neděle 9. října 2011

Astrologie jako věda, nebo pavěda ?



To, co Vám neřekli!

Dnešní člověk ovládaný jen materialismem a pýchou ve svůj rozum nikdy nepřizná svůj zažitý omyl. Nechci tady nikoho lámat v jeho přesvědčení, tento článek by měl ukázat i jiné aspekty života a že v životě nikdy není nic jen bílé, nebo černé, ony existují i odstíny.
Statistiky nelžou, lžou jen ti, co si sami sobě lžou.
Tady Vám povím příběh jednoho zarytého oponenta astrologie, statistika a psychologa Michaela Gauquelina, jenž začal polemizovat s astrology o vlivu planet na lidstvo. Pro dotyčného byla tato práce jako kus chutného koláče, s vervou se vrhl do práce a jeho výraz tváře vyjadřoval pohrdání nad bláboly astrologie. Bylo jen potřeba dokázat, že planeta Mars, spojována s úspěchy v atletice se jen občas shoduje s narozením 10000- 15000 atletů a astrologie bude odhalena jako pavěda. Aby dodal svému tvrzení patřičnou váhu, jak toto tyto typy rádi dělají, zaměřil se i na skupinu lékařů, spisovatelů, právníků a dalších profesí, jež jsou výrazně spjata s určitými planetami.
K Gauquelinovi velkému překvapení byly však výsledky právě opačné, než očekával. Mars skutečně kulminoval při narození většiny atletů, podobně Jupiter v případě bankéřů, Saturn u lékařů. Gauquelin byl naráz zaražen. Ve své práci vlastně udělal dobro pro astrologii, místo toho, aby ji srazil na kolena. Lidská pýcha je neomezená, jen však do té doby, až se písek pod nohama propadá.
Gauquelinova práce potvrdila fakt, že postavení planet skutečně ovlivňuje určité dispozice jedince, jeho talent, zaměření. Z toho vyplývá i možný záměr Vesmíru, jako stvořitele jisté regulace.
Čím více výzkumů o vlivu planet na život člověka se provádí, tím je jasnější , že se musíme spoléhat více na pozorování, než na pouhou astrologickou víru, ale jen proto, abychom mohli tyto jevy lépe pochopit. Další průzkumy totiž ukazují, že v tradiční astrologii je stejné množství omylů, jako i pravdivých tvrzení. Tradiční astrologii je možno používat jako odrazový můstek k dalšímu pozorování.
Můžeme však využívat současné vědomosti, hledat, ale dnes již víme, že planety vliv na osobnost mají velmi velký, i když materialisti tento zde uvedený příběh rozvášněného vědce Gauquelina, který chtěl vyvrátit astrologii jako vědu, tak tento výzkum neznají a nebo nechtějí znát, pohrdavé úšklebky nejsou totiž nikdy na místě, zvláště spojené s arogancí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.