než to vyzkoušet :)
    Ali

    OdpovědětVymazat
  9. to Ali
    V tomto případě jde o dva odlišné způsoby. U turbíny pana Nemeše jde o obor plynů a kapalin, u UFka jde v podstatě o energetické částice. To by se musela turbína vyrobit jako UFko, tedy jako Vortex a to by jsme byli zpět u složitého systému Vortexu Schaubergera, toto je jednodušší řešení.

    OdpovědětVymazat
  10. Porad mi neco rika,ze se pohybujeme jako slepci kolem neceho co bije do oci,silene prostyho,ale pres tu techniku kolem sebe to nevidime,pritom reseni jak se zahltit energii mame primo "na nose" pred ocima,az to boli jak se mi to vnucuje,ale ne a ne "prohlidnout".....proud

    OdpovědětVymazat
  11. Skúsim objasniť prečo to funguje, teda prečo je možné aby vznikol energetický zisk:
    V predmetnom tuneli spoločnosti BMW sú namontované v ohyboch lamely, ktoré usmerňujú a zabezpečujú rovnomerné rozloženie prúdenia hnaného vzduchu. Toto si môžete pozrieť na uvádzanej stránke aerodynamického skúšobného centra (sú tam aj fotografie)Tieto lamely odvádzajú smer prúdenia vzduchu vždy o 90 stupňov celkovo 4-krát a zaberajú 100% plochu, ktorou prúdi vzduch. Teda de facto by sme na ich miesto mohli umiestniť veterné elektrárne, ktoré by spôsobovali oveľa menšiu prekážku prúdiacemu vzduchu.
    Veterná elektráreň má účinnosť cca 40% a máli by sme tu 4 kusy, čo je 160%.To najzaujímavejšie príde teraz: Páni odborníci tvrdia, že ak by sme umiestnili do takéhoto tunela veternú elektráreň, tak by nám spôsobovala brzdenie prúdiaceho vzduchu a tým by nám zvyšovala energetické nároky na pohon vzduchu. Lenže ako som už spomínal, lamely v tuneli by museli tak isto brzdiť prúdiaci vzduch, dokonca oveľa výraznejšie, než nejaká trojlistá vet. elektráreň, ale nič také sa nedeje a príčina je jednoduchá avšak pre pánov odborníkov nepochopitelná: Ak by bol tunel otvorený tak by platilo presne to o čom hovoria páni odborníci, ale keďže v tomto tuneli prúdiaci vzduch cirkuluje, znamená to, že zároveň ako tlačí hnacia vrtuľa vzduch v smere jeho prúdenia, tak z opačnej strany tento istý vzduch nasáva a tým spôsobuje stav, keď nemôže jednoducho dochádzať k jeho zbrzďovaniu. Dúfam, že to je vysvetlené dosť pochopiteľne
    Pavol Nemeš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K brzdění proudícího vzduchu dochází - kdyby platilo vaše tvrzení, pak by vzduch nepřestal proudit ani po vypnutí hnacího ventilátoru. Jenže ten ventilátor tam je právě proto, aby pokryl veškeré ztráty při proudění vzduchu v tunelu a udržel rychlost proudění na požadované hranici. A čím více překážek v cestě by vzduch měl (např. ty větrné elektrárny), tím by bylo potřeba více energie, případně by výkon ventilátoru stačil na udržení menší rychlosti, což by snížilo účinnost. Při proudění vzduchu v tunelu je velké množství ztrát, nejde jen o nárazy do stěn, ale i vzájemné nárazy částic vzduchu (nejedná se o žádný usměrněný tok s absencí nárazů) způsobují brzdění (pohybová energie se srážkou částečně změní v tepelnou). Proudění vzduchu v tomto tunelu tedy není bezztrátové, o perpetuum mobile se bohužel nejedná.

      Vymazat
    2. to Roman
      Nikde jsem neviděl, že by zde byl zmíněn pojem perpetuum mobile, ten jste tu zmínil Vy.
      Dále jsou to jen Vaše teorie, nepodložené odzkoušením v realitě - prostě jedna Paní povídala, až to postavíte a dáte své zkušenosti, pak je plodná diskuze, Váš příspěvek má NULOVOU hodnotu. Realita je důležitá.

      Vymazat
    3. to Roman
      Ospravedlňujem sa, že som sa nechal uniesť a použil som výraz: tak z opačnej strany tento istý vzduch nasáva a tým spôsobuje stav, keď nemôže jednoducho dochádzať k jeho zbrzďovaniu.
      K zbrzďovaniu samozrejme dochádza, ale je o desiatky percent slabšie než by tomu bolo či už v prírode, alebo v otvorenom aerodynamickom tuneli vďaka práve tomu saciemu efektu. Veď hodnota výkonu hnacej turbíny 4.4 MW jasne hovorí, aké energetické nároky sú vyžadované.
      Pavol

      Vymazat
  12. to Pavol. druhá část vašeho vysvětlení mi je naprosto jasná,když je tunel uzavřený-tak to tam tak je. Jen na té první části s těmi lamely si zatím nedokážu zhmotnit funkci(spíš podstatu,abych byl přesnější) Jěště k těm obrázkům(co jsou v úvodu)Podle toho co je vidět a co mozek převedl do 3D,tak bych to asi (s prominutím) s konstruoval tak trochu naruby. živočich

    OdpovědětVymazat
  13. Upozorňuji náhodné čtenáře, aby zde nepsali své teorie, proč to nejde !!!!
    Pište pouze dotazy technického rázu v případě stavby zařízení a hlavně svoje zkušenosti se zařízením v provozu.

    OdpovědětVymazat
  14. Osobně si myslím, že zisk je tu získáván jiným způsobem (VE ukrytá ve vířivém pohybu plynů či kapalin - jak Iv naznačil, energie ne nepodobná energiím získávaným zde na blogu uvedeném zařízení čerpající en. z nulového bodu - princip je podle mne totožný), ale to je momentálně vedlejší. Kdysi jsem někde viděl hezké přirovnání k problematice VE. Vemte si to jako hóóódně naštvaného medvěda zavřeného v kleci (energie v hmotě a v prostorech). Stačí zcela nepatrná vykonaná práce v podobě vyndání petlice dvěma prsty a pak už koukat na méďu Béďu, který klidně zlikviduje všechno kolem. Kdo je příliš vázán klasickou fyzikou, lze si dosadit zcela běžně využívané tepelné čerpadlo, které by vlastně každý fyzik měl nazvat taky PM, protože nám dá více energie, než kolik do něj vložíme. Jediný rozdíl je v tom, že u tepelného čerpadla (ale třeba i atomová elektrárna) využívá energie vstupující do procesu "zvenčí", energie o kterých fyzikové vědí. Jenže jsou tu energie mnohem mocnější, na které věda ještě nemá žádná měřící udělátka a proto jsou pro ně neexistující. Co nejde změřit, to zkrátka není a přes to nejede vlak.
    Iv prosím promine můj komentář taky s nulovou hodnotou. Třeba aspoň jednomu z náhodně průchozích to začne vrtat v hlavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zacne,zacne Michale:-))))),napsals jen jinak neco podobnyho co jsem mel na mysli vejs.Na co vyrabet energii,kdyz ji je kolem nas vlastne nabito,prebytek,nekonecne.Potrebujem ji jen umet premenit na tu co pouzivame.Navic mi intuice porad namlouva,ze to jednodussi nez jednoduchy,a na takovou "blbost" ne a nemuzu prijit,jak jsem svetem pretechnizovanej :-),jsem si jistej ze takova moznost je,jen je zase jako obvykle nasim ocim skryta.......proud

      Vymazat
    2. Ano, aj da Vinci vraj povedal, jednoduchost je ultimatna sofistikovanost... Alebo ten, ze dokonalost nastava, ked nie je co ubrat :) Bude to zaujimave este, velmi zaujimave.

      Vymazat
  15. Pouštím se do výroby generátoru, snad se mi během ledna podaří zprovoznit. Je to snad první věc co mě nadchla tak, že ji opravdu musím sám vyzkoušet. Děkuji panu Nemešovi za pomoc a impulz :-)

    Tom

    OdpovědětVymazat
  16. Zdravím všechny nadšence VE.Zajimá mě pár detailu ke konstrukci zařízeni. Na videu i obrazcích to vypadá že tunel je ve středu otevřený. Pokud otevřený je tak vlastně ventilátor se může uchytít na konstrukci ve středu a pokud tomu tak není zajimalo by mě jak uchytit ventilátor aby byl tunel vytěsněný. Dále mě zajíma zda stačí jako generátor použít alternátor o daném výkonu a nebo se da použít něco jiného. Děkuji
    Jacek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Jaco
      Tunel je otevřený, ale jistě vše zodpoví autor

      Vymazat
    2. to Jaco
      ako už Iv spomenul, tunel je otvorený a čo sa týka použitia alternátora, tak by sa malo dať variovať, my ideme namontovať teraz nízkootáčkový generátor, ktorý sa používa pri veterných elektrárňach a práve som našiel zaujímavý elektromotor GRAUPNER - speed 500 E 12 V , ktorý sa používa pre modely lietadiel, takže by sme na pohon použili aj originál lietadlovú vrtuľu. Pre tento motor je odporúčaná 11 palcová cca 28 cm. Parametre tohto motora sú naozaj zaujímavé : Otáčky 12 000 slovom dvanásť tisíc a uvádzané energetické nároky pri maxime sú 2 A, čo by znamenalo 24 W. Cena motora aj s vrtulou je necelých 10.-Eur. Takže som zvedavý čo to urobí. Pavol

      Vymazat
  17. Zdravím nadšence. Již sleduji a taky zvažuji aspoň pokus o toto zařízeníčko. Dík tedy Iv a taky Pavlovi. Modelařina je jeden ze zájmů tak bych k tomu motorku ,že má účinnost asi 67%, pak bude rozhodovat i stoupání vrtulky. Nevím jaká by měla být rychlost proudění.Vrtule má stoupání a to udává dopředný posun ve šroubovici v cm na otáčku za sec
    Se zatížením vrtule spadnou otáčky,či se zvýší odběr. Víc jak 2A pro deší provoz moc nedávat. Výhoda bude ,že je v dost silném proudění a bude dobře chlazen. Jinak mne taky napadla alternatíva i motorku z vysavače komplet s vrtulkou. Rychlost proudění ? Vyzkoušet. Tak ať se daří a neberte prosím, že vnucuji něco.Přemýšlím jak a co ať není zbytečné práce. Zdravím vás Rolf.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rolfe - "Se zatížením vrtule spadnou otáčky". Ano s tím u modelu lze souhlasit. Ale představte si, že u modelu je před vrtulí (budu mluvit laicky) rychlost vzduchu vůči ose vrtule dána rychlostí letadla, ale tady u zacyklení proudu vzduchu bude tato rychlost blízká rychlosti vzduchu, který je za vrtulí. Takže efekt zpomalení vrtule bude hlavně při rozjezdu zařízení, po ustálení proudu, otáčky stoupnou a odběr se sníží. Zatížení, či-li rozdíl mezi rychlostí vzduchu před vrtulí a za ní (vlastně i tlak a teplota vzduchu) bude záležet na velikosti překážek bránících proudění. A i zde bych nestál zcela za klasickou fyzikou, protože při správném vytváření vzdušných vírů, lze docílit zajímavých efektů, kterých využívá např. při letu čmelák, ptáci letící v hejnech v přesně daných pozicích vůči sobě, je to efekt pohybu lososů proti proudu a konečně i tajemství povrchu těla kytovců, ale i dalších živočichů (kolega Živočich promine :-) ). Takže fyzika tu platí, ale ...

      Vymazat
    2. když se podívám na náš vysavač, trochu mě děsí nápis 1800W :-) vyzkouším nakonec asi motorek Graupner s vrtulí 9x7,5, v menším tunelu .. koukal jsem, že napájení 12V 2A je k menší domácí elektronice dost častý, takže hurá něco bude určitě na půdě.

      Vymazat
  18. To jsou šoumeni Iv v tom vašem dodatku. A mají sebevědomí, že by ho mohli taky prodávat... ;) no nic politovat a nechat plavat. Jen, že to musíte číst ty blafy. Zdravím a držím palce konstruktérům!

    OdpovědětVymazat
  19. Michale,svým způspusobem díš pravdu ale něco se odrazí na ztrátě i když je to uzavřené.Určitě musí být i při změně stoupání vrtule rozdíl na výkonu.Fyzika nefyzika, tak něco mi říká.To vše je spíš ale k úvaze o účinnosti která bude k vyhodnocení,když se zadaří zařízení rozjet. Na ověření funkce zatím nepodstatné.
    Skupinové lety ptáků tam pracuje jistý aerodyn.efekt i cyklisti se tak ulévají.Ano ano.
    Tome, tak 1800W ten až budeš dělat ve větším provedení. Jako zdroj jde dobře použít autonabíječka 12V. Na zkoušku ta 500. bude stačit. Musím si vyzkoušet,on by měl fungovat i opačně jako alternátor,ale účinnost uvidím.
    Tak nedělat pořádek na půdách leccos se může hodit. To jsem měl vědět tak tři měs. zpět hernajs.Hasičům jsem přispěl do sběru. Tvoření zdar Rolf.

    OdpovědětVymazat
  20. Při odpolední kávě.Právě jsem zkusil co by pětistovka dala jako dynamko (alternátor má kroužky tohle komutátor). Hodil jsem na vrtačku. Otáčky k nepřečtení cca 1700 a lezlo z něj při zátěži žárovkou 2,2V O,25A pouze 1,52V 0.2A. Žádná sláva tedy. Máte už nějak tipy pro použití alternátoru nebo dynama v malém na zkoušku? Rolf.

    OdpovědětVymazat
  21. Rolf
    musel bych teď honem do knih nebo do dílny a přeměřit,ale pro dynamo je 1700ot. málo
    S praxe,pokud dynamo mělo dobíjet tak cca 1500ot. motoru a víš + k tomu přihodit poměr řemenice na klikovce s dynamem.Tam je 2:1 snad 3:1.
    Když to vezmu od pasu tak pro dynamo 3000ot.
    Alternátor dáva od 800-900ot motoru + opět převodový poměr.
    O nějakým zařízení co by dávalo při malých otáčkách-zatím nevím ,snad použít asynchroní motor,ale s tím praxi zatím nemám.
    živočich

    OdpovědětVymazat
  22. Živočich, to byl jen takový nápad s tou pětistovkou nešel -li by využít. Nešel.Otáčky vrtačky ale mohou být i 2300- štítek ošoupaný. Důležité je, že při regulaci rychlosti vrtačky kolem maxima moc rozdíly v napětí nebyly. Ono dynamo originál je jiná káva.Hm a nemám. S praxí asi zde budeme všichni nastejno. Dělal jsem dost hovadin ale v generátorech ne.Asynchronní se nabuzují, takže nejlíp s magnety.
    Začínám vymýšlet od zadu, protože v tomto převodníku - generátoru vidím větší problém na vyřešení pokud to nemá stát kopu financí.
    Přemýšlím ještě o střídavých motorcích které používám a jsou ve velké škále výkonů.Bohužel volný mám jen malý prcek ten jsem zkoušel ale nepřesvědčil. Pro kuk třeba tady jaké jsou varianty.
    http://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz/eshop/6-1-MOTORY/16-2-Turnigy
    Jsou třífázové musely by se výstupy dát přes diody 3+ a3-. Ještě pátrám. Stejně můžu zatím tunelovat z papíru leda, protože dílnu nevytápím. Rolf.

    OdpovědětVymazat
  23. Zdravím
    Tak mě to nedalo a šel jsem hledat k těm dynamom,alternatorom.Aby se vědělo jak a co :-)
    Dynama jsou konstrukčně odlišná podle motoru ke kterému bylo montovaná.
    Š 1000MB s dynamem,výkon dynama 300W/12V a dynamo mohlo mít až 7500 ot.Jen jsem nedohledal při kolika začíná dávat
    Š 105,120 alternátor začíná dobíjet od 1000ot altrnátoru,ale neuvádí se kolik to je. 75% výkonu alternátoru začíná při 2600ot a max. výkon dosáhne při 3000ot altiku.Tam se montovala od 35A až po 55A podle výbavy vozidla.
    Pak v dílně jsem našel dynama,která se dávala do traktorů (starých zetorů).Motory točily max.2100ot .Našel jsem 3 s těmito údaji na dynamu: 150W/12V-1400ot. 200W/12V-1600ot. 250W/12V-1800ot. Převod klika:dynamo -1:2
    živočich

    OdpovědětVymazat
  24. http://www.sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?t=107 tu je pár docela zajímavých odkazů, ohledně altíků. někomu by mohlo pomoci.

    OdpovědětVymazat
  25. Nechápem ako môžete na výpočet prúdenia vzduchu v rúre použiť výpočet pre vietor. Sú to dva diametrálne odlišné výpočty. Má sa to počítať pomocou týchto vzorcov.
    http://photo.uloziste.com/?fotka=4ada915b66ce28ce.jpg&d=z1a18bb829dec409&size=3

    Taktiež ignorujete že vzduch má naakumulovanú kinetickú energiu a porovnávate ju s aktuálnym výkonom, pričom ignorujete to, že počas rozbehu sa táto kinetická energia naakumulovala. Je to to isté ako keď vo vesmíre hodíte kameň a ten bude letieť donekonečna. Tiež má naakumulovanú energiu ale tá bude rovnakým spôsobom vyžiarená ak kameň dopadne na nejakú plochu. Lepšie vysvetlenie nájdete na stránkach mensy, kde je to dopodrobna vysvetlené.

    Spočítajte si celkový príkon, odrátajte od neho vyžiarené teplo, a tiež aktuálnu kinetickú energiu a výjde vám že ste získali menej energie ako dodali. Vypnite motor, počkajte kým neprestane vzduch prídiť, zmerajte si vyžiarenú teplotu a zistíte že výkon a teplo sa rovnajú.

    Učivo základnej školy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to xxx
      Teorie oponentů zde dostala prostor již podruhé (Roman 5. ledna 2013 11:45), tak necháme zase prostor PRAXI a ta ukáže, jak se věci mají doopravdy.

      Vymazat
    2. No a toto je váš problém, že sa len odvolávate na poučky a odôvodnenia akýchsi odborníkov, ktorý sa v tejto problematike údajne vyznajú. Potvrdenie správnosti výpočtu energie prúdiaceho vzduchu v aerodynamickom tuneli nezávisle na sebe potvrdili štyria odborníci z ktorých dvaja sú vedúcimi katedier fyziky na vysokých školách. Toľko k Vašim diametrálne odlišným výpočtom. Keby ste sa aspoň zhodli na vašich zaručených pravdách o tom, prečo to nefunguje, ale už som počul toľko všelijakých verzií, že žasnem nad tým, čím všetkým dokážete argumentovať a v niektorých tvrdeniach odporcov je možné dokonca nájsť protirečenia, ale našťastie to nie je dôležité. A ešte upresnenie pre meranie výkonu sme použili šesť 50 W halogénok 12 V
      Pavol

      Vymazat
    3. to Pavol
      Moc děkuji za Váš komentář, dal jsem do příspěvků záměrně ještě poslední oponent příspěvek, aby nikdo nemohl říci, že jsem nedal slovo i této skupině, i když je toto můj Blog, soukromý a na něm si budu určovat sám, co zde otisknu a ani tito pánové mne nebudou nutit k něčemu, co se mi protiví - jejich styl. Děkuji Pavle Nemeši za odvahu a držím palce, věc se jistě zdaří.

      Vymazat
    4. Kto ma v hlave a vie ze tomu nerozumie a hlavne ak to neskusal postavit..drzi pisk a nie tu recnit otom ako nieco nemoze fungovat.Nefunguje to len dovtady kym nepride niekto mudrejsi a postavi to funkcne:-) Takze nech sa dari,a podari. Zaujimavy je aj Richard Clem motor,ale podstatne narocnejsi na stavbu. ..Mailo

      Vymazat
  26. Ahoj
    byla tu diskuze jestli jde o Schaubergera ci nikoliv. O Schaubergera tu nejde, on propagoval proudeni media do dvojite prostorove spiraly, zde nejde o spiralove proudeni vy smyslu Schaubergera.
    napr na http://evgars.com/tor.htm je asi od trictvrtiny odkazu je originalni generator pana Schaubergera. Jde o to ze pokud medium tj. voda
    jde v medene spiralove trubce specialniho prirezu urcitou rychlosti, muze proudit bez treni. Tento tvar umoznuje vode proudit prirozene a je dost
    mozne ze vznika zaporne treni, no a pri urcitych otackach je system samochodny. Na konci trubek jsou trysky se specialnimy tocivymi elementy.
    Voda z trysek se odrazi od varhankoveho povrchu v krytu.
    na rozdil od systemu tunelu tento system muze produkovat vykony radu kilowatu.
    Ted je jenom otazka kdo umi vytvorit patricne zarizeni. Bohuzel je to pomerne narocne ale ve slusne dilne by to slo.
    Mnoho zdaru Antena

    OdpovědětVymazat
  27. Zdravím všechny. Předem se omlouvám za svůj laický přístup.

    Kolega v práci mi vysvětlil, že alternátor zvyšuje svůj odpor tím více, čím více z něho bereme napětí (nebo proud?).
    Otázka na Pavla Nemeše: Těch uvedených 300 W jste odebíral nějakým elektrospotřebičem, nebo to je myšleno tak, že alternátor dává max 300W a jel bez zátěže? Pokud tato informace tady někde je, tak se omlouvám a příště budu číst pozorněji :))

    Nemyslím to nějak špatně, doufám že teď nebudu za nějakého popírače, ne to nejsem, strašně bych si přál nejen energetickou svobodu pro všechny lidičky na celém světě.

    OdpovědětVymazat
  28. Rovněž zdravím, Živočichu chválím ten arzenál dynam.
    I když není uvedeno zda 300W se zátěží, doufám že bylo. Jinak by se výkon nedal stanovit.
    Dotaz bych měl taky a sice myslíte, že by tunel mohl být i ve svislé poloze, tedy hřídel vodorovně? Může tu být nějaký vztah k jiným přídavným energiím? Rolf.

    OdpovědětVymazat
  29. Pavel napsal "A ešte upresnenie pre meranie výkonu sme použili šesť 50 W halogénok 12 V"

    Takže v zátěži, to je dobrá zpráva, díky za upřesnění.

    OdpovědětVymazat
  30. Zdrávím Vás všechny lidičky,
    již delší dobu chodím na tyto stránky a jsem rád, existují :-) Některé věci jsme s živočichem i vyzkoušeli a o některých přemýšlíme. Mám dotaz. Zkoušel už někdo z Vás uzavřený tunel tak jak je na prvním obrázku s tím, že na jedné straně by byl hnací ventilátor a na druhé straně ventilátor, který by roztáčený rotujícím vzduchem dával větší výkon než příkon hnacího ventilátoru?
    Jinak jen pro Ty lidi, co nevěří :-D Vrátím se zpět k zařízení UF-5. Mám ho v autě už od loňského jara a funguje to perfektně. Spotřeba je nižší o 1L. Je to 2,5 Tdi VW. Jen jeden poznatek. Při mém dost velkém ježdění mi piezzo vydrží vždy tak cca 4 měsíce. Pak spotřeba opět vyleze o litr výš a je třeba přiletovat nové piezzo :-D Čož je hračka za pár kaček oproti ceny toho litru nafty na 100 km. No a okamžitě jsem zase o litr dole :-D
    RaďasKraťas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já jsem to už psál i ve Fóru u pramene. Udělal jsem UF5 u TDI1.4 nevěříce, že by to mohlo fungovat. Chtěl jsem to tvrdě shodit jako fake, ale ono to prokazatelně snížilo spotřebu z 3.8 na 3.6. Zkoušeno na ůseku 65km, který jezdím už 3 roky jednou týdně.

      Vymazat
    2. to XXX
      V létě to bude ještě lepší, sníží se vlhkost vzduchu.

      Vymazat
  31. dobry den,

    na tejto stranke sa pan Sedy venuje parnym strojom a vyrobe elektriny, momentalne tam preberaju ako generator el. krokove motory.

    http://petrsedyabcd.blog.cz/

    TomBart

    p.s. pn Iv, ak uznate, ze tento moj komentar je mimo misy, nepublikujte ho

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás
      Tak jsem ještě hledal po netu co se týče tzv.pomalobežných dynam.
      Našel jsem jednu možnost,jak to vyřešit.Potřeba si vyrobit či někde nechat vyrobit pomaloběžný generátor deskového typu.Tady příklad co se od toho snad dá čekat:s 36 póly a 40 magnety , který začíná nabíjet baterii při 56 otáčkách za min a výkonu asi 250W .
      Tyto ůdaje jsem našel,žádné výpočty ani zkušenost k tomu nemám.
      živočich

      Vymazat
    2. Chlapi, nestačilo by písnout na mail autorovi, pokud ty informace zde sám nedá? Asi k tomu má důvod, arogantních čumáků sem kouká dost.

      Vymazat
    3. Len pre info aj do buducna a v inych projektoch, tuna riesili teoriu aj prax
      http://www.vawt.om2cm.sk/?q=node/578
      http://www.vawt.om2cm.sk/?q=node/639
      Ahoj, Martin

      Vymazat
  32. Živočich, myslím ,že ty by jsi mohl být v pohodě.I při možná 50% otáčkách z těch dynam něco dostaneš. Ke zkoušce by to mohlo stačit. Snaha by měla být, aby dynama měla co nejmenší odpor při točení,který část energie spotřebuje.Zkus máš-li stojanovou vrtačku to protočit s nějakou příslušnou žárovkou.
    Nějak to zde ztichlo,asi všichni přemýšlí. Myslil jsem,že aspoň mi někdo řekne názor k tomu otočení osy do vodorovné polohy. Zdá se mi to pro uchycení hřídele tunelu výhodnější.Nevím ale nebylo-li by zase něčemu třeba špatně??
    Plochý pomaluběžný motor by byl fajn jistě. Dá se vyrobit- dost vieí o tom. Pořád však k vyzkoušení najít aspoň náhradu bez práce.
    Až se věc ověří, pak ten plochý motor alespoň na cca 1,3KW,má- li to k něčemu sloužit si myslím. Samože vše už v provedení odpovídajícímu provozu.
    Iv, autor asi dělá výzkum, nechci otravovat, třeba se ohlásí a postrčí nás. Zdravím všechny Rolf.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Rolf
      Autor přístroje v této době spouští výrobu 3 a 10kW generátoru, viz nové video, které jsem vložil. Není třeba nad ničem bádat, konkrétní detailní informace pro stavbu Vám podá autor, jak jsem se s ním dohodl, že jste z těchto stránek-stálí přispěvovatelé jsou známí.Nevidím žádný problém, jen dodržet konstrukci dle autora.

      Vymazat
    2. Rolf,když jsem byl ještě malý kluk ,tak táta se už pokoušel o větrnou elektrárnu.Vítr stím i otáčel jen do té doby než tam nasadil převod,aby dynamo dobíjelo.Byl s toho hodně sklamaný a mě zůstalo v podvědomí,že ten převod sežere určitý výkon a zbytek dynamo při zátěži.Proto se převodu,tak trochu vyhíbám.

      Zatím to zkouším s kamošem RaďasKraťas a k prvotním pokusům po menších nezdarech s PC ventilátorama jsme sáhli po motorcích k modelářským účelům.Jen to jěště musíme zabudovat do oného tunelu a pak nastane měření o kterém samozřejmě podáme informaci.

      P.Nemešem jsem se zatím jenom skontaktoval.Informační kontakt jsem zatím neuskutečnil,jelikož chci nejprve sám vlastní zkušeností pozbírat informace,abych byl tzv. v obraze,pak ta diskuze je i o něčem jiném :-)
      živočich

      Vymazat
    3. Živočichu máš to dobrý, ve dvou se vše líp táhne. Já zatím jako kůl. Moje babča by mi leda tunel uštrykovala.
      Převody jojo ztráty jako hrom .Proto jsem psal že i kus energie se stráví na vlastní vrtění. Pak se dáme do těch placatých pomalých. I já jsem se zkontaktil již,právě píši nějaké dotazy.
      Tak vy jedete slušně.Mne brzdí venkovní kosa. Až pojede tunel tak už v dílně kosy nebude.Ha. Tak ať se daří, kdo si hraje nezlobí!!! Ověřujte prověřujte. Motorky taky dle potřeby můžete zdvojit. Spojit hřídele ale stejným směrem. Zdravím vás ,palec nahoru. Rolf.

      Vymazat
  33. Iv,děkuji za dobrou zprávu. Vídeo jsem zkoukl,škoda že již nebylo jak pan profesor mžoural. Tak bych to zhodnotil,že - s vědou jsme došli hodně daleko,ale opačným směrem.
    Bádání se rád vzdám, když se jeví vstřícnost a může se pracovat na ostro.
    Určitě nabídku využiji.Ještě jednou díky Rolf.

    OdpovědětVymazat
  34. Zdravím Vás

    Nějaký čas vás sleduji a možná mě něco napadlo. Pokud zařízení vyrábí víc než spotřebuje, co takhle spojit motor a generátor do jednoho zařízení umístěného v tunelu, z něj pouze vytáhnou vodiče s energií a tu využívat. Každopádně jsem zvědav, jak dlouho budu odolávat pokušení něco podobného vyrobit si.

    Zároveň bych rád dotaz, jeden přispěvatel se podepisuje XiXao a já bych se rád zeptal, zdali to není Petr Skořepa, docela by mi to na něj sedělo.

    Užívejte sněhu

    Martin

    OdpovědětVymazat
  35. Mahátma Gándhí kdysi řekl: "Nejdříve Vás ignorují, pak se Vám smějí, pak s Vámi bojují a pak vyhrajete."

    Pro mě jste Pavle Nemeši Pán Vynálezce, držím Vám i Nám palce, ať se to povede dotáhnout do zdárného začátku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomuto citátu si dovoluji přidat jeden odkaz na Bosé hnutí v Indii. Základem je tam také soběstačnost, v Afganistánu, Indii a tak.. vide jsem shlédl už aspoň 3x a Vám je doporučuji také.. Omlouvám se že částečně odbíhám od tématu, ale nedalo mně to :)
      viz. http://www.youtube.com/watch?v=4sx5JzAG0a4
      Boris

      Vymazat
  36. Nejjednodušší řešeni se mi jeví použít dva výkonově stejné jednofázové asynchronní motory s rozdílnými otáčkami.Například hnací vrtule motor 300W-2700ot a hnaná vrtule motor 300W-1400ot.Pak stačí oba motory zapojit přes wattmetr na síť a uvidíme na čem jsme.Hnaný motor by měl generovat do sítě určitý výkon protože jede v nadsynchronních otáčkách a funguje jako generátor. V tomto uspořádání jsou taky nejnižší stráty protože odpadnou jakékoliv převody.
    Abrusin

    OdpovědětVymazat
  37. Abrusin, z pohledu mého: jako výstupní převodní jednotka energie, bude muset být nějaký nízkootáčkový zařízeníčko tedy alternátor,generátor či dynamo.To už podle toho, které dá nejvyšší wýkon při malých otáčkách. Pohon tohoto generátoru myslíš jak, vrtulí?
    Takto ,že se otáčí celý tunel je asi nejlíp využitý převod proudícího vzduchu. Vrtule ve větru mají všchny +- malou účinnost(prokluzy se zatížením) v úvaze s točením celého tunelu a z něj pohon na generátor. Je to sice monstrum objemné- možná zatím.???
    Jak jsou na tom živočich s Raďasem? Zdravím je Rolf.

    OdpovědětVymazat
  38. A toto má byť elita našej spoločnosti?
    Pre tých, ktorí náhodou nevedia čo je MENSA, tak je to spolok, ktorý združuje ľudí s nadpriemerným IQ.
    Na internetových stránkach tohto spolku, konkrétne na tomto linku: http://forum.mensa.sk/viewtopic.php?id=743
    Bola zverejnená takáto výzva: Nick: Laco
    http://energieupramene.blogspot.sk/sear … l/Technika
    To co na tejto stranke popisuju o tom krasnom perpetum mobile so vzuchom v uzavretom okruhu, je tak troska blbost. Viete definovat prečo?

    No a následne sú tam reakcie „zrejme nadpriemerne inteligentných ľudí“ a tieto perly sa oplatí zozbierať vzhľadom k tomu čo si o svojom vlastnom intelekte títo „zrejme nadpriemerne inteligentní ľudia“ namýšľajú.
    Aby ste boli v obraze, jedná sa o komentáre k popisu generátora na výrobu el. energie, ktorý pracuje na princípe umelo vytvoreného cyklónu. Ako dôkaz funkčnosti tohto generátora sú popisované parametre reálne fungujúceho do kruhu postaveného aerodynamického tunela spoločnosti BMW.
    Postreh jedného „zrejme nadpriemerne inteligentného diskutujúceho“: Nick: Garius
    Ide o to, že tomu vzduchu (ktorý má pohybovú energiu 17MW) tú energiu dodával ventilátor s príkonom 4MW celkom dlho (asi celú noc), bez toho, že by niečo (okrem strát trením a pod.) túto energiu odoberalo.
    Tento postreh diskutujúceho vychádza zrejme z jeho presvedčenia o zákonitostiach fyziky a zrejme si nepotrebuje overiť fakty, teda hlavne ten fakt, že sa jedná o uzatvorený aerodynamický tunel v ktorom hnaný vzduch cirkuluje a preto je možné vzduch v tomto tuneli rozprúdiť na rýchlosť 300 km/h z pokoja teda z 0 km/h za niekoľko desiatok sekúnd.
    Dôkaz:
    Parametre konštrukčne veľmi podobného aerodynamického tunela spoločnosti Wiliams:
    http://formule1.isport.blesk.cz/novinky/williams-otevrel-druhy-aerodynamicky-tunel.html
    Systém nabízí týmu jedinečné možnosti vývoje monopostu. Na stavbu monstra s rozlohou přes 2.600 čtverečních metrů padlo 560 tun oceli a více než 5 tisíc tun betonu. Turbína o výkonu 2,5 MW dokáže za 30s rozpohybovat 9 tun vzduchu z klidu na 280 km/h.
    Ďalší postreh samotného zadávateľa témy: Nick: Laco
    skutocna zotrvacna sila v tejto sustave je vdaka nizkej hmotnosti vzduchu uplne zanedbatelna.
    Možno tento postreh svedčí o schopnosti reálneho uvažovania diskutujúceho a zároveň zadávateľa témy, pretože v predmetnom aerodynamickom tuneli spoločnosti BMW prúdi 18 000 m3 vzduchu, čo je pri váhe 1 m3 = 1.225 kg viac ako 22 ton
    Toto sú veľmi jasné príklady toho, ako sa ľudia čo ako veľmi presvedčený o výške svojho IQ nechávajú ovplyvňovať spôsobom položenia otázky, ktorá je postavená tak, aby z nej hneď vyplývala negatívna odpoveď a dokonca sa k takémuto postoju zníži, bez toho aby si preveril čo podporuje, alebo použil svoju brilantnú inteligenciu aj člen spolku MENSA nick: Miro
    Na ďalšie brilantnosti ohľadne spomaľovania prúdenia vzduchu prekážkami sa mi nechce ani reagovať, obraz si môžete urobiť sami, len pritom použite vlastný rozum a logiku a provnajte to s tým, ako to funguje v praxi.
    Na Slovensku máme zvláštny fenomén, akúsi prestige-fíliu. Veď je nám známa kauza kupovania si vysokoškolských titulov a v tomto prípade sa naskytá otázka, či v súčasnej dobe nie je „in“ kupovať si body pri IQ testoch a potom ohurovať okolie svojimi brilantnými postrehmi a členstvom v MENSE.
    Niektorí „zrejme nadpriemerne inteligentní ľudia“ na tomto fóre sa pozastavujú nad tým, že sa na predmetnej webovej stránke pokúšali takýmito brilantnými výplodmi svojej inteligencie vysvetliť, že to nemôže fungovať, ale že majiteľ stránky tieto ich perly odmietol zverejniť.
    Ja som chcel s týmito „zrejme nadpriemerne inteligentnými ľuďmi“ komunikovať, ale keď som sa pokúšal zaregistrovať na fóre MENSY, tak mi bolo oznámené, že ďalších užívateľov nie je možné registrovať a tak mi vlastne bolo zabránené reagovať na komentáre, ktoré sa týkajú priamo mňa.

    Pavol Nemeš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samotná hodnota IQ nemá žádnou vypovídací schopnost o životě konkrétního člověka, respektive i s průměrným či podprůměrným IQ může vést spokojený a úspěšný život a naopak.
      Aby se člověk prosadil a byl úspěšný v práci i v životě, nezávisí na IQ, ale na mnoha dalších lidských vlastnostech a schopnostech. Mezi základní patří znalost vlastních emocí a jejich zvládání, empatie, schopnost motivovat sám sebe a mezilidských vztahů a to je EQ (emoční inteligence), důležitější než nějaké IQ, protože EQ se dá zvyšovat oproti IQ. Zdůraznění IQ svědčí o sebestřednosti a většinou hodnotu EQ mají nízkou, jež je důležitější pro život ve společnosti, než IQ.

      Vymazat
    2. Dalsia vec je ze IQ su vecsinou ucenim nadobudnute vedomosti a naucene postupi-to este ale neznamena ze ich dokazu pouzit inak ako naucenym sposobom,a to hlavne pri veciach ktore podla nich ani nemozu existovat-lebo ich veda a poucky to povedali!:-) A pri tychto veciach su niektore naucene odrhovacky a poucky a vedomosti skor na skodu.A je jasne ze tu(a nielen tu)rozhodne neplatia..respektive sa je nane potrebne pozerat z ineho nez nacviceneho pohladu. ..Mailo

      Vymazat
    3. Pavle, vykašlal bych se na ně, škoda energie těmto lidem něco vysvětlovat. Spíš bych jim poděkoval za reklamu.

      Vymazat
    4. Vyjádření:......že majiteľ stránky tieto ich perly odmietol zverejniť.....
      Neodmítl, prostě jsem je neuveřejnil. Jsou to soukromé stránky (ne veřejné fórum) a co si budu na svých stránkách vystavovat, o tom si rozhoduji sám, dle svého přesvědčení a poznání.

      Vymazat
    5. bavia sa dve blonkynky:
      vcera som bola na teste IQ, to je ten inteligencny kvo ... kvo ... kvo ... kvo kvo kvo kvo

      TomBart

      Vymazat
  39. Zdravím zastánce zdravého rozumu. Pane Nemeš držím palce a dejte jim lehce patkou. Kdo se snaži něco vytvořit,taky vytvoří. Neúspěch posouvá dál a to je o tom kolik vynálezů učinili ti co měli EQ, jak IV píšete, v přední linii. Kecání teoretiků za klávesnicí jsou jen mýdlové bubliny.Už něco pánové ručičkami stvořili? Moc rád bych viděl.No a o tom to je.
    Asi tak to chodí - jeden příklad ze života.
    http://www.youtube.com/watch?v=qVUN3GsekKQ
    Příjdou vyfíklí a pak čučí jak je možné že....ono to jede. Mějte se Rolf

    OdpovědětVymazat
  40. Excelentně pánové a dámy,
    každý trochu všímavý, či probuzený jedinec ví, že VE funguje a je stavěna na spoustě principů. Takřka 200 let už jsou vynálezy známé, ale zatajované. Pak je na zváženou proč se to tak děje. Navíc všichni vědci, kteří pracovali na VE byli zastrašováni. Kéž by už lidstvo dále nečučelo na TV a hledalo by si informace samo. Pak bychom lehce protlačili nejen VE, ale celkově bychom se více orientovali koho si zvolit do křesla vlády. Snad ten den někdy nastane. Přeji mnoho úspěchů a prosím nepolevujte ve své činnosti. Jednou Vám za to budou vděčni i omezenci.

    OdpovědětVymazat
  41. Neptam se ironicky, ale máš Pavle názor, jestli by to mohlo fungovat s vodou místo vzduchu? nebo je to založeno na dynamice plynu ?
    Pokud by to mohlo fungovat na vodu, mohlo by to být pro stejný výkon úměrně menší?
    Myslím přibližně v poměru hustot kapaliny a vzduchu.
    Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  42. Dobrý nápad, umístit alternátor doprostřed.
    Těším se na výsledky zkoušek.

    OdpovědětVymazat
  43. obyčajná rovnica : 1=1, v hociktorej množine číseľ, a sústava by musela byť absolútne autonomná v priestore bez vonkajších interacii. Na to si človek vytvoril matematické nástroje poznávania a overovania fungovania sveta. Vortexy v plyne majú analogiu v kavitácii v kvapaline. Vtipný hlavolam. Naakumulovaná energia pri prenose na sekundárny agregát prekonáva bariery, medzi dvoma zdánlivo súvisiacimi zariadeniami, ktoré majú parameter =1 v ideálnom prípade,teda v jednoduchom matematicko priestore. Nástroje vyššej matematiky, ktoré chcú popísať Vami uvedený jav, musia zohľadniť obšírnejšie zadanie. Príkon generátora je známy, ale nie je totožný s výkonom ventilátora, tam 1 nie je rovná 1.V dalšom prvotné chybné zadanie dáva adekvátne k použitým metodam zkreslené výsledky, A je mi to naozaj ľúto, vyzeralo to fantasticky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to delta33
      Vaše podaná teorie je nám platná jak mrtvýmu košile! Nikdy neříkejte nikdy! Nás zajímá praxe, vyrobil jste zařízení a udělal měření v praxi dle návodu autora? Neudělal, takže vaše teoretické bláboly, které zaznívaly i u E-CATu a jiných, dnes se ukazuje jejich funkčnost, nám nemusíte teoreticky nic dokazovat, těchto dokazování mohu vyplodit na 30. stránek dle klasické fyziky a myslím, že to znám lépe než Vy, ale raději si počkám na reálné výsledky. Až vyrobíte model a budete mít výsledky, spojte se s autorem, je nám líto.

      Vymazat
  44. Jen malý dotaz. Když jsem se díval na výpočet, zaujalo mě, že počítá plochu lopatky přes celý průměr tunelu. Ale ve skutečnosti je tam jen úzký srpeček. Může mi to někdo vysvětlit? Pokud je to tím, že lopatek je víc a jejich výkony se sčítají, naskýtá se otázka, proč tam nedá lopatek ještě víc a ještě tím dále nezvýší účinnost? Určitě dostanu odpověď, ať to vyzkouším, ale rovnou odpovídám, že na to nemám čas. Takže je to jen otázka do pranice.
    Petr.

    OdpovědětVymazat
  45. Zo strednej školy viem že jediný kto chápal fyziku som bol ja. Takže sa nečudujem že sa nájde kopec pritakávačom čo uveria hocičomu. Je to pochopiteľné, lebo sa veci sami nerozumejú, tak ju nevedia posúdiť či je pravda alebo nie. Donekonečne dokážu popierať a vyvracať dôkazy či už matematické alebo reálne. Pán Nemeš nevie počítať fyzikálne výpočty a ani ich aplikovať. Potom mu vychádzajú nezmysli, ktoré s rôznymi priklášeniami a klamstvami publikuje bez toho či je to pravda alebo nie. Ja som s ním komunikoval emailom a snažil som sa mu veci vysvetliť, no nechápal ani základné princípy akumulácie energie, kinetiky a prúdenia vzduchu. Tak isto som mu dokázal že jeho skúšky a zisťovania účinnosti sú nesprávne. Ale on to napriek tomu ignoroval. Aj samotný jeho výplod zručnosti je veľmi chabý. Ja som schopný zostrojiť ten tunel do pár hodín a oveľa jednoduchším spôsobom. Kto chce môžem mu to ukázať aj dokázať chybné teórie a výpočty ako aj chybné merania pána Nemeša. 95% ľudí uverí trvdeniam pána Nemeša, lebo sa tomu nerozumie. Pýtam sa prečo to pán Nemeš nezostrojí a nezískava tak energiu? Keď je ten prístroj veľmi jednoduchý a dá sa zostrojiť do pár hodín. Kúpte si rúry na kúrenie so 4 ohybmi, zapojte ich do okruhu, kúpte si 2 ventilátory na odsávanie vzduchu zo záchoda, vyrežte na ne otvory s karbobrúskou, jeden ventilátor zapojte na batériu a druhý na žiarovku o výkone motorčeka ventilátora. Zmerajte napätie a prúd na jednom ventilátore aj na druhom, vypočítajte aký majú výkon a porovnajte. Experiment je hotový. Doba vyhotovenia 2 hodiny. Potom sem napíšte vásledky vášho experimentu aj účinnosť zariadenia. Ak je pravda čo tvrdí pán Nemeš, čo viem že nieje, tak by ste získali zdroj energie zdarma. Stojí to za 100 EUR?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až na to, že ventilátor zo záchodu negeneruje dostatočné množstvo elektriny v žiadnom rozsahu otáčok!!! Nieje problém tunel, ale magnety a ich geometria a tienenie!!!. Tam kde začína magnetické pole končí zdravý rozum! Voľná energia je však reálna , ale nie za dve hodiny práce.mnohé nápady boli vymyslené viac ako pred 100 rokmi a realizácia bola až teraz... Vo všetkom je analógia a všetko už je vymyslené v prírode....Kým? To každý vie,aj keď to mnohí popierajú...

      Vymazat
  46. Pre pochopenie stačí aj jednoduchá otázka. Keď je motor v BMW tunely pustený. Kde sa stratí celá tá energia, ktorú motor neustále spaluje? No minie sa na strenie vzduchu, ktoré vlastne zohrieva steny tunela a tým sa energia celá vyžiari vo forme tepla.

    Pýtam sa teda, odkiaľ zoberieme ďalšiu energiu, keď celá sa vyžiari vo forme tepla?

    No ak tam dáme ďalší ventilátor, ktorým budeme poháňať alternátor, tak sa rýchlosť vzduchu v tunely spomalí a časť energie sa prenesie na alternátor a vznikne z nej elektrická energia. Ale stále je to len časť energie, ktorú do systému dávame prostredníctvom poháňaného ventilátora motorom. Nikdy zo systému nevyčerpáme viac energie ako mu dodáme. Vždy to bude presne 1:1. Keby sme tam dali viac vrtúľ s alternátormi, tak by sme vzduch spomalili natoľko že by sa už ani vrtule nepohli. Časť energie bude vždy vyžiarená teplom.

    OdpovědětVymazat
  47. Myslím, že lepší než teoretizování je provést důkaz v praxi.
    Pokud nějaké zařízení vydá na výstupu více energie, než spotřebuje na vstupu, je možné je zacyklovat, t. j. z výstupu napájet vstup.
    Jestliže váš stroj při vstupním příkonu 120 W vyrobí 300 w, je snadné z jeho výstupu napájet vstup, jakékoliv cizí napájení odpojit a ještě do nějakého spotřebiče odvést 180 W.
    Pokud toto provedete, každý musí uznat, že máte pravdu, bez ohledu na teorie, kterými se to vysvětlí.
    Pokud to ovšem nepůjde, je něco špatně.
    Přeji úspěch.
    ZdeněkF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden háčik to má, že nadbytočnú "elektrickú"energiu treba do niečoho najprv naakumulovať (a otázne či len raz alebo viackrát, lebo vlastne jeden akumulátor - energie je vzduch - v tuneli, ale to nieje ešte elektrická energia - tá sa vlastne premieňa), a až potom zacykliť ! Bez toho asi motor si nepotiahne energiu - prúd priamo elektricky z generátora, lebo je tlmený prívodným vedením a odporom vinutia, pokiaľ by tam nebol supravodič... a prebytočnú energiu dávať do záťaže - ďalšie spotrebiče. Pravdepodobne tam treba nejaký regulátor - PID... na prúd aj na napätie...elektroniku možno nejaký menič inverter, ako je to pri fotovoltaike,keď sa dodáva prúd do "siete".. Motor má takú vlastnosť, že prúd, ktorý ide do neho je závislý od záťaže pri približne rovnakom napäťí -straty na vedení - úbytok napätia. Ak generátor zaťažuje motor vyrába sa na generátore napätie, ktoré musí byť vyššie aby sa pretlačil prúd do motora a aj do ďalšej záťaže a akumulátora - (nemyslím teraz olovenú batériu aj keď s meničom sa používa na taký účel.mohol by to byť aj zotrvačník.´) Toto môže fungovať len v určitom rozsahu prúdu, napätia, magnetického sýtenia motora aj generátora a vtedy, keď je to v "rezonancii" na vedení aj z magnetickými obvodmi generátora aj motora - to vyladiť je asi najväčší problém. Takže verím že energia sa dá získať väčšia, ale len tak jednoducho zacykliť - elektricky sa to ľahko nedá, lebo tam narastá ďaleko viacej problémov, ako keď je to odelené... .Tie "akumulátory energie"mi vrtajú v hlave - môže to byť všetko možné a treba nájsť medzi nimi spoluprácu...Neviem či som vystihol, čo som chcel povedať. Rád si prečítam všetky názory. Prajem všetkým čo sa o to zaujímajú, aby našli svoje riešenia...

      Vymazat
  48. Chtěl bych pozdravit všechny správné lidi. Volna energie je energie nulového bodu. Ti co studují tak vědí, a ti co jenom něco hledají, tak mají smůlu protože, ti co studují je tam nepustí aby hloupí lidé nezničily naši matičku zemi, pro svou chamtivost. A těším se kdy tyto stroje začnou pokládat některé lidi na kolena. Děkujeme za tyto stránky. Roman V.

    OdpovědětVymazat
  49. Ještě video které se sem určitě hodí. Snad není v tak hrozné kvalitě jenom v mojem pc. Diky. http://www.youtube.com/watch?v=V_PnEgdMuy4 Roman V.

    OdpovědětVymazat
  50. Ako rozmýšľam, tak rozmýšľam načo tunel???!!! , keď motor a generátor sa dajú spojiť priamo cez osky prípadne aj s prevodmi. Pri vrtuliach tam musí byť sklz...a tým pádom strata energie. (Máte len jednu vrtuľu...)... Myslím si, že tá pridaná energia sa vytvára na kombinácii motor generátor a ten ""prevod!!!!""..(Kladkostroj , páka...) Skúšali ste priamo zapojiť osky? (Prevodovka môže byť - aj rozdielny počet pólov motora a generátora -( transformačný pomer...) Zverejnite aké motorčeky ste použili ? Lebo od konštrukcie motora a generátora závisí účinnosť... Poviem príklad 150 w motor 150 000 otáčkový sprevodujem na 1500 otáčok, akú silu dá na konci hriadeľa? - princip navijaku - roztočí pomalobežny generátor tak aby dal väčší výkon ako sila - výkon čo ho poháňa? mal by!!!!

    OdpovědětVymazat
  51. Ako tu už bolo spomenuté, zásadný problém problém je ten, že tých 4,4MW slúži v podstate len na vykrytie strát vzduchu prúdiaceho v tuneli. Ak by sme tomuto vzduchu ešte navyše nejakú energiu ubrali vložením turbíny s generátorom, prejaví sa to znížením rýchlosti prúdenia za touto turbínou. Aby sme dosiahli pôvodnú rýchlosť(energiu) vzduchu, musíme zvýšiť príkon ventilátora atď., čím sme v začarovanom kruhu a žiadnu energiu naviac zo systému nezískame. Stačí si preštudovať nejakú publikáciu o veterných turbínach. Obhajoba tohoto projektu je síce založená na správnych výpočtoch, ale tie sú bohužiaľ vytrhnuté z kontextu a účelovo využité. Treba si uvedomiť aj ostatné súvislosti. Osobne zastávam názor, že využívať súčasnú fyziku, hlásajúcu zákon zachovania hmoty a energie, k obhajobe takéhoto projektu je holý nezmysel. Ak sa niekomu nejakú voľnú energiu podarí získať, určite to bude spojené s novými dosiaľ neznámymi(utajovanými?) fyzikálnymi zákonmi. Prajem veľa zdaru v bádaní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ako tu už bolo spomenuté,.... tak proč to opakujete ?????? Jednou stačí,jen prosím nové pohledy, nové zařízení na novém principu je již vivinuto a to E-Cat, rovněž nejste členem stránek, příště mažu.

      Vymazat
  52. Myslim, ze tento link by mohol trosku objasnit, preco to nemoze fungovat http://dspace.mit.edu/bitstream/handle/1721.1/13551/24037943.pdf?sequence=1
    Staci citat sekciu 2.1. V uvednych vypoctoch na zaciatku clanku nikde nie su zohladnene straty v tunely, ktore vzinkaju vdaka rotacii vzduchu a turbulenciam.

    OdpovědětVymazat
  53. BMW to funguje ne protoze by to bralo energii odnikud ale protoze se v tom tunelu energie AKUMULUJE v produ vzduchu. Je to stejne jako kdyz zamicham lzici polevku, na zacatku to ma odpor ale jak se polevka toci tak to jde stale vice zlehka - to vi prece kazde male decko :O) Vezmuli energii vytvorenou a predanou ventilatorem do tunelu, odectu ztraty zpusobene odporem zvduchu tak na konci tunelu resp. jeho zacatku se tato energie pricte k te nove dodavane. A to vse az do vyvazeneho stavu priristky vs ztraty. Kdyby mel tunel teoreticky nulovy odpor proudeni, tak by se energie akumulovala az na nekonecnou hodnotu... takto se ustali na uvadene hodnote. Jsme zase u tech stredoskolskych ucebnic, tentokrate je to fyzika. Pavel

    OdpovědětVymazat
  54. Ahoj, jak pokročily pokusy za téměř 4 roky? Doufám, že se daří a držím palce. Franta.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.