neděle 17. března 2013

Plánované stárnutí zboží


14 komentářů:

  1. Koukal jsem po tom resetovacím software čitačů tiskáren pro omezení jejich žiuvotnosti a opravdu to existuje!
    Jedna taková stránka je např. tato:
    http://resetcounter.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Hodne dobrej filmecek,dalsi z rady tech "povinnejch".......proud

    OdpovědětVymazat
  3. Dosť ma prekvapilo, že takýto dokument vysielala STV2.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se divím na FB mi ho stáhly,šoupnu to tam znova.

      Vymazat
  4. S kamarádem na toto téma debatujeme už dlouho a má to svůj český terminus technicus - dámy prominou: "kurvítko" - je to skoro ve všem
    DéVé

    OdpovědětVymazat
  5. Mám špatné zkušenosti s reprosoustavou od Creative. Když jsem jí kupoval, čekal jsem že jinou už potřebovat nebudu. Pánové v továrně potáhli důležité kontakty nevodivou pastou. Tato pasta asi po čtyřech letech ztuhla a stala se vodivou. Po odpojení reprosoustavy a jejím opětovném zapojení asi po týdnu mě překvapil zkrat. Elektronika díky vodivé pastě šla do křemíkového nebe.
    Teď už vím že jinou reprosoustavu opravdu potřebovat nebudu, nehodlám dál podporovat podobné praktiky výrobců, investoval jsem do sluchátek, které nejsou tak složité na případnou opravu.
    Další špatné zkušenosti mám s vypalovačkou z PC, byla to značka Samsung. Ta fungovala do té doby, než jsem chtěl vypálit tzv. konspirační filmy. Při vypalování se zasekla a od té doby už ani nečetla. Ještě že existují zařízení typu flash.
    Bylo by fér, dávat za takové zboží také peníze s omezenou trvanlivostí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, úplně ve všem je vytvořena slabina, která má navrženu přesně definovanou životnost pro evropu 25 - 37 měsíců, u strojů je to mechanická součástka, u elektroniky již většinou firmware kontroluje počet cyklů, zapnutí, nebo počítá hodiny pak zablokuje paměť. A v poslední době bych řekl, že se výrobci i poučily proti šťouralům a implementují doslova "kurvítko". Tj. "pojistku", která zařízení úplně znehodnotí, aby fyzicky nešlo opravit.
      V elektronice třeba návrh zapojení, které po poruše zničí zbytek elektroniky (napájecí zdroje a elektrolytické kondíky). V mechanických strojích třeba ozubená kolečka (z plastu), které při patřičném opotřebení prasknou a jejich části poškodí vinutí motoru, převodovku atp..
      Například ve všech "standartních" vrtačkách je minimálně jedno toto kolečko.

      Vymazat
  6. Je este par vyrobcov ktory sa tolko neriadia planovanym starnutim.Napriklad (len vlastne skusenosti)chladnicky BOSCH,Led ziarovky Philips,PC-NB Lenovo,pneu Yokohama,auto alarmy Defa... dajte kto ma z niecim ozaj dobre skusenosti. ..Mailo

    OdpovědětVymazat
  7. Vecna skoda,ze nemaj vyrobci povinnost uvadet u "takovyho" zbozi,ze je s omezenou zivotnosti stejne,jako maj vyrobci potravin povinnost uvadet dobu trvanlivosti vyrobku a jeho slozeni!Hned by se videlo kdo proda vic a za kolik......proud

    OdpovědětVymazat
  8. http://tetabetablog.blogspot.sk/2013/03/habemus-papam.html

    OdpovědětVymazat
  9. Iv,
    neměl byste pro nás nějakou Jarní I, Jarní II,...? Já už totiž nedokážu myslet na nic jiného, než jak se budu hrabat v zemi. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Dnes je u elektroniky, která je v podstatě díky moderním technologiím dost spolehlivá, dosahováno snížené životnosti několika triky. Používá se toto: Poddimenzované součástky v konstrukci z hlediska chlazení a parametrů, úmyslné přehřívání klíčových komponent, kondenzátory s nízkou životností ( 6000hod místo třeba 60000hod provozu ) , špatně navržené či konstruované zdroje ( nezvládají poruchy a špičky z rozvodné sítě ) . Technicky zdatný člověk umí vytypovat výrobky, které se dají několika zásahy uvést do stavu, kdy se jejich životnos zvýší až řádově s náklady pár korun, netechnici mají prostě "smůlu"...

    XiXao

    OdpovědětVymazat
  11. Super,zaplatit si a jeste se stat technikem:-)........proud

    Jj vl,to jsem na tom stejne,dodelavam kurnik,rychlym divoky rajcata :-)))

    OdpovědětVymazat
  12. Proč ty staré věci už nestárnou? Když šijeme doma, tak na starý šlapací Singrovce, dláta, kladivo, sekáče, nůžky, nože, kleště, mixer (stará ETA) funguje tak jak má. V jednoduchosti je síla.

    S pozdravem

    Off-Sick

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.