neděle 15. července 2012

Klášterec nad Orlicí – tajemno

Typ na výlet
 I u nás jsou místa, která mají své tajemné kouzlo a i trochu nadpřirozena. Jsou to většinou velmi silná energetická místa, jež cizí návštěvník vždy intenzívně vnímá (mimo konzumáky). Je mnohdy na škodu, že se málo o těchto místech ví. Dnes bych Vás chtěl seznámit s Kláštercem nad Orlicí.
Již někdy kolem roku 1280 stávala na obou březích Orlice roubená stavení v krajině pokryté hustými lesy od Chocně a Kostelce až ke Kladským lesům. První zmínka o Klášterci byla již v roce 1295. O předhistorickém osídlení Klášterce svědčí nálezy „popelnic“ (hrobů) u kostelní zdi, objevené 1907, z neznalosti však byly hroby při kopání zničeny. Roku 1956 při výkopu u hřbitovní zdi byly objeveny základy hlavní zdi bývalého kláštera a pod omítkou kostela nalezeny otvory po trámech. Pak se potvrdilo, že jednopatrová budova kláštera byla vlastně součástí kostela a zabírala patrně většinu prostoru nynějšího hřbitova. Místo mělo i význam v kolonizaci pohraničí, vojenský, ale hlavně zabránění v postupu nekonečných chamtivých výbojů na východ od germánů. 
 Původcem výstavby kláštera byl mnišský řád Cyriáci, který spolupracoval s neslavným řádem německých rytířů pro nás Slovany. Tak se nemohli divit, že jim husité roku 1421 vzali míru a klášter pobořili. V roce 1452 byl zpustlý kostel obnoven. Vzácnou památkou z té doby je kamenný základ hlavního oltáře, stůl, na němž jsou čtyři erby rodu Jiřího z Poděbrad ( původní jméno Jiří z Kunštátu, odtud pocházel). Kostel je jednou z nejstarších památek chráněných státem. Několikrát vyhořel a byl přestavován. Do roku 1881 byly věže kostela s baňatými kopulemi.
Samozřejmě jak jsem psal ve sci-fi povídce, tito fofáci, Cyriáci, v tomto případě  ihned využili toto místo na stavbu kláštera pro zazdění energetických míst, protože zde na tomto místě stávala významná Slovanská svatyně a památný kámen pro obětiny ( nikdy neobětovávali člověka), jež je dnes pohřben v základech kostela. Tak se věci mají a sci-fi je možná  i pravda, to záleží na Vás, jak si věci poskládáte. Kostel byl pravděpodobně postaven již roku 453 n.l. dle nápisu v kostele. Od té doby již pramení mazaný úděl křesťanství pro zotročení i za pomoci některých Slovanů jako sv Martin, který si velmi liboval v zakrývání starých energetických bodů stavbami. 
Největší podivností jsou však odkryté malby na kostele, objevené v roce 1955. Vědci dnes nedokážou ani zjistit kdy byly namalovány (zajímavé?), včetně stejného rukopisu nad vchodem, nám neznámým  písmem. Jsou to postavičky kosmonautů, třeba i s přívodem dýchatelné atmosféry pro ně hadicí v zadu? Nebo čerti?
Navíc se kolem Klášterce často objevují kruhy v obilí. Úplně se jim však proudění energie nepodařilo zastavit, zkuste přijít k zazděné kamenné  slovanské hlavě ve zdi hřbitova a snad ucítíte sami ten silný proud.
Rovněž  je zde i pramen u kapličky., údajně léčivý, dnes pomalu zapomenut.
Doporučím další pěkná místa v okolí, jako Čertova skalka, kdy lidé si o něm kdysi říkali, že ho zanechal čert, ale je to krásný bludný balvan spolu s několika dalšími menšími. Nádherná procházka rovněž od Zemské Brány podél potoka, Pašerácká lávka, krásný kraj pro nabití a zlepšení psyché.

24 komentářů:

  1. Pane Iv, no to snad nééé!!! Vieřte mi, ne jenom za sebe to říkam že to snad nemyslíte vážne. Anči

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Více rozveďte, myslím, že článek jako typ na výlet je podán včetně historických údajů i včetně fantastické nadsázky velice skromně a má za úkol upozornit na hezká místa. Bez trocha nadsazené fantazie, nebo provokativní úvahy, je poznání suché a bez uvedené provokace neasociuje fantazii, myšlení se pak stává suché a je to již jen nicota založená na rovnici, že 1+1=2. To je špatně! Dám příklad suchého myšlení: na drátě sedí tři vrabci, jednoho střelíte, kolik jich tam zůstane? Dva? To je Vaše uvažování. On tam nezůstane žádný, protože se leknou a utečou všichni.

      Vymazat
  2. Pane Iv vaše znelidšťovani mé osoby s tímhle "To je vaše uvažováni" nemístním tvrzením na moji adresu to myslíte opravdu vážně? Jestly ano, prozradte mi prosím kam pak se z Vás za tak krátkou dobu vytratila "Pravda o životě trochu jinak" kterou nám tady hlásate? Anči

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úsměvné, právě to co jsem si myslel ke komentáři jsem napsal, a to je přesně „Pravda o životě trochu jinak“, pokud se Vám oba články nelíbí a nesouhlasíte , tak je nečtěte a jděte dál. Nikomu nic nevnucuji a každý si udělá svůj názor, tak jak máte Vy, ostatní i moje maličkost. Píšete….nemístním tvrzením na moji adresu to nemyslíte vážně? Tak za prvé, nikde Vaši adresu nevidím, jen „jméno“ a myslím to tak, jak sám uznám za vhodné, nejsem mainstremové médium, naopak. Příští dohadování o ničem již nepustím do komentářů

      Vymazat
    2. Paní Ančí je agent (možná s teplou vodou :)),nojo to se hnedka pozná,nedá si pokoj a nedá,co ona to asi bude potřebovat?Možná energii,ale to musí do lesa,takhle se to nedělá,fuj sedni nebo lehni na hadr a dej pokoj,to říkám našemu hafanovi,když ne mne skáče.T.

      Vymazat
    3. to T
      Podle stylizace vím kdo to asi je, i když má nick Anči, ale dal jsem to sem pro dobrou "osvětu a průvan", lidi jsou vynalézaví v určitých věcech.

      Vymazat
    4. Dodatek:
      Že bych něco hlásal, o tom taky nevím, podávám zde nezištně lidem své úvahy, poznání, výzkum, zkušenosti, ale nevnucuji. Vaše věta: "Pravda o životě trochu jinak" kterou nám tady hlásate?… ta invektiva svědčí o tom, že je to správná cesta. A že nesouhlasí s většinovým názorem? Od toho tyto stránky jsou a budí u jistých lidí i zlost a někdy i mstu a u té se musí přemýšlet, taky dobře, i to je cesta k poznání, ale nepreferuji ji.

      Vymazat
    5. Milý Iv,moc bych za to nedala,ale zřejmě budeme mít na mysli jednu a tu samou "ančí".Ale našemu hafákovi to stačí říci jednou a je klid :).T.

      Vymazat
  3. Ono asi nepůjde o "zazdění" energetického toku, jako takové. Když se energie prodere zemskou kůrou (určitě zdroj není metr pod zemí), tak jí ždibec betonu nebo kamene až tak moc nezastaví (navíc neproniká většinou tato energie volně hmotou?). Nepůjde tam spíše o nějakou transformaci? Něco jako změnu polarity či informace, kterou nese? Transformaci způsobenou něčím jako třeba směrový zářič, nebo speciální materiál? Pokud ano, tak když to jde jedním destruktivním směrem, půjde to i tím druhým, aniž by došlo k demolici stavby, že? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží Michale na složení stavebního materiálu, pokud je tam žula i pískovec atd, obsahují tyto horniny křemičitany a nebo i železo, což je zase na střední Moravě, ty velmi pohlcují tyto energie, příklad máte na menhirech, které obsahují velké množství křemičitanu, kde se tato energie zhušťuje jak v komoře laseru. Nevím, jen úvaha.

      Vymazat
  4. Když by docházelo k pohlcování (tedy zase moje úvaha), mělo by to fungovat nějak jako suchá houba na níž poteče proud vody. Nějakou dobu bude vodu absorbovat, ale po naplnění kapacity, by měla voda proudit z houby stejným objemem, jako by byl přítok. Přece nejde něco donekonečna absorbovat, aniž by docházelo ke změnám. Proto moje úvaha o transformaci energie. Nepředpokládám, že dochází k záměrnému odrazu energie směrem zpět.
    A co se těch "čertů" týče, nepůsobí na mě nikterak nepřátelsky. Takže buďto jsou čerti-správňáci s kulatýma hlavama, nebo jde "jen" o skafandry. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není špatná myšlenka Michale, jen si myslím, že je rozdíl v proudění energie volně do okolí a nebo na maximální nabuzení při nárazovém vybuzení. Jenže sakrální stavby jsou právě tak stavěny, aby stropem (klenbou např, gotickou atd. odrážely zpět. O čertech je to jasné, ano domněnky, ale zajímavé, viďte.

      Vymazat
    2. Dívejte,tedˇ jsem byla v zámku a tam v hodovních síních stropy přesně jak v kostele.Ale pro "sloužící" komůrky a dveře jak pro trpaslíčky.A když kouknete na ty jejich podobizny na zdech,katastrofa.Jeden na druhýho podobný,nakonec se stejně dozvíte že jsou to samý bratranci a sestřenice nakřížený mezi sebou.Když jsem byla malá,tak jsem si myslela,proč je ti malíři malovali tak divný(no ale někteří vypadají přímo defektně),jenže oni je malovali tak jak opravdu vypadali,což mi došlo až později.Já si myslím,že když na tom en. bodu postaví nějakou tu křestˇanskou boudičku,tak ho zaprvé oslabí a za druhé tím,že tam nanosí všelijaké ty křestˇanské příšernosti(což jsou asi tedy modly stále stejné už od pradávných dob,akorát se jim říká jiným jménem),tak ta energie dobrá, původně pro všechny, se posílá těm potvorám a když tam pak zaklekne "pár" těch nebožáků,kteří ani netuší k čemu se to vlastně modlí,tak je vymalováno?Ale nejsem žádný vědec,pouhý vesničan,tak to tak berte.T.

      Vymazat
  5. Vážení.
    Je to zase moc zajímavá rozprava. Ale trochu se v ní díky mejm neznalostem v exaktních vědách neorientuju. Odjakživa se stavělo VŠECHNO, co mělo sloužit lidem na místech vyzařujících pozitivní energii. Tedy i architektura kultovní. Uvádím záměrně tenhle výraz, protože má naprosto jinej význam, než jak je dnes vnímán ... tedy sakrální - náboženskej! Z kultu vyplývá kultura. A kultura není synonymem civilizace. Protože až teprve civilizace má na svědomí náboženský a patriarchální systémy. A nezdá se mi, že tyhle organismy maj vůbec nějakej zájem v tomhle smyslu používat pozitivní energie. Protože by to způsobilo n e r o v n o v á h u , tedy kolaps! Myslím, že když se říká, že současná náboženství využívaj pozitivní vyzařování dávnejch kultovních míst, tak je to nonsens. Proč? K nalákání lidí? A potom tu energi odkloňovat? Není to příliš složitý? Takhle totiž reptilien brain nefunguje!!! Tahle energie se na těchhle místech nahromadila a trvá zcela spontánně, jako reciproce tužeb, modliteb, lásky podvedenejch obyčejnejch i neobyčejnejch lidí. A tahle energie se nedá zneužít a temní to moc dobře vědí. Ona tam prostě je. A jsem přesvědčenej, že klenba, jako nádhernej v podstatě pyramidální útvar, jenom tuhle energi zesiluje a někam vysílá, jako zneužitou touhu těch tisíců a milionů lidí, kteří tato místa v dobrý víře navštěvovali. Myslím, že to je jedna z forem žádosti o pomoc těm - kteří jí teprve potom můžou poskytnout. Neumím si představit, že tvůrci týhle antiestetický hamburger-márket-švind civilizace, tohle geniální, umělecký a řemeslný dílo, kterým pískovcová, žebrová klenba bezesporu je ... uměj vůbec ocenit. Sám, když jsem si objevil a ověřil ono nábožensko-civilizační svinstvo, tak jsem nepřestal do těchto objeků chodit. Furt mě neuvěřitelně přitahujou a tu energii tam bytostně cejtím, ztotožnuju se s ní a mám pocit, že jí i zesiluju. Ale musím tam bejt sám mimo obřady. A je mi jedno, je-li to místo je křesťanský, muslimský, atd.! Popleta M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty úvahy jsou perfektní!!!! Michal + , T + a Matěj taky +. Děkuju Vám, pomáhá to při pohledu z jiných úhlů - perfekt. Jo a "Anči" děkuji za průvan.

      Vymazat
    2. Takže to snad může jedině znamenat,že podle toho kdo se tam shromaždˇuje a proč,tak potom ta energie tomu onomu slouží?Taky ráda chodím do kostelů(jak píšeš,když tam nikdo není),ale z chrámu v Kutný Hoře jsem musela zdrhat a taky ty chrliče na Svatým Vítu mi teda nedělaji dobře ani náhodou.T.

      Vymazat
  6. Teď nebudu reagovat jen na tento článek a komentáře zde obsažené, ale na naprosto vše, o čem píší všechny zdroje zabývající se "záležitostmi, o kterých se má mlčet" - čili hledáním pravdy.
    V podstatě vždy jde o hledání, nacházení a ukazování na vnější vlivy, které nám škodí. Jde tu o machinace s počasím, potravinami, léky, energiemi, historií, znalostmi, jedy přemalovanými na vitamíny, škodlivým elektromagn. zářením a tisíce desítky a stovky dalších. Vždy se ukazuje na vnější vlivy, a na to jak je díky nim námi manipulováno, jak jsme jimi likvidováni nebo alespoň oslabováni.
    Sám se v tom taky rochním. Jenže není toto všechno stejné, jako když si dítě stěžuje matce, že mu zlobivý kluk rozšlápl bábovičku na pískovišti?
    Určitě by si to zasloužilo delší rozepsání, ale budu doufat, že kdo bude chtít, ten mě pochopí i z těch pár následujících vět. Podle mne nás vnější vlivy přímo neovlivňují a ani ve své podstatě ovlivnit nemohou. Bez nich bychom ale nevěděli, kam směřujeme. Vnější vlivy jsou jako lakmusový papírek, který namočíme do našeho souhrnného JÁ. Jsou to ukazatelé našich slabin.
    Již to tu na blogu bylo, takže bych to hodil do stejného pytle s nemocemi. Ne-moc je též přítel, který nám říká, že jsme něco zvrzli, že jsme se odchýlili od záměru. Pokud se řídíme Svědomím, nepostihne nás ne-MOC. Tudíž máme naopak MOC. Nikoliv materiálně. V tu chvíli viry, bakterie, ale i zlomeniny se nám vyhýbají. Není nikde škvírka, kudy se do těla dostat. Zkrátka jsme imunní. Řídíme-li se Svědomím jsme zdraví a Univerzum se postará, aby se nám vše špatné vyhýbalo, alespoň do doby, než zase šlápneme vedle.
    Stejně to podle mne bude i se všemi těmi vnějšími vlivy. Vše, co se nám díky nim stane je jen důležitým zrcadlem nás samotných. Jak to, že stejný stejný vnější vliv na každého působí jinak? Jak to, že někoho třeba negativní zdroj energie sklátí a jiný si ho ani nevšimne? Podle mne je to podle toho, jak svědomitě daný člověk žije. Podle toho má kolem sebe obranný štít. Má-li i jinak svědomitý člověk nějakou malou "vadu"(každý jich pár má, jinak by tu nebyl, univerzum v zastoupení vnější vlivů (i skrze druhé lidi a jejich činy) na tuto chybičku upozorní odpovídajícím způsobem. Přesně tak, aby dotyčný měl možnost pochopit, kde je chyba mohl na sobě zapracovat a odstranit jí. Pak by stejný vnější činitel již neuškodil.
    A tak je to s naší realitou. Proč univerzum dovolilo, aby se tu dělo to, co se tu děje? Je to pomoc. Je to onen lakmusový papírek, který nám skrze vnější vlivy umožní ukázat na naše chyby. Bez těchto vnějších vlivů bychom naše nedostatky a úkroky od správného směru naší cesty neměli šanci spatřit. Zní to asi pomateně, ale jakákoliv negativita zpravidla ve formě nemoci, ale i události, která nás postihne je ve své ryzí podstatě pomocnou rukou. Je to náš přítel, který říká: "Hej kamaráde, něco děláš špatně! Zastav se a zamysli se!"
    Takže pokud nám ten holomek od vedle rozšlápl bábovičku, je to proto, že jsme my sami někde šlápli vedle. Ztěžování si mamince tu nepomůže. Nezpracujeme-li tuto událost, stane se znovu a znovu patrně s narůstajícím akcentem. A právě proto, že to drtivá většina z nás nezpracuje, táhne se to s námi i v dospělosti v podobě vnějších nepříjemných a "škodlivých" vlivů. Původcem těchto vlivů nejsou "ONI" i když to je z jejich rukou, ale my sami, protože je potřebujeme k pochopení.
    Univerzum je trpělivý učitel.
    Toť za mne ve zkratce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michale, vystihl jsi to úplně přesně!!
      Já to mohu doložit i praktickou zkušeností. Mám velmi akčního vlčáka. Čím víc jsem byla ustrašená a neprůbojná, tím víc byl můj pes agresívní. Stálo mě to hodně trápení (a peněz), než jsem pochopila, že on je moje zrcadlo, že vyrovnává polaritu našeho vztahu. Když mi to začalo póóómalu, pomalu docházet a zapracovala jsem na své asertivitě, pes se začal měnit i bez trenérů.
      A moc děkuju všem, kdo mi pomohli objasnit, že problém je ve mně, že to jsem já ne pes, kdo se musí změnit - i když jsem dlouho nevěděla, jak prakticky na to.
      Vlabi

      Vymazat
    2. Co by jste řekli osmiletému dítěti,když za váma přijde a říká:"Mami,kdyby na sebe byli lidi hodný,tak jsou všichni zdraví,nevíš,kdy už je to napadne?".No kromě toho,že se stydím,mne nenapadá jedinná kloudná odpovědˇ,tak řeknu "neboj už brzy" a chce se mi brečet.V Bulharsku hoří tři autobusy s izraelskýma turistama,do toho prezident Izraele oznámí,že nemůže na zahájení OH,páč je šábes a pořád se nic neděje,lidi nic neřeší...Kalous s Drábkem klečí na Velehradě,coby lidé dobré vůle a pak si odhlasujou zvýšení platů...No pořád se nic neděje? já už fakt nic nechápu.Dojdeme si nakoupit do hyper super pár nepotřebných krámů,který jsou IN a pak nám ve finále budou k ničemu,to radši pytel fazolí!Kdy už teda lidi pochopí,že se něco děje,co se bude muset stát?příroda nás má plný krk a taky se nás zbaví,jestli nám už konečně nedojde,že se "něco" děje,ách jo.T.

      Vymazat
  7. pan Iv, nemate tam prosim chybu? První zmínka o Klášterci byla již v roce 1925. Nema tam byt 925?
    TomBart

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cituji ze stránek jmenovaného městečka: ....První zmínka o Klášterci, původním jménem Orlitz (Orlík) a Orlička, je zaznamenán ve veřejné listině, bulli papeže Boifáce VIII. ze dne 15. prosince 1295. ..... viz : http://www.klasterecnadorlici.cz/index.php?nid=892&lid=cs&oid=60242

      Vymazat
  8. Michale, skvělej článek. Popleta M

    OdpovědětVymazat
  9. V kostoloch je ta energia citit.. Ony same myslim uchovavaju energiu(modlitieb atd.),ale nepustia ju von!Energeticke body zo zeme by mozno navyse mali byt pospajane vonkajsim oblukom medzi sebou(okolo zeme)-nieco ako magneticke silociary a tym rozdelovat tuto energiu okolo celej planety-vsade asopn trosku!Znicit tu energiu nejde.Tak date nanu aspon stupel napriklad v podobe kostola z urcitych materialov,ktory jej sireniu von aspon ciastocne zabrani. Michal to si napisal skvele(18.Cervence 09.08.) A zas to neprehanajte,urcite je takmer kazdemu jasne ze na tych malbach je vidiet akurat tak dvoch ritierov z mecom a dakymi mackazakmi na hlave alebo v lepsom pripade prilbe:-)Este vas daky Hunter vezme za slovo:-) ..Mailo

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.