středa 7. března 2012

MHD (magnetohydrodynamické) jevy





Podstatou magnetohydrodynamických (HDM) jevů je, že tok stejnosměrného proudu procházejícího vodičem, který se nachází v prostoru magnetických siločar, působí na něj síla (Lorentz zákon), jejíž směr je určen pravidlem levé ruky atd.
Tohoto jevu se např. úspěšně používá při dopravě roztavených kovů v hutnictví. Takový malý pokus tohoto motoru, nebo jevu si může doma udělat každý.


 Potřebujete k tomu sklenici, např. od zavařování, magnet např. ze starého reproduktoru, hřebík a kousek pásku plechu a izolační víko. Ti puntičkáři budou křičet, že to musí být nerez, ale pro vyzkoušení stačí vše, co dům dal. Sestavu uděláte dle obrázku, napájení třeba z autobaterie 12V. Takový pokus můžete předvést děckám i na hodině fyziky. Naplníte vodou, připojíte k baterii a voda se vám začne pohybovat v tomto případě rotačně. Pokud to chcete z výraznit, dáte do vody trochu soli (NaCl), ale pak začne rychlá disociace a porušení elektrod, ale i to se dá zkousnout a efekt je výraznější.
Na stejném principu jsem při svých pokusech v dřívější době vyrobil i prototyp MHD vyvíječe, dále jsem jej již nerozvíjel, ale v České kotlině jsou lidé zvídaví a někteří šikovní, tak tady máte princip, který jsem užíval.


Byl to ověřovací kousek, který měl mnoho konstrukčních nevýhod, ale princip bude možná pro někoho inspirující. Hlavní nevýhoda byla, že magnety nebyly izolované hmotou, tedy k disociaci docházelo i na magnetech. Pokud by byly tyto uzavřeny v izolačním pouzdře, je po problému. Magnety byly Neodymové, tedy silnější. Tím docházelo k rotaci kapaliny, k strhávání vrchní vrstvy u elektrod, nejen jí a lepšímu rozkladu.  Myslím, že to byl nadějný kousek. Navíc se dá přidávat více elektrod a myslím dle mých zkušeností u tohoto vzorku  MHD vyvíječe, nemusí být elektrody kruhové. To jen pro hlavy zkoumavé a rádo si hrající.
Rovněž mně zaujala práce ruského vědce Evžena Arsentěva, jež se touto problematikou rovněž zabýval. Jeho práce týkající se Vortexu jsou velmi originální. Jeden jeho návrh konstrukce uvádím zde na obrázku.
 
Z jeho obrázku vidíte vlastně stejný princip MHD, který jsme si popisovali výše, jen s tím rozdílem, že zařízení je napájeno elektrostatickým polem. Musím upozornit, že tradiční s oblibou vyráběné našimi elektroniky tranzistorové, elektronkové přístroje jsou na nic, spíše tak k úrazu. Musíte používat jinou energii, odlišnou a zatím vůbec řádně neprozkoumanou energii elektrostatickou (správný název influenční), např. z Van de Graf stroje. Ten můj jste tady viděli, byl vyfocen v některém článku. Arsentěv tohoto jevu využívá k vybuzení Vortexu (víru) pomocí této energie a tedy následné výsledné tažné síly. Podobných jevů využívají tornáda, ale o tom zase jindy příště. Udělejte si ze světa místo pro hraní, ne se držet  daných fyzikálních pouček, ať je z nich jen množina předpokládaných možnosti, které nikdy nesmí něco limitovat, pak máte život otevřen a berete jej plnými doušky.

1 komentář:

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.