čtvrtek 31. října 2013

Tání v Arktidě zvyšuje srážky v Evropě



 
Nová studie nabízí vysvětlení neobvyklých deštivých letních sezón, která jsou pozorována ve Velké Británii a severozápadní Evropě mezi lety 2007 a 2012. Studie zjistila, že tání arktického mořského ledu ovlivňuje pohyby vzdušných proudů směrem na jih, což vede ke zvýšení letních srážek.



Tání ledu v Arktidě by mohlo vést k ovlivnění množství srážek v létě v severozápadní Evropě.






Dr. James Screen z University of Exeter použili počítačový model, aby prošetřili, jaký význam má tání mořského ledu v Arktidě a jak ovlivňuje letní počasí, které je velmi důležité pro zemědělství a hospodářství jako celku. James Screen vytvořil počítačový model, který spojuje tání ledu se změnou proudění vzduchu. Tyto simulace ukazují nárůst srážek v Evropě, který se shoduje s pozorováním.



Studie ukazuje, že tání mořského ledu má nejen dopad na životní prostředí a volně žijící zvířata v Arktidě, ale má i dalekosáhlé důsledky pro lidi žijící v Evropě i mimo ni.

Silné proudění vzduchu se pohybuje ve výšce kolem 10 km a většinou řídí klima a srážky. Obvykle v létě za silného proudění vzduchu se pohybuje koridorem ze Skotska a Islandu. Když je tedy léto, toto proudění se pohybuje  na jih, k Velké Británii a severozápadní Evropě a tam dramaticky roste množství srážek, které mají negativní dopad na odvětví cestovního ruchu a zemědělství.

Změny srážek v severozápadní Evropě mají i  vliv na ostatní okolní regiony. Zejména v oblasti Středomoří prší méně než naopak. Kromě toho, že je možný a předpokládaný vliv i na klima v Severní Americe.

V současné době v Arktidě taje každých 10 let asi půl miliónu čtverečních kilometrů ledu, což je asi velikost jak dvakrát oblast Spojeného království. Studie těchto modelů byly použity pro posouzení budoucího obrazu tajícího ledu, ale vědci věří, že pokud bude současný trend pokračovat,  množství srážek v severozápadní Evropě poroste.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.