pondělí 4. února 2013

Asteroid nás mine


Ti z nás, kteří čekali a nedočkali se v prosinci konce světa, mají další důvod k obavám. 15. února proletí kolem Země pětačtyřicetimetrový asteroid DA14. Maximální sblížení bude činit 28 tisíc kilometrů. Od 90. let ještě tak blízko Země neprolétalo žádné nebeské těleso takových rozměrů. 


Nadcházející únorová událost nás znovu nutí k zamyšlení nad tím, že hrozba, kterou v sobě tají asteroidy a komety, je pro pozemšťany stále reálná. Na zeměkouli najdeme několik stop po podobných kataklyzmatech. Je to slavný kráter v Arizoně a další dva gigantické krátery o průměru přes 150 km: jeden u poloostrova Yucatán a další se nachází pod písky Sahary. Jestliže se asteroid DA14 někdy srazí se Zemí, napáchá spoustu škod, tvrdí docent astronomického oddělení fyzikální fakulty Moskevské státní univerzity Vladimir Surdin:
„Pětačtyřicetimetrový asteroid je zhruba stejně velký jako Tunguzský meteorit, který spadl před sto lety na Zemi. Jeho výbuch v atmosféře způsobil škody tajze, začaly tu požáry. Takže pád takového tělesa je nebezpečný, jestliže k němu dojde nad hustě obydlenými oblastmi. Ještě horší bude, když spadne do oceánu – pak mohou vlny tsunami značně zkomplikovat život pobřežních oblastí“.
„Teď se hodně pracuje na různých prostředcích kontroly prostoru, který nás obklopuje, takové systémy ale nejsou s to zabránit srážce se Zemí, mohou pouze informovat. Zabránit srážce lidstvo prozatím nedokáže“.



9 komentářů:

  1. Kosmické breberky Zemi, pardón nás, myslím minou, jen pokud si je něčím nepřitáhneme.
    Mě když třeba svědí kůže (asi nějaké zlobivé buňky), tak vezmu rejžák nebo i něco drsnějšího a rebelující kožní buňky tím prostě odstraním, čímž vytvořím místo pro nové a zdravé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žeby nějaký parazit? :) .. zrovna jsem četl článěk na toto téma: http://zapper.revoluce-v-leceni-nemoci.cz/odborna-verejnost/ing-hana-blahova

      Vymazat
  2. hmmm, tak bych mohl oprášit 12" teleskop, mohl by být docela výhled, když bude jasno. Podle nákresu budeme natočení akorát na ránu :-)
    Tom

    OdpovědětVymazat
  3. Co vytvori tak ohromny vybuch u tak maleho telesa? Rychlost? Nevite nekdo jaka je priblizne?

    Leos

    OdpovědětVymazat
  4. Chcel som sa Vas Iv spytat iked to priamo nesuvisi z temou ci neviete nieco viac o teorii relativity-teda konkretnejsie som pocul ze nejaky chlapec doplnil teoriu relativity ale neviem sa nicoho presnejsieho otom(co konkretne)dopatrat.Nemate prosim dake blizsie informacie alebo odkaz na prestudovanie? ..Mailo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Mailo
      Slyšel jsem o něm, myslím že to bylo z jižní Ameriky, nevím ale určitě, bohužel, klid, přece nějaké dítě nebude kafrat "vědcům" do jejich práce, oni na to tak dlouho přeci studovali a stejně vědí pěkný hxxxx. Bohužel, Mailo, rád bych pomohl, ale zde prázdno, omlouvám se.

      Vymazat
    2. Nieje sa zaco omluvat..vsak ono sa to casom niekde objavi.Naopak i to je informacia za ktoru vdaka,lebo viem ze sa mozem zatial zaoberat niecim dalsim-usetrilo cas. Slo len oto ze mi tam niektore veci davnejsie nesedia(a co som sa naucil tu mi to len potvrdzuje),ale netrufam si sam kafrat dotoho verejne.Dostaneme sa k tomu urcite casom. ..Mailo

      Vymazat
  5. Jó, jó, je to prý náhoda
    http://tn.nova.cz/zpravy/zajimavosti/souvisi-rusky-meteorit-s-asteroidem-da14-odbornik-to-prozradil.html

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.