čtvrtek 13. prosince 2012

Vánoční III. z pohledu Slovanů


Blíží se nám kvapem třetí adventní neděle Vánoc. Tohoto krásného období 2012, kdy všichni rozumní lidé na světě touží po lásce, vzájemné důvěře a přejí si útěk starého systému, který z lidí udělal plánovaně závislou lidskou entitu  jen na penězích a s tím spojenou mocí. Nerespektováním individuálních práv a požadavků lidského jedince, rodin a naopak jejich práva zašlapala.
Zde bych chtěl nyní přiblížit vánoční období, z pohledu starých Slovanů.



Český název Vánoce vznikl z německého Weihnachten, což znamená \\\\\\\"Svatá noc\\\\\\\". Krom toho ve všech slovanských jazycích existuje slovo koleda, které původně označovalo, a v běloruštině a v bulharštině stále označuje, právě svátek zimního slunovratu. Praslovanské kolęda je zcela jistě přejetím z latinského \\\\\\\"calendae\\\\\\\", což byly u Římanů oslavy prvního dne v měsíce, zvláště pak u prvního měsíce v roce. Zimní slunovrat skutečně znamenal počátek nového solárního roku, proto byl pro něj tento název přejat. Druhý název, který někdy bývá považován za staré slovanské označení zimního slunovratu, je kračun. Paradoxně však i tento název pravděpodobně přišel z latiny, lze jej vyložit ze slova creātiō \\\\\\\"stvoření\\\\\\\". Charakteristické pro něj je, že se vyskytuje v panonsko-karpatské oblasti, ze slovanských jazyků je známo ze slovenštiny, rusínštiny a ojediněle též z bulharštiny, ale dodnes funguje jako název Vánoc v maďarštině (Karácsony) a v rumunštině (Crăciun).
Postupné ubývání dne a tím i světla, tepla a životní síly, je obrazem stárnutí slunečního božstva, naopak přibývání dne a slunečního jasu po zimním slunovratu nakonec vede k obnovení života v přírodě. V slovanském překladu Kroniky Jana Malaly (překlad byl pořízen v Bulharsku v 10./11. století) je jako Svarohův syn a bůh slunce uváděn Dazboh. Proto můžeme předpokládat, že právě Dazboh je oním slunečním bohem, jehož zrození při zimním slunovratu oslavujeme.  
V srbocharvátštině a makedonštině je Štědrý večer nazýván \\\\\\\"Božić\\\\\\\", který také v mnoha písních vystupuje personifikovaně. Můžeme usoudit, že právě mladý, při zimním slunovratu zrozený, Dazboh byl nazýván Božicem. Nemáme jisté zprávy o tom, která bohyně byla Dazbohovou matkou. Byl li však jeho otcem nebeský prabůh Svarog, těžko mohla být jeho matkou bohyně méně významná, než je zemská bohyně Mokoš.
             Nemůžeme však tvrdit, že zimní slunovrat je pouze oslavou slunce a boha s ním spojeného. Zimní slunovrat totiž nastává v době, kdy je síla životodárného slunce nejslabší, kdy noc a s ní spojené síly temna, chladu a smrti dosahují vrcholu. Náš svět je právě v tomto období nejblíže podsvětí, a nejen to, v době zimního slunovratu dokonce mizí hranice mezi naším světem a podsvětím. Podle tradice došlo ke zrození slunečního božstva při ranním svítání dne 25. prosince, přičemž je významný díl obřadních činností soustředěn na jeho předvečer, tedy na Štědrý večer. Tím ovšem doba zimního slunovratu nekončí. Dalších dvanáct dní, které jistě zastupují dvanáct měsíců v roce, je označováno jako dny \\\\\\\"nečisté\\\\\\\". Toto období končí až Třemi králi. I po těchto dvanáct dní jsou brány mezi naším a oním světem otevřené. Můžeme právem předpokládat, že těchto dvanáct dní představuje období, kdy světu vládne podsvětní bůh Veles, jako náhrada za dvanáct měsíců, po kterých světu vládne sluneční Dazboh. Proto má období zimního slunovratu i svou druhou tvář, jako svátek úzce spjatý s Velesem.
K rituálům spjatých se solárním aspektem zimní slunovratu jistě patří pálení ohňů. U nás se tyto ohně stáhly jen do podoby zapalování svíček, avšak hojně jsou ještě doložené hlavně u jižních Slovanů. V minulosti byly páleny veliké společné ohně pro celé vsi, vlivem církevních zákazů se však postupně začaly stahovat do domácností. V Rusku se posílalo z kopce hořící kolo, což je taktéž hojně rozšířený solární symbol. Tyto posvátné ohně nesměly vyhasnout až do svítání a většinou se u nich po celou noc bdělo. Celonoční bdění máme doložené i z Čech. U jižních Slovanů je hojně rozšířen i další zvyk, že se do ohně vkládalo zvláštní poleno, zvané badnik, což je také odvozeno od bdění. Toto poleno musí vydržet až do rána a jeho zbytky jsou považovány za posvátné a obdařené čarovnou mocí. Nejspíše se jedná o symbol starého, již neplodného roku, který bývá spálen, aby mohl nastat nový čas. Toto poleno má své obdoby i u Germánů (Julblock) a u Litevců, jedná se proto jistě o velmi starý zvyk. Přes oheň se též skákalo, což mělo přinést celkové očištění od zlého a zdraví. Oheň je také nespolehlivějším prostředkem ochrany před nebezpečnými silami, které se v době zimního slunovratu volně pohybují po světě. Při štědrovečerní večeři býval hlavním a obřadním pokrmem koláč (který čas místy degradoval do podoby církevních oplatků), na němž byly reliéfně zobrazovány solární symboly, jako např. různě stylizované svastiky. Při večeři musí být na stole hojnost co nejvíce pokrmů a plodů, aby se totéž opakovalo i v příštím roce.
Nejdůležitějším podsvětním aspektem tohoto svátku je jistě ctění předků. Jak jsme řekli, v této době je hranice mezi naším světem a světem zemřelých otevřena, proto se duše mrtvých svobodně pohybují po světě. Je u Slovanů všeobecným zvykem při štědrovečerní večeři prostírat i zemřelým členům rodiny, jež bývají před večeří pozváni a na jejichž počest pak bývá připíjeno. Mrtví předkové se v této době mohou objevit i v podobě neznámých příchozích, proto všichni, kdo zaklepou na dveře, musejí být řádně pohoštěni. Duše předků se mohou vtělovat i do domácích zvířat, kterým je také věnováno zvláštní péče a jsou jim přinášeny lepší pokrmy, věří se, že o půlnoci dokáží zvířata mluvit lidskou řečí. Zimní slunovrat je tak jistě nejvýznamnějším slovanským svátkem předků.

Dnem Božího narození až po Tři krále, tedy po dobu dvanácti nečistých dní, počínala doba obřadních obchůzek, známá jako koledování. Název koledování jistě pochází ze starého názvu svátku zimního slunovratu, tedy Koledy. Koledníci chodili po domech, kde hospodáři zvěstovali fakt narození \\\\\\\"mladého boha\\\\\\\", tedy Božice, a přáli domu zdraví, úrodu a blahobyt. To vyjadřovali písněmi, nechyběli ani krátké hrané scénky. Často jeden z koledníků nesl na tyči symbol, který byl křesťanstvím reinterpretován jako betlémská hvězda, původně se však  jednalo o zobrazení Slunce, v podobě osmi nebo šesticípé hvězdy zlaté barvy, kterou může zastupovat i svíčka.


Mějte se rádi, lásky není nikdy dost







33 komentářů:

  1. ... ale ja som sa narodila 9. októbra :-)))
    B

    OdpovědětVymazat
  2. KRAČUN sa používa stále na východnom Spiši, či skôr u Rusnákov, ako im vravíme. Majú Vianoce v januári, tuším od 6teho, jedno či katolíci, či pravoslavní.
    Bed

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoooj Iv a všichni:))) Iv, děkuju, děkuju, děkuju, to snad není možné, nemám v těchto dnech moc možnost ke čtení a zrovna jsem si dnes říkala, že když jsme konečně zneškodnili klasické Vánoce a slavíme Slunovrat, tak si musím něco vyhledat o slovanských zvycích a něco mi říkalo, že musím nakoupit hodně svíček, udělat si výzdobu sluníčkovou a ted otevřu Tvůj blog a tady takové nádherné čtení.:)) IVA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Ivčo, rád to chytám tam ze shora a když lidi moc něco chtějí, tak to chytnu. I kdyby to byl jeden, jsem rád.

      Vymazat
  4. No mám tady jednu písničku o konzumentním prožívání :),nechci provokovat,není to pravá klasika,ale absolutně výstižné :)))).Letos prostě slavím 21.12.2012 Slunovrat a nic víc.Iv,jestli je to fakt "nestravitelný" jako byl Mrazík,tak to neukazuj :),mně se to líbí,no.Na Santy nečekám. Xindl X-Štědrý večer nastal.T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Terez
      Raději to nebudem kazit, hrůza, děs a běs, myslím dnešní eurorodina.

      Vymazat
  5. no, já vím, že jsi čaroděj, Dobroděj, vždycky jsem věděla, že existuješ. Stihla jsem si udělat Tvůj uveřejněný test. Tak to vyšlo perfektně, neuvěřitelně přesně a hlavně jsem se zasmála. Písen, kterou jsem si poslala sobě byla Sluníčko, sluníčko, popojdi maličko . . . . . to na mě sedí, žlutý vlasy a furt se řehnim:))))) IVA

    OdpovědětVymazat
  6. ........rika se "poraaad".....:-))))))))))))))))))))))))).....proud

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NOJO, FURT PORÁD . . . :))))) AHOOOJ IVA

      Vymazat
  7. Kúpim vlka, s papierami ! BED

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Papíry mám od 15 roků, jen jsem dvounohý. Značka - baštím vše.Umím i štěkat a vrčet.

      Vymazat
    2. Tak to se dovime i kdo vystavuje vlkum papiry,ledaze doslo k zamene vlka s vlcakem :-)))))))))))))).......proud

      Vymazat
    3. Tak to ja jsem jenom obycejnej "kanec" :-)))))))))).......proud

      Vymazat
    4. Jaj Iv, podarilo sa Vám ma rozosmiať. Ak mi to vydrží do 21.12.
      uverím, že ste čarodej. A budem k vám chovať /lebo voči čarodejom nemám/ rešpekt. :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
      Fajn, zrovna mi došlo, rehlím sa tomu 15 rokov :
      Išli sme kúpiť Džekymu /psík asi polročný/ nejaké granule.
      Predavač sa pýta, aký je veľký. My, že asi taký, 30 dm od zeme. Aká rasa on ? My uličná križovatka. Očividne zneistel, aký otec , matka - nevieme, že vyzerá ako malý vlčiak, moc malý ale divý.
      Užuž siahal rukou po jedných granuliach a dodatečne sa opýtal :
      "A čo žerie ? " Naša odpoveď : "... no, to čo my !".
      Čosi nám navážil, Džekinkovi chutilo, my sme to nejedli . Dožil sa priateľ náš 13 rokov, pričom dvakrát ho zrazilo auto.
      Česť jeho pamiatke.
      PS :
      Naši žili asi 3 mesiace v Španielsku, zobrali od kontajnerov pri supermarkete šteniatko, reinkarnový náš, hodne sa podobá.
      Tiež žerie všetko.... :-DD
      Tiež ho desne ľúbia, tiež tak šaleno behá za sukami, divoch, musí byť na obojku a radšej sa vysťahovali z nóbl štvrti kvôli nemu ... :-XXX
      Bed

      Vymazat
    5. to proud
      (hovorově) No tak dobře uleželej kanec na víně je taky dobrej. Moc bych se neproducíroval, prý jsou přemnožený!!!!!

      Vymazat
    6. Tak já se taky hlásím. Kvality stejné jako Iv včetně papírů, ale já si po sobě dokonce i hromádky uklidím (většinou). :-)

      Vymazat
    7. Bed,tak to máš co dělat,takových vlků ke koupi,ha.Beru toho kance bez papírů,zn. žaludy a bukvice mám,určitě půjdem do lesíčka na lanýže :))))).T.

      Vymazat
    8. Jeden vlk mladej, druhej kancovej, tretieho berie T., no ja ti nevím brácho..,??????????
      koukám jako jelen.
      O chvíľu tu bude celý les .. :))) B

      Vymazat
    9. Bed:
      "Tak to nemá inzerovat, když to není pravda," povídal vodník Čochtan :-)

      Vymazat
  8. Iv, tohle je vynikající článek, díky za tuhle práci! :-)

    Krásné předvánoční dny, Patrik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Patrik
      Vám taky, hlavně pohodu a klid, děkuji.

      Vymazat
  9. Njn lv,premnozeny sice jsou,ale pred luk mi nepribehne zadnej:-),no co,beztak by pani myslivci akorat zavideli se svejma neferovejma flintama,vymlouvaj se na hospodareni aby neprisli o pohodlicko a vyhody,a o ferovym lovu nevedi vubec nic,hlavne ze se snazej cpat prirode do hospodareni a jeste se od ni nenaucili zhola nic......proud

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý proude, já, když slyším v dálce střílení, tak nastartuju srdce, silně se soustředím na ochranu zvěře a čaruju proti myslivcům. . . Potíš se, už je ti zle, škrundá ti v břiše, je ti zle, běžíš, stahuješ kalhoty, už je pozdě, tak, máš po mobilu, vypadl TI DO SNĚHU, JDEŠ K AUTU, NEMÁŠ KLÍČKY . . . atd. :)))) vždycky jim posílám nějaké trampoty, aby si uvědomili, proč se jim to děje. Nestřílejte a nic se vám nestane STANIŽ SE:))))) iva

      Vymazat
    2. No tak to je fakt hustý,já jim říkám "parchanti,to by jste čuměli,kdyby jste se stříleli do hlav,přestante než bude pozdě",ach jo,musím to teda zjemnit :).T.

      Vymazat
    3. Ivko......ehmm:-)))))),a nezapominas tak trochu na zakon akce-reakce-akce ? Ja jen ze co vysilas,to prijimas :-)))))))))),az ztratis klicky a mobil a nestihnes to domu na wc,vzpomen si na me:-))))))))))))),i kdyz by me bylo milejsi kdybys na me vzpominala lip kvuli jinsi prilezitosti(kus zase ty kance,no nema vyhodu lv s tim vlkem?:-)))),me ten kanec proste neda pokoj:-))))........proud

      Vymazat
    4. nO, JÁ MÁM RADŠI KANCE, NEŽ VLKY:)))) sakra, máš možná pravdu, ale něco mi říká, že na obranu můžu kouzlit . To není nic zlého, teda snad. Teda, tos mi nasadil brouka do hlavy. . mobil by mi nevadil, ale klíček od auta mám jen jeden a s druhým autem neumím jezdit . . tak, to by byl malér. Minulý týden jsem ve městě potkala pošmistrovou a říkala mi, že její starej byl na honu a onemocněl s kolenama, doufám, že to není moje práce:))))IVA

      Vymazat
    5. Joooo..........kazdej jsme zodpovednej za svy skutky...... :-),at chceme,nebo nechceme ;-).....proud

      Vymazat
  10. Krásný den,tady máme jaro :),12 stupnů na sluníčku a 6 hrdliček na ořešáku :).Já se picnu,ono to snad dopadne jak v tom klipu Xindla.Konečně máme Havaj,připíjím na lásku :)))).T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tož Terezko, pošli to dál - teplíčko go na východ ! B

      Vymazat
    2. Jasný broučku,už na tom pracuju,chci aby nám bylo všem krásně.T.

      Vymazat
  11. K pesničke čo dal p. Iv spievanej Darinkou - ano Darinkou, nie Darou Rolins, lebo to pokakala svojim odchodom do Ameriky. Ale pre mňa jej prvé dievčenské piesne zostanú vždy veľmi fresh, čisté. Ako táto o anjelikovi. V hlbke verím, že i ona taká je, i Rytmus. Ľúbia sa, to nie je len showbyznysové spojenie. B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasný broučku(říkej mi brouku,lezu po tobě :)))),svůj k svému,tak to je ani to jinak nejde.T.

      Vymazat
  12. Vrtá mi ešte hlavou červík - to proud ::
    Vy strieľate lukom ? ako Robin Hood ?
    Bed

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.