sobota 15. prosince 2012

Hudba a člověk




Hudba může uklidňovat bolest srdce a i rozbouřenou mysl a nebo  naopak. Hudba a duchovnost spolu velmi úzce souvisí. Hudba totiž velmi rozvíjí propojení obou hemisfér, jak jsem se o jejich funkčnosti zmiňoval i v článcích „Pravda o životě trochu jinak“. Rovněž jsou zajímavé rozdíly mezi mužem a ženou, zmíním níže. Je prokázáno, že profesionální muzikanti mají více tyto hemisféry propojeny. Uvedu i kacířskou myšlenku, že operní nebo symfonická hudba, která není melodická, spíše tělu i duši škodí, pokud se Vám na poslech nelíbí. Hudba a i vlastní zpěv, velmi propojuje obě mozkové hemisféry. Každý člověk si vybírá sám hudbu a to vždy podle svého momentálního vnitřního rozpoložení a i své vnitřní povahy. Hudba musí být vlastně „Mantra“ a také jí je, pak se skladbou souzní a má i ozdravný účinek, ale každý si vybírá právě tu „Mantru“, kterou své místo potřebuje zenergetizovat a nebo jen ladí s jeho duší, vnitřním naladěním. Takovou přirozenou hudbou je Deva Premal, nebo Enya, to je rovněž skutečný zpěv, který harmonizuje a silně vibruje, jsou tam alikvotní  tóny, násobky základního tónu.

Dnešní hudba např. pro uklidnění jako je New Age  byla určena na relaxaci, bohužel dnes právě díky její kvantitě pro komerci se ta pravá těžko hledá, kvantita vytlačila kvalitu. Často se stává, že někomu z hudby rozbolí hlava, nebo se necítí OK. Ani si neuvědomujete jednu zásadní věc, a to, že hudba je mohutný přenašeč emocí a když zpěvák nazpívá nějakou skladbu ve vnitřním stresu, dostanete ho také a to se týká i hudebníků, nebo dirigenta, prostě to v té hudbě vycítíte. O tom, že hudba i slovo působí na krystalizaci vody víte, a že vaše tělo je složeno z 75% vody, tak je vám jasné, co která hudba udělá s vaším tělem.

Velký rozdíl je rovněž u žen a mužů. Žena když hovoří, tak jí fungují obě mozkové hemisféry současně a ony vlastně při svém štěbetání  relaxují. Když naopak mluví muži, funguje jim jen levá hemisféra, ale když začne provozovat hudbu, ať poslechem, vlastním zpěvem, pak teprve fungují u muže obě hemisféry současně. Tak se nedivte, proč tak ženy rády klábosí, ony totiž relaxují.

Znáte přísloví „ˇřekni mi, co posloucháš a já ti povím, jaký jsi“
Na toto téma byl proveden výzkum, vedený profesorem  Samem Goslingem na texaské universitě a zahrnoval přibližně 3500 studentů a to ze všech žánrů hudby. Našli se tímto výzkumem jisté souvislosti mezi jednotlivými osobnostmi a jejich oblíbenou hudbou. Většinou extroverti volili spíše příjemnou a veselou hudbu, často doprovázenou zpěvem. Zase studenti, kteří byli více otevřeni novým věcem, dávali spíše přednost složitější hudbě. Ti, kteří měli rádi esoterickou nebo složitou hudbu, zase sebe vnímali jako složité osobnosti. Studenti, kteří dávali přednost konvenční hudbě, byli spíše s konzervativním pohledem na život. Energičtí studenti zase dávali přednost rytmické a drsnější hudbě. Jenže v tomto výzkumu vlastně studenti neříkali nic jiného, než že se sami tak interpretovali a to v době, co se jim zrovna líbí a to se vždy mění dle vnitřních pocitů, nálad a tlaku okolního prostředí.

Moderní tvrdá hudba neovlivňuje pouze člověka. Při několika výzkumech s laboratorními krysami se ukázalo, že typ hudby ovlivňuje jejich schopnost učení a soustředění na splnění úkolu - nalezení cesty bludištěm. Jedna skupina krys byla při nalézání cesty bludištěm vystavena klasické melodické hudbě a nalezla správnou cestu poměrně snadno, stejně jako kontrolní skupina krys, která ke hledání cesty neměla žádný hudební doprovod. Krysy vystavené při svém hledání silné hard rockové hudbě, spotřebovaly k nalezení správné cesty čtyřikrát více času než kontrolní skupina. Nemusím snad komentovat.

Podle odborníků  rovněž hudba funguje tak, že se při jejím poslechu do cév uvolňují oxidy dusíku a ty pomáhají bránit vzrůstu počtu krevních sraženin a škodlivého cholesterolu. Hudba od Red Hot Chili Peppers a nebo Madonny zvyšuje výdrž, zatímco symfonie vážné hudby z osmnáctého století spíše zvyšuje mentální koncentraci. Ale při vlivu hudby na krevní řečiště nerozhoduje styl a typ, ale  velmi důležitý fakt a to je,  zda se líbí dotyčnému.
„Vliv hudby na oběhovou soustavu trvá jen několik sekund, ale kumulativní vliv oblíbených tónů trvá a může být velmi pozitivní u lidí všech věkových skupin,“ uvedl Michael Miller, ředitel Centra preventivní kardiologie na Maryland University.
V pokusech pak američtí vědci zjistili, že zatímco oblíbená hudba může rozšířit cévy až o 26 %, stresující a nenáviděná hudba naopak cévy zužuje o 6 %.
Nebudu dělat závěr, ten si jistě uděláte sami, jen snad to, že hudba, která je dělána komerčně jen pro peníze, bez vnitřního naladění skupiny, zpěváka, není hudba, většinou i rychle propadne, je jen na kšeft a vystavujete se nepříjemným vlivům na tělo i Ducha, ale opět, je to individuální. Prostě se v hudbě nezavděčíte všem, ale lidé, kteří spolu vnímají stejnou hudbu, jsou si většinou duchovně, tedy vnitřně blízcí, spojují je emociální vnitřní zážitky, jak časů minulých, přítomných a i fantazie budoucnosti.


A  jednu pro Duši. Komu se líbí, budu rád. Beru to totiž jako čas předvánoční.

A z jiného soudku:

Trochu jsem dělal rovněž do hudby a ke svému projektu "Merlinova zpověď" Vám nabízím pár ukázek ze své tvorby. Je to dost emociální, tak opatrně! U skladby č.10 mně blbla klávesa, tak se omlouvám za lupání.  Adresa pro stažení v ZIP formátu :   http://www.uloz.to/xvyZ2kk/merlinova-zpoved-mp3-zip                       
Iv


29 komentářů:

  1. Když už se tu propírají jednotlivý zpěváci, pak u mě zcela bezkonkurenčně hraje prim Freddie Mercury.

    Nemám vyhraněný žádný styl hudby, prostě buď se mi konkrétní skladba líbí nebo ne. Od klasiky, přes keltskou, irskou i tzv. indiánskou hudbu, pop, rock, blues i rockové/metalové balady. Co mi nepřirostlo k srdci je opera (až na pár výjimek), rap, techno a dechovka. Nejlépe na mě působí živé koncerty - obrovské množství energie. Takoví Queen ve Wembley nebo v Budapešti je pro mne zážitek, na který se vždy rád znovu podívám. Jako muzikant velice oceňuji krom Freddiho i některé z koncertů Pink Floid.

    Zcela souhlasím s tím, že samotná frekvence tónu určující jeho "výšku", zdaleka není veškerá informace, co ukrývá. Důležitější (podle mne) je to kdo a s jakými emocemi tento tón vyloudil. Výhodou v tomto jsou "neelektrické" hudební nástroje, kde energie(nálada) muzikanta přechází do podoby zvuku mnohem účinněji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yeh, yeh Michale, Fredie bol, je, bude.
      Vy ma tu pochopíte - ak budem mať pohreb tak si prajem zahrať Bohemian Rapsody a poriadne nahlas. Be

      Vymazat
  2. Děkuji Iv za zajímavý článek. Mě osobně se líbí obě skladby. Tak jako Michal nemám vyhraněný směr, ale vybírám si co se mi líbí. Když je správná nálada tak i ten rap poslechnu, ale jenom to čemu rozumím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak to má být, když jsem veselý, nepůjdu na pohřební koncert nebožtíkovi, naopak, šoupnu se i třeba na ten Queen.

      Vymazat
  3. pravdivy clanok. mam svoj koktejl piesni na rozne emocie, ktore si chcem vyvolat. tento system utoci hlavne na emocie cloveka skrze rozne strategie a hudba je proti tomu silna zbran. Daniel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně vyjádřeno, pochopil celou problematiku. Systém vyhlásí něco za IN a stádo už jede, neuvědomují si, že je to cílené většinou pro odosobnění, stát se bezcitným, hrubým, sobeckým, a působit hlavně na novou generaci, zbourat všechny lidské hodnoty, pak se dobře manipuluje. Děkuji.

      Vymazat
  4. Hudba je přímým odrazem našeho nitra,no a hned víme na čem jsme i bez psych. odborníků.T.

    OdpovědětVymazat
  5. Aby ste si nemysleli, že som len bítnička. Prvá moja platňa bola Čajkovského B-mol, druhá Stevie Wonder.
    Mám tiež rada Bethovena, Dvořáka, Smetanu - božedobrotivý toho je !
    Dramatická hudba ma povznáša hore..
    BoEl

    OdpovědětVymazat
  6. Ešte mi dochádza, že hudba mi spôsobuje aj vyzdvihnutie pohybové.
    Nemôžem sedieť, keď zaznejú živé rytmy. Je to pre mňa ešte prirodzenejšie ako chodenie, spievanie, čítanie, je to ako smiech, nedá sa regulovať.
    Keď sa znova narodím chcem byť tanečníčkou, ak nebude žiadané inak
    Milujete tanec ? Bed

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. El, kdybys viděla mne u nádobí, když zazní živé rytmy,tak upadneš a nebo když to rozjedem s Al. :))).Mami mi říká,že od tý doby,co chodím, neudělám jeden "poctivý" krok,prý blecha.Ale přijde mi ,že chlapi spíš radši koukaj jak se vrtíme,než by šoupli nohou nebo hodili bokem,tak ještě se ploužit...T.

      Vymazat
    2. Chlapi najprv musia prísť o ROZUM - ako tí moji zverenci v Delrow. Potom keď ho schmatneš , hodíš do neho poldeci a pustíš rokenroll odlepí sa. :-DDD
      Ty blcho jedna, som detto, len čo mama vytiahla päty z domu, ja šup na seba jej topánky, záclonu a dance.
      Ani sa nepodpisujem, :- Veď viete.
      No, ale dodržiavam ustanovenia pana domáceho takže papá, BED
      PS :
      Práve preto tu chodím a preto si myslím je tu úcta medzi ľuďmi, lebo sa podpisujú - aj keď len nickom, lež dúfam, že po piatku sa to zmení.

      Vymazat
    3. to Bed
      No, ale dodržiavam ustanovenia pana domáceho takže papá, BED

      Hele posádko, že počítač byl infikovaný při naší hybernaci, kdy jsme spali tisíce let a vlítli do "sraček"(omluva)a zatemnil se nám mozek, musíme se z toho lepidla dostat do volného prostoru a začal čas, paliva není na zbyt. Rovněž se na palubě objevily krysy, tak musí být pastičky, aby jsme se jich zbavili, koušou rády dráty, aby jsme se nedomluvili.

      Vymazat
    4. NEBE SE OTVÍRÁ,podme do toho,nesmíme tento okamžik promarnit,však ani nelze,všude se "válí" láska,jak ta mlha,nebo že by bílé světlo :).T.

      Vymazat
    5. Ze vy neco vite o amenti,lv? ;-)....proud

      Vymazat
  7. Dobrý večer, skvělý článek :))ZASE:)zaujala mě zvlášt část o zužování cév. Je to pravda, pokud jsem nucena někde nedobrovolně poslouchat něco špatného, úplně mě to znervozní a cítím se nějak divně a potřebuju se napít vody. Naopak nějaká ta krása do uší, to je něco. Já běžně používám hudbu jako likvidátor špatné nálady, hloupých myšlenek a únavy těla. Často si i zpívám a tančím, nebo při muzice cvičím. Dál musím potvrdit , že lidé, kteří poslouchají stejnou hudbu jsou si nejblíže. Můj muž je muzikant, což je pro mě to nejlepší, máme téměř stejnou potřebu poslechu stejné muziky. Musím, ale říct, že jsou věci, které si pouštím , jen když není doma:))například Michal David Láska z pasáže, ale je pravda, že větší důkaz lásky jsem nemohla dostat, když mi vybral v den naší svatby na obřad písničku Pind a Krayzie od Aerosmith..:) myslím, že se starosta bavil:))) Jinak souhlasím s Bed, hudba pro mě musí mít dobrý rytmus, protože je to důležitý pro pohyb. UTANCOVALA BYCH ČERTA:))))) Někdo někdy řekl, že Luis Amstrong nebyl člověk, byl to anděl, kterého nám bůh poslal, aby nás potěšil . . . . toto platí i pro Vlastu Průchovou, Freddyho Mercuryho a Vaška Neckáře:))) MÉHO OBLÍBENÉHO ŠTÍRA. Musím říct, že mě manžel naučil poslouchat kanadské RUSH, to je nádhera , , , krásný večer přeje ivanice palice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj zlato,ty perlíš :),Lásku z pasáže jsem si dávala nedávno,holky to vidím na pořádnou oslavu :)))))))Hurrrrá 5x .T.

      Vymazat
  8. A jak zvládáte dnes tak rozšířený nešvar hudby coby zvukové kulisy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se doufám brzy změní - když je ta hudba "ne příliš dobrá", většinou má mít účel podprahového ovlivňování. Když si to ale UVĚDOMUJEME? nemá to vlastně žádnou moc. :-)

      Patrik

      Vymazat
  9. Milá Vla Bi, snáším to normálně,pokud je ta kulisa například nádherná písen od EXTREME, tak to dám nahlas, pokud se jedná o Madonu, okamžitě vypnu. Když to hraje v obchodě, rychle naházím zboží do košíku a mizím. Já mám stejně inkubační dobu v supermarketu maximálně 15 minut. Bývá tam dost negativní energie, nejen hudba, ale osvětlení a zboží stejně nestojí za nic. . . .:)musím, ale říct, že se něco děje, poslední dobou jsou lidé i prodavačky k sobě hodnější a situace v obchodech je mnohem lepší. Je týden před Vánoci a je celkem klid a pohoda . . :) CÍTÍM V KOSTECH, ŽE BUDE FAKT LÉPE A LÉPE . jen si to musíme přát a přání se plní, přeji si změnu reality k lepšímu a prosím, debila jsem nepotkala, ani nepamatuju IVA

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Terezko, navrhuji TAJNĚ Diskopříběh:))))) IVA

    OdpovědětVymazat
  11. Moc díky Iv za další geniální článek a zároveň krásnou synchronicitu: dokončil jsem právě po dlouhé době takový malý vlastní hudební pokus zde: http://bandzone.cz/paddrig . Budu moc rád za dojmy od Vás tady na EuP, jen se nenechte vystrašit prvním trackem, který symbolizuje průchod podsvětím a východ zase na světlo světa (ptačí zpěv). :-) Po hudební stránce je to má osobní transformace od "heavy" k lyričtějšímu - většina alba je ryze akustická. :-) Mělo by to fungovat jako celek, a to i po textové stránce snad...

    Patrik

    OdpovědětVymazat
  12. ÓOOOO, tak som práve dopočula asi 3 veci z Patiho albumu a slzím tu, on Vie. Hútam, ako vám dať správu a juk, JE TO TU !
    Heuréka, gratulujem !!!
    BED

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jój Bed, ještě jednou Ti moc děkuji - neexistuje větší potěšení, než když to dílo nějak funguje u toho poslouchání, ale záleží i na kvalitě přijímače, a to Ty jsi vynikajicí! :-)

      P.

      Vymazat
  13. pocta VODĚ...tyto alikvotní hrdelní zvuky léčí ve Francii rakovinu...no a kdo je déle na CESTĚ...dostane se do Přítomnosti svého duchovního atmana..TAO http://www.youtube.com/watch?v=-WEJxqS91aA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... a potom môže chodiť po vode ako labute. :-) Bed

      Vymazat
  14. Pan Iv, kde sa dá pozrieť "Merlinova spoveď" ???
    Hudba znie dobre ...
    Be

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím nikde, je to rozdělaný projekt, o Duši "někoho" o kráse, smutku, radosti. Jen ta hudba ještě není vypilovaná, měl jsem poruchu na klávesách a je tam slyšet trochu lupání. Děkuju Bed.

      Vymazat
    2. Hm Merlin. Známy priateľ, tiež z juhu Moravy, mi raz napísal :
      "Slnko bude svietiť kým čo len jediný človek na svete bude milovať"
      Dávnejšie dávali v kinách film Hmly Avalonu.
      Deň po tom, stál ráno u mojej postele dlhovlasý muž, a už predtým sa mi prisnili obrazy z filmu. Možno ho vo Vašom projekte nájdem ??
      To bude stretnutie ... :-)) Ďakujem Vám, BED

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.