úterý 3. března 2015

Zdravé chili papričky




Pokud se vyhýbáte chili papričkám, protože pálí, děláte velkou chybu. Tyto jsou totiž nejen zdravé, ale mají mnohé léčivé účinky, navíc dokážou zlepšovat náladu a fungují i jako lehké afrodiziakum. Toto věděli už před mnoha tisíci lety jihoameričtí indiáni.

Budete se divit, co obsahuje jedna chili paprička.

V jedné této papričce se skrývá tolik vitamínu C, jako ve dvou velkých pomerančích. Najdeme v ní však i velké množství vitamínu B6, D a vitamínu A a to více než má mrkev.

Největší pálivost má v sobě takzvaná placenta, která uvnitř plodu drží semena. Jsou to světlé blány známé i v obyčejných paprikách. Pálivost způsobuje alkaloid nazývaný kapsaicin, který způsobuje podráždění tkání a sliznic, vnímané pak jako ono pálení. Kapsaicin je rozpustný v tucích a alkoholu, což je důležitá informace jak zahnat někdy nepříjemnou pálivost. Vodou žár v ústech neuhasíte, jen mlékem a nebo alkoholem. Já používám trochu kuchyňské soli, nasolit si do úst a máte po „hoření“, nebo škytání.

Látky z papriček pomáhají u léčby srdečních chorob. Zvládají naředit krev účinněji než aspirin a bez vedlejších účinků. Rovněž zabraňují ukládání tuku v cévách a pomáhají proti vzniku křečových žil. Povzbuzují krevní oběh a snižují hladinu krevního cukru.

Jsou účinné při léčbě zánětů kloubů a zabírají proti bolesti. Působí jako lehké afrodiziakum a jako prevence proti rakovině prostaty. Při pojídání chili se v těle uvolňuje endorfin, jež způsobuje uvolnění a dobrou náladu. Taktéž způsobuje lepší stravitelnost pokrmů v žaludku, ničí škodlivé bakterie v potravinách a spalují tuky, takže jsou ideální při hubnutí.

Pomocný pramen: Svět na dlani 
 
Od našeho stálého čtenáře "Obyčejní lidé" doplním ještě z praxe, že sušené nadrolené papričky ve skleničce(práškové chili) lze v případě nežádoucí rýmy zatřepat, otevřít a malinko čichnout, všechna rýma zmizí během 13 minut, doslova.

No a kdo chce být zdravý podle Systému, nedočkat se vysokého věku, plnit ordinace lékařů, ten ať si baští hamburger Mcdonaldu a ostatní IN potraviny. "Pokud chcete rovněž udělat ze svých dětí " imunitní mrzáky", naklušte k lékaři a nechte je naočkovat co největším počtem vakcín". "Systém bude mít radost a odvděčí se vám dokonalou zdravotní péčí, společně s Havrany, že mají kšeft"!

11 komentářů:

  1. Harris Franck.který jako americký medik se rozhodl putovat po světě bez haléře,čili si na cestu vydělat na PLACHETNÍKU,kde zvedání kotvy trvalu puldenní dřiny...píše o papričkách,pálivých,že leptaly prsty..Počteníčko skvělé,vtipné,psáno v době rusko-japonské války,kde v Japonsku ho považovali za ruského špiona...https://www.youtube.com/watch?v=3mdSpwv6HxE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Kabod
      To se jedná o papričky z Indie a jmenují se Bhut Jokia, tedy "Chili démon". Tento druh je používán místní armádou jako složka do kouřových granátů a samozřejmě policií, když někoho mydlí - pardon, chrání a pomáhají.

      Vymazat
    2. někdo to řeší i JINAK https://www.youtube.com/watch?v=dHrxOzsKR9M&feature=youtu.be

      Vymazat
    3. https://www.youtube.com/watch?v=djzitB1xyoc

      Vymazat
  2. Moc jste mě potěšil článkem, a z druhé strany cimry zaznělo "....jen se vopovaž".
    Pro silnější povahy - sušené nadrolené papričky v skleničce lze v případě nežádoucí rýmy zatřepat, otevřít a malinko čichnout, všechna rýma zmizí během 13 minut, doslova.
    Papričky jsou našimi polovičkami možno nedoceněný artikl, leč doporučuju vřele a všem bez rozdílu pohlaví, ale kojící jen půlku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to OL
      Děkuji a musel jsem se zasmát tomu....jen z druhé strany cimry zaznělo " ...jen se opovaž"
      No a vidíte, s tím šňupnutím chili proti rýmě jsem to také nevěděl a děkuji za návod, příroda je opravdu mocná čarodějka a ejhle, ona nám "holka" dala všechno pro udržení zdraví.

      Vymazat
    2. to Iv
      Děkuji, šňupnutí té "mlhy" po zatřepání chilli sklenicí zkoušeli jsme kdysi v mládí, a ono to zabralo nečekaně rychle. Rýma asi usilovně hledala jakoukoliv cestu ven, tzn člověk měl pocit že pak leze (pár vteřin, jde to vydržet, ale jen silnější nátury) nosem ušima očima, a byl klid. Chvilková "paralýza" tedy stav kdy se prostě NEŠLO nadechnout trval cca vteřinu, možná 2. Jo a byly to nějaký indický, ten člověk vždy potrpěl na kvalitu.

      Vymazat
  3. Chilli papričky přímo zbožňuju, do čeho jde dát chilli, tak ho tam dám :D Ale to šňupání bych asi nedal... na rýmu jsem používval jinačí věc - čerstvě nastrouhanej křen (poctivé české), jeden hlubokej nádech, chvíli pár "nožů" v hlavě, kýchací symfonie a rýma fuč :D

    OdpovědětVymazat
  4. Sám si pěstuji a suším papričky už pár let ( jalapeňos, naga jolokia, naga jonah, prerie firex ), jím je celoročně několikrát denně a od té doby se mi upravilo zažívání. Poznám okamžitě, když je pár dní vynechám. Ukusuji je k jídlu, tak se dobře dávkuje pálivost a neztrácí se jejich chuť v jídle.Když to přeženu, pěkně proženou :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Nerikam, ze to nema dost vitaminu, ale nesla by z toho prvne nejak ta palivost? Nemate nejakej trik treba? Diky!

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.