neděle 21. října 2012

Zahrádka – rytí




Možná znáte při rytí ten pocit v kříži druhý den, kdy chodíte v předklonu, jak kdyby jste hledali ztracenou mzdu na zemi s velmi nepříjemným pocitem v zádech. Aby jste se vyhnuli těmto stavům, způsobující ono nutné podzimní rytí a mohli opět druhý den křepčit bez následků, vyrobil jsem si tento nástroj.
Konstrukce je velmi jednoduchá a dá se celá vyrobit za pár hodin i  korun, včetně svaření. Nic nenatírejte a postupujte dle přiloženého nákresu.
Jen musím podotknout, že tímto nástrojem nebudete zakládat nový záhon na trávníku, ale budete rýt na stávajících záhonech a to dle postupu 1-3. Každý sám si najde ten přirozený způsob, nejlepší je, když je hlína vlhká, tak jako u každého rytí. Není totiž vůbec potřeba dělat hlubokou orbu, jak děláte rýčem, ono je to totiž špatně. Touto pomůckou máte i velkou zahrádku porytu bez dřiny a rychle.


Seznam materiálu:

Úhelník Fe 30x30  délka 300mm
Kulatina průměr 10mm  délka 150-170mm  5x
Trubka 1“ – 2“ délka 80mm pro topůrko
Kulatinu na konci seříznutou navaříte na úhelník.








Ať je zahrada relax a ne dřina.


Ještě příspěvek od našeho čtenáře k tomuto tématu, ať je to tedy kompletní:
Železné nářadí není pro půdu to nejlepší. Dobře to popisuje už Viktor Schauberger. Popsat to lépe by bylo na celý nový článek. Bližší informace odkud jsem čerpal najdete v knize Živá voda oda Olafa Alexanderssona tady: http://www.ulozto.cz/xaYAVWj/schauberger-alexandersson-ziva-voda-small-pdf
Je to v kapitole Biotechnika v zemědělství v pdf na straně 54, tam je přímo i odstavec železné nebo měděné nářadí.
Mnohem lepší varinata pro půdu je tedy použití měděného nářadí, škoda že v souvislosti s ploskořezem o tomto ještě jeho výrobce neví.... Výborný je taky "univerzální" postřik Cupricol, kde je obsažena měď.
S pozdravem Josef Strejček
Aktualizace 6.1.2015
Nový výrobce nářadí pro zahrádku s technologií mědi, kterou popisujeme a je opravdu výborná věc, je na adrese zde: http://bronzovenaradi.albums.cz/

19 komentářů:

  1. Sláva!
    Kvůli absenci takových udělátek denně hledám důvody, proč mít záhony stále mimo své zorné pole.
    +++++

    OdpovědětVymazat
  2. zdravim:-),dobry,a co ploskorez?Ten zastane vic nacini v jednom,kdyz ho vyjedete na youtube,je tam kolen i vic "udelatek" :-),kazdej napad co zjednodusi praci se hodi......proud

    OdpovědětVymazat
  3. Jedno udělátko na zahradu je i tu na http://www.kluboz.cz/ :
    http://www.kluboz.cz/fotky15794/Revoluce_na_zahrad.pdf
    Patrik

    OdpovědětVymazat
  4. Ploskořez znám, ale je drahý a potřebujete dost velkou sílu. Toto si uděláte sám a za pár krejcarů a nadávat můžete jen sobě.

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký den,toto já chci určitě,protože jsem touto "rycí" technikou zlikvidovala dvoje železný hrabky.Tohle vypadá,že se s tím budu moci i příležitostně učesat a nic se tomu nestane :).Díky Iv.T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si představte pane Iv,
      už mám doma dva kopáčky a super zahradníka k tomu.
      Kdo by si to tehdá pomyslel :).
      Díky Sílo za všechno.

      Vymazat
  6. Váham, či Vás mám osloviť p. Iv...
    Totiž - neviem si poradiť s myšami v dome. Sú na pôjde, možno len jedna ale ... to je aj príčina môjho nespania.
    Kúpila som plašič, stál 23 eur, trochu to pomohlo ale nie úplne. Ja ani neviem nastaviť pascu, a nechcem to robiť, zabíjať ich. Ale mám už toho dosť.
    Prosím, prosím, poraďte mi!
    Ďakujem, Bed

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na plašič si zvířátka zvyknou a po delší době jej nevnímají, tak jak např. lidé ve městě, na projíždějící tramvaje pod okny.Vím, že podle Vás je to neetické, ale musíte se rozhodnout, buď myši a nebo Vy. V domě myši nemají co dělat, příroda je jejich domov. Pořídit pořádnýho kocoura,krajnost pastičky. Znám jednu taky takovou bytůstku, co použila pastičky pro nezabití, vypustila ven a do hodiny byla myšička zpátky.

      Vymazat
    2. Ďakujem p. Iv, dodali ste mi odvahu :-DD, ja som už chytala mačku a chcela odniesť, hore, no ma poškriabala ..., teraz sa bojím. A ani neviem nastaviť pascu, štítim sa.
      Be

      Vymazat
    3. Bed,musíš si vzít palčáky :).Bud v domě budou bydlet myši nebo ty.Tak jim říkám,tady bydlím já,vy máte zahradu,máte na to dva dny...A včera,vegetarián nevegetarián,lapla jsem taky jednu.T.

      Vymazat
    4. Bed,
      nemá se náhodou vaše kočička tak trochu jako prasátko v žitě? :-)
      Já té naší dávám jen trošku, aby nezapomněla, kde je doma a zbytek si hold musí nachytat. Často se chodí i pochlubit, tak jí pochválím a s nezvanými návštěvníky nemám problém.
      Na myši mám kočku, na kuny psa a na ještě větší potvory stačí vypustit ven děti. Ty zaženou vše, i ten kámen se rozpadne pod jejich decibely v prach.
      Pokud je myšákovi souzeno, že ho skolíte v rovnocenném boji, tak věřte, že tam bude tak dlouho štrachat, než se mu to splní. Na vás je, jak dlouho to bude trvat. Pokud se má ale dožít důchodu, tak ho stejně nechytíte. Takže myslíte, že si má cenu v tomto případě dělat výčitky? :-)

      Vymazat
    5. Kacírska myšlienka sa mi vtiera, keďže tá myš chodí komínom a lezie po vetracej rúrke, čo je aluminiová - nedalo by sa tam natiahnúť drôt a potom šup s ním na druhom konci do zásuvky ?
      Nechcem aby ju to zabilo, len tak trošku. :-)
      Načuchla som Teslom, hm, kedysi som vybíjala poistky na počítačoch v kanclu... starosta ma chcel prepustiť z práce. :-XX
      Bed

      Vymazat
    6. to Bed
      Máte rozmazleného kocoura, jak píše Terezka a Michal, trošku ubrat granulí a kapsiček, navléci rukavice, drapnout milostpána kocoura a bez pardónu zavřít na noc na půdu. To co navrhujete raději ne, kulil jsem na tu větu oči, mohlo by se stát, že obětí by jste byla nakonec Vy a na „furt“ – dejte pokoj! Myši jsou mazaný a na ně platí zase příroda – kočky. Platí Vám ta myš nájem, přispívá na topení a elektřinu? Ne! Tak vandr z domu, než Vám z baráku udělá větrací šachtu, rády koušou dřevo a hlavně v mezipatře. Pasti, kočky, jinak Vy nárok nemáte.

      Vymazat
  7. Železné nářadí není pro půdu to nejlepší. Dobře to popisuje už Viktor Schauberger. Popsat to lépe by bylo na celý nový článek. Bližší informace odkud jsem čerpal najdete v knize Živá voda oda Olafa Alexanderssona tady: http://www.ulozto.cz/xaYAVWj/schauberger-alexandersson-ziva-voda-small-pdf
    Je to v kapitole Biotechnika v zemědělství v pdf na straně 54, tam je přímo i odstavec železné nebo měděné nářadí.
    Mnohem lepší varinata pro půdu je tedy použití měděného nářadí, škoda že v souvislosti s ploskořezem o tomto ještě jeho výrobce neví.... Výborný je taky "univerzální" postřik Cupricol, kde je obsažena měď.
    S pozdravem Josef Strejček

    OdpovědětVymazat
  8. Milí lidičky - moc vám ďakujem. Vysvetlím - chalupa je ako cedník. Totiž mám i nemám strechu. Takže ak dám tu mačku na pôjd, to teda neviem ako s ňou tam vyleziem, lebo len po rebríku sa dá, sama mám čo robiť aby som nespadla, v momente utečie. Ale skúsim to. Inak ja tu bývam krátko, to nie je moja mačka, je to akási mačka. Všetky mačky sú tuná túlavé. A dostáva len mlieko... nič viac.
    Psa nemôžem mať, lebo nemám plot, na reťaz nedovolím. A dosť cestujem mimo SR.. čo sním potom. Dve zimy som ale nič také nezaznamenala, až odkedy mi urobili tú "teplovzdušnú" rúru. Joj, aj peňaz to stálo a je to na pendrek.
    Vážim si váš záujem, hugs, Bed

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Bed
      Milá Bed, pokud bude zájem o nějaké informace ohledně tinnisu, poskytnu, ale přes mail, tak jak ostatním, chodí sem totiž mnoho nepřejících šmíráků a Ti čekají jen na nějakou chybu, povídal bych Vám o tom celý měsíc, tak promiňte mou opatrnost, jen si vždycky říkám, že ten náš Tvůrce je pěknej despota, že je tak nechal vychovat a že je neliští po papuli.

      Vymazat
    2. Bed..existuje aj take lepidlo na hlodavce...das to na papier,trosku sucheho chleba dostredu a ked tam mys pride prilepi sa-treba to dat tam kde ma obvykle cesticky ale nedostanu sa tam ine zvieratka aby sa neprilepili. ..Mailo

      Vymazat
    3. Ahoj Mailo, ano lepidlo som kúpila, neviem prečo, lozila v tej rúre ale sa neprilepila. Zato moja záclonka na okienku pod rúrou je celá polepená, lebo mi kryt s lepidlo aj raz spadol ? :DDD
      Túto noc som zasunula plašič do rúry... bolo ticho.
      Tak si vravím, nuž čo, nie som sama, mám kámošku - Jarda Nohavica to tiež tak hodnotí .
      Bed

      Vymazat
    4. Kniha Viktor SCHAUBERGER "Tajuplná a léčivá síla vody". 462 stran, přečtete jedním dechem. Stojí za to si ji koupit.

      maori

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.