čtvrtek 29. září 2016

Je společenská výchova buzerace?


Je společenská výchova buzerace?
Dost často se dnes setkáváme s pojmem BUZERACE, zejména, když někdo začne uplatňovat základy slušného společenského chování a to ať ve škole, kde učitel má žáky správně naučit látku, ale také zmíněné společenské vystupování. Někdy se stává i ve škole, kdy na učitele přiletí „maminka“  svého  potomka a zpustí hartus, že jeho dítě je buzerováno, protože se po něm vyžaduje slušné oslovení, poděkování, atd, prostě slušné a společenské vystupování. Někdy se stane, že „maminka“ uštědří v afektu učiteli, nebo i svému muži, který se pustil do výchovy, rychlý spodní úder. Většinou žena toto provede z těchto důvodů:
- potřebuje vyjádřit emoce
- vyžívá se v tom, když dostane někoho na kolena
- chce získat pozornost, které se jí nedostává
- potřebuje získat kontrolu nebo autoritu
- vrací úder za minulé ublížení
- má sama strach, a tak útočí
Potomek samozřejmě hovoří pak po všech příbuzných, jak je „buzerován“, jak se mu ubližuje a přitom si neuvědomuje, že dotyčný se snaží vštípit mu základní společenská pravidla inteligentního člověka a do toho patří i základy vazeb matky, otce, kdy ve větším věku by se mněl zapojovat iniciativně sám do chodu buňky. Výchovný element je pak nazván „buzerantem“, který tkzv. buzeruje a tím vlastně narušuje jeho výsostné a pohodlné soukromí. 

Dnes si řekneme pár bodů slušného a společenského chování, které se dnes stává pro mnohé přítěží. Ale pokud nechceme ztratit sama sebe a chceme mít z našich potomků inteligentní lidi a to i samy sebe, měli by jsme důsledně tyto aspekty uplatňovat v životě.
Proč by lidé měli dodržovat určitá pravidla? Když se řekne, že se bude hrát třeba fotbal, chcete taky vědět, kolik hráčů má hrát, kdo s kým bude hrát a jaký je časový limit. Prostě chcete znát pravidla, aby hra měla nějaký smysl. A stejně tak se lidé ve společnosti musí chovat podle pravidel, aspoň by měli, nebudeme se řídit přeci pravidly hulvátů, máme navíc, jinak by vznikl chaos a neexistoval by řád, který dnes chybí všude.
Společenskými pravidly se zabývá Etika, Estetika, nebo Etiketa.  No jasně že Etiketa. Pro název společenské chování existuje i jiný název, zkuste poskládat správné slovo NOBTNO. Kdo trochu má ponětí o společenských pravidlech, ví, že je to bonton, které je z francouštiny bon ton = dobré chování.
Seznamme se s pojmem společensky významnější osoba, kdy toto se dnes skoro nenosí, nebo je v hlavě úplně abstinováno. Máme dvě osoby, jedna starší a jedna mladší, oboje mužského pohlaví. Společensky významnější je vždy osoba starší. A
A nyní si vezměme ženu a muže, zde je vždy společensky významnější žena.  V zaměstnání jde rovněž o společenské rozdělení, kdy vždy společensky významnější je nadřízený, ikdyž dnes je to u mladé generace rovněž problém.
Rovněž k slušnému chování patří i pozdrav a ten se rozděluje na verbální a neverbální. Verbální je hlasitý pozdrav „Dobrý den“ a ne „Čau Vole“, stisk rukou patří do neverbální skupiny, ale zase netřepeme rukou tak, že zdravícímu vykloubíme ruku, ale jemně jen stiskneme, pokud Vám dotyčný ublížil a ponižuje Vás, pak jím nabízenou ruku stisknete tak silně, že příště již nebude před vámi hrát divadlo, bude vás pomlouvat v okolí, prostě se ukáže takovým, jaký opravdu je. Pozdrav je slušnost a odpověď povinnost. Stává se že Vám někdo ani na pozdrav neodpoví, jeho Ego bylo někdy Vámi poníženo aon se s tím nemůže vyrovnat, prostě si řeknete vnitřně „jeto dobytek“. Pozdrav může vyjádřit i naši současnou náladu, neutrální, veselou, povýšenou nebo nasratou, i to je Váš možný projev a nikdo Vám nemůže říci, že „neumíte ani zdravit a jste hulvát“. První zdraví muž ženu, mladší staršího a podřízený nadřízeného, „dobrý den“, nikdy ne „nazdar ty podrazáku“, ikdyž někdy by to třeba i zasloužil.
Když podáváme ruku při neverbálním pozdravu, vždy pravou, i kdybychom byli leváci. Pokud máme ruky špinavé zrovna z čištění jímky a nebo jsme vykonali zrovna potřebu na WC, ruku nepodáváme, ale raději zdravíme verbálně a to podle našeho současného pocitu, hlavně z WC. Levou rukou se zdraví jen Skauti.
Rovněž je správné oslovení, neoslovujeme, „heleďte osobo, nazdar vole, a jiné pikanterie, ale vždy „Dobrý den“. Osoby, které nám nebyly představeny oslovujeme paní, pane slečno, nikdy ne  „zdar kosťo, čau kotě, zdar debile“ atd. Pokud někoho známe, připojíme přijmení nebo křestní, když si s ním tykáme, nebo titul.
Dnešní nešvar je rovněž tykání. Tykání nabízí vždy jen žena, pak starší a nadřízený, společenský prohřešek svědčící o dobytku je, že se tyká všem bez souhlasu dotyčných oslovených.
Je toho ještě tolik, ale dal jsem jen základní aspekty společenského chování, které je dnes nazýváno jako „Buzerace“. Třeba jindy více.
Nic se ti nestane, pokud se ti stane faux pas (fó pá),  důležité je, abys byl vždy slušný, uměl pozdravit, poprosit a poděkovat.
Každý máme v životě nějaký fó pá, ale nemělo by to být pravidlem, jsou i životní vyjímky, nejsme svatí.

12 komentářů:

  1. Jenže, každý sám sobě udělíme vyjímku a pak jsme všichni svatí, haha.

    Kdyby lidi byly schopný dodržovat alespoň toto, jéje to by bylo 5D raz dva.

    1. Nebudeš mít jiné bohy!
    Nemusíš se bát moci hvězd, ani kouzel člověka, ani strašidel, ani osudu. Já chci být tvým pomocníkem: drž se mne a budeš svobodný.
    Nebudeš si mne zpodobňovat! Nemusíš si o mně dát nic namlouvat od těch, kdo o mně moc mluví a předstírají, že vědí, jaký jsem. Já chci být tvým učitelem ve svém Synu: drž se jeho slov a budeš žít v pravdě.

    2. Nebudeš zneužívat mého jména!
    Nemusíš mne mnohým modlením a zbožnými úkony donucovat, abych ti pomohl.
    Já jsem tvůj přítel – a zcela dobrovolně: drž se mne a budeš žít pokojně.

    3. Budeš zachovávat den odpočinku!
    Nemusíš se uštvat k smrti prací, neustálým strachem, že něco někde zmeškáš.
    Já tě chci vést světlem svého Ducha: Drž se mne a budeš žít zdravě.

    4. Budeš ctít otce a matku!
    Věř, je to nakonec únavný život, stále se bouřit proti rodičům, proti učitelům, proti pořádkům života. Stálá vzpoura zotročuje stejně jako slepá poslušnost. Ty tak žít nemusíš. Já chci být tvým nebeským Otcem: drž se mne a budeš žít ve svorné lásce.

    5. Nebudeš zabíjet!
    Nemusíš jednat s druhými jako s konkurenty, které je nutno pracovně předstihnout, osobně vyřídit, aby tě nepředstihli oni.
    Já chci být tvým ochráncem: drž se mne a budeš žít beze strachu.

    6. Nebudeš cizoložit!
    Nemáš zapotřebí, aby ses karikaturami nezralé a příživnické lásky připravil o radost z lásky pravé. Já chci být dárcem tvého štěstí: drž se mne a naučíš se milovat krásně a věrně.

    7. Nebudeš krást!
    Nemusíš se pachtit za nečestným obohacováním. Ať okrádáš bližního nebo stát, dopadne to vždy stejně: co získáš na majetku, ztratíš na klidné mysli. Já chci být tvým živitelem: drž se mne a poznáš, že větší radost je dávat než brát.

    8. Nebudeš lhát!
    Nemusíš se zaplétat do lži, abys zakryl své slabosti. Lež plodí nedůvěru a ta dělá ze spolužití peklo. Já, tvůj Bůh, mám k tobě důvěru: drž se mne, naučíš se důvěřovat a budeš sám důvěryhodný.

    9. Nebudeš žádostivě dychtit po ženě svého bližního!
    Nemusíš zatěžovat svůj život dychtěním po kradené lásce, která působí rozvraty.
    Já, tvůj Bůh, ti dávám lásku ryzí: drž se mne a poznáš lásku obšťastňující.

    10. Nebudeš závistivý ani chamtivý!
    Nemusíš se užírat závistí druhým. Zbavil by ses tak radosti z vlastního. Já, tvůj Bůh, ti dávám dobré dary: drž se mne a naučíš se žít spokojeně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ter fry
      Tak to už bych byl svatý a neměl tady co pohledávat, mám taky chyby, proto jsem člověk a jím zůstanu vlastně až do smrti, protože žít na této pláni je vždy nebezpečné a zrádné, se všemi nástrahami a ději. Až zde nebudu, snad budu svatější.

      Vymazat
    2. Pane Iv, jako že do kostela nechodím, zítra půjdu a zapálím jednu pro Vás, haha.

      Vymazat
    3. to ter fry
      Škoda svíčky a spálenýho vzduchu, nebo už jsem mrtvej, že o tom nevím.

      Vymazat
    4. Já už si vám připadám nějak takto podobně, haha.
      Pane Iv, Vy to neposlouchejte, ať to s Vámi neflákne, haha.

      https://www.youtube.com/watch?v=dA_-aL7EUZs

      Vymazat
  2. Se musí proutek ohýbat dokud je mladý jojo..
    Na druhou stranu je fakt že za režimu člověk zažil soudružku co vybírala pomeranč.kůru a podběl, jakmile nebyl splněn limit hned poznámky domů a nahlášení přísl.úřadům, ty stovky dioptrie "popelníky" a někdy ani ty nepomohly k vidění když dala poznámku že mě "strhávala z toho stromu" když jsem jen čekal dule až spolužák sleze z Tisu haha pode mnou by tenkrát chudák nejspíš prasknul, výchovný efekt však spustit uměla když jsme jako kluci moc řičeli ve frontě na oběd čapla za vlasy a bum hlavy o sebe. Obvykle byl klid a člověk se smíchem rád vzpomene :)

    mimo téma - ještě toto jsem dnes -náhodou- četl:
    Nikdy jsem nedovolil, aby mi školní výuka narušovala mé vzdělávání"
    Mark Twain

    OdpovědětVymazat
  3. Výstižný článok na túto dobu, keď vidím správanie sa dnešnej mládeže. Sklopené hlavy, čo čumia stále do mobilu, na ulici, v autobuse, proste všade a furt. Chovaním ako keby utiekli s psychyatrického ústavu. Počuť len rev, grganie, prdenie, nadávky každé druhé slovo. Podľa mňa je to spôsobené hlavne zanedbanou výchovou rodičov. Však čo...dieťa posadia za počítač nech sa hrá a majú po starosti. Čoraz viac rodičov vychováva deti dokonca podľa "odborných" knižiek, podľa ktorých ich naprogramujú na rozmaznaných miláčikov. To už je fakt generácia naprogramovaných biorobotov čo nemá budúcnosť...

    OdpovědětVymazat
  4. Nevím, je zvykem nadávat na mladý, ale dělaji jen to, co jim ty dospělejší předvádí.
    Všimla jsem si, že je dost lidí už dospělejších(kolem 40 let), co ani žádné děti nechtějí.Mají raději svoje pohodlí a ještě tak bydlet u rodičů, aby to měli jo posichrovaný.
    Jak se mně líbila hláška z jednoho filmu "budu u ní, dokud funí"- říkal synáček o své mamince, haha.

    OdpovědětVymazat
  5. Je mi 64let a vždy jsem si myslela, že chodíme vpravo. Po schodech i do schodů. Několikrát se mi v poslední době stalo že jem byla poučena člověkem který šel proti mě že jdu špatně. JAK SE TEDY CHODÍ? JE ZMĚNA PRAVIDEL?
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nie je, to budú asi nejakí prišelci, kde sa chodí naopak, alebo poblúdení reformátori, my chodíme stále vpravo :O) Tonino.

      Vymazat
  6. Desatoro je zárukou už niekoľko tisícročí, ale to by tu muselo byť pravé osadenstvo, na 100%, nie ako tobôž dnes na 30%, aj z toho už prešlo veľké množstvo na druhú stranu, hoci o tom ani netuší...Tonino.

    OdpovědětVymazat
  7. Paní Aleno,
    to bych pak opáčila, ale nejsme na silni, tam se chodí vlevo bez chodníku.
    A nejhorší je srážka s blbcem, tam nejsou žádný pravidla.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.