středa 19. dubna 2017

České sýry – dobrá kvalita


České sýry – dobrá kvalita


V dnešní době jsem svědkem propagování cizích, údajně kvalitních sýrů v různých soutěžních pořadech, kde naopak na naše výrobky z české republiky je sypáno „hnojivo“, které má naše výrobky ponížit. Vidím, jak se pohrdavě zmiňují např. o našem jednom z nejkvalitnějších sýrů „Eidamu“. Dokonce jsem zaslechl v jednom videu, jak jeden ezoterik jej nazývá „sádrou“. Opak je pravdou.

Český sýr Eidam je jeden z nejkvalitnějších sýrů v EU. Ten se zde vyrábí podle starých receptur a nejsou měněny. To vše skýtá záruku kvality výrobku.

Český eidam je vyloženě přírodní sýr, jeho barva je světlá a postupným zráním dochází k jeho vybarvování do žluta. Někteří výrobci, zejména zahraniční, jej přibarvují karotenoidy a tak ve spotřebiteli vzbuzují dojem „kvalitního“ sýru. Český Eidam zraje okolo čtyř týdnů, pro fajšmekry může zrát i déle než rok. V zahraničních sýrech je většinou část mléčných složek (bílkovin, tuků) nahrazeno složkami rostlinného původu a pak tedy se již nejedná o kvalitní sýr, ikdyž třeba nese honosný název, včetně jeho vysoké ceny. U českého Eidamu je na kilo sýru Eidamu potřeba 10,5 litrů kvalitního mléka. Pokud jste hlava otevřená, je jednoduché i zjistit obsah tuku v 100g sýra, stačí vynásobit obsah tuku uvedený na obalu a vydělit 100. Např. Eidam s 30% tuku v sušině má mít asi 50% sušiny, takže obsah tuku v 100g sýru je asi 15g.

Podle testů 14 vzorků běžných v prodejní síti vyšli nejlépe tyto české Eidamy. Tabulku vedl nejlepší sýr Eidam Moravia 30%.

Pak následoval Eidam z jihočeské Madety, Eidam Agricol z Poličky, Eidámek Miltra pro děti 1 roku od výrobce Trnávka. Tyto patří mezi kvalitní české sýry, které dodržují starou recepturu. Nejhůře v testech dopadl Eidam Korrekt, vyráběný pro Globus, zde byl v testu tento úplně diskvalifikovaný.

Rovněž v soutěžních pořadech jsem si všiml velmi výrazné propagování při italské kuchyni Parmezánu. No, víte, že kvalitní parmezán stojí klidně přes 700.- Kč za kilo. Opět velmi kvalitní náhrada v českých sýrech je zde náš kvalitní výrobek sýr Gran Moravia, který se vyrábí v české sýrárně u Litovle. Jeho cena je 300,-Kč/kg a kopupit můžete i 60gr sáčky, které vystačí na posypání 2-3 porcí.

Takže ne vše drahé a cizí je kvalitní a je až zarážející, jak jsou někteří lidé manipulovatelní a naivní.

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Tavírna sýru ŘÍPEC..Copak tam dnes je...Lukrativní sklad odpadu z Německa?

    OdpovědětVymazat
  4. ZÍRÁM,on FUNGUJE http://www.ripec.cz/ripecky-zavod-a-s-madeta/gs-1028

    OdpovědětVymazat
  5. Haha, reptíci nedoporučují Eidam, tak to už něco znamená. Všimla jsem si, že určitým jedincům nejde jaksi bílá barva.

    Pro paní Marcelu...mluvit se Sílou jako se svou kamarádkou, která nikdy nezradí a naslouchá.Přeji vše dobré.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.