neděle 24. listopadu 2019

Podívaná v prosinci na obloze


Co máme v prosinci? Nejlepší meteorická sprcha roku a nejjasnější hvězdy známých souhvězdí. Vrchol meteorické sprchy Geminid se bude konat ráno 14.prosince 2019, ale budou však aktivní již od 4. prosince do 17. prosince. Vrchol bude trvat celých 24 hodin, což znamená, že tento úkaz bude moci vidět více pozorovatelů z celého světa. Pokud vidíte souhvězdí Orion a Blíženci na obloze, uvidíte zdroj meteor Geminidy tam. Od půlnoci do 4 hodin ráno se očekává až 120 meteorů za hodinu, ale pouze s úplně temnou oblohou. Méně bude vidět po východu měsíce v 3:30 hodin místního času.
Na jižní polokouli pravděpodobně uvidí jen 10-20 meteorů za hodinu, protože tam záře proudu meteorú nestoupá nad horizont.
Udělejte si i čas a užijte si tento měsíc souhvězdí a jejich nejjasnější hvězdy kolem Blíženců. Najděte žlutou hvězdu Capella v souhvězdí Auriga.
Další, ve směru hodinových ručiček po dobu 1 hodiny, najděte Taurus a jasně načervenalý Aldebaran a Plejády.
Na 2 hodiny - známý Orion s červenou Betelgeuse, bílo-modrý Rigel a tři slavné hvězdy z „pásu“ mezi nimi.
Další přichází Leo a jeho bílé „lví srdce“ - hvězda Regulus po dobu 7 hodin.
V prosinci proběhne rovněž druhá meteorická sprcha Ursid, s centrem od Ursa Minor. (Malý vůz). Pokud máte jasno 22. a ráno 23. prosince, podívejte se do misky Koruny a můžete tam vidět asi tucet meteorů za hodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.