Jenže následný osud rajčete je mnohem závažnější a také méně známý kupujícím.
Aby byla rajčata zbavena eventuelních bakterií, projdou chlorovou koupelí. I
když v ní pobudou jenom dvě minuty, přesto část této tekutiny vstřebají do
svého povrchu a nedej aby bylo prasklé, to máte chlorovou „desinfekci opravdu
výkonnou“ protože absorpce se usnadňuje zejména tehdy, je-li na některém místě
porušená slupka.
Pak přichází dvou až třítýdenní pobyt v komoře pro dozrávání, ne na sluníčku, ale v komoře. A právě v tomto ovzduší naplněném etylénovým plynem nabírá rajče, podobně jako mnohé další plody, charakteristickou barvu.
Doporučuje se, aby tato fáze zrání nepřesáhla 72 hodin, protože pak by se na plodech mohly objevit houby. Jenomže toto doporučení je velmi často porušováno, protože je třeba dosáhnout přijatelné barvy u plodů sklízených ve stále ranější fázi vývoje, čili zelenější a zelenější.
Nyní začíná kosmetická fáze celého procesu. Aby rajče vypadalo lépe a lákavěji, využívá se umělého barviva. Než se rajčata vydají na pulty obchodů, je jim do slupky vstříknuto barvivo, které jim dodá jednotný vzhled.
Ještě než se rajče dostane na náš stůl a dřív než je položeno na pult, musí projít další procedurou, voskováním. Tím se zabrání vypařování vody, secvrkávání a vráskám a dužina rajčete se uchová tak dlouho, jak je to jen možné.
Některé deriváty vosků jsou z petroleje a další mohou být pro zjemnění obohaceny mýdlem. Teď už i víte. proč je slupka tak tuhá.
O tom, co jíme, rozhodujeme sami.
Fuj - a to nám dávají bez ostychu, 79,60/kg, no nekupte to za tu cenu http://www.akcniceny.cz/zbozi/zelenina/rajcata/.
Já věděl, proč se plahočím, proč ohýbám hřbet na zahrádce a promlouvám ke všem rostlinkám ... ať žije zlatý venkov !!!!!!! a domácí zahrádky !!!!!!!
Tak " dobrou chuť " s rajčaty z marketů.
Pak přichází dvou až třítýdenní pobyt v komoře pro dozrávání, ne na sluníčku, ale v komoře. A právě v tomto ovzduší naplněném etylénovým plynem nabírá rajče, podobně jako mnohé další plody, charakteristickou barvu.
Doporučuje se, aby tato fáze zrání nepřesáhla 72 hodin, protože pak by se na plodech mohly objevit houby. Jenomže toto doporučení je velmi často porušováno, protože je třeba dosáhnout přijatelné barvy u plodů sklízených ve stále ranější fázi vývoje, čili zelenější a zelenější.
Nyní začíná kosmetická fáze celého procesu. Aby rajče vypadalo lépe a lákavěji, využívá se umělého barviva. Než se rajčata vydají na pulty obchodů, je jim do slupky vstříknuto barvivo, které jim dodá jednotný vzhled.
Ještě než se rajče dostane na náš stůl a dřív než je položeno na pult, musí projít další procedurou, voskováním. Tím se zabrání vypařování vody, secvrkávání a vráskám a dužina rajčete se uchová tak dlouho, jak je to jen možné.
Některé deriváty vosků jsou z petroleje a další mohou být pro zjemnění obohaceny mýdlem. Teď už i víte. proč je slupka tak tuhá.
O tom, co jíme, rozhodujeme sami.
Fuj - a to nám dávají bez ostychu, 79,60/kg, no nekupte to za tu cenu http://www.akcniceny.cz/zbozi/zelenina/rajcata/.
Já věděl, proč se plahočím, proč ohýbám hřbet na zahrádce a promlouvám ke všem rostlinkám ... ať žije zlatý venkov !!!!!!! a domácí zahrádky !!!!!!!
Tak " dobrou chuť " s rajčaty z marketů.
Tak aspoň toho lidi tolik nesnědí, když je to tak drahé.Taky dobře.
OdpovědětVymazatJedú blejt vašnosti...Tonino.
OdpovědětVymazatchcela som si dnes dať mango. len čo som ho začala čistiť zasmrdelo za chlórom, letelo do koša :-(
OdpovědětVymazatjana
Drsný.
OdpovědětVymazatRajčata mám hodně ráda, ale všimla jsem si velké změny k horšímu v supermarketech. To, co se tváří jako rajče, je divné barvy, bez chuti..