neděle 9. října 2011

Jiaogulan – pětilistý ženšen




Mnohým čtenářům, kteří mají rádi přírodu a něco chtějí udělat pro své zdraví v tomto dnešním světě, jenž nám do těla dodává ty nejlepší suroviny pro úspěšný a brzký odchod z tohoto světa po uplynutí produktivního věku, doporučuji velmi tuto malou nenápadnou rostlinku. Nejlépe ji užívat syrovou k jídlu, na způsob posypu jako nať petržele, nati cibulky, ale s velkými účinky pro Vaše tělo.






Tato rostlinka pochází z hor jižní Číny, roste také v Thajsku a Japonsku. Díky svým léčivým účinkům si vysloužila název jako „ rostlina nesmrtelnosti“, nebo bylina dlouhověkosti. Při sčítání obyvatelstva v Číně, bylo zjištěno, že v oblastech, kde se tato rostlinka užívá, žije nejvíce starších lidí 100 let. Také zde bylo daleko nižší procento úmrtí na rakovinu.
Říká se jí též „Pětilistý ženšen“, protože obsahuje gypenosidy, jež jsou velmi podobné pravému ženšenu.
Kladně ovlivňuje trávení, imunitní systém, snižuje cholesterol, léčí nespavost, zlepšuje funkci jater a ledvin, jež v dnešním světě dostávají nejvíce zabrat, reguluje krevní tlak – nízký zvyšuje – vysoký snižuje, snižuje i cukr v krvi. Používá se jako prevence proti rakovině,mrtvici a infarktu i posiluje imunitní systém.

Z mých zkušeností je nejlépe ji užívat čerstvou k jídlu i do salátů, jemně nasekanou, syrovou, a jak znám mužský, ti nikdy na čajíčky moc nebyli, takže tímto způsobem to do nich dostanete a máte šanci, že se s nimi tady budete otravovat delší dobu.  Nejlépe Vám bude růst za oknem celý rok, jen ji třeba umístit do truhlíku s dostatkem zavlažování, má ráda velmi vlhkou půdu. Na jaře vyměníte hlínu, odtrhnete staré kořeny a rostlinka bude růst zase celý rok k Vaší spokojenosti. Venkovní prostředí se mně moc neosvědčilo, jelikož jsou v posledních letech u nás velké teplotní výkyvy a poměrně malá vlhkost. Kdo zde chce déle strašit, vřele doporučuji.

Pokud si pamatuji, tak si ji můžete objednat:   www.zahradnictvikruh.cz
Není to žádná reklama, jen moje zkušenosti a myslím ani nebyla drahá, kolem 50.-Kč, to za to přeci stojí a dobře se množí kořeny. Pokud už někomu hodně spadlo na hlavu toxinů od našich "milujících přátel", doporučuji detoxikační náplastě, vyzkoušeno a funguje a zde to mají za slušnou cenu: http://www.lucerny.cz/lucerny/eshop/0/0/5/237-DETOXIKACNI-NAPLASTI-KINOKI , 
nedejte šanci černým havranům, milujte svůj život!

1 komentář:

  1. Rostlinu ženšenu mám mezi kanadskými borůvkami,částečně ji stíní jabloň.Je zasazená přímo v zemi(nadm.výška 620m),přežila i letošní tuhé mrazy.Takže si myslím,že jí vyhovuje částečný stín a vydatná zálivka...

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.