pondělí 25. června 2012

Jsme chytrý národ




Jsme chytrý národ ( počítám i Slováky!), jen nám stále okolí tvrdí opak. Dali jsme světu mnoho vynálezů, myšlenek a hlavně ve školství jsme byli vždy jedničky. Ano byli, to už se dnes nedá říci, kdy díky systému založeném na financích a vychytralosti vše padá. Jedna taková demonstrující myšlenka, jak příroda vlastně pracuje, byla vymyšlena  u nás, profesorem matematiky Ernstem Machem již kolem roku 1867. Tato pomůcková demonstrace je známa  v České republice  ve školství pod názvem  Machův vlnostroj. Narodil se v Chrlicích u Brna a za 28. let zde u nás vytvořil mnoho spisů z fyziky, filozofie, historie a hlavně teorii induktivní vědy – jak vše v přírodě pracuje, synchronizace i přes zdánlivý chaos. Později přijal nabídku z Vídně.
 Machův princip zavedl i Albert Einstein do své teorie  relativity, i při své výuce Einstein užíval tento Machův vlnostroj. Mimo jiné Machova práce se využívá v aerodynamice nadzvukových rychlostí. Jako Tesla byl velkým kritikem Newtonových představ o prostoru a čase, zejména kritizoval pojem absolutního prostoru. Být praotcem „teorie relativity“ od  Einsteina kategoricky odmítl a měl rovněž k jeho práci zásadní výhrady, takže něco opravdu není v pořádku. Přestože žádný experiment nikdy nepřinesl důkaz, že by Machův princip odpovídal přírodě lépe než obecná teorie relativity, která zatím přesně a vcelku jednoduše dovede předpovědět celou řadu jevů, Machův princip je však stále živá myšlenka a dodnes jsou dělány pokusy o její vzkříšení a díky za to. Obvykle však bývá formulován tak, aby nebyl v přímém rozporu s obecnou teorií relativity, jak jinak, aspoň zatím. Nic není náhoda a vše má svůj řád, tak jak to vidíte na Machovu vlnostroji !!!


10 komentářů:

  1. Vážení.
    Je to neuvěřitelný, úžasný a fascinující. Mám pocit, že v těch pohybech a vibracích je přítomen a znázorněn vesmír. Je to jeden z mejch nejestetičtějších zážitků, tedy s vyjímkou ženy. Popleta M

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, úchvatné video ive dík a na tomto podobném videu:
    http://www.youtube.com/watch?v=7_AiV12XBbI&feature=related
    u konce je vidět i vrhaný stín na podložku a ten je ještě uchvatnější, fascinuje mě že stín vlnovce vytváří na dvourozměrné podložce v jednu chvíli i stín šroubovice a vůbec ten pohyb vlnovce má podle mě hodně společného se světem,třeba jak se to zase po čase navrátí do stejného pohybu, ale opačně a tak to cyklycky nejspíše pokračuje dál dokola
    hmmmm velice zajímavé téma....
    dík Laik

    OdpovědětVymazat
  3. Harmonie - a to jak vizuálně, tak fyzikálně (harmonické dělení kmitočtů). I laik jako já pozná, že při dosažení určitých poměrů nastávají zajímavé věci.

    OdpovědětVymazat
  4. Takže stránky mohu zavřít, už jste pochopili hodně! Začalo to čechem (moravákem) a skončí to čechem (moravákem).Vlastně ne, ještě máme před sebou hodně semestrů!

    OdpovědětVymazat
  5. Je to moc hezká "housenička".Naše školství:včera mi holka říkala(druhá tř.) "paní učitelka nám povídala,že kameny jsou neživá příroda,tak jsem jí řekla,že to není pravda,že všechno je živé,jinak by přece kameny nemohly léčit."Naštěstí paní učitelka řekla jen "hm" a nemělo to horší následky.Snad jsem jen ráda,že ta holka se nebojí říci na hlas co si myslí a bezmyšlenkovitě nepřijímá hovadiny,ikdyž to říká paní učitelka.Je to děs!T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi máte problém s definicí termínu "živý". To, že něco léčí, ještě neznamená, že je to živé. Nemusí být vše hovadina, když to říká paní učitelka.
      Je samozřejmě možné, definovat si pojem "živý" po svém, ale pak musíte přiznat stejné právo i ostatním - výsledkem je, že pak mluvíte jiným jazykem, což není hovadina, ale zmatek.

      Vymazat
    2. to Jasoň
      Úsměv, vždyť tento systém - řád je jeden celý zmatek, záměrně tak vytvořen a udržován - a přece se točí, taky dělal zmatek.

      Vymazat
  6. Zdravím všetkých,
    myslím, že toto sa vám bude páčiť: harmónia, matematika, geometria a príroda... dokonalé... :)
    http://www.youtube.com/watch?v=kkGeOWYOFoA
    Patrik1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukaly jsme na to s dcerou,řekla"že je to nádherné,že má slabost pro krásu"-když koukala na tu vážku".Díky T.

      Vymazat
  7. Videl som to uz tak pred troma rokmi...avsak nic viac ako zaujimava hracka som vtom nevidel.Dnes je uz vsetko inak.Ako malo staci aby bol clovek premyslanim celkom niekde inde!Jeden Iv!:-)Samozrejme zartujem..ale chcem tym povedat ze je skvele a uzasne ako ludom otvarate oci!A pritom staci malo...pocuvat ludi ktory vedia,a premyslat nad hoc i niecim sprva pre mysel neuveritelnym.No a samozrejme si potom urobit na veci vlastny nazor.Opet raz,vdaka Vam Iv. ..Mailo

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.