pondělí 4. března 2013

Cholesterol

   TAK SI JDU DÁT CHLEBA SE SÁDLEM A K TOMU KOUSEK BŮČKU !!!!!!!!!!!!!!!!



Cholesterol z potravin nemá na zdraví vůbec žádný vliv, říká studie

Nové poznatky bourají představy o cholesterolu. Vyšší hladina znamená delší život. Přívod prostřednictvím potravin nemá ani pozitivní, ani negativní vliv. A i „hodný“ cholesterol škodí.
Nevím, kolik čtenářů serveru Vitalia.cz zaznamenalo nedávno publikované výsledky studie izraelské Beilinsonovy nemocnice v Petach Tikvě, předpokládám ale, že pro ty, kteří se k závěrům studie dostali, byly velkým překvapením. Pětileté studium pacientů ve věku 82 let došlo k závěru, že vyšší hladina cholesterolu znamená u starších lidí delší život. Tedy k naprostému opaku toho, o čem je přesvědčena drtivá většina populace, i lékařů.
Zmiňované závěry nejnovější izraelské studie ale zdaleka nejsou tak ojedinělé, jak by se mohlo zdát. O tom, že pro starší lidi je vyšší hladina cholesterolu jedním z předpokladů vyššího věku, již v minulosti informace zazněly. A nejen o tom. Postupující vědecké poznání a obecně vyšší zájem o studium role cholesterolů v lidském těle došly k závěrům, které v mnohém bourají vžité představy.

Cholesterol z potravin nemá na zdraví vůbec žádný vliv, říká studie

Jednou z prvních prací vyvracejících mýty je například několik let stará mezikontinentální studie Michaela Hertoga (USA), která prokázala, že přívod cholesterolu do těla prostřednictvím potravin nemá na zdraví jedince vůbec žádný vliv – ani pozitivní, ani negativní. Výzkum přitom postihoval jak oblast USA, tak Evropy, ale i třeba Japonska – vždy se stejnými výsledky. Má to svou logiku – cholesterol je totiž pro lidský organismus docela důležitý, a jeho význam je srovnatelný třeba s vitamíny. Zřejmě proto se celkem sofistikovaný lidský organismus nespoléhá na příjem této látky ze stravy, a raději si ji sám vy rábí.
Není divu – cholesterol je základní stavební látka všech tělesných buněk včetně krve, čistý cholesterol je dokonce zhruba patnáctiprocentní součástí mozku a poloviční součástí nadledvinek. Není to tedy takový nepřítel, jakého z něj dělají zejména odpůrci konzumace cholesterolových potravin. Na druhou stranu, i zde platí, že všeho moc škodí. Tedy, že dlouhodobý nadbytek cholesterolu v krvi nebezpečný je, protože se pak usazuje na stěnách cév a podporuje vznik srdečně-cévních onemocnění. Podle zmíněné izraelské studie ale kromě toho také změkčuje tepny a v případě starých lidí je pomáhá udržovat pružné, zatímco v jiných případech způsobuje vysoká hladina LDL (takzvaného „špatného“) cholesterolu kornatění tepen.

Je na vině cholesterol, nebo léky?

Základní a ne zcela dořešenou otázkou v současnosti tak je, co je to vlastně vysoká a co nízká hladina cholesterolu. Také podle amerických lékařů totiž příliš nízká hladina cholesterolu souvisí s rakovinou. V praxi tuto hladinu snižují léky souhrnně nazývané statiny, jenže podle všeho ji snižují až příliš. Uvedené závěry byly zveřejněny v prestižním časopisu American College of Cardiology s tím, že i pro lékaře byly značným rozčarováním.
Autoři studie uvádí nárůst o jeden případ na každých 1000 osob, přičemž předmětem výzkumu bylo 40 000 lidí. Souvislost mezi léčením statiny a vyšším rizikem rakoviny je podle amerických lékařů prokazatelná. Nyní je důležité, zda jde také o přímou souvislost s nízkou hladinou LDL. Odpověď na to není jednoduchá, protože pokusy v tomto směru zatím nebyly provedeny. Autorům studie ale nepřipadá pravděpodobné, že by na vině byly přímo statiny a spíše se kloní k názoru, že nové případy nádorů startuje nízká hladina cholesterolu LDL. Té je ale při léčení dosaženo právě medikamenty. Výsledky sedm let star& eacute; americké studie potvrdil před rokem na základě zkušeností z vlastní praxe i český lékař Jan Hnízdil. „Mám řadu pacientů, u kterých byla náhodně zjištěna vyšší hladina cholesterolu. Oni ale neměli žádné potíže, byli zdraví. Stonat začali, až když brali léky proti cholesterolu. Najednou se objevily bolesti hlavy, únava, zažívací potíže, nespavost…Ukazuje se, že mnohem větším nebezpečím, než lehce zvýšený cholesterol, jsou pro zdravého člověka léky proti němu,“ uvedl tehdy Jan Hnízdil na serveru Vitalia.cz.
Tak či tak, je léčba pomocí statinů zřejmě vhodná jen pro někoho. U osob, u nichž po jejich podání dojde k velkému poklesu zlého cholesterolu (což by mělo být kvitováno s povděkem), se jako vedlejší efekt ukázal významný nárůst případů rakoviny.

Když zlobí „hodný“ cholesterol

To ale stále není vše. Většina lidí ví, že není cholesterol jako cholesterol, a že kromě zlého LDL existuje také „hodný“ HDL cholesterol. Jenže, jak se ukazuje, ne každý hodný cholesterol je opravdu hodný. A je tedy otázkou, zdali je správné jeho hladinu v organismu zvyšovat. Přehled celkem 31 vědeckých prací, publikovaných v poslední době v Journal of the American Medical Association konstatuje, že existuje jen málo důkazů, které by snahu zvyšování hladiny hodného cholesterolu pomocí léků ospravedlňovaly. Některé ze závěrů dokonce svědčí o pravém opaku.
Role hodného cholesterolu (HDL) je totiž mnohem komplikovanější, neboť zahrnuje mnoho různých typů. Ne všechny jeho variace hrají přitom v organismu pozitivní roli, například při výživě srdce a cév. Hodný cholesterol prostě není jen jedna látka, naopak se v těle vyskytuje v různě dlouhých řetězcích o různé hustotě a chemických vlastnostech. Těmito změnami se mění i jeho vhodnost pro naše zdraví. Určité typy dobrého cholesterolu nám například zhoršují záněty tím, že cévy spíše ucpávají, než aby je čistily.
Dosavadní poznání bohužel neumožňuje stanovit, u kterého z pacientů je dobrý cholesterol dobrým cholesterolem, a u koho se jedná o variantu hodného cholesterolu, která škodí. S tím souvisí i negativní zkušenosti z konzumace různých léků. O statinech již byla řeč, spektrum ne zcela vhodných medikamentů je ale mnohem širší. Podle údajů publikovaných v Center for the Advancement of Health musely být například v minulosti ukončeny zkoušky léku torcetrapib. Ukázalo se totiž, že zvyšuje krevní tlak a místo toho, aby pomáhal, zvyšoval riziko úmrtí. Obdobně to dopadlo s použitím léků, které známe z léčby diabetu a v nichž je účinná látka thiazolidinedion (např. Avandia a Actos). Tyto léky zvyšovaly HDL, ale současně zhoršovaly kardiovaskulární problémy.

Jedna věc platí stále: zhubnout, hýbat se a přestat kouřit

Co z toho všeho vyvodit? V prvé řadě bychom se neměli děsit mírně zvýšené hladiny zlého LDL cholesterolu, zejména ve stáří. Pokud je to možné, bylo by také žádoucí vyvarovat se používání léků na zvýšení hodného HDL cholesterolu. V opačném případě budeme spíše než na svém zdraví pracovat na zdravotních problémech.

Zdroj:

35 komentářů:

  1. Cholesterol je podobnej kseft jako rakovina a cukrovka,neni to o leceni,ale o prachach......proud

    OdpovědětVymazat
  2. Lidé by si měli především dávat pozor na to,co jim z pusy "padá",než jen se starat o to,co si do ní cpou.T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trefně řečeno. Jsou jiné důležitější věci, které by měli lidem vířit v hlavách, než jestli je ten cholesterol hodný nebo ne. Navíc tu jde podle mne záměrně o zneužití nocebo efektu.
      Momentálně trávím bůček s bramborovou kaší, zapito Kozlem a pojištěno několika lžícemi čokolády a jogurtem se švestkovým kompotem. Kdo si myslí, že se z toho musím po...., tak kdepak. V plánu je ještě si dneska sáhnout do sklenice s kyselým zelím - šlapala ho jen trošku omytá chodidla dětí :-)
      Lépe se mi potom soustředí a myslí. Doufám, že se v noci nevzbudím hlady.

      Vymazat
    2. Tedy Míšo,tvá žena je pravý poklad.Ter

      Vymazat
    3. To zelí mě dorazilo. :-D Ale úplně tomu rozumím. :-)

      Jen mi zvědavost nedává - lžíce čokolády? Takže horkou čokoládu? :-) Sháním tip. ;-)

      P.S.: Pivem zapíjím i to, co nemusím, ale ideálně každou večeři. :-D

      Vymazat
    4. A to, co píšeš, Terezie, je vlastně mj. citát Ježíše. :-) Bylo to uvědomělé, nebo to vyplynulo samo z Tebe samé? To by mě totiž zajímalo - obé je super. :-)

      Vymazat
    5. ...dobrý prase všechno spase :-D
      Každý z nás je jedinečný, tedy není možné udat nějaký univerzální návod - co jíst a co nikoli. Je třeba sledovat, co nám prospívá a co ne - dle toho se zařídit. Mě osobně tučné vyhovuje, no vím, že přehánět nic nesmím.
      Poučka o tom, že tělo ví, co je pro něj nejlepší platí pouze pro zdravé tělo... nezdravé tělo má nezdravé chutě...
      Ano - nehřešit slovem a nenechat si do hlav nacpat nějaký blbosti nějakejch MuDr, CSc, či prodavačů...
      Daniel

      Vymazat
    6. Patri,píšu jen to,co vidím okolo sebe,nic víc.Čeho jsou schopna některá stvoření, mně mockát hlava nebere a to nejsou pro mne již lidé!Ter

      Vymazat
    7. Terezko:
      Teď honem nevím, jak jsi to myslela i když souhlasím s tím, že je poklad.
      Jako že je poklad vydržet s takovým čunětem? :-) Ona dala to samé, jen bez čokolády a k jogurtu si dala domácí mysli. Jinak bůček dělala ona, jogurty já, bramborovou kaši a zelí děti, pivo v Popovicích a tu čokoládu (Nugetu) někde v Tramtárii.
      Jinak doplním, v noci opravdu již byl krapet hlad, tak jsem ho zahnal kouskem pařížského dortu, abych vydržel do rána. :-)
      Ono u nás totiž myšlenkám, zda je jídlo na stole zdravé či nikoliv, nevěnujeme ani vteřinu času. Prostě vaříme, na co je chuť a nebo na co je čas či nálada.
      Horší to bude teď na jaře. Jak je venku hezky, tak se domů nechce a člověk by se zhuntoval kolem domu, zahrádky i auta, jak mu to dělá radost. Takže večer jsme tak zničení, že už se nikomu ani jíst nechce. Jsme rádi, že se vypotácíme ze sprchy a při pádu, když vypoví službu nohy, se trefíme do postele :-)
      Dělejte, co vás baví, jezte, co vám chutná, na doktory se vyprdněte a starosti nechte starostům. Pak je život Síla. :-)

      Vymazat
    8. Míšo, to víš že jem nemyslela nic špatného,jen mně to tak přišlo na mysl.Jsem ráda,že se máte dobře a hezky papáte,to víš že jo.A taky znám jednu průpovídku :Dobrá pr... vyhodí i hrábě.Tak není co řešit.Chystám se na MMS, tak to se teprv uvidí :).Ter

      Vymazat
    9. Terry:
      MMS je supér. Působí bezvadně, když se začne včas. Ale mě prostě nejde přes frňák. Ještě tak nejmíň vadí s medem, ale furt to tam cítím. Nevadí mi chuť, ale to první vydechnutí po vypití. To aróma (taktně řečeno) :-) Jednorázové dávky se skousnou, ale jak jde do osmihodinové série, pak jde sranda stranou. Hlavně si pak pro sichr zajistit volnou cestu k WC. Jedna židle v cestě dokáže v takovém případě zvrátit skóre ve prospěch soupeře. A musím z praxe říci, že na nějaké poločasy se tu nehraje :-)

      Vymazat
    10. Míšo mně se zdá,že se z toho po....:)Ale těším se na to a jsem totiž moc zvědavá.Ter

      Vymazat
    11. Danieli - "Poučka o tom, že tělo ví, co je pro něj nejlepší platí pouze pro zdravé tělo... nezdravé tělo má nezdravé chutě..." - to jsi vystihl sakra dobře. Tenhle léčitel tomu říká místo zdravé "čisté" tělo a sestavuje každému na míru bylinnou detoxikační kůru vnitřně i zevně http://www.prirodni-cisteni.estranky.cz/. Znáte? Na ulozto.cz ma dve knizky.

      Patrik

      Vymazat
    12. A to MMS si nějak teda vyrábíte? Vím, mohl bych zabrouzdat na netu, ale od Vás je to podle mě lepší. :-) Osobní zkušenost někoho, koho "znám". :-) Navíc jsem v tomhle laik.

      Patrik

      Vymazat
    13. Patriku,
      vše potřebné najdeš na http://www.czmms.info/
      Moje poslední zkušnost? Oba nás doma zákeřně přepadla chřipka (podle projevů minimálně prasečí). Manžel jako správný nevěřící Tomáš se "léčil" 16 dní a ani teď není ještě ve formě. Já jsem chtěla využít situaci a názorně mu demonstrovat účinnost MMS, a tak jsem si hned po prvních příznacích - navečer - vzala 4x po hodině 5 kapek. Ráno jsem byla fit.
      A myslíš, že jsem ho přesvědčila? Jasně že ne, je to přece jen chlap. :-)

      Vymazat
    14. Vla Bi, díky nejen za odkaz, ale i krásnou zkušenost! :-)

      P.

      Vymazat
  3. Vymyslené choroby prinášajú veľké zisky pri ich liečení. Urobiť veľké bububu na ľudí a následne predávať na to lieky je skutočne veľký business.

    MichalB, veľmi rozumný názor. Hneď som si išiel dať výživnú večeru a otvoril si so ženou sedmičku. :-)
    Pozdravuje Jao.

    OdpovědětVymazat
  4. Panove,s tim piiivkem :-)))),jezte si co chcete,zapijejte taky cim chcete,ale nezapominejte na urcity zasadni zasady :-)),alkohol je kyselej,okyseluje telo,bila mouka a vyrobky z ni s masem je taky prusvih,takze dopravat si,to jo,ale nezapominat ze kdyz maso,tak se zeleninou,a denne sklenici vody s rozpustenou bikarbonou:-) . Zasadity prostredi tela znamena zdravi,kyselost je nemoc,plisne,paraziti ......proud

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, jenže pivo je plné chmelu a obilí, což je zásaditost sama. :-) Horší je to s tím masem a moukou...

      Já úplně nesouzním s tím, co nepřímo hlásá Michal, ale on je jinak třeba stavěnej, takže mu to nedělá problém. Já se snažím dodržovat určité zásady tak nějak rozumně. Když jsem začínal tyto zásady poznávat, byl jsem paranoidní, jestli vše dělám DOST DOBŘE, čímž tělo pochopitelně stahujete. Teď už jsem našel rovnováhu, ten klid, kdy si nevyčítám nějaké ty hříchy, ale snažím se, aby 80% mé životosprávy mělo řád. Alespoň ten, kterému jsem se rozhodl věřit. :-) Jinak ten poměr zásaditosti a kyselosti je věc známá a ověřená. :-)

      Patrik

      Vymazat
    2. A doporučuju všem, co máte v blízkosti Lidl koupit si medové pivo za 14,90 - výborná to věc! Obecně v Lidlu najdete nejvyšší koncentraci výrobků v ideálním poměru cena/kvalita. Většina výrobků je tam bez éček a poznáte kvalitu mimo jiné i po chuti. Ćím to? Postřehl jsem, že zčásti je Lidl německý, ale některé výrobky jsou polské. Je to odpověď?

      Patrik

      Vymazat
    3. To je prave to Patriku,vec znama a overena,mezi nami,ale jinak je to bohuzel obrovska neznama.Uz castokrat jsem se pozastavil nad tim,jak toho lidi obecne malo vedi,nebo aspon malo tusej,nebo mas za to,ze kdyby vedeli,byla by rakovina takovej nehoraznej miliardovej kseft??Vzdycky si pak musim honem uvedomit,ze zit jinak nez ziju a zabejvat se beznejma vecma jako jsou prachy a jejich shromazdovani a uctivani,byl bych na tom vlastne jako oni.......proud

      Vymazat
    4. Lidi, snad se umíme přece normálně v klidu najíst a pochutnat si na tom(at si každý láduje co chce),pak je to teprv zdroj energie a nejen pro žaludek.Ter

      Vymazat
    5. Terry:
      Pro klid jsem to smáznul.
      Mohlo být i dneska hezky jarně, ale letadla mají od rána nějak zhoršený spalování, takže nemusím být meteorolog a tuším, co bude následovat. Ani z toho nemám chuť se koukat nad hlavu :-(

      Vymazat
    6. Míšo,tady svítí pořád,sice je to trošku zaflákaný od nich,ale máme ten cb ve vodě,že by to bylo tím,tady je jaro.

      Vymazat
    7. Ať je Síla v těchto slunečných dnech s Vámi, čerpejte i do batohu.

      Vymazat
  5. Jestli chceš Patriku, tak ti pošlu manuál na MMS, kterej jsem si po dvouleté zkušenosti vypracoval. Vycházel jsem samo z jiných, ale sám jsem si to napasoval. Aj jsem pár věcí vysvětlil, aby si to mohl každý taky upravit.
    Michal Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Michal
      Manuál mu pošlete, to ostatní jsem mu poslal již mailem, kvůli slídilům.

      Vymazat
    2. Díky moc Iv! A na manuál se těším (patrikb9@centrum.cz). :-)

      Vymazat
  6. Tak MMS,nebo VMS ? :-)......proud

    OdpovědětVymazat
  7. Vlastně na VMS, používám HCL ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě ROH, SRPŠ, RVHP a SOS a pak už jen WC :-)

      Vymazat
  8. Ten "knotek" mi je odněkud povědomý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Michal
      Doufám že nevadí, ale nějak se mně ty kukadla líbily, budu to sem tam vyměňovat a ten Váš Kmotek se mně líbil, vyzařuje pohodu a hlavně plno otázek.

      Vymazat
    2. Nevadí :-)
      A s těmi otázkami jste to trefil. Osobně jsem rád, že na víkend vystřelí k babičce, protože, když každá sudá věta začíná "A co je to ...." a lichá "A jak jsi to jako myslel", je to chvilkama o nervy.
      Zrovna teď, nekecám, se mě ptá (v televizi nějaký pořad) - "Jak to že je krystal nerost, když roste?" :-)
      Ještě že už máme jasno v tom, jestli taky prděj hadi :-)

      Vymazat
  9. Jooo,jooo,ja jen jestli v tom je jeste i jinej rozdil(doufam ze ne),nez ten,ze je VMS "pratelstejsi" :-)....proud

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.