úterý 24. května 2022

Silná meteorická bouře

 

Silná meteorická bouře

 


Pokud se předpovědi naplní, pak 31. května můžeme očekávat vzácný meteorický záblesk z málo známého meteorického roje, dosahující tisícovky meteorů za hodinu ... nebo neuvidíme vůbec nic. Vítejte v úžasném světě předpovědí a předpovědí meteorických rojů.

Klíčovým datem a časem pro sledování možného vypuknutí Herculidu v roce 2022 je úterý ráno 31. května kolem 5:00 UT nebo 1:00 ET EDT. V časných ranních hodinách bude radiant pro pozorovatele na severní polokouli vysoko na obloze, což je další plus. Měsíc je také daleko od nás, když dosáhl novu právě den předtím, 30. května.

Očekávejte, že všechny Tau Herculidy, které uvidíte, budou pomalé a majestátní, pocházejí z radiantu poblíž kulové hvězdokupy Messier 3, asi ve třetině cesty mezi jasnou hvězdou Arcturus a koncem rukojeti asterismu Velké medvědice.

Věřte, že meteorický roj, jehož rychlost se blíží tisícovce meteorů za hodinu, je nezapomenutelný pohled; právě takovou Leonidskou bouři jsme kdysi v roce 1998 pozorovali z temných pouští Kuvajtu. Jistě, Tau Herculidi z roku 2022 mohou oslepit nebo spálit... ale opravdu chcete riskovat, že tuto událost promeškáte? Nastavte si budík na ráno 31. května (nebo buďte dlouho vzhůru), pokud bude jasná obloha... nikdy nevíte, co můžete vidět.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.