pondělí 5. listopadu 2012

Už se těším na vlaštovky



Zda úvaha, povídka, nebo úplně něco jiného, nechám na Vás.

Vlaštovky, mému srdci blízké.

Miluji tyto ptáky, s jejich nádherným tvarem, zbarvením, jejich nádhernou aerodynamikou letu. Jejich sklon se houfovat do skupin a předvádět letecké akrobacie, nejlépe na modré obloze, ke konci dne, s jejich veselým křikem na obloze a švitořením jednotlivých letců, usednuvších na některý vyvýšený objekt. Vždy na jaře netrpělivě vyhlížím tato nádherná stvoření, kdy můj sluch bude obdarován tímto veselým švitořením, provázející nás pak celé léto. Vždycky, když přiletí, říkám : tak letos do kadlátek (švestek) vydržíme!


 Přijde však jak každoročně doba, kdy obloha ztichne a jejich veselé švitoření je nahrazeno tichou a malebnou podzimní krajinou, připravující se na zimní odpočinek, aby na jaře mohla opět přivítat tyto nádherné tvory, plné životního elánu, hravosti a soudržnosti mezi sebou, tak jak je paní Příroda stvořila k tomuto účelu a potěchu lidí.


 Krajina nakonec odloží i tu barevnou krásu a pokryje se bílou, někdy i třpytivou pokrývkou sněhu, aby nás přinutila nostalgicky zavzpomínat na proběhlý uplynulý rok a aby to nebylo tak dlouhé, i někdy jako možnost se projít a nebo zasportovat v tomto bílém království.
Vše je tak jak má být, i v našich končinách, kdy je období probouzení, shonu a sklizně, až nakonec tato doba  odpočinku, kdy každý za dlouhých večerů, někdy při plápolajícím krbu zhodnocuje uplynulé hektické období.



Zvláště tento rok 2012 byl svým způsobem nějak jiný, byl velmi kontrastní, kdy lumpové byli ještě většími lumpy, arogantní ještě více namyšlení a ti hodnější byli vlastně pro okolí ještě většími „blbci“. Vše se nějak vyhraňovalo do maximálních možných poměrů. Z médií na nás nyní útočí stále číslovka 2012, na většině esoterických stránkách různé rady, vědci zase hlásají "pštrosa" s hlavou v písku, mám strach už otevřít i WC a Země jde stejně svou cestou, bez ohledu na názory jakékoliv skupiny. Tak to je i s lidmi, každý musí jít stejně svou cestou,jestli vývoje nebo úpadku je jedno, je to ale stejně jen cesta a jeho cesta. Je to cesta evoluce Vesmíru, na kterou nemá pranic žádný vliv nějaké člověčenstvo na nějaké planetě Zemi. Vesmír jde a půjde svou cestou a žádná lidská vychytralost, nebo mudrování jej nezmění, protože lidstvo nepochopilo zatím ještě ani přírodní principy zde na Zemi, natož ve Vesmíru.
Po hektických chvílích se i na tato období pošmourna  a  pak i chladu  dost těším. Je to takové období klidu, meditování, přemýšlení, studování a i vnitřní příprava na nové další období, které odstartují opět vrátící se vlaštovky se svým veselým švitořením.



Posoudím v tomto období co mně nazlobilo, co mně rozveselilo a co uvnitř mě zůstalo. Všechnu negaci pojmenuji a nechám ji vyplavat na povrch, přeci uvnitř nemá co dělat, nemohu ji ignorovat, zakrývat, to se stejně nepovede a musí jít ven. Uvnitř si pak ponechám hlavně vzpomínky pěkné a radostné. Každý člověk má svou cestu, dosáhl svého vývoje na takovém a takovém stupni a jde vždy svým směrem, který si sám a svobodně zvolil. 
Mám rád toto období i kdyby se venku jak říkaly naše babičky „Čerti venku ženili“. A přiznám se, že toto je nejlepší, nejde třeba i proud, všude klid, z obrazovky se na mně nešklíbí nápis „Exkluzívně“, neslyším lži a v komíně krbu se ozývá nádherná melodie meluzíny. No není to nádherné, být jednou opravdu jen a jen sám se sebou a prostě v ten moment jen být. Někdy se i přistihnu, že je mně líto, když opět jde proud, silnice jsou protaženy, z TV se na mně zase uměle pitvoří hlasatelé a sdělují věci, o které v podstatě ani  většinou nestojím. V ten moment už není vše jak má být a začnou opět útočit okolní většinou manipulované vjemy, za pomoci výdobytků civilizace, která je použita většinou  proti ní samé.
Už mírně plánuji svou zahrádku, co kde upravit, co zasadit, kam se příští rok podívat, ale netrápí mně, když to nebude, prostě to bude tak jak má být a svůj život tomu vždy přizpůsobím. Co však nejvíce očekávám? Ty naše veselé, plné životního elánu, hravosti a soudržnosti mezi sebou, ty krásné VLAŚTOVKY. To pak zase do kadlátek vydržíme.



37 komentářů:

  1. Krása Ive. tie modré stromy.... auuuu

    "Vlaštovka" Be se vrátila,
    5 dní v teplom kraji /posteli/
    hlava kdesi,
    teraz mám pocit,
    že se tu děly velikánske věci !!!

    Prečítam to niekedy vôbec ? Nuž ale keď Iv hovorí, že ho netrápí, když to nebude... tak já taky. Netrápi ma keď to neprečítam :-DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A čučorietka začala zpievať a to je dobře, hned je tady holky čistší luft.

      Vymazat
    2. Hlavně ,že jsi zpátky ty Bedko naše,už jsem si říkala...pac a pusu T.

      Vymazat
    3. Si moc milá Terinko, BOH vám žehnaj.
      B

      Vymazat
  2. S tím co je napsáno,naprosto souzním.Měla jsem tu čest být rok ptačí mámou,žila jsem s vlaštovičkou Andělkou.Nikdy jsem pro ní nepřichystala klec,chodily jsme spolu po zahradě,seděla mi na rameni a když zaslechla holky na obloze,začala švitořit a ony,když jí uslyšely přilétly níž a povídaly si spolu a obletovaly kolem nás.Seděly jsme spolu na křesílku na terase,ona mně skákala z nohy na nohu a vždy když padla rána(plácačka) začala třepetat křidélky a otevřela zobáček a běžela si pro mouchu.Když jsem vařila u kamen,tak jsem jí posadila na košíček a ona mi "nadávala",že jsem jí tam nechala.Pokaždé,když jsem jí zavolala jménem,ANDĚLKO,tak zaštěbetala,večer protestovala,že nejde spát,když já taky nejdu...Měla mne ráda jako já jí,ozobávala mi bradu a tulila se ke mně.Poznala jsem,že všechna zvířata mají v sobě spoustu lásky,stačí jen když my lidé si toho dokážeme všimnout....Cítí a všemu rozumí,jaké úmysly se nám honí v hlavě.Iv,moc děkuji,Alžbětka jí okamžitě poznala i já mám radost,ikdyž mi tečou slzy,ale vše je tak jak má být....Děkuji T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, nějak tak jsem to i myslel, jako řeč na rozloučenou s tou Vaší čučorietkou(tak jim říkám - borůvky) a i pro ostatní, pro chvíle příští, snad jim to taky došlo...

      Vymazat
  3. Jo, taky mi (klidně i na pár dní) vyhovuje, když znenadání přijde vánice a vše civilizační přestává fungovat. Mám tu výhodu RD a vlastní pracovní nezávislosti. Takže že nejde dojet s autem k braně, natož do města? Nevadí!
    Že nejde po krátký či delší čas elektřina? Nevadí! Mrazák se vyhází ven do sněhu - tam to neroztaje. Aspoň je čas si sednout právě k tomu krbu s knížkou, klidně si dát i to štamprdle, když stejně do práce nemohu - a vlastně ani nechci. A klidně i usnout a prolenošit celý všední(pracovní) den. Večer dám od kamaráda ručně kované svícny na stůl a nechávám se hypnotizovat plameny svíčky.
    Že není čerstvě nakoupíno? Nevadí! Kompotů je habaděj. A i z toho tvrdnoucího pečiva lze něco ukuchtit. A než by došlo na okusování kytek v květináčích, to by muselo "odříznutí od civilizace" trvat do jara :-)
    Že je bojler studený? Nevadí! Škopek vody ohřejeme na plynu a stačí to pro všechny.
    Je v tom všem posvátný a nervy léčivý klid. I ta nadbytečná absencí školy nabitá energie v dětech je po chvíli řádění v závějích pryč.
    Ano. Musím konstatovat, že zima bez takovýchto "pohrom" by mi chyběla.
    Paradoxně v takových chvílích nám příroda dává více, než bere. Jen se na to umět dívat z toho správného pohledu.

    Sice mi moc chybí, když postupně řídne a slábne ptačí zpěv, ale zároveň vím, že po nutném rozloučení, na jaře přiletí znovu. Možná to nejsou ti z loňska, ale jejich nástupci - letošní vylíhlí caparti, kterým se směju jejich neohrabanosti při prvních pokusech opustit hnízda. Každopádně na jaře vždycky jejich hlasivky nejsou o nic pozadu oproti jejich rodičů. A právě to období zimního ticha a klidu, znásobí požitek z cyklicky nekonečného znovuzrozování energií jara.

    Iv, moc Vám děkuji a jsem Vaším dlužníkem, i když nad tím jenom mávnete rukou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Michale, ted teprve čtu , krásný KOMENTÁŘ, pěkný . :) IVA

      Vymazat
    2. Nemávnu, když to někoho osloví a současně pochopí poselství, tak má v sobě to co má mít, duši plnou citu a fantazie, to je vyspělá bytost(stará Duše) a nad tou se nemává rukou, ale podává s jemným stiskem.

      Vymazat
    3. Však víte, že mi to občas dlouho trvá, než pochopím, ale nakonec k tomu prozatím došlo, tak doufám, že je tomu i nyní, i když to co říkáte, má často více vrstev a těžko odhadovat, která je ta poslední.
      Nevím jak to říci, aby nic nechybělo a přitom tam nebylo nic zbytečné. Věřím, že víte, co to je.

      Vymazat
    4. Michale v pohodě, i kdyby byla tma trochu dýl a nebo se venku čerti ženili, jsme v pohodě, umíme si udělat radost i v těchto chvílích a je nám dobře, prostě JSME a vše přežijem ať se stane nebo nestane, prostě se budeme těšit na ty vlaštovky v novém roku.

      Vymazat
    5. Iv rozumím,
      pohoda především. To víte, dle rad (snad to ještě není závislost) si každý večer dávám nějaké ty dary Moravy a když to provádím u teplého krbu, tak mají najednou větší voltáž nebo co a pak vidím ledascos zlehýnka pokrouceně.
      Ale nevadí mi to :-)
      Takže z hluboka nadechnout a frrrrrčíme zase dál.

      Vymazat
  4. Dobrý večer, povídečka nádherně napsaná, je v tom cit a něha. Vlaštovičky odletěly, ale máme tady sýkorky, sojky, straky, no prostě jsou tu s námi i v zimě a toho já si cením. Miluju kosáky, jak jsou vydrzlí:)u NÁS JE ŠTĚBETÁNÍ STÁLE DOST.Rozmazlila jsem je potvůrky krmením. Musela jsem uklidit muškáty, abych měla místo na pekáče s krmením. Vloni jsem skrmila 15 kg slunečnice, cedlej špek a o ostatním ani nemluvím. Já jim i peču speciální buchtu plnou oříšků, dobrot a sojky, samozřejmě masíčko. . . . . :)momentálně mám ale starost, protože sýkorky už nakukují do kuchyně a remcají, že by jako něco sezobly, jenže naše jarní kotě je už velké a nechce si nechat vysvětlit, že ptáčkové, krtci a žáby se nejedí. . . Ta potvora masakruje vše živé v okolí. . . . Mohla bych ji půjčit Bed, ta psala, že má línou kočku:) . . . Jinak pane Iv, ještě jednou chválím článek. iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivka, si zlatá, že na mňa myslíš. Ale vieš si ma predstaviť s kocúrom v autobusoch :-DD Nuž, snažíme sa s mačkami , ide to lepšie.
      Be

      Vymazat
  5. ... aká tu je pohoda :-) Ďakujem, že som Vás našla, že som tu s Vami.
    BTW Michale píšete ako básnik.
    Premýšľam, ako to, že sme ako mlaď do úmoru brázdili ľad jazera a nebola nám zima.
    Nemali sme chladničku, mrazák že čo to je ?, práčka ručná valcha, do školy 4 km, cca 4 krát denne /nohy fungujú perfektne i dnes/.. Vianoce boli biele, cestička do školy išla cez lesík, tichúčko, bielo, baldachýn nad hlavou. Obľubovala som rozprávku Labutienka. Dievčatko ako pierko bývalo na modříne, taký strom som chcela,
    Krásny je život.
    Be

    OdpovědětVymazat
  6. .. čo sú kadlátka/kadlátky ? B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Moravě se tak říká švestkám a zrají ke konci léta a dělá se z nich šťáva, zvaná slivovice.

      Vymazat
    2. Super, viem :-)
      Ftípek :
      Čo je slivkový lekvár ?
      To je taký blbý spôsob ako neurobiť zo slivák slivovicu.

      Vymazat
    3. Predkom vychodniara je vraj slivka! Zo slivky bola slivovica,zo slivovice opica,a z opice vychodniar!:-) Pekny clanok.Len skoda ze unas je lastoviciek uz pomenej.Ja mam rad i hrdkicky...ked sa zacne oteplovat a ked rano vstavam a za oknom si hrkutaju hrdlicky. ..Mailo

      Vymazat
    4. Mám tiež rada hrdličky, málokedy ich vidno osamotené. B

      Vymazat
  7. U nas moc ticho nebude ani v zime,maj na terase krmitka a uz ted je plundrujou na plny pecky :-))))........proud

    OdpovědětVymazat
  8. Míšo,to bych chtěla vidět,jak spásáte fíkus :),Vy to máte prostě v genech,to "básnický střevo".Jak koukám na přírodu,přijde mi veselá,i ten náš desetiletý hafák skotačí jak malé štěně,ikdyž většinou spíš polehával a ten druhý si kope na zahradě asi bunkr(převoral půl zahrady),asi nečte energii u pramene.Ivčo u tebe bych chtěla být kočkou,mnau.T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak fíkus si ještě představit umím, ale ten obrovskej kaktus (už jsem mu několikrát po střetu vyhrožoval fyzickou likvidací), který má dcera v pokoji, už ne. :-)

      Vymazat
  9. Jo a až se ti čerti vožení,tak to dostanou tepr záhul,ty jejich nevěsty,vidět bych je nechtěla,pak už nebudou mít čas na nás.Svůj k svému.T.

    OdpovědětVymazat
  10. Hezký článek Iv - děkuji. Přátelé, vlaštovky jsou opravdu přenádherní tvorové a je to vždycky trošku smutné, když odletí. Ale zrovna nedávno jsme si tak se ženou říkali, že ty vrány, které bych rád připomněl jsou vlastně taky moc krásní ptáci. Navíc neuvěřitelně užiteční. Přiznávám, že dřív jsem mi to jejich "zpívání" zrovna neladilo, ale to bylo jiným pohledem na svět kolem sebe. A hodně lidí se na ně dívá negativně stále. Snad i pod vlivem různých dogmat a pověr. Stačilo ale jen malinko změnit úhel pohledu. Jinak už jsem to tady zmiňoval, ale musím znovu. Včera byl zde u nás na jihu Moravy opět jeden z nejúžasnějších západů slunce za poslední dobu. A východy, pokud není úplně zataženo - mají tak úžasné barvy... užívejme to!
    Mějte se fajn.
    DV

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a dnes ráno jsem viděla duhu a moje mami mi říkala,že viděla sloup rovný z nebe na zem a široký tak jako tři duhy,to je snad dobré znamení,ne?A je to taky na jihu Moravy,ale jsme úplně na krajíčku(úředně Čechy,ale už za kamenem-znáte Landštejn?).T.

      Vymazat
    2. Nádherný kraj, najezdil jsem se tam, u Blata jsme vždy stanovali, u toho rybníka, večer zaplaval na bludný balvan v rybníku, zameditoval a zpět. Na Lanštejně (to byla ještě pustá zřícenna) jsme hledali střepy a že jich tam bylo, jo a v noci tam strašilo.A v noci řev od žab a dost komárů.

      Vymazat
    3. Iv,taky jsem se tam čvachtala,tam u Kláštera má chalupu můj táta a ty komáři...:).T.

      Vymazat
    4. Terezka tie sloupi je vidiet uz par rokov ale nik nevie co je to.Vecsinou myslim okolo polov.Inak nedavno nasli aj cosi ako blesk,ale trva len zopar milisekund a nepocut hrmenie.To su tie zablesky co ste sa onich bavili.Okom to nevidiet ako blesk(vysokorychlostna kamera to vidi).Nemusia byt pritom ani mraky ci burka,a blesk moze smerovat i opacne-teda od zeme smerom k nebu!Volaju to myslim SPLASH! ..Mailo

      Vymazat
    5. Ahoj Mailo,děkuju,že jsi mne upozornil,ale stejně jsem nic nevypátrala,ty blesky bez bouřky :)...Zase jsem včera dedukovala při hvězdách.Já si nějak nemůžu pomoci,ale pořád si to spojuju s pyramidama.Říkám si,že jsou úplně po celé Zemi,tak nějak propojené,aby svým dosahem na sebe navazovaly(neumím to líp říci,jak si to představuju) a že tyhle sloupy a blesky s tím souvisí,začínají se aktivovat z vesmíru?A to třeba,jak říkala Bed,že měla vizi záblesku,třeba v jednu chvíli blesknou všechny najednou?Pak když budou všechny fungovat,tak z prostředí budeme moci lehko čerpat en.?Ještě přemýšlím o tom přepolování,myslela jsem si,že by se mohla Země otočit kolem svého jádra,ale ted mne trčí v hlavě,že by se mohla překlopit,přece taje jen jeden pol.Já vím,že ty se na mne nebudeš zlobit,když píšu třeba něco co už se ví,ale víš že si mně už dokázal vysvětlit spoustu věcí :).Myslím,že Grygara by ze mne ranilo :).T.

      Vymazat
    6. Ale kdeze Terezka,ved ani my nevieme vsetko a stale sa ucime(ved to je zmysel zivota)!A jasne si nam dokazala uz viackrat ze sa mame co ucit od teba!Zda sa ze bude to prepolovanie ako hovoris-zacne to slnkom a snim sa prepoluju i ostatne planety!Uz sme sa otom bavili z Iv-om(mozno sa vyjadri)..v slnecnej sustave respektive v mliecnej drahe su teraz fotonove castice!Vedci zistili ze tie castice su nejak spojene-maju povedzme -,a ked jednu znich otocis vsetky sa obratia na+(zjednodusene povedane).Takze kedze su v celej slnecnej sustave i mliecnej drahe tak slnko alebo cosi ine(v mliecnej drahe)co ma vela energie ked obrati ich energiu tak ta energia sa obrati vsade!To prepolovanie vsak moze byt teraz alebo aj o par storoci.Zmena tej energie prostrednictvom fotonov a prepolovanie mozno nenastanu zaroven-teda spolu.Ale to su len moje uvahy a ja niesom ziadny vedec:-),len som si pospajal par veci ale tiez sa mozno mylim.Cas ukaze.(tie blesky ci skor vyboje SPLASH mozno suvisia s fotonmy..mozno) ..Mailo

      Vymazat
    7. Video na ten ukaz(myslim ze to volali Splash-ale niesom si isty.....) http://www.mojevideo.sk/video/ca66/nepreskumane_zahadne_blesky.html ..Mailo

      Vymazat
  11. Tam je nádherně. Příroda pořád jak po úklidu! ;) Znám to tam. V sousedství... kousek vedle jsem strávil téměř 2 roky života. Ve Starém Městě pod Landštejnem byla taky jedna z rot PS patřících pod prapor ve V.Bystřici a brigádu Č.Budějovice, kde sloužilo několik kamarádů z příjimače. Už to je nějaký ten pátek.
    Jinak těch dobrých znamení je teď opravdu spousta.
    DV

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No on nám to tady taky říkal ten odhadník,že už takových míst moc není.A kluci vojenský,to jsem bydlela ještě v Chlumu u Třeboně,občas nás svezli v gazíku i s kolem,ale to jsme byly mladý holky :).A to jejich "tady ovar,tady ovar,jak mně slyšíš",to se budu smát pořád :).Nojo,strážili nás,sotva jsme vlezli do lesa,už jsme koukali na dráty.T.

      Vymazat
    2. Když jsem se přes ten krásný kraj dostal k vojně, vrátím se přes jednu vzpomínku k vlaštovkám. Když jsme sloužili druhé jaro, tak kamarád ze Slovenska je uviděl jak přiletěly a dodnes nezapomenutelně povídá - jáj pozritě lástovičky prileteli. Tak jsme zavedli debatu na téma, že slovenština nemá jiný než zdrobnělý název - což je krásné. U nás vlaštovka - vlaštovička... tak jsme to lástovka začali používat... docela se to ujalo ;)
      DV

      Vymazat
    3. a jinak ještě Terezko máš pravdu - opravdu jich moc asi není. Ono se stačí podívat na třeba mapytečkacézet a máte to tam opravdu jak po úklidu! Užívej života!
      DV

      Vymazat
    4. Děkuju,víš já si myslím,že je krásně všude kde jsou hodný lidi.Tím neříkám,že tady jsou nej...,ale je tady malá koncentrace obyv.,tak asi příroda nedostává tolik do těla.Ale holka říkala,že už na to lidi přišli,že mají být na sebe hodný,tak uvidíme :).T.

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.