pondělí 18. listopadu 2019

Islanská sopka se chce probudit?


Za méně než jeden týden otřáslo podlažím islandské sopky Askja více než 700 zemětřesení! Odborníci se proto obávají, že se může po více než deseti letech nečinnosti opět probrat k životu. Věřte, že obavy jsou na místě, poslední erupce značně omezila leteckou dopravu a když vybuchla v roce 1875 pocítila to i střední Evropa. 
 Sopka Askja, na jejímž vrcholu se nachází kalderové jezero, se nachází ve východním sopečném pásu Islandu. Proslavila se obrovskou erupcí v roce 1875. Popílek, který vznikl při erupci, roznesl vítr přes Skandinávii až do k nám do střední Evropy. Tento výbuch také zapříčinil velkou migraci obyvatel Islandu. Nicméně v současné době se odborníci obávají, že dojde k podobně velké erupci. A podle jejich simulace by to pocítila celá Evropa.
Začátkem listopadu zaznamenali odborníci na východní straně sopky sérii zemětřesení. Jejich počet a intenzita se ale každým dnem stupňuje. Nejsilnější z otřesů dosáhl intenzity 3,4 stupně Richterovy škály. A právě častá zemětřesení v okolí byla v roce 1875 předzvěstí masivní erupce. Tehdy byla sopka 400 let neaktivní. Momentálně je tedy Askja pod drobnohledem odborníků, kteří sledují sebemenší náznak možné erupce.
Pokud otřesy sopku opravdu probudí a popel vystoupá do výšky 10 kilometrů, což se už v historii stalo, musíme počítat s absolutním zastavením leteckého provozu po celé Evropě, a to hned na několik dní. Podle simulací odborníků by se mrak popela nesl přes západní a pak střední Evropu. Tak daleko by se dostal za pouhých 5 dní.
Zdroj: severe-weather.eu

3 komentáře:

  1. Kdo je kamarád s přírodou.tomu se živly vyhnou https://rutube.ru/video/bacfdd85fde1421798a9d30c4541edd9/

    OdpovědětVymazat
  2. Zmeny prichádzajú... sme pripravený? S koncom tohoto roku prichádza medzi ľudí niečo nové...
    Irena a Karel Křížovi, Síla Světla a Lásky pro rok 2020
    https://www.youtube.com/watch?v=G28nAxK-Ekg
    zdraví Leo

    OdpovědětVymazat
  3. https://www.youtube.com/watch?v=4ivqN05hr_8

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.