pondělí 26. března 2012

Historie, přítomnost E-Cat

 E-Cat je zařízení pro získání energie z jaderné fůze, jež se u tohoto zařízení ujal název „Studená fůze“. Základem jaderné fůze je proces, kdy dochází ke sloučení lehkých atomových jader, při uvolnění energie. Aby se jádra nemohla slučovat, působí zde fyzikální úkaz  odpudivé elektrické interakce ( + a + se vzájemně odpuzují). Jakmile se tato lehká jádra dostanou na malou vzdálenost k sobě, nad odpudivou elektrickou silou převládne přitažlivá síla  jader a ty se pak sloučí. Klidový hmotnostní rozdíl jader před a po sloučení je ta nám známá získaná energie.
Nyní se ale vraťme ke studené fůzi. První objevení této technologie se uskutečnilo již  v roce 1989 u vědců Martina Fleischmanna a Stanley Ponse. Je to vlastně získání jaderné fůze, bez použití vysokých teplot. V roce 1989 Fleischmann a Pons tuto technologii publikovali za použití běžných teplot za pomocí elektrolýzy těžké vody. Některé laboratoře se snažily jejich pokusy zopakovat, některé z nich dokonce tento jev potvrdily. Jenže to bylo období rozvoje termojaderných klasických elektráren a státy věnovaly nemalé prostředky  na tyto technologie, včetně zainteresovaných vědeckých pracovišť. Zde se předpokládala krátkozraká velká zaměstnanost jak vědeckých ústavů, tak firem, jež měly zajištěny velké zisky, včetně zaměstnanosti všech pracovníků za podpory státních orgánů a navíc, touto technologií by nepřišly o zisky velcí distributoři elektrické energie. Proto se zpustila velká negativní  kampaň proti této technologii, protože byla nová, nepropracovaná a výsledky nebyly tím pádem jednoznačné. 
 Mnoho vědeckých pracovníků se z velkým úsilím pustilo do kampaně proti tomuto objevu a nazvalo je podvodem, jen však s tím záměrem, aby nepřišli o své posty a svůj věhlas hlavně ve směru klasické jaderné fůze. Pak už stačilo málo, aby se lid obyčejný přiklonil na stranu těchto vědeckých tkzv. kapacit. Dnes už jsme mohli být úplně jinde, kdyby se tomuto objevu okamžitě v roce 1989 věnovala pozornost a vědecké úsilí. Nebudu to natahovat, pan Naudin rovněž celé zařízení na podobné metodě úspěšně replikoval a udělal mnoho měření s výborným úspěchem. Pak přišel pan Rossi, který se pustil do výzkumu a realizace tohoto zařízení a nazval je E-CAT. Začátky byly rovněž těžké, protože jak jsem psal výše, jen pár osobností se svými malými technickými možnostmi, oproti státním laboratořím, on se pustil do tohoto vynálezu. Ze začátku bylo zařízení nedokonalé pro běžné užití a distribuci, i když se potvrdil velký zisk. Byl zde nutný kontejner s malým množství vodíku, který se musel dostat do reakčního prostoru a zároveň i problémy s reagujícími materiály. Jeho konečné úsilí po zlepšení celého procesu bylo, že již není potřeba pomocná bombička vodíku a vynašel i dobrou sloučeninu katalyzátoru reakce, převážně na bázi Niklu a možnosti vázat vodík již přímo v tomto katalyzátoru. Dnes je pan Rossi tak daleko, i přes cílené útoky vědecké elity a jejich nevědomých negativních nochsledů, jež pracují naplno z výše uvedených důvodů, že již připravuje robotickou linku na výrobu těchto agregátů o výkonu 1MW a  10kW. Dnes se dolaďuje jen softwer pro linku. Na dotaz, kde tato továrna bude stát, pan Rossi místo nesdělil. Jistě, taky bych to neudělal, zažil už mnoho útoků a dokonce i návrh o skoupení jeho patentu. Máme velké štěstí, že tento člověk ve svém věku prohlédl dnešní garnituru a má zkušenosti. Dokonce Australský skeptik a milionář Dick Smiths mu nabídl 1 000 000 amerických dolarů, pan Rossi odmítl, věděl pro koho pracuje.
Další z útoků  byl rovněž kupodivu z Austrálie, kdy australský inženýr přišel s teorií o tom, proč vlastně u E-Cat je nadměrné teplo. S jeho kolegou tvrdili, že nadměrné teplo vzniká na základě  toho, že drát v reaktoru je z olova a není uzemněn a tím dochází ke generování přebytečného tepla.
Další útok na tuto technologii byl podniknut v USA na Floridě, kde pan Rossi měl malou pobočku. Bylo zasláno udání o radiační kontrolu na celostátní zdravotní oddělení Florida s názvem Nuclear Regulatory Commision. Dnes již víme, že toto udání pochází od pana Gary Wrighta, jež tvrdil, že je tam gama záření dokonce o intenzitě 511 keV.  Zjistilo se, že se obvinění nezakládá na pravdě a žádné záření nenaměřili. Rossi pak raději tuto adresu opustil. Vím, že Vám to hlava nebere, kde se vzalo tolik zášti a negace, co jsou tito lidé zač a čeho jsou schopni, nikdy v životě se s tím již nevyrovnají až budou odcházet z tohoto světa, tito lidé zapřičiňují chudobu, bídu a zoufalství mnoha rodin na světě, díky těmto lidským kreaturám, jenž dělají vše pro to, aby stávající systém zůstal, ale marně, lidskou evoluci zastavit nejde.

Starší články najdete, když na těchto stránkách napíšete  do "Prohledat tento blog" v pravém sloupci: E-Cat a pak kliknout - hledat.

21 komentářů:

  1. Fandím panu Rosimu, je to osobnost vysokých kvalit. Už to tady bylo, ale pro připomenutí, na slovenském webu http://www.ecatenergy.sk/ se lze zapsat do pořadníků.

    OdpovědětVymazat
  2. Výborně, už aby to bylo vvolně v prodeji. Těch 10KW by mě stačilo jak na běžnou domácí spotřebu, tak na topení. A pak už stačí jen vypovědět smlouvu s E-ONem :). Kam to dál povede, asi nemusím psát...

    OdpovědětVymazat
  3. zajimalo by mě jak moc by se dalo toto zařízené miniaturizovat. Třeba aplikovat to do obyčejného kola atd.. :)
    Jaco

    OdpovědětVymazat
  4. 10 KW výkonu na bicyklu, to by byla teprv trhačka asfaltu :-) Hezká představa ... jen přijít na to, jak energii tepla převést snadno na elektrickou energii, nebo mechanickou.. nad tím přemýšlím a zřejmě to není tak jednoduché :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že 10kW pro domácnosti bude trhačka pro distributory elektřiny a tepla, i velký výdech pro domácnosti. Na kole máte sportovat, do budoucna těch možností bude tolik, že se lidi konečně začnou zdravit, povídat si a normálně žít a ne jak koho nejlépe "očůrat".

      Vymazat
    2. Tie kreatúry už dlho parazitovať nebudú. Už nemajú všetko pod kontrolou a čim ďalej bude tých "únikov" viac. Aj toto video svedčí o zmene.
      http://www.ted.com/talks/lang/cs/bunker_roy.html
      Jozef

      Vymazat
    3. Pane Josef, velmi hodnotné video !!!!! Děkuji.

      Vymazat
  5. uz aby to bolo ale cakaju nas este inimalne dva roky jak to tak vyzera, aj ked lepsie neskor jak nikdy

    Juro

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juro, co vím, tak by fabrika měla spustit ke konci roku 2012, nebo na začátku 2013, uvidíme.

      Vymazat
    2. Tejně už přemýšlím, že budu muset překopat topení v baráku kvůli E-catu. Opomenu-li, že mám el. vytápení kabelama v podlaze, tak při použití e-catu bude potřeba zřejmě vymyslet hodně velikou akumulaci, třeba několika kubíkové zásobníky s vodou. Předpokládám, že systém jako celek nebude výhodné vypínat dle termostatu v pokoji.
      Někdo z vás, kdo to má hodně pročtené - po aktivaci zařízení, je nutné, aby běželo v nepřetržitém provozu, byť s možností nějaké regulace výkonu? Přeci jenom topení doma mi i v těch nejkrutěšjích mrazech běží max. 1/2 času celého dne. Pokud by běželo furt, bude doma přetopíno a nemoci budou následovat.

      Bude nějaký "udržovací program", aby nebylo třeba zařízení po jeho vypnutí opět startovat? V jakém rozsahu je možné regulovat výkon jednotky? Na slovenských stránkách obchodního zástupce není o regulaci zmínka, pouze že po rozběhu poběží zařízení na jednu kazetu 180 dní v nepřetržitém(toto je zdůrazňováno) provozu.

      Vymazat
  6. Michale mělo by se to dat normálně vypínat a reakce se tím zastaví.

    http://fados.blog.cz/1203/e-cat-dostava-finalni-obrysy-1-2

    Někde tam to bylo, myslím. Nebo v druhé části.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže to po přečtení vypadá (aspoň jsem nabyl takový dojem), že regulace není možná, stav bude pouze ON/OFF, přičemž na přechod z ON do OFF bude potřeba min. půl hodiny (pokud dojde k vychladnutí E-Catu) a nějaký příkon el. energie (před půl rokem jsem někde četl až 2-3kw energie potřebné pro rozběh) Takže jak jsem si myslel, pro můj dům to zase až tak výhodné není, protože pro udržení stabilní teploty mi nyní topení běží tak hodinu a pak třeba tři hodiny nic. Stále mi vychází jako vhodné řešení akumulace tepla třeba do 4kubíkové nádrže, která by dokázala dům vyhřívat po dobu několika desítek hodin nebo dnů. Čím větší zásobník, tím výhodnější provoz.
      Možná jsem taky jen nepozorně četl.

      Vymazat
    2. Pokud je mně Michale známo, regulace bude možná od základní nejmenší provozní teploty, tj. od 420 C do 570 C, to je regulační rozmezí. Teď si uvědomte, že ta nejnižší provozní teplota bude odpovídat např. 5-7kW výkonu a tento menší výkon bude nutný pro stálý provoz např i ve Vašem případě doma. 10kW je vždy udávaný největší max. dosažitelný výkon a Vám bude třeba stačit ten základní výkon pro fungování bez vypínání.

      Vymazat
  7. No právě. Já tu mám v baráku právě el. topení(mimo krb s horkovzdušným rozvodem) o celkovém příkonu 7kw (spodní patro, horní jsem ještě nikdy ani nespustil)a i toto se na několik hodin denně vypíná z důvodu dosažení požadovné teploty. Pokud vemu, že 7kw příkon v el. není 7kw výkonu tepelné energie, tak pro mne je i těch 5-7kw (min. nastavení E-catu) na hraně. Určitě bych měl část topné sezony doma přetopíno a to je to, co mě vede k přemýšlení nad akumulačními nádržemi a spouštěním E-Catu jen jednou za dva-tři dny. Samosebou popřemýšlím i nad ohřevem dvou bojlerů, které tu mám (cca 300l).
    Já to nezatracuji, naopak. Jen přemýšlím dopředu, jak to nejlépe využít, přece jen mám jeden objednán. :-)
    Ještě upřesním, co jsem se v rozhovoru dočetl, tak momentální verze je pro max. teplotu výstupu 120°C. Do této teploty je jednotka plně stabilní. Pokud se jim podaří stability dosáhnout i při teplotě nad 400°C, použijí ji na výrobu el. energie.

    I když tajně doufám, že brzy bude k prodeji E-Cat využitelný jako generátor el. proudu. Pak bych nemusel doma předělávat nic, krom odstřihnutí té ošklivé žíly vedoucí kamsi na hranici pozemku do rozvodné skříně a dále do nenažrané tlamy systému.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem přemýšlel podobně. Akorát mi přijde hloupé se "odstřihávat" od rozvodné sítě. Tedy pokud to nebyla ironie. :D Vzhledem k tomu že je třeba energie na nastartování reakce a pak je tu taky možnost prodeje přebytečné energie do sítě.

      Vymazat
    2. U nás se nemůže stát že by bylo tepla přespříliš, bez mála 250 let starý dům má velikou spotřebu..a kdyby náhodou byl přebytek, hrozně rád bych měl vytápěnej skleníček na zahradě :-) časem když se bude moci z tepla odebírat elektřina, bude to zas o něco lepší, jen s tím prodejem to asi nevyjde, nebude to za žádných okolností certifikovanej zdroj..

      Vymazat
    3. Ano, co mám informace, výrobek E-Cat po dalším vývoji pro přeměnu na el. energii, nebude možné používat na nějakou distribuci - je to ochrana pana Rossiho proti finačním spekulacím.

      Vymazat
  8. Tak to zatím vypadá že nejvýhodnější bude sdílet jeden e cat řekněme ve třech rodinných domech kde by jedna větší akumulační nádoba s vodou tyto domy vytápěla popřípadě by tam byl další e cat pro dodatečný ohřev ve velmi chladných dnech. Ale to už se muže rovnou domluvit celá vesnice či město a vytápět centrálně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, k tomu budou sloužit 10MW mašiny, když budou mít myslícího starostu a ne voxx, s jednou obsluhou pojede celá ves, nemluvě o ekologii.

      Vymazat
    2. Asi ne náhodou se teoretická řešení problémů různých druhů nakonec dostávají k jakémusi, nazvu to rodovému, (nikoliv rodinému) systému, který se tímto zdá jako nejlepší řešení.

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.